Pokoj pro nevlastního syna: Je nutný vlastní prostor?
Ahoj,
Mam 2 dcery, každá má svůj pokoj. No a partner má jednoho syna. Kterého má 1x za 14 dní na víkend. V době už není žádný volný pokoj. Jako jo, mám pracovnu, ale vzhledem k tomu že v 99% času pracuji z domu tak te se odmítám vzdát. Mi přijde zbytečné mu zařizovat pokoj a hlavně se mi nelíbí varianta že by 10leta dcera měla pokoj s 4letou. Jako kdyby ho měl v trvale péči nebo ve střídavce, tak by jsme asi nějakou variantu museli najít, ale takhle 🤷♀️ abych to uvedla na pravou míru. Partner i já si myslíme, že je to zbytečné, partnerova ex řekla, že pokud nebude mít svůj vlastní pokoj, bude dělat vše proto aby se nevidali. Toto řešíme ještě před společným bydlením. Stěhovat se bude on ke mě. Jak by jste to řešily vy? Žárověn je tu někdo kdo je v postavení té matky a mohl by mi říct názor na to? Moje dcery, taky nemají u otce vlastní pokoj, ale on bydlí sám a v době kdy přijedou k němu spí ony v ložnici a on v obýváku. Nevic je bez partnerky a dalších děti. Takže to z mého pohledu nemám šanci usoudit. Nic méně ony jsou s otcem tak 1x za měsíc (je kamionak a málo kdy je doma)
Zkušenost nemám, jen chci podpořit, že matka chlapce to evidentně vůbec nemá zpracovaný a má za to, že očkování syna proti tátovi je cesta...
No to sama časem uvidí, jak to dopadne. Ale smutný je, že to může a asi i se to tak bohužel stane, narušit vztah otec - syn... A ve finále i vztah matka - syn. No, kdo chce kam...
Nicméně, dle toho, co jsem četla, tak bych taky měla za dostatečné řešení pracovnu, popř. kvůli tomu, aby nebyl úplně oddělen, mi varianta, že by spal v některém z vašich pokojů, ať už ložnice, či u jedné z dcer, nepřijde rozhodně špatná.
Teda dcerám bych možná soukromí nenarušovala, ale pokud by nebyla jiná varianta, tak se asi nedá nic dělat.
Za mě ideální je ložnice, ale samozřejmě nevím, jak to máte vy 🙂
U nás si neumím představit, že by dítě, ať už moje, či jiné, spalo někde víc odděleně.
Když si to člověk vezme do důsledků, tak dům je tvůj, ty tam žiješ s dětmi, jsi připravená, ochotná, dokonce to vítáš, tam mít syna nového partnera, a jeho matka si ještě bude diktovat, že tam musí mít pokoj?
Tak s tímhle jí věřím, že ospod i soud pošle pěkně do háje, protože to je rodičovská odpovědnost otce zajistit, aby byl u něj v pohodě, jasně asi přijdou se podívat, ale koutek se skříní, gaučem/postelí, stolem apod. jim ke štěstí bude vcelku určitě stačit.
A ještě jeden pohled, co když se vy dva rozejdete, či syn odmítne jezdit, protože matka dosáhne toho, na čem usilovně pracuje? Budete mít nasypané peníze do krásného, nového pokojíčku, který vám ale aktuálně bude na nic, zatímco třeba bude potřeba ten kotel, nebo něco jinýho...
Ještě dodatek - ano, četla jsem, že ložnice mu taky už byla nabídnuta, to za mě myslím, když bych byla tím synem, popř. jeho matkou 🙂
Ještě druhý dodatek - vnímám z tvých sdělení, že se ti varianta s pracovnou taky nezdá ideální, právě kvůli oddělenosti, ale chápu, že je to těžký vymyslet, když to ti dva neustále sabotují :(
Vlastní pokoj mi příjde jako hloupý požadavek. Co kdyby jste byli v 3+1? Ona ví jak máte velký dům?
Tak jestli jezdí1xza 14 dní o víknedu -pracuješ o víkendu? Dala bych do pracovny postel, klidně rozkládací (pro budoucí návštěvy) a skříňku, a přes týden to bude pracovna . Takže když tam bude samostatný pokoj mít bude a když ne budeš využívat jako pracovnu. Nevím jak velký tedy je, ale příjde mi to jako nejlepší rozhodnutí.
Dělají si i skříně se stolem, takže si popř svojí pravonu můžeš zavřít 😀
Je to naschvál požadavek, je blbý jí plně ustoupit, ale zase aby se to kvůli posteli a vlastnímu prostoru zbytečně netahalo přes soudy.
dočítám diskuzi - tak bych se kluka zeptala buď postel v pracovně nebo u mladší v pokoji. JIná možnost není, s tím, že jak se tu psalo, do budoucnosti možná podkoví, kde by pak měl vlastní pokoj. v té pracovně klidně patrovou a pod to stůl, koitek na hraní... Nevím jak se starý, ale do budoucnosti až bude starší tak s mladší v pokoji opravdu být chtít nebude.
Cetla jsem asi jen pulku ale zaridila bych mu svuj koutek (postel,stul,skrinku) v te pracovne,klidne kolem postele vymalovat,plakaty....nevidela bych v tom problem....muzete to nazyvat jeho pokojem a proste jednou za 14dni jeho bude ,vic bych neresila cim bude starsi tim bude jezdit min...vlastni zkusenost..
@ladyhacek jo, ví kde bydlím a i v čem. Jednou mi kluka vezla domu, když se chlap musel zdržet v práci a ona se chystala odjet někam na víkend. Teď mu je 9 a už teď odmítá pokoj s mladší (už teď má řeči o trapném pokojíku pro mimina). Asi z venku působí ten dům větší nebo nevím 😅 dovnitř nešla i přes mě pozvání, ať se podívá kde může syn "bydlet". Zároveň sama musela vidět, že se kluk těšil i ke mě a nedomital nápad, že bude semnou sám, bez otce.
Já bych koupila takovou tu sklonpnou postel do pracovny a bylo by po problému, dá se to uklidit tak, že není poznat, že tam postel je. Na ty 2 noci se to rozloží. Já bych vědu nedělala.
@erchia no ten kotel je moje noční můra. Opravář ho sice opravil, ale jeho slova byla "je otázka času, kdy se na něm rozsype něco dalšího. Budoucí výměnu bych viděl do 2 let" takže ten kotel je pro mě priorita před pokojem. Ať to vyzní jak chce, já si pak nebudu půjčovat peníze s těžkým úrokem, jen proto že mi někdo nadiktoval, že teď hned musí mít pokoj.
Názor? Mám tři děti, partner má dceru (7letou) z předešlého vztahu..jezdila k nám, fnukala že nechce spát s klukama v pokoji (9let), že ji straší (přitom jsem měla v pokoji kameru a viděla a slyšela, že ona je zlobila, skákala po posteli, oni chtěli spát. Chtěli se jí zbavit tak ji řekli už buď ticho, nebo zavoláme čerta) a od té doby to ona používá.. pokoj kluků se předělával tak, že jedna čtvrtka zdi byla polepená holčina obrazkama, měla tam postel..zbytek klučičí...Nyní jak máme dceru (2 roky) tak samozřejmě partnerova dcera začala žárlit..a došlo to do takového stadia že k nám nechce jezdit vůbec, prej kvůli klukům..víme ale že žárlí.. a už u nás nebyla víc jak rok. Co s tím? Pardon, ale nic. Mám tři děti.. synové taky nechtějí chodit ke svému otci. Tam je on ale doslova nutí takže chodí přes pláč..a už se těší až nebudou muset. No a partner nechce dceru nutit takže ona k nám nejezdí...
Co navrhuju? Pracovnu upravit na klučičí pokoj s tím, že v týdnu pracovna, víkendy pro něj pokoj. Nedávej tam žádné dětské motivy.. a bude to ok jak pro něj tak pro tebe
Hlavně nech holky jak jsou. Jsou tam doma a ony nemůžou za vaši situaci. Nemůžou sdílet pokoj s "cizím" klukem. Pardon ale je to tak. Naruší jim to jejich rituály..vím co od nás..byla to kalamita. Dcera partnera narusila úplně vše. Dvojčata kluci byli úplně psychicky rozladění.. Holky by měly být samy, chlapeček taky. Případně s taťkou aby s ním trávil víc času jako chlap kterého potřebuje když ho doma nemá... Držím palce
Původně jsem myslela, že se ti řešení nějak hledat nechce, že se nechceš vzdát svého pohodlí - ale po přečtení komentářů mám teda jasno. Aby si maminka diktovala, že kluk u vás musí mít vlastní pokoj, a on, jak chce vymalovat a co chce za nábytek, plakáty a podobně - tak to ani omylem. A žádný soud vám to nenařídí, to je blbost. Nápady máte super, varianta s pracovnou je asi nejlepší, kluk bude mít na víkend soukromí, svůj koutek, nebude muset spát s nikým v místnosti - pokud řekne, že když nebude mít svůj pokoj, nebude k vám jezdit, tak není co řešit. Tak holt když pojedete na výlet, naložíte ho u maminky a po výletě ho zase vyložíte , vždycky mu tu variantu přespání můžete nabídnout, odmítne, jeho boj. Pokud je naočkovaný od maminky, tak mu to časem dojde, až bude mít svůj rozum.
A co se týká partnerovy ex? Na tu se oba vys.. vše prodiskutovavejte s klukem, ne s ní!!! Ona si vymyslí totální krávoviny jen aby mezi vás vložila klín. Ji nejde o blaho kluka, ale sere ji, že se k tobě stěhuje chlap. Diktovat podmínky..upadla? Tak když ji chce poslouchat teď, proč od ní odešel když ji nechtěl poslouchat předtím? Bych se s ní nebavila vůbec. Nežije s vámi, nemá žádné právo otravovat. Vy máte mít prostor pro spaní pro dítě, což máte nebo budete mit a zbytek ji nemusí zajímat.. V budoucnu plánujete přestavbu podkroví. Hotovo. Udělala bych mu pokoj tam. Víc neřeš..Taky to u nás zkoušela ex partnera, jsem ji hodně rychle vyvedla z omylu. A to začala po tom, co dovezla dceru k našemu domu. Partner se nastěhoval ke mě. Jak uviděla jeho ex můj dům, začaly SMS že si našel prachatou a takové hnusy..že jsem mu řekla ať to ihned utne pošle ji do hajzlu. Udělal a je klid.. Sice narvala malé do hlavy jak ji nemáme rádi, protože se nám narodila dcera, ale taky víme že jak bude ex dcera větší, pokud bude chtít sama přijde za taťkou, protože bude vědět kde ho hledat. (Občas za ní jede a vezme ji do dětského centra, jenže malá z něj jen vytahuje peníze typu to chci, to chci..a 3000kc v háji..) takže to je spíš očkování ze strany její matky.. Je to těžké,.ale není jiná volba.
Sorry, ale klidně bych udělala, že 1x za 14 dní budou holky spát spolu v pokoji a kluk bude mít pokoj tě mladší... Anebo bych se klidně vzdala té pracovny na víkend... Je to úplná pitomost a maličkost, kvůli které zbytečně vyvolas spor. Jestli miluješ svého chlapa, tak ho miluješ i s tím synem a uděláš vše proto, aby nevznikaly konflikty...
A není nic špatného na tom aby holky byli spolu v pokoji. Já sama jsem měla pokoj se třemi sestrami a bylo to úžasný. (17,15,7,3)
@pampelina18 jenže ten kluk v holčičím pokoji být nechce...
@pampelina18 prectete si nejdriv celou diskuzi, byla to jedna z variant, kluk nechce do holciciho pokoje a spor urcite nevyvolava autorka, ta predlozila x variant, vcetne te s tou pracovnou, ale ex a synovi se to nelibi, kdo tedy vyvolava spory?
@eviicka tak mu ten pokoj predelejte na klučičí. Spor vyvolává autorka jim se to nelíbí. Já bych si taky jako matka nepřála aby kluk sdílel pokoj s děvčaty... Takže ex chápu
@pampelina18 takze kvuli 4 dnem v mesici bude jedna z dcerek mit 26 dni klucici vymalbu a vyzdobu? proc? mohl by mit svuj prostor, coz nema ani dost deti z nerozvedenych rodin, jediny komu se zadna z variant nelibi je ex...
@moudivlacek však může ještě předělat pracovnu.🙂 autorka hledá chyby kde nejsou. Jsem na straně ex. Kluk by měl mít svůj vlastní pokoj. Ale chápu, že ho autorka jako člena rodiny nebere... Proto to zbytečně komplikují.
@moudivlacek ono by to chtělo znát i druhou stranu mince. Třeba si vyslechnout ex. Věci vždy nejsou takové jako zde lidi píší. A když už tady jedna strana píše jak ex se s ničím nechve ztotožnit tak by to chtělo i tu ex vyslechnout.
@pampelina18 to je vzdy riziko online, stejne tak jako nevite, kdo vam tu pise, zda si nekdo nedela srandu atd. vsichni tady radi na zaklade predlozenych info, nejde zde o zivot, nejsme soudci, abychom predvolavali ex, autorka si jiste poradi i bez nas ;)
Co mít 2 pokoje - jeden na hraní a druhý na spaní? Má kluk s dcerami dobré vztahy?
Moje dvě děti mají patrovou postel a pod spodní je ještě vysouvací třetí, když u nás spí někdo z kamarádů dětí. Je fajn, že to chceš řešit.
Nebo přizpůsobit pracovnu tak, že v týdnu v ní budeš pracovat a když u vás bude partnerův syn, může tam být, co třeba rozkládací pohovku tam dát?
Tak ty hlavně nechceš vvymyslet řešení. Evidentně ti ex leze na nervy(což i chápu) a řešení nechceš najit záměrně. Nicméně na prvnim místě je vždy to dítě, které teď jde do hodně citlivého a křehkeho věku (puberty). Muj muz ma s předchozího vztahu nevlastní (!) dítě, prostě si našel ženu s malinkým dítětem, po par letech ona zas odešla za jiným, muž se s chlapcem ale dal vida a jezdí k nám. Bydlime v bytě, mame 2 děti a chlapec ma vždy svuj prostor, ono to jde vždycky vyřešit. Někdy líp nebo hůř ale zas neřešís jak sestrojit stroj času. Prostě hod ego za hlavu a mysli na toho chlapce, kterymu ve finale bude jedno jestli bude mit v pokoji neci sanony nebo v rohu zaparkovanej kocar s panenkou. Ale vzdy bude vedet, do ceho pujde. I pro nej je takhle jistota dulezita. Už takhle to asi nema jednoduchy. Zachovej se jako matka, ktera sama ma deti. At se klidne ex kazdej vecer placa po rameni, jak nad vama vyhrala. No a co. Tezit z toho bude jen a jen ten chlapec.
Holky teda u táty pokoj mají, kompletně zařízený, mozna i líp než doma 😅 nedovedu si představit, že by tam měly spát v obýváku nebo někde třeba na matraci. Ale je to velký barák, ten prostor tam je. Kdyby šlo o menší byt třeba, tak bych ho nechala v té pracovně. Přece jenom třeba o prázdninách nebo svátcích by měl trávit víc času u táty, to by chtělo, ať má své vlastní zázemí 🤷
@pampelina18 malujes čerta na zeď
Asi budu za nejhorší a nepůjdu s davem, já Ti rozumím, a každej vždycky ví nejlíp, jak on by to udělal, plná pusa keců a kdyby přišlo na ně, tak to taky tak nebude. Syna si bere jeho tatínek bez ohledu na rozsudek, má ho mít každých 14 dni celý víkend, bere si ho jednou týdně na sobotu či neděli. Když je nemocný, nevezme si ho klidně měsíc. Jsem s tím smířená, v ničem jim nebráním. A v životě by mě nenapadlo klást si podmínky, jak to u nich bude. Ex bydlí u maminky, syn s ním spi na gauči, nemá tam žádný svůj koutek, natož postel či skříňku, nemá tam ani svůj kartáček na zuby a dokonce se tam údajně ani nesprchuje. A co s tím zmůžu? Poslední dobou se prostě umeje doma, než jede k němu. Jsem ráda, že jsme relativně v klidu, nic si nediktuju a to samé žádám od jeho otce.
@maxulekapcule no právě, proto si myslím, že nejschudnejsi by byla ta vyklápěcí postel v te pracovně, když už nechce být s holkou a mít soukromí.
@kolibricek36 Tak určitě. My ji máme doma a na místo je to úplně super. A když mu vadí holčičí pokojíček, no já nevím, přece si kvůli němu holka nevymaluje na modro jen proto, ze je tam chlapeček pár dní v měsíci
@pampelina18 jak jsem psala variant kde kluk může být bylo navrhnuto více 1. Ložnice (ať už s otcem nebo sám) 2. Dětský pokoj od starší (to vadilo starší, bere to jako narušení soukromí - 10let) 3. Dětský pokoj od mladší - ta by šla na tu dobu buď do ložnice nebo k starší (to se nelíbí jemu "trapný dětský pokoj" a vážně nebudu předělávat pokoj od dcery z růžové na modrou kvůli 4 dnům v měsíci.) 4. Pracovna - z mého pohledu by se mohl cítit odstrceny, chodí se do ní rovnou z verandy/chodby, tam nemám problém vymalovat a udělat to dle něj. Kromě začátku místnosti kde mám pracovní koutek.. Úplně si všechny ty věci nemám kam vystěhovat úplně. Jemu se varianta pracovny líbila, do doby než to odprezentoval matce a ta opět spustila s tím "to nebude jen jeho pokoj". Pokud je někdo ochotný mi zaplatit přestavbu podkroví hned, tak jdu do toho. Já na to teď prostě nemám - už jsem psala, měla jsem velký výdaj novou střechu a bohužel další větší výdaj mě čeká v podobě plynového kotle, který jsem teď nechala opravit provizorně, ale jeho výměna je nevyhnutelná. A samozřejmě se jako matka mých dcer budu hájit i jejich zájmy, ony tady bydli 99.9% času, kluk u nás bude na víkendy. Jen bych chtěla říct, že s ním mám dobrý vztah (a řekla bych, že i on se mnou - volá mi i jen tak nebo aby se pochlubil co ve škole) je prostě nemám finanční ani prostorové možnosti mu udělat úplně sólo pokoj a kupovat nový (větší) úplně taky není v plánu.

Nějaká ta japonská stěna by mohla vypadat pěkně. Myslím si, že když si nad tím s ním sedněte, tak by takhle šel udělat super pokojík 😊
No ta ten jejich rozchod ještě moc nezpracovala, že? Vůbec ti to nezávidím, tohle musí být nepříjemné. A je mi líto i tvého chlapa, protože předpokládám že ex bude syna proti němu pěkně očkovat 🙈