Péče o blízkou osobu. Jak to zvládnout?

lusinek12
8. lis 2023

Dobry den
Chtela bych se vas zeptat co mam delat tchyne uz je delsi dobu nemocna kdyz byla doma tak jsem ji vozila jidlo domu ale co jsem tam.byla kazdy den vydela.jsem na ni jak se horsi zdravotne byli jsme spolu v nemocnici pro prasky u dr... ta ji do zpravy napsala ze ji doporucuje hospitalizaci ale tu odmitla ja jsem ji take rikala ad tam zustane.. nejhorsi je ze v byte zije sama.. ale jasne mi rekla.ze tam.bejt proste nechce ale za za 3 dny jsem ji volala sanitku pac se horsila a uz se nedokazala ani najist sama mluvila z cesty a byla celkove zmatena... uz je to tyden co je v nemocnici a zhorsila ale na nic neprisly.. ale k veci jde o to ze pritel si ji chce vzit domu nemam stym.problem sice si to nedokazu prestavit pac zijem 2 malyma detma ve 2+1 a kam chce dat tchyni nwm prej detem do pokoje ale jde o to ze chce abych se o ni starala ja.. jenze ja se bojim ze to nezvladnu trha mi to srdce kdyz ji takhle vydim a celkove sis to nedokazu prestavit protoze mala chodi do skolky takze musim pro ni starsi ve 2 tride mame krouzky ale tchyne musi bejt porad na ocich pod dozorem... jak to mam zvladnout vyzvednout deti a krouzky.. a take si rikam jestli si teda neudelat kurz pecovatlky.

dendy26
8. lis 2023

@lusinek12 Proč se máte starat Vy? Je to snad maminka přítele, tak ať se snaží. Nebo bude muset převzít zodpovědnost za děti. Pokud na to budete sama, vdeku se nedockate a padnete na hu.. Ideální by bylo snad nějakou pečovatelku, co by k vám docházela.

klokanka31
8. lis 2023

@lusinek12 Tohle je bláznovství vzhledem k velikosti bytu, strčit jí dětem do pokoje, to ani komentovat nebudu. A ať se staráš ty? Kolikrát já tohle už slyšela i od známých, chlap by si mámu dovedl domů, ale ženo, starej se ty. Já bych do toho nešla ani náhodou.

mourovatakocka
8. lis 2023

@dendy26 Dávat nemocnou prakticky nemohoucí babičku dětem do pokoje je s odpuštěním svinstvo. Pokud je zmatená a celkově není ok, budou se jí ve finále děti bát. Starat se o nemohoucího člověka je velmi nevděčná práce na plný úvazek a buď velmi opatrná a přijímáním takového rozhodnutí. Je to psychicky náročné i pro člena rodiny, natožpak když se jedná o "cizího". Myslím, že ten tvůj si z tebe chce udělat neplacenou ošetřovatelku a představuje si to strašně lehce. Doporučuju nejdřív nastudovat, co to obnáší.

hankapiiisek
8. lis 2023

@lusinek12 nevím co má tchýně za nemoc, ale není od ní moc pěkné že chce abyste se starala vy. Být vámi tak ji tedy nechám u ní doma a zajistím pečovatelku. Pomoct může i červený kříž, charita atd

sigyn
8. lis 2023

Uvědomuje si přítel, že je s tím spojena i řada výdajů? Speciální postel, hygiena, výživa...u manžela doma to řešili a kdyby neměli našetřeno, tak to těžko zvládli. Od státu moc pomoc nečekejte. Úřady si s doktorama přehazovali papíry tak dlouho (4 měsíce!), že dřív než přišla alespoň základní fin. pomoc, tak děda umřel. A to nemluvím o fyzické stránce, kdy je třeba dotyčného koupat, plínky/záchod. To i stokilový chlap měl co dělat. O psychice ani nemluvím.

hankapiiisek
8. lis 2023

Hlavně by to měl řešit její syn popř ostatní děti pokud má. Hodit to na Vás je dost sobecké a Vy máte můj obdiv že by ste si udělala i kurz a snažíte se to řešit.

eviicka
8. lis 2023

@dendy26
@klokanka31 předpokládám, že zakladatelka nemá stabilní zaměstnání, za to partner ano. Takže až potud tomu můžu i rozumnět... ALE
vzhledem k velikosti bytu a malým dětem, je toto opravdu těžko představitelé. Nejprve byste si měli zjistit všechny možnosti, které jsou + ten zdravotní stav. První co, bych zjistila jaké jsou možnosti ve vašem okolí-pečovatelské služby, denní péče apod. A podle toho bych se rozhodovala jak dál. Takhle jak píšeš, tak ti těžko někdo řekne, jaká cesta je nejschůdnější pro vás všechny.

tereza0111
8. lis 2023

To je naprostý nesmysl. At zůstane doma a přítel zajistí pečovatelku, která bude denně docházet. Pokud potřebuje 24h peci, tak bud non-stop pecovatelka (to uz je drazsi sranda) nebo vhodne zarizeni (taky zadna lace). Ale není možné babičku s pravděpodobně alzheimerem nastehovat do 2+1 ke 4 dalsim lidem a zeno krom deti se starej jeste tady. Jestli je to Alzhaimer, je to strasne tezke a bohuzel dle jeho pokrocilosti i nebezpecne

hankapiiisek
8. lis 2023

@eviicka já tedy bych toto po partnerovi nikdy nechtěla kór v jejich bytové situaci.

lv
8. lis 2023

A když budeš mít kurz pečovatelky, nebude potřeba vyzvedávat děti? Nebo nevím, jak to souvisí.. Jako tvoje práce a zdržení u dětí, vyzvednutí a kroužků?

eviicka
8. lis 2023

@hankapiiisek tak jasný, co se týká bytu, tak je to extrém. Zase je otázka, jestli by měli co jíst, kdyby se staral partner... a jak moc jsou dostupné a možné další varianty (LDN), jak jsem pochopila, zhoršení přišlo náhle a oni zatím neví vůbec nic.

hankapiiisek
8. lis 2023

@eviicka myslím starat se ve smyslu najít pomoc atd. Určitě bych tchýni nedala k dětem do pokoje.

klokanka31
8. lis 2023

Nechci být hnusná, necitlivá, ale tady by se mělo především myslet na ty děti.

hankapiiisek
8. lis 2023

@klokanka31 tak děti by toto vidět neměli pokud to není úplně nutné a zakladatelka se jen odrovná.

klokanka31
8. lis 2023

@hankapiiisek Právě, já bych děti nevzala ani na LDN, natož aby to měly doma každý den na očích.

michaela666
8. lis 2023

Řešení je buď pečovatelka u tchýně doma nebo nějaký pečovatelský dům. Měla jsem možnost trávit týden s prababičkou, které měla Alzheimera a můžu říct, že ta péče a čas s člověkem jsou sakra psychicky náročné i pro dospělého. Normálně to byla zlatá ženská, ale když se nemoc rozjela stala se z ní nešťastná a agresivní baba naštvaná na celý svět. Dát ji dětem do pokoje? Za mě neexistuje. Budou se jí bát, vzájemně si narušovat režim a ač to zní blbě - až jí jednou budete mít doma, těžko jí potom bude syn chtít zařizovat nějaký ústav. Zblázníš se z toho.

oveckaluky
8. lis 2023

Do tak malého bytu a ještě do pokoje k dětem? Nesmysl... požádej si o příspěvek na péči a z toho plaťte pečovatelku, která u ní bude, když nebudete moct vy, a tchyně ať je doma. I ona bude víc v klidu ve svěm.

escapelle
8. lis 2023

Pokud byla dobrou matkou,mají s mužem dobrý vztah,naprosto rozumím tomu,že si ji chce vzít domu. Já jsem sestra, ctim to,že děti by se,pokud je to trochu možné měly o rodiče postarat. Ale taky vím,jak náročné to může být a bude.
Diagnóza žádná nepadla,těžko říct,co z toho nakonec bude a co přesně by ta péče obnasela. Můžete si ji vzít domu,mezitím vyřídit domov s pečovatelskou službou,zajistit pečovatelku. Může u vás být týden dva,pak se vrátit domů a bude stačit docházet.
Pokud by se muž chtěl postarat o svoji matku,tak bych ho podpořila.ale nesměl by očekávat,že vše bude na mne.
My máme velký dům,takže by to nějak šlo.kdybychom měli malý byt jako vy,na čas by to nějak provizorně šlo,i kdyby děti měly spát s nama. Kdyby péče měla trvat roky,to by asi možné nebylo..
Děti bych normálně zapojila a učila je,že je normální postarat se o člena rodiny když to potřebuje.
Ale když to shrnu. Péče v řádech měsíců, obzvlášť u umírajícího člověka,ok. Ale dlouhodobá péče o někoho,kde se "jen" není schopnýo sebe postarat sám,to by vás zničilo. Provizorně,než vymyslite co dál a zajistite jinou péči,to si nedokážu představit že bych muži odmítla. Nebo on mě.
Ale jak píšu. Pro mě je to naprosto přirozena věc,kterou bych od dětí čekala,pokud jsou vztahy v pořádku.ale chápu,že to není pro každého a ne každý to takhle cítí.

janule0123
9. lis 2023

@lusinek12 jeslti jde o přechodnou dobu, dala bych děti do ložnice k vám … nevím jaký je její stav… ale valný nebude a bála bych se jak to děti ponesou 😒určitě to bude náročný pro dospělého se na ni dívat v některých situacích natož pro děti … opravdu to chce dozor 24hod nebo lze třeba zajistit nějakou tunslizbu která by třeba vykryla velkou část dne (donest oběd, hygiena, …) a stavit se za ni třeba večer ?

petlep
9. lis 2023

@lusinek12 dat paní k dětem do pokoje. Tohle chytrého člověka nenapadne. A Tobě by to nevadilo?

eviicka
9. lis 2023

@escapelle děkuju za tenhle příspěvek ❤️

barumrallyebum
9. lis 2023

No tak to ti nezavidim. Snaz se tomu vyhnout, pripadne at se stara uz ted co nejvic manzel

lusinek12
autor
9. lis 2023

@eviicka
@petlep tak to vis ze by mi to vadilo a muj napad to ani nebyl napadlo to chlapa stym a ani se semnou neporadil a tchyne ma deti jeste 2 dceru a syna ale peijde mi ze oni to vubec neresi neprijde mi dobre reseni nastehovat si ji k nam take jsem to chlapovi tekla ale on nevi jak to bude dak jak se to bude resit... ja jsem navrhovala bud pecovatelku a nebo ze by kni nekdo dochazel ale kdo vsichny chodi donprace a ano ja ted jsem doma pac mi neprodlouzily smlouvu a od rijna jsem.na pracaku
. Chtela jsem.jit do prace ale zustala.jsem doma abych mohla kazdy den dochazet ke tchyni s jidlem ktery jsme objednavaly..

lusinek12
autor
9. lis 2023

@janule0123 ale kam do loznici my spime v obyvaku... mame maly byt deti maji svuj pokojicek a my obyvak.. a pak malou kuchyn

te_reza
9. lis 2023

Do 2+1 se dvěma dětmi? Sorry, ale to je bláznovství. O babičku se staralo trvale x lidí, v baráku jako krava a všichni měli plný kecky. Tohle dlouhodobě nedáš a už vůbec ne sama s dětma za zadkem.

drep
9. lis 2023

Děti považují za normální to, co jim ukážeme, že je normální. Pokud jim ukážeme, že lidé mohou být nemocní a potřebovat pomoct, vezmou to za své. Dceři byl tak rok-dva, když jsme “adoptovali” pána po mrtvici u nás na sídlišti a občas jsme ho spolu chodili opatrovat, spolu jsme mu vyměňovaly cévku, újmu z toho nemá. Ale dlouhodobá péče je náročná vždycky a má v zásadě tři řešení: strašně náročné (mít příbuzného doma), strašně drahé (pečovatelka 24/7, což PnP nepokryje ani náhodou) a pak nejmíň hezké (instituci). Byť bude země a rodiny, kde ve 2+1 žijí čtyři generace společně, já si to moc představit neumím, resp. Ano, u umírajícího na pár dnů.

martulka88
9. lis 2023

@lusinek12 Prasárna první, dát nemocného člověka dětek do pokoje. Prasárna dvě, aby ses starala ty. Prasátna tři, dělat v pidi bytě. Tohle není jednoduché a je to i na psychiku. Partner by si měl uvědomit, že je to defakto dítě, ale v dospělém těle. Můj děda měl alzheimra a mamka by tp psych.nedala, ikdyž mají 5+1. Šel do pečovateláku a bylo to to nejlepší rozhodnutí. Být tebou, nejdu do toho.

daasqua
9. lis 2023

Slyšela jsem, že když si někdo vezme nemohoucího/nemocného domu na ošetřování, už je potom těžké ho umístit do nějaké instituce, už totiž stát "nějak předpokládá, že se dovedeš postarat". Ti staří samozřejmě většinou do institucí nechtějí a není divu, kdo by chtěl někam na pokoj k cizím babkam, které už jsou bohužel dost mimo, dostat natvrdo pliny a jen ležet a čekat na konec, hezké to bohužel není a proto chtějí být doma. Dřív to tak bývalo a hodně starých lidí to ma ještě zažitých - a teď čekají stejně zacházení. My se celý život starali o babičku (žila s námi až do skoro 90 let), ale měla vlastní pokoj (3+1). Chtěla jsem se co nejdéle starat i o otce s rakovinou, ale bydlel 1,5hod cesty MHD po Praze a mám 2 malé děti, takže si sám vybral hospic, který byl fajn (jednolůžkový, dobrá péče, dobrá cena). Postarali se o něj dobře.

janule0123
9. lis 2023

@daasqua Otázka co je to za nemoc jak na tom je, sestra dělala v domove důchodců (soukromým), specializace alzheimer… ale i pro důchodce bez diagnózy… byla jsem prekvapena- hezky prostředí, program dobrej - trosku bych to prirovnala ke skolce - pečení tvoření … (přizpůsoben i stavu.. odpolední a dopolední program, ti co nemohli na skupinové akce, protože ležáci, měli individuální program - přišel za nim nekdo a buď si popovídali, lustiťi krizovku, proste co dědečka/babičku bavilo), za me kolikrát lepší než když zůstane děda/babička doma sám … prekvapilo me to… takže bych to nebrala úplně jako instituci k odložení a něco čeho se bát .. akorát finančně náročnější, z druhé strany se vyplatí něco příspět- nez kdyby měl člověk kvůli 24hodinove péči zůstat doma bez práce a nechat se tim znicit …

janule0123
9. lis 2023

@drep nerikam chránit děti pred temito situacemi, ale dat jim nemohoucí babičku do pokojicku, je něco trosku jinyho ..😒