Proč prarodiče nehlídají naše děti, když to slibovali?
Jak to máte s hlídáním dětí vy? Moji rodiče vždycky slibovali hory doly jak budou hlídat, a když už se vnoučátka dočkali, tak teda nic moc. Když teda potřebujeme nutně hlídání (doktoři, úřady, nákupy) tak to je v pohodě. Ale jak s manželem chceme podniknout nějakou akci sami dva,tak to už je samé vykrucování, a hlídání večer, abysme mohli jít na koncert, do divadla, to nepřichází vůbec v úvahu. Nechtějí ani hlídat u nás doma, pořád jen u nich, i když já bych byla klidnější kdyby hlídali u nás 😡 Za týden jsme chtěli do divadla, a hned moje máma že ale ten den jedou k doktorovi, a já říkám, no ale to byste hlídali až tak v 18.00. A ona no že doktora mají až odpoledne kolem třetí. Přitom by to stíhali...Nebo u nás bude pouť, a s manželem jsme si pak chtěli vyrazit ven večer sami dva, bude i koncert...No a to mě taky odpálkovali, že oni si taky budou chtít večer vyrazit a že hlídat nebudou. Přitom tohle říkají každý rok, už 5 let, a nikdy nakonec nikam nešli. Už mě to štve 🤯 Nejsem máma která by svoje dítě furt dávala hlídat, ale taky bych potřebovala být s manželem chvíli sama...
Na nákupy a vyřizování jsem nikdy hlídání neměla. Hlídá jen manželova maminka a to tak jednou za měsíc, možná i za dýl na 1 den, je s dětmi ráda, vyjde vstříc, ale bohužel času je málo. Moje rodina se úplně distancovala. Přijde mi, že teď je prostě trend "užívat si na stáří", že je ta generace dost sobecká - řeči jako neměla sis dělat děti, nikdo není povinný ti dělat chůvu, máme toho moc co byste ještě chtěli atp., přitom za nich bylo běžné dítě odvézt babičce na chalupu a přijet si pro něj po prázdninách. No...zájem nevynutíš. 🤷♀️ Nezbývá než se z toho poučit a tohle pak svým dětem nedělat. A teď si zaplatit chůvu.
@martiina_k Ano, rozhodně je nutit nemůžeme, ale pak bohužel nemohou očekávat nějakou významnou pomoc ve stáří. Je to kruté, ale bohužel je to tak..
@kamino Myslíš, že pomoc s vnoučaty by se měla odrazit na pomoci rodičům ve stáří? Není to spíš poděkování za výchovu nás jako dětí? Neuvažovala jsem o tom, že budu vnoučata hlídat proto, aby mi vlastní děti pomohly na stáří, brala jsem to tak, že jsem jim věnovala cca 20 let svého života a až budu potřebovat, budou se starat v rámci svých možností a mých potřeb zase oni.
@martiina_k Ano, rozhodně je nutit nemůžeme, ale pak bohužel nemohou očekávat nějakou významnou pomoc ve stáří. Je to kruté, ale bohužel je to tak..
@kamino teda taky mi nikdo nehlídá, ale tohle by mě nenapadlo....
@kamino Myslíš, že pomoc s vnoučaty by se měla odrazit na pomoci rodičům ve stáří? Není to spíš poděkování za výchovu nás jako dětí? Neuvažovala jsem o tom, že budu vnoučata hlídat proto, aby mi vlastní děti pomohly na stáří, brala jsem to tak, že jsem jim věnovala cca 20 let svého života a až budu potřebovat, budou se starat v rámci svých možností a mých potřeb zase oni.
@zuzkasim Ano, ty ses jim věnovala, jestli jsi četla můj příspěvek, tak mě vychovala babička. Mí rodiče si jednou po vlastní ose, tak věřím, že tak pojedou i nadále.
uz jsem na tyto lidi naprosto alergická!!!!
mama mi nechce hlidat ale jako já si chci uzit vecer ve dvou,jsem nasrana protoze JÁÁÁ chci jit na koncert a uzit si volno s manzelem ale rodice mi nepohlidaji, to je teda fakt strasny.
chteli jste deti? chteli tak ja nevim co furt melete o nehlidani. Tak jste si je nemeli delat proboha, kdyz musite chodit do divadla jen ve dvou. Protoze kdyz nejste sami tak to uplne zabiji manzelstvi že? ta pritomnost deti
strilela bych
Na nákupy a vyřizování jsem nikdy hlídání neměla. Hlídá jen manželova maminka a to tak jednou za měsíc, možná i za dýl na 1 den, je s dětmi ráda, vyjde vstříc, ale bohužel času je málo. Moje rodina se úplně distancovala. Přijde mi, že teď je prostě trend "užívat si na stáří", že je ta generace dost sobecká - řeči jako neměla sis dělat děti, nikdo není povinný ti dělat chůvu, máme toho moc co byste ještě chtěli atp., přitom za nich bylo běžné dítě odvézt babičce na chalupu a přijet si pro něj po prázdninách. No...zájem nevynutíš. 🤷♀️ Nezbývá než se z toho poučit a tohle pak svým dětem nedělat. A teď si zaplatit chůvu.
@prejeta_zaba no já mám tedy rodiče něco přes 60 a narozdíl od mých prarodičů v jejich letech, chodí do práce, je na nich už dost znát, že by brali důchod. Ještě 2 roky si musí počkat... Takže i to mi přijde jako dost důvod nehlídaní
mama mi nechce hlidat ale jako já si chci uzit vecer ve dvou,jsem nasrana protoze JÁÁÁ chci jit na koncert a uzit si volno s manzelem ale rodice mi nepohlidaji, to je teda fakt strasny.
chteli jste deti? chteli tak ja nevim co furt melete o nehlidani. Tak jste si je nemeli delat proboha, kdyz musite chodit do divadla jen ve dvou. Protoze kdyz nejste sami tak to uplne zabiji manzelstvi že? ta pritomnost deti
strilela bych
@anonym_e77620 tebe se to nějak dotklo ne!? Já mám už náběh na alergii při větě. Chtěla si děti, tak už si nikdy na nic nestěžuj...
@anonym_autor Já jsem v tomto asi jiná. My jsme si pořídili děti s tím, že s nimi chceme trávit čas. Na juchání jsme měli čas jako bezdětní. Párkrát mamka hlídala syna a taťka šel k ségře a my "mlaďáci" si šli sednout na pizzu u našich (vše na jednom sídlišti, my dojíždíme na víkendy 60km jednou za 3 týdny zhruba). Teď máme doma miminko a mamka by si klidně nechala doma ty naše dva a taťka šel zase k ségřiným dětem, ať si můžem taky povyrazit. Tohle posezení máme tak 1-2 do roka maximálně. Nic jiného. Časem děti odrostou a my si zase budem moci někam vyrazit.
Každopádně my zcela respektujeme, kdy naši se nabídnou a přijdou. Nenapadlo by mě jim něco vyčítat. A že chcou hlídat u nich? Byla bych ráda, že pohlídají. Děti by si měly uvědomit, že už jsou oni rodiče a že prarodiče už mají zase svůj čas. A jestli nechcou hlídat? Tak ne, není to jejich povinnost. My třeba kluky bereme s sebou všude - od doktorů po úřady.
@martulka88 Já taky chci plně trávit čas se svým dítětem, ale už jsem vyhořelá nebo co, cítím že už potřebuju opravdu akutně vypnout. A když byla mladší tak chodila se mnou po úřadech i nákupech, ale teď v 5 letech sama říká že chce radši k babičce.
strilela bych
@anonym_e77620 Se zklidni 😡
Na tohle téma teď narážím úplně všude. My teda hlídání celkem máme, vážím si toho, ale nechci toho zneužívat. Takže spíš tchýni poprosím, aby vyzvedla třeba 2x týdně děti ze školky a z družiny, abych mohla být o hodinku dýl v práci, nebo poprosíme o hlídání, aby měl manžel klid na homeoffice, když jsou děti nemocné. Kina, divadla, večeře, koncerty, wellness a víkendové pobyty si odpouštíme, toho si jednou užijeme, až budou děti velké. Na druhou stranu cítím, že o ten partnerský vztah je nutné pečovat. Abychom byli dobří rodiče, musíme být tým, musí nám to klapat a přesně z toho důvodu je potřeba jednou za čas někam zajít ve 2. My to teda řešíme společným obědem když jsou děti ve školce a ve škole a do toho divadla jdeme vždy jednou ročně. Nechci ty děti k babičkám odkládat, ale myslím si, že i pro prarodiče je ten společný čas přínosný. Takže ano, děti jsme si pořídili sami, beru to jako naší starost a zodpovědnost, ale nebudu lhát, je to obrovská úleva, když vím, že na to nejsme jenom my dva, ale že máme koho poprosit když je potřeba.
Nejde globálně o to, že když prarodiče nechtějí hlídat, že se o ně člověk nepostará ve stáří, protože si budu chtít taky užít volný čas....I když to k tomu svádí a tenhle názor beru jako legitimní. Ale myslím, že jde hlavně o to, že ty vnoučata si ani nevytvoří pořádný vztah s těma prarodičema a právě až budou babi a děda staří, budou sami a opuštění, vnoučata a pravnoučata je nebudou navštěvovat, protože to pro ně budou defacto cizí lidé, se kterými si nevytvořili dostatečně hluboký a zážitky prosycený vztah, na kterém můžou stavět a hezky na něj vzpomínat. Takže je můžu potom vozit k lékaři, nakoupit, umýt, uvařit atd, ale nemůžou mě jako dítě nutit jim vyplňovat jejich pocit samoty a opuštění 🤷
Povinnost hlídání prarodiči to samozřejmě není, ale evolučně je to špatně. Jsme druh, který potřebuje vztahy a žít v "houfu", o děti se kdysi staral celý kmen, komunita, vesnice, všichni žili pospolu a komunita zase byla k dispozici pro starý... A i když by se to mělo uzpůsobit době a potřebám, tak to vztahům škodí.
Nejde globálně o to, že když prarodiče nechtějí hlídat, že se o ně člověk nepostará ve stáří, protože si budu chtít taky užít volný čas....I když to k tomu svádí a tenhle názor beru jako legitimní. Ale myslím, že jde hlavně o to, že ty vnoučata si ani nevytvoří pořádný vztah s těma prarodičema a právě až budou babi a děda staří, budou sami a opuštění, vnoučata a pravnoučata je nebudou navštěvovat, protože to pro ně budou defacto cizí lidé, se kterými si nevytvořili dostatečně hluboký a zážitky prosycený vztah, na kterém můžou stavět a hezky na něj vzpomínat. Takže je můžu potom vozit k lékaři, nakoupit, umýt, uvařit atd, ale nemůžou mě jako dítě nutit jim vyplňovat jejich pocit samoty a opuštění 🤷
Povinnost hlídání prarodiči to samozřejmě není, ale evolučně je to špatně. Jsme druh, který potřebuje vztahy a žít v "houfu", o děti se kdysi staral celý kmen, komunita, vesnice, všichni žili pospolu a komunita zase byla k dispozici pro starý... A i když by se to mělo uzpůsobit době a potřebám, tak to vztahům škodí.
@queenp ale autorka píše, že pokud potřebuje úřady, doktory a nákupy. Tak hlídání mají, což není špatné vztahy s dětmi tam jsou. My hlídání od rodičů neměli téměř vůbec (nemoce, stáří, smrt) a nějak se to dalo.
Pokud si chcete s manželem vyrazit, doporučuji se dohodnout s kamarády a hlídat si na oplátku, případně teda chůva.
Jinak když jsem jako bezdětná hlídala občas synovce, tak místo hlídání byla také trochu třecí plocha, ségra se moc netvářila, že mi je má jako vozit 🙂. Ale doma je zkrátka doma 🙂.
@queenp Přesně tak jsem to myslela - díky za skvělou formulaci.
My si platíme chůvu, abychom mohli občas do divadla nebo na firemní akce. Bohužel přes noc hlídání není, ale my spolu s mužem pracujeme takže společného času máme až až. Dědečkové jsou po mrtvici ,tam hlídat potřebují oni . Tchyně ještě pracuje a ani nemá zájem děti hlídat. Ani jeden z nás neměl nějakou pomoc od rodičů takže bylo jasné ,že hlídání nebude . Máme fakt super chůvu, tedy teď už se u nás střídají dvě a děti jsou moc spokojené.
@anonym_autor já byla u babičky furt, milovala jsem ji, byla zlatá. Moje holky tohle neznají, mají tedy jen jednu babičku, tchýni a ta nemá potřebu s nimi trávit čas, ani když jsem kvůli nemoci prosila akutně o pomoc, tak byl nákup v globusu přednější a prostě ne. Tak už na to s.ru. Ona je tedy občas překvapená a uražená, že mladší ji odstrkuje, už mi bylo i naznačeno, že bych jim (dětem) měla vysvětlovat, že prarodiče zaslouží uctivější zacházení, přitom jim nedochází, že si k vnučkám nevybudovali žádný vztah, co já s tím mám jako dělat🤷♀️
Tak jsi si ho neměla dělat. Já taky nemám hlídání a co mám jako dělat???? To je tvoje blbost spoléhat se na prarodiče
@prejeta_zaba A proč by si neužívali? Až odrostou děti, dáme se dokupy finančně, taky budu chtít něco zazit, dokud mi to peníze a zdraví dovolí. S věkem odchodu do důchodu to sice nebude žádná sláva, určitě si budu chtít užít i vnoučat a budu chtít i pomocí, ale pořád přece nebudu jen babicka, ale, jak mnohé píšete i manželka a samostatná bytost. Je to stejné v mládí i vyšším věku.
@martulka88 Já taky chci plně trávit čas se svým dítětem, ale už jsem vyhořelá nebo co, cítím že už potřebuju opravdu akutně vypnout. A když byla mladší tak chodila se mnou po úřadech i nákupech, ale teď v 5 letech sama říká že chce radši k babičce.
@anonym_autor A malá někdy volala sama s babi a dědou a řekla jim to? Náš malý chtěl na podzim, bylo mu 2,5 že nejede s námi domů a zůstává u babi a dědy a držel se mamky. V nejhorší chvíli odjezdu.
Když je to tedy volba malé, tak si o tom s nimi promluv. Třeba to na babičku zapůsobí, že to není z vaší strany.
A proč vyžaduje s hlídání u sebe doma? Moji rodiče i tchanovci hlídají radši u sebe. Prostě jim to tak vyhovuje,jsou doma, mají na co jsou zvyklí . K nám jede tchýně jen když dítě náhle onemocní s my nemůžeme rušit práci a to jen do doby než se vrátíme. Ty po nich něco chceš a ještě si určujes další podminky. Nechtěla bys aby si třeba pro dítě ještě přijeli?
Hlídání je pro mě bonus, ne povinnost. Promiň, ale já chci na koncert, já chci do divadla , já já já….. pokud tak nutně někam potřebuješ, tak si hlídání zaplať.
My jsme od prarodičů 100 a 200 km daleko, takže na všechno sami, a jde to.
@queenp ale autorka píše, že pokud potřebuje úřady, doktory a nákupy. Tak hlídání mají, což není špatné vztahy s dětmi tam jsou. My hlídání od rodičů neměli téměř vůbec (nemoce, stáří, smrt) a nějak se to dalo.
Pokud si chcete s manželem vyrazit, doporučuji se dohodnout s kamarády a hlídat si na oplátku, případně teda chůva.
Jinak když jsem jako bezdětná hlídala občas synovce, tak místo hlídání byla také trochu třecí plocha, ségra se moc netvářila, že mi je má jako vozit 🙂. Ale doma je zkrátka doma 🙂.
@eviicka Jenže doktory, nákupy atd máš jednou za čas na cca 2-3 hodiny a ten hlubokej vztah se fakt nevybuduje za 2x měsíčně na 2 hodiny 😉 Jakože jo, budou vědět, kdo je babi a děda, ale až budou starší, ta hloubka toho vztahu tam nebude. Chce to společný výlety, společný vaření, opečovávání třeba zahrádky, poslouchání zážitků a celkově povídání o životě, jak to bylo, když sami byli mladý, předávání zkušeností...Beru to i podle sebe, já byla s prarodiči často a celkově jako rodina i širší jsme se vídali na narozeniny atd a dodnes máme se všemi krásný vztah a máme o sebe zájem....Můj názor, jestli s ním nesouzníš, ok.
Hlídání je pro mě bonus, ne povinnost. Promiň, ale já chci na koncert, já chci do divadla , já já já….. pokud tak nutně někam potřebuješ, tak si hlídání zaplať.
My jsme od prarodičů 100 a 200 km daleko, takže na všechno sami, a jde to.
@veroniquecz já bych řekla, že tohle téma má dvě stránky... Jedna je, že by se občas šiklo hlídání a ta druhá je, že některé maminky trápí, že děti nemají vztah se svými prarodiči. Pro mě ta blízkost k prarodičům byla zásadní, takže i to byl důvod, proč jsme se v době těhotenství přestěhovali do stejného města. Ten kontakt prarodič vs. vnouče je podle mě důležitý a bude téhle generaci dětí do života chybět a ještě uvidíme jak se to na nich odrazí.... Nebo aspoň mě to celý život chybí, protože jsem prarodiče téměř nezažila a i ve 30 mě to trápí, že jsem je nestihla poznat, nemám na ně vzpomínky.
Na jedné straně považuju za naprosto přirozený, že širší rodina žije komunitně a navzájem si pomáhá, čím mladší a čím starší jsou její jednotliví členové, tím víc pomoci potřebují od těch prostředních, tak to je pořád se fluidně vyvíjí, kdo té pomoci nejvíc potřebuje. Na druhé straně by mě ale nenapadlo si dávat podmínky. Moji velmi hlídací rodiče i tchánovic hlídají zásadně sami u sebe. Jsou tam zvyklí, vědí, kde co mají, moc si neumím představit, že tchán vaří dceři oběd a pětkrát mi volá do práce, kde máme tohle a tamto. Dceru samozřejmě dovezu. Stejně tak si neurčuju časy. Prostě chápu, že jsou starší, že večer už toho sami o sobě dost plný zuby a už chtějí klid nebo třeba že se bojí uspávání, plačtivého unaveného dítěte. Když chceme být sami s manželem, jen nám jedno kdy to bude. Na rande se dá jí i na oběd, na brunch, na procházku, do botanický, cokoliv. Tohle klidně může být pro prarodiče mnohem zkousnutelnější.
Nutit je nemůžeš, ale chápu, že ti to je líto, protože i čas jenom s partnerem je potřeba. Jestli si dítěti už pět let, tak bych zkusila sehnat placenou chůvu nebo poprosila kamarádku.
Nutit je nemůžeš, ale chápu, že ti to je líto, protože i čas jenom s partnerem je potřeba. Jestli si dítěti už pět let, tak bych zkusila sehnat placenou chůvu nebo poprosila kamarádku.
@lvl16 Úplně cizímu bych jí nesvěřila. Je mi to líto, když si sama pamatuju, že moji rodiče chodili na diskotéky, na plesy, a my každý víkend spali u dědy.
@veroniquecz já bych řekla, že tohle téma má dvě stránky... Jedna je, že by se občas šiklo hlídání a ta druhá je, že některé maminky trápí, že děti nemají vztah se svými prarodiči. Pro mě ta blízkost k prarodičům byla zásadní, takže i to byl důvod, proč jsme se v době těhotenství přestěhovali do stejného města. Ten kontakt prarodič vs. vnouče je podle mě důležitý a bude téhle generaci dětí do života chybět a ještě uvidíme jak se to na nich odrazí.... Nebo aspoň mě to celý život chybí, protože jsem prarodiče téměř nezažila a i ve 30 mě to trápí, že jsem je nestihla poznat, nemám na ně vzpomínky.
@skarol ano, to souhlasím, ale třeba moje děti mají krásný vztah s oběma i přes tu vzdálenost, jezdíme na obě strany všichni spolu jako rodina. Me šlo spíše o to hlídání, ze to proste není automatika. Jako ze ke koncert = zavolám a mami hlídej 🤷🏻♀️ To přeci není nárokové….
@prejeta_zaba A proč by si neužívali? Až odrostou děti, dáme se dokupy finančně, taky budu chtít něco zazit, dokud mi to peníze a zdraví dovolí. S věkem odchodu do důchodu to sice nebude žádná sláva, určitě si budu chtít užít i vnoučat a budu chtít i pomocí, ale pořád přece nebudu jen babicka, ale, jak mnohé píšete i manželka a samostatná bytost. Je to stejné v mládí i vyšším věku.
@1772 Takže vzít si vnouče 4x do roka na přespání je zneužívání péče a už člověk nic jiného nestihne, už bude jenom babička? 🤷♀️ To je za mě sobeckost nejvyšší míry, nezlob se na mě. Hlavně teda, že starší generace bude odpočatá.
@lvl16 tak cas s partnerem nerovná se nutně čas bez dětí ne? Nebo jak se píše výše, pokud mam tu výhodu a hlídací prarodiče, tak jim vyjdu vstříc a přizpůsobím se já jim. Ne, že je koncert, nutně potřebuju jít, tak hlídej 🤷🏻♀️

Když to tady tak čtu, tak hlídání máme hodně luxusní. Máme tři děti (10, 7, 3) a všechny hlídá moje mamka i tchánovci, klidně i přes noc. Skvělé je, že jsou s dětmi fakt rádi a užívají si to. Zapátrám v paměti a během posledního čtvrt roku jsme byli s manželem několikrát v divadle, v kině, na večeři, v lázních, na fesťáku. Příští týden se chystáme na Colours of Ostrava a tchyně se sama nabídla, že si vezmou děti, ať si to užijeme se vším všudy. Jen tak jdou s dětmi na bazén, do dětského koutku, na trampolínky, do cukrárny. Hrozně si toho vážíme a máme skvělé vztahy.