icon

Problémy s manželovou sestrou. Co si o tom myslíte?

lucie1979b
14. říj 2019

s manzelomsme spolu uz skoro 20 rokov, mame dve deti 6 a 11. jeho najstarsia sestra ma 6 (5 chlapcov a jedno dievca, vo vekku od 17 do 3 rokov).
okrem tejto sestry ma manzel este jednu sestru a jedneho brata, kazdy z nich bez deti.

nez sa nam narodil prvy syn, s jeho najstarsou sestrou som si rozumela. nezili sme v tom istom meste, ale pravidelne sme si telefonovali. ja sice nesuhalsim s jej stylom vychovy, ani to ako sa o svoje deti stara, ale vztahy v rodine som chcela mat dobre, takze som sa jej pravidelen ozyvala.
ked som otehotnela, (ona uz mala 3 deti) pravidelne mi spominala ze sa na nu mozem obratit ak by som potrebovala poradit (co bolo od nej velmi mile ale ja som moje deti chcela vychovavat inak, takze pre mna moznost od nej prichadzala v uvahu...).
v tom obdobi jej manzel odisiel kvoli praci na 6 mesiacov do zahranicia, ona bola na vsetko sama a teda kazdy krat ked som jej volala sa len stazovala. tym ze som bola tehotna, nechcela som pocuvat stale jej negativne monology, tak som volat prestala. mala som co robit sama so sebou a neskor s novorodencom. a vtedy sme spolu prestali hovorit. vidavali sme sa len na rodinnych akciach, kde na oko bolo vsetko ok, aj ked som mala pocit ze ked s nami nie je moj manzel, nechovala sa ku mne pekne.

pred 4 rokmi prisiel moj muz a jeho sestra so super napadom ze pojdeme spolu na spollocnu dovolenku na dva tyzdne, nakolko bratranci sa casto nevydavaju. (ona mala vtedy 5 deti, tehotna so 6tym a my dve). dovolenka bola katastrofa, nase deti su zvyknute vstavat skor (do skoly ked chodia ich budime o 6.00, takze aj cez prazdniny vstavaju okolo 6.30, aj ked spat chodia neskor), ich deti vyliezaju z posteli postupne, ale rodicia sa budia az okolo 10.00 (kedy my sme mali po ranajkach, chcelli sme ist k moru, na vylet nic sa nedalo nakolko oni m alil vsetko posunute...)

ich deti su hl;ucne, nemate ani 5 minut denne pokoj, spat chodia az okolo 22.00 - 22.30 cize dospely nemaju sancu mat klud ani vecer. mala som hlavu ako balon...
co sa tyka varenia, boal to dalsia katastrofa, zvyknuta varit pre 4, zrazu kazdy druhy den som mala nakupovat ako aj varit pre nas 4 + ich bolo 7 + svokra + mladsia sestra ktora deti nema, cize pre 13 ludi. jeden den som varila ja a jeden ona. toto ma ubijalo. ked som varila ja, nikdy nebollo toho dost, vsetko bollo prilis ednoduche, nebol jogurt pre kazde dieta, syr pre kazde dieta, ziaden dezert. no bolo toho dost. dva tzdne v pekle som nejako prekusala pre dobro v rodine kvoli manzelovi a detom. o dva roky manzel so sestrou vyrukoval nova spollocna dovolenka. skoro ma porazilo. po dohode s manzelom sme sa dohodli ze hned zaciatkom dovolenky si urcime pravidla ohladne varenia.
hned po nastupe som prvy vecer prisla za svagrinou (ktora mala vtedy uz 6, z coho 3 mali 17, 16, a 14) ze aby bolo varenie ako aj nakupovanie rozdelene spravodlivo, ja budem varit jeden den a ona dva dni (co sa mi zdalo ferove, vzhladom na pocet ludi). vtedy s nami bola na chate aj svokra, mladsia bezdetna svagrina (ma 33 rokov, takze uplne sebestacna), ako aj brat s priatelkou (on ma 36). prve 4 dni sa varilo podla mojho planu, dva dni svagrina a jeden den ja. dezdetny surodenci nevarili lebo to by nebolo fer (tak mi to teda bolo povedane manzelovoou sestrou). na druhy tyzden prisla za mnou svagrina, ze cely buduci tzden sa budeme striedat jeden den ja, jeden den ona s varenim..... pre 16 ludi.

pravidelne pri veceri mi bolo svagrinou ako aj jej manzelomp pipomienkovane ze som toho nespravila dost, ze deti musia mat po kazdom hlavnom jedle jogurt, syr ako aj dezert a toto vsetko tak aby nic z toho moj manzel neppocul. (moje deti sa stravuju zdravo, varim doma kazdy den, ale ked som na dovolenke, jedavame jednoducho aby som si aj ja mohla trochu volna uzit a nestat pri sporaku cele dni.. ona podla mna do kuchyne uteka a schovava sa tam, , lebo nezvlada tolko deti a chce mat vyhovorku aby nemusela byt v tom hlluku).

po dovolenke som sa este 3 tyzdne zotavovala, psychicky som boal naozaj na dne a bola som rada ze idem kkonecne do prace.

manzel vie ako sa citim, on ale maval prazdniny pravidelne ako dieta aj s bratrancami, mapekne psomienky a chce aby aj nase deti mali pekne spomienky. povedala som mu, ze branit mu aby sa vidaval so svojou sestrou nebudem, ale ze ja uz 14 dni dovolenky nevyplytvam na to aby som varila pre 16 ludi teple obedy a vecere kazdy druhy den a bola pri tom konstantne kritizovana.

posledny den dovolenky sme to urobili tak, ze my sme si navarili pre nas a oni pre nich. samozrejme, sme boli kritizovany my, nakolkodecka sa pytali preco nemame to iste.
s jeho sestrou som o tom nehovorila, lebo priamo na dovolenke sa nedalo, stale boli okolo deti, nebola moznost si sadnut a povedat si co nam nevyhovuje. viem ze ma svagrina ohovara, tvrdi ze som sebecka, neferova, rozmaznavam svoje deti a ze neviem spolocensky nazivat s inymi ludmi.
co si o situacii mysllite vy? ako sa zachovat pri dalsej "rodinnej" dovolenke?
dakujem za vase nazory.

Strana
z2
nafuka
14. říj 2019

Já bych to viděla tak, že si prostě naflákala 6 dětí, nezvládá to a na tebe žárlí. Však ji k tomu nikdo nenutil, mít jich tolik. Nejsi ničí služka. Každý svého štěstí strůjcem, tak si nic nevyčítej.

elu
14. říj 2019

Tak to bych se radsi nechala na 14 zavrit do vezeni... I by me tam uvarili 🤩🥰....jak psaly holky.. Dovolena ano, ale kazdy ve svem ubytku a stravuje se kazdej jak chce...

gracinka7
14. říj 2019

Buď jeďte někam, kde bude zajištěné jídlo a nebo jeďte zvlášť. To, že na to švagrová nemá, není tvůj problém. A nebo si aspoň vařte každá pro svoji rodinu.

izz76
14. říj 2019

@lucie1979b Tohle není dovolená!!!! To je přímo trest, nikdy bych nebyla ochotná jet na takovou dovolenou, na dovolené nevarim, ale užívám si.. Meli jste vařit společně a zapojit se měly i ostatní bezdetne zenske a větší děti, nechápu proč jedna osoba vaří pro celý, regiment,opravdu takovou dovolenou bych nikdy nechtěla zažít.

dor
14. říj 2019

Já tedy jezdím i na dovolené, kdy vařím. Ale jednoduše, hlavně podle sebe. Přistoupit na to, že se bude vařit společně, chce naladění na stejnou vlnu. Může to fungovat, pokud se vše předem naplánuje a vyjasní a stanoví se pravidla. Ne tak, jak to máte vy, to je blbě z obou stran. Od tebe, žes na to přistoupila, od ní, že stupňovala požadavky. Jezdíme s partou na chatu, kde jsme třeba pět dní a vaří se tam pro 20 osob. Dá se to, ale jak píši, my jsme na jedné vlně, máme namyšlená na ty dny jídla, suroviny nakupuje na každý daný oběd jedná osoba - 4 obědy, zbývající dvě holky nakoupí základní suroviny - cukr, čaje, sirupy, mléka a podobne. A vaří se společně, třeba 4 holky vaří, zbylé dvě ne, prostě jak se to vyvine. Ale na letní dovolené bych toto neabsolvovala. Už z toho důvodu, že máte rozdílné denní rytmy, oni pozdě vstávají, takže asi i později obedvaji....proč jsi vůbec přistoupila na společné vaření, proč si nezajistí té obědy každá zvlášť???

editah222
14. říj 2019

Jezdíme taky na dovolenou se sestrami od mého muže, stejně tak jako s velkou partou, ale máme jasná pravidla! Buď každý svou ubytovací jednotku, což považuju za nejlepší, nebo předem upozorňuju, že nevarim a vstávame až se vzbudime. 😂 Mám dovolené 25dní v roce a chci ji mít pěknou.
Takže být na tvem místě, tak.pošlu manžela s dětmi samotného nebo nikdo, já bych za těchto podmínek nejela.

jironymou
14. říj 2019

Ať si každy vari pro svoje deti.Ja bych se vyprdla varit pro jejich deti.Rekla bych, ze se stravujeme jinak i v jinou dobu a vic bych se o tom nebavila, teda kdyz uz bych se tam dokopala znova jet (pro klid rodiny)

makronka222
14. říj 2019

A kolik vam je, ze jste si na dovoleny neumeli uvarit a udelat svuj program??? Proste vstavas brzo, najis se a jdes si k mori. Hotovo. Nazdar. At si zbytek dela co chce

leneee
14. říj 2019

@lucie1979b tyjo, tohle je jak z hororu-a vy si to davate opakovane 😯 jako ocividne jak to pisete,tak rodinne vztahy jsou mezi vami a sestrou manzela divne nastavene-pokud vas kritizuje v jeho nepritomnosti-jak se pak k tomu stavi manzel? Rekl ji neco? A proc resite jidlo v takovem poctu lidi kolektivne? Kazda rodina zvlast, a to i ta svobodna sestra at se postara sama o sebe a je to. Vy treba muzete zajit do restaurace,oni at si klidne vari... Je prece naprosto logicke obstarat si sve deti,ale tak jak to vyhovuje vam a na co jste zvykli a ona at obstara svoje, a pokud tedy nemaji tu vychovu, ze mame se pomaha,kdyz je jich tolik,tak proc je mate obskakovat vy? A i vy jste na dovolene-na to nezapominejte,takze si ji primarne uzivejte podle sebe a ne pod taktovkou nekoho ciziho... 🤦🏻‍♀️

lucie1979b
autor
15. říj 2019

@hanih dakujem za nazor. co sa yka ze som ju prestala kontaktovat. mozno mas pravdu, ale ja som v om obdobi bola v 5 mesiaci tehotenstva a nemohla som stale pocuvat pocuvat negativne veci, ako je to tazko bez manzela, ako je ona depresivna , musela som mysliet na seba a svoje babo. ono to byvavali naozaj hodinove monology z jej strany, absolutny ziaden zaujem ako mi je, ci ide tehotenstvo ok. chapem ze jej nebolo dobre, ale ja som v tej dobe branila sama seba a potom ked prisiel maly, to uz naozaj nebolo cas na nic....

ano rozdelit si deti kazdy po 2 tyzdnoch je zle, ale svagrova je cca 1400km, takze muz aby za nimi isiel na tyzden je kratka doba. mam pocit ze on si to bude musiet na svojej kozi vyskusat sam, aby uplne pochopil ako to bolo. neviem teraz o spolocnej dovolenke velmi nehovori, lebo tiez prisiel vycerpany, jej deti su naozaj velmi hlucne, maju zle spacie navyky, takze jemu to z tejto strany nevyhovovalo tiez.

vsetko co tu citam, vase postrehy a nazory ma len povrdzuje v tom ze nie som ja ta ktora je nespolocenska alebo co sa na tu situaciu pozera nerealne.

lucie1979b
autor
15. říj 2019

@leneee manzel ked s nou potom hovoril a jej vytkol veci, ona si zrazu nic nepamatala, vsetko poprela....

v ich rodine sa vzdy vsetko varilo spolocne, vsetci jedli to iste, nikto nikomu do taniera nepozeral.

ako ste pisali, my si vzdy na dovolenke uzivame, , doprajeme si veci ktore si v roku nekupime, lebo je to dovca, jedavame v restikach, tak aby som varit nemusela. tym ze ich je tak starsne vela, oni si toto ani cez dovolenku dovolit nemozu, takze sestra generalka nadstavila pravidla pre vsetkych. ich bezdetni susrodenci sa radi zviezli, lebo to mali bez roboty a bez nakupov.

lucie1979b
autor
15. říj 2019

@makronka222 mame obaja cez 40. ale ako som uz pisala, v ich rodien sa vzdy vsetko robilo spolocne. jeden den sme o 15.00 odisli, lebo po obede spali a to bol ohen na streche ptoom este dva dni, ze sme im nic nepovedali.

brunetka11
15. říj 2019

@lucie1979b No a kdyby si s nimi manžel promluvil - hele, rádi se s vámi sejdeme, ale dohodneme se na těchto pravidlech - vaří všichni dospělí, pomáhají všechny děti. Pokud “nemáme službu v kuchyni”, s programem se na sebe vázat nebudeme - my vás nebudeme ráno rušit ve spaní, vy večer.
Ne? Ok, vy vlastní chatu, my vlastní. Každý si rodinu zaobstará sám. Budeme spolu odpoledne, každý se rozejdeme do svého a další den si to zase společně užijeme.

brunetka11
15. říj 2019

@lucie1979b Ale naprosto tě chápu. Nám ona zmiňovaná příbuzná totálně rozbila první rodinnou dovolenou - byli jsme na wellnes - kompletně nám zorganizovala každý den - protože přece děti.
Je to spousta let, ale od té doby jasně a nekompromisně stanovuji pravidla a je mi u paty, co kdo říká.
A je zajímavé, že tohle nevhodné zasahování do soukromí a úzkého kruhu rodiny podporuje právě ta ženská rodinná linie 🥺
Máme s mužem náročné zaměstnání, k tomu děti, dům se zahradou. Nedám si znechutit těch pár dní volna, co si můžeme s mužem a dětmi užít 🌸

dor
15. říj 2019

Já ale pořád nepochopím, jak dospělá osoba může na něco takového přistoupit. A dvakrát. Že jsi se po třech dnech nesekla a neprosadila se, že takto tedy ne. A proč na ně ráno čekáte? Nemůžete jít k moři sami?

eleanora84
15. říj 2019

to nezní jako dovolená, ale jako výpověď z lágru... těm dospělým sourozencům to nebylo blbé s ničím nepomoct a jen vylízávat talíře? tchýně je už také nepohyblivá? manžel se taky jen válel s děckama a hrál hry? jsi na nejlepší cestě se strhat a zadělat si tak na nějakou parádní nemoc... zmiňuješ, že nechceš dělat v rodině zle, ale za jakou cenu? doma jsi to muži řekla a nějaká změna další rok? pomohl aspoň on ten další rok? asi bych si příště doma dupla a že chci na dovolenou a hezky ultra inclusive.. to je dovolená, kde nemusíš opravdu nic... jen si užívat rodiny a volna... švagrová má dětí jako smetí, tak jestli jezdíte jednou za dva roky, tak už oznámit ať má čas šetřit..... a jak ne? tak pešek, jedu sama s děckama a manželem... na tu jejich dovolenou bych je pak poslala už sama, že ty už nedostaneš volno...

luciina
15. říj 2019

@lucie1979b už s nimi nejezdi, jeď s námi, my jsme jen 3 😂 . Prostě bych řekla, že pojedu, ale každá rodina si "jede" za sebe na sebe. Ale spíš bych se s nimi již ani nedomlouvala.

lucie1979b
autor
15. říj 2019

@luciina tak pre vas by sa mi varilo jedna basen, iba 7 ludi, to dam uz aj so zavretymi ocami 🙂

bola som moc dobra, dala som sa nalakat na vidinu ze decka si to super uziju a jedine co bollo ze moju svagrinu nemozem ani citit.

ai30
15. říj 2019

Prosimte, je ti pres 40 tak se tak zacni chovat.
Taky jsme v mladi jezdili na dovolene ve cele siroke rodine, okolo 20 lidi klidne, tak se tvemu muzi nedivim, ze to pro deti chce, mam na to ty nejlepsi vzpominky.
Ja ale nedokazu pochopit, ze dva tydny otrocis v kuchyni a drzis krok a pusu. Je to tak strasne komplikovane, normalne si v ramci rodiny promluvit? Rict hele, na dovolenou s vami jezdime radi, ale ja nejsem zvykla varit pro tolik lidi a chci si tu dovolenou taky uzit, bude se muset holt do vareni zapojit vic lidi. Kdyz zapojite vsechny, kteri maji dve zdrave ruce (a ano, tim myslim i deti), tak budete mit uvareno raz dva a bez velkych dramat. Pak je jedno, jestli jeden den dozoruje vareni svagrova a jeden ty, protoze kdyz budes mit vsechno nakrajene, prichystane, nadobi umyte atd od dalsich pomocniku, tak je to hotove hned a kazdy druhy den mas uplne volno bez starosti o jidlo, to neni zas tak spatny deal. Pokud jde o nakupovani, tak holt nakupujte dohromady, davejte uctenky bokem a nakonec to rozpocitejte na hlavu.

dk123
15. říj 2019

My teda s manželovýma sestrama na dovolené nejezdíme, ale pokud jedeme s našimi kamarády, kteří mají děti, tak jedeme do jedné chalupy, kde má ale každá rodina svoji ložnici a koupelnu, vaříme si zvlášť a na výlety jezdíme buď sami a nebo po dohodě společně, ale každý si to dělá, jak je zvyklý. A pokud bysme jezdili i v rámci rodiny, dělali bysme to zrovna tak. Letos jsme byli s manželovými rodiči, oni si chodili na své výlety, my na své a vařili jsme si taky zvlášť, pokud jsme nešli do restaurace nebo tak. A společně jsme večer jen grilovali.. A taky to bylo fajn.

xxx3d
15. říj 2019

@lucie1979b ahoj,
já bych při další "rodinné" dovolené zvolila možnost s polopenzí, nebo nějakou takovou formou, je to sice o něco dražší, ale zase se nemusí vařit.
Anebo, stejný termín dovolené, ale ubytování jiné, tak ti odpadne nutnost vařit pro fůru lidí, kteří mají nějaké specifické stravovací nároky, protože to co jsi popisovala, to nebyla dovolená, ale peklo!

ivuska1986
16. říj 2019

@lucie1979b žádná další společná dovolená by nebyla, 14 dnů dovolené v roce chci dovolenkovat, ne se starat o padesát lidí. Chce jet manžel? Zabalím mu děti a ať si to užije. Či bych se svou rodinou chodila na obědy do restaurace, o dovolené prostě nevarim

j.a.n.i
16. říj 2019

@ivuska1986 Tak nejak, nejlepší dovolens je all inclusive, aneb detickove zmrzlina se podava tamhle, pidia jidlo tady, na stoly dosahnete, talis unesete...

Strana
z2