icon

Proč prarodiče nehlídají naše děti, když to slibovali?

11. črc 2025

Jak to máte s hlídáním dětí vy? Moji rodiče vždycky slibovali hory doly jak budou hlídat, a když už se vnoučátka dočkali, tak teda nic moc. Když teda potřebujeme nutně hlídání (doktoři, úřady, nákupy) tak to je v pohodě. Ale jak s manželem chceme podniknout nějakou akci sami dva,tak to už je samé vykrucování, a hlídání večer, abysme mohli jít na koncert, do divadla, to nepřichází vůbec v úvahu. Nechtějí ani hlídat u nás doma, pořád jen u nich, i když já bych byla klidnější kdyby hlídali u nás 😡 Za týden jsme chtěli do divadla, a hned moje máma že ale ten den jedou k doktorovi, a já říkám, no ale to byste hlídali až tak v 18.00. A ona no že doktora mají až odpoledne kolem třetí. Přitom by to stíhali...Nebo u nás bude pouť, a s manželem jsme si pak chtěli vyrazit ven večer sami dva, bude i koncert...No a to mě taky odpálkovali, že oni si taky budou chtít večer vyrazit a že hlídat nebudou. Přitom tohle říkají každý rok, už 5 let, a nikdy nakonec nikam nešli. Už mě to štve 🤯 Nejsem máma která by svoje dítě furt dávala hlídat, ale taky bych potřebovala být s manželem chvíli sama...

Strana
z5
hanka_12345
Autor odpověď smazal
anonym_e77620
Autor odpověď smazal
anonym_e77620
Autor odpověď smazal
alice180
12. črc 2025
@hanka_12345

@alice180 neotklo, ale tim ze to posloucham a setkavam se stim pomalu obden tak uz me to neskutecne se.....stve

@hanka_12345 já nevím, kde obden to slyšíš, ale pořád nechápu, proč by jako ženská nemohla říct tohle mě štve, mám toho dost.

alice180
Autor odpověď smazal
journals
12. črc 2025

Nějak jsem dospěla k tomu, že nikoho nenutím. Když chtějí - fajn, moc ráda jim dítě/děti dám, ale sama se na hlídání ptám jen v nejvyšší nouzi. Tedy to platí hlavně u tchánovců, ti bydlí 15 min od nás, moji rodiče bydlí 2 hodiny, navíc mamka pracuje, takže tam to většinou technicky moc nefunguje i když by je ráda hlídala kdykoliv. Tchýně je taky vždy ráda vidí, ale ideálně i s námi, často mi přijde že když je u sebe má, tak se hlavně jde všude ukázat, že teda "hlídá", tak aby celá vesnice viděla a věděla a víc se toho namluví než koná, ale pro svoje vlastní dobro a svůj klid se snažím to neřešit. Paradox je, že když zjistí, že přijela druhá babička, nebo jsou s ní, tak se najednou začne také strašně aktivně zajímat o to kdy si je bude moct vzít na hlídání 😀
Jako jo, štve mě, že to není častější, zvlášť když švagrovic děti hlídá dýl, častěji, často i přes noc a staršího syna si vezme na spaní fakt výjimečně, cca 3x do roka na noc až dvě, přitom on by tak rád... 😢 prskala jsem jen když mu to slibovala že si ho "někdy" vezme a pak ticho a nic a on na to pořád čekal, to jsem přes manžela řešila, že takhle teda ne. Buď ať si ho vezme, nebo ať mu nic neslibuje.
Mladší chodil jednou týdně od dvou let do dětské skupinky, to mi moc pomohlo a bylo skvělý že jsem měla prostor pro sebe (pro domácnost) a nemusela jsem se nikoho doprošovat aby "MI" pohlídal dítě.
Takže já jsem docela zvyklá si všechno řešit sama, hodně věcí nějak vykrystalizuje, někdy si prostě musí udělat prostor i manžel, kolikrát jsem naštvaná, ale jediná rada je - neřešit a zařídit se sama jak nejlíp to jde.

(cca před 14 dny mi babička "velkoryse" nabídla že si staršího BEZKONFLIKTNÍHO a pohodového šestileťáka vezme na víkend... za celé prázdniny 2 dny, no...)

lvl16
13. črc 2025
@veroniquecz

@lvl16 tak cas s partnerem nerovná se nutně čas bez dětí ne? Nebo jak se píše výše, pokud mam tu výhodu a hlídací prarodiče, tak jim vyjdu vstříc a přizpůsobím se já jim. Ne, že je koncert, nutně potřebuju jít, tak hlídej 🤷🏻‍♀️

@veroniquecz My to tak naštěstí máme a třeba zrovna včera jsme byli až do noci na svatbě a bylo to bez dětí naprosto perfektní 🙂. Nárokovatelné hlídání samozřejmě není, ale taky by mě mrzelo, kdyby mi rodiče řekli, že se jim nechce. Naštěstí naši chápou, že s manželem potřebujeme trávit čas jako pár.

lvl16
Autor odpověď smazal
lvl16
Autor odpověď smazal
martina1317
13. črc 2025

Protoze to jsou sobci, maji radi svoje pohodlicko a klid, deti jsou naruseni. Vyprdnete se na ne a zaridte si to jinak. Nechteji ? Nechteji ! Jejich smula …

smajlinka
14. črc 2025

Já myslím, že je to tím, že dnešní prarodiče jsou v podstatě pořád dětmi. Aspoň u nás v rodině to tak vidím. Brali se mladí, rodiče jim pomohli zařídit byt a domácnost a pak jim pomáhali s dětmi. Celý život jim někdo pomáhal a oni nejsou schopní teď pomoct jiným, ani vlastním dětem ne, namísto toho očekávají pomoc právě od dětí, protože jsou na to celý život zvyklí. Takže oni nebudou pomáhat jiným, ale sami si od druhých ochotně pomoct nechají.

verciiik
14. črc 2025

Mně přijde, že tady je problém v tom, že slibovali. Kdyby rovnou říkali, ať s hlídáním autorka nepočítá, tak to bude brát jako smutný fakt. Ale pokud slibovali a teď nic, tak je to něco trochu jiného, tam jde i o to porušení toho, co slibovali.

eviicka
14. črc 2025
@verciiik

Mně přijde, že tady je problém v tom, že slibovali. Kdyby rovnou říkali, ať s hlídáním autorka nepočítá, tak to bude brát jako smutný fakt. Ale pokud slibovali a teď nic, tak je to něco trochu jiného, tam jde i o to porušení toho, co slibovali.

@verciiik ale oni hlídají, jen nechtějí hlídat večer.

baris
14. črc 2025

Tady je problém v očekávání něčeho x realita x zkreslená paměť z našeho dětství.

Já jsem žádné hlídací babičky nezažila (dědové umřeli brzo). Ovlivnilo to samozřejmě můj vztah k nim. Žádný není.

Naši se hodně snažili, jak byly holky malé a holky je zbožňují. Ano chtěli hlídat spíše u sebe a protože ještě pracovali, tak to bylo hlídání, když to bylo akutní a přespávaly u našich cca 1-2x do roka. Jinak jsme se navštěvovali a navštěvujeme pořád navzájem. Ale jsou to moje děti , starší bude mít 17, mladší má 15 a ještě jsme nikde a nikdy nebyli bez nich. Pořád to jsou moje přísavky. Navíc máme i psa a to je přísavka největší 🙂

Rodiče od manžela mi rovnou řekli, že nebudou hlídat a taky to splnili. Vídáme se 4x do roka, holky nehlídali a nebyli s nimi o samotě ani 1 minutu. Jen se teď diví, že za nimi holky nechtějí přijet 🙂

Sestra se podruhé vdala, má 3 dítě a na našich je už hodně vidět, že 70let a malé dítě není to pravé ořechové. Hlídají ji pořád (je častěji u nich, než v jeslích a nyní ve školce). Ale taky jen u nich doma a jsou hotoví. A to by podle ségry měli hlídat více, aby si taky mohla s manželem občas odfrknout 😵. protože je unavená. Ano je, ale naši ještě více.

A jak jsem psala zkreslená paměť z našeho dětství - myslíte si, že ty vztahy byly tak idylické nebo se někdo musel pořád kousat do jazyka? Já mám naše zlaté, ale obdivuji svého muže, že ještě nevypěnil nad "dobře míněnými radami". U mě (protože to jsou moji rodiče) je to jedním uchem tam, druhým ven. V případě podobných chytrých rad od své tchýně bych měla zákaz styku 🙂 🙂 🙂

budouci_maminka
14. črc 2025

U nas celkem pomohlo kdyz jsem na ferovku rekla ze jsem zvedava kdo jim bude do toho domova duchodcu, az budou staří a nemohoucí, nosit pomerance a kontrolovat sestry, ze na ne nejsou zlý, kdyz si s detma nevybuduji poradný vztah. A ze jim uz moc let na to budovani vztahů s detmi nezbývá. A ano, taky idealne dovezt deti, pak na 2 hodiny nekam jit a pak zas si deti odvezt.
Ve vysledku nejcasteji rikame kamaradum a bohuzel deti kdyz si maji vybrat tak si i vybiraji radeji prespavacky u spoluzaku a kamaradu nez u prarodicu. Jejich problem 🤷‍♀️ale rozhodne at se ode mne neceka ze budu empaticka ke stiznostem ze jim nikdo nezavola a ze ani nevedi jak se deti maji

1772
14. črc 2025

Když čtu komentáře, ani se nedivím, že rodiče nechtějí být vždy k dispozici. Ale asi špatně vychovali své děti, když teď slyší , že je nikdo nebude navštěvovat v domově důchodců a už vůbec nemůžou počítat s nějakou pomocí doma. No ony vám to ty děti vrátí, až nebudete mít sílu být nachystáni k hlídání podle jejich přání.

budouci_maminka
14. črc 2025
@1772

Když čtu komentáře, ani se nedivím, že rodiče nechtějí být vždy k dispozici. Ale asi špatně vychovali své děti, když teď slyší , že je nikdo nebude navštěvovat v domově důchodců a už vůbec nemůžou počítat s nějakou pomocí doma. No ony vám to ty děti vrátí, až nebudete mít sílu být nachystáni k hlídání podle jejich přání.

@1772 stejne jako nasi prarodice, i ty nase deti maji pravo rict "ne" a budou moci vyplnit si svuj volny cas podle sveho uvazeni. Pokud neciti u nejakeho prarodice prijemne zazemi, nijak se nestydim za to, ze sve deti nebudu nutit k tomu, aby byli vstricni a ochotni, kdyz to tak neciti. Stejne jako nenutim nase prarodice. Volbu nechavam na kazdem z nich.
Jinak u nas mame uplne vsechny babicky a dedecky, i a polovinu prababicek a pradedecku, takze to, ze ne se vsemi to funguje perfektne je prosta statistika.

mimco
14. črc 2025
@1772

@1772 předpokládám, že nejspíš budete nerudná důchodkyně🤔
Věk není zásluha a pokud moje děti vidí babičku 1x za měsíc hodinu u kávy, nemůže čekat, že se holky za pár let přetrhnout, aby s ní trávily čas, když k ní nemají nijak velké citové pouto. Já jim opravdu nebudu vtloukat do hlav, že babičku musí uctívat a udržovat s ní kontakt, i když ona to nedělala, když byly malé. Jen proto, že je stará? Že se to očekává?

1772
15. črc 2025
@mimco

@1772 předpokládám, že nejspíš budete nerudná důchodkyně🤔
Věk není zásluha a pokud moje děti vidí babičku 1x za měsíc hodinu u kávy, nemůže čekat, že se holky za pár let přetrhnout, aby s ní trávily čas, když k ní nemají nijak velké citové pouto. Já jim opravdu nebudu vtloukat do hlav, že babičku musí uctívat a udržovat s ní kontakt, i když ona to nedělala, když byly malé. Jen proto, že je stará? Že se to očekává?

@mimco Nejsem důchodkyně 😀, ale tady mám pocit, že ne vnoučata, ale děti už alibisticky vysvětlují, proč se nepostaraji jednou o své rodiče. To fakt není tak úplně povinnost vnoučat. Z některých příspěvků je ale patrný názor, že když nechtějí hlídat babičky moje děti, já nemusím jednou pomáhat jim. Celkově je mi z těchto diskuzí tak nějak divně, je vidět , že vztahy v rodinách jsou velmi narušené a mnohde nefunkční. Jenže tohle se přenáší i do dalších generací.

smajlinka
15. črc 2025
@1772

@mimco Nejsem důchodkyně 😀, ale tady mám pocit, že ne vnoučata, ale děti už alibisticky vysvětlují, proč se nepostaraji jednou o své rodiče. To fakt není tak úplně povinnost vnoučat. Z některých příspěvků je ale patrný názor, že když nechtějí hlídat babičky moje děti, já nemusím jednou pomáhat jim. Celkově je mi z těchto diskuzí tak nějak divně, je vidět , že vztahy v rodinách jsou velmi narušené a mnohde nefunkční. Jenže tohle se přenáší i do dalších generací.

@1772 bohužel špatné vztahy vždy zasívá ta starší generace, chybu nelze hledat v těch mladších, starší vychovávají a předávají vzorce chování, v tomhle jsou děti a vnoučata tak trochu nevinně a chyba není na jejich straně

anonym_06f02f
15. črc 2025
@1772

@1772 mne třeba na moji babi štve, že se neozve. Prostě dokud ji já nezavolam, tak ona nezavolá sama od sebe. A stěžuje si, že se neozveme. Vymlouvá se, že neví kdy volat, aby nás nerušila. Milionkrát jsem jí řekla, no tak bych ti zavolala zpátky. U nás doma v životě nebyla. Nepojede k nám. Ale když projíždíme okolo nich, opět jsem potvora, že jsem se nezastavila.

alubif
15. črc 2025
@1772

@1772 naprosto souhlasím, všechno nám vrátí naše vlastní děti, přesně jaké vzorce jim ukážeme , tak se budou chovat oni k nám. Já už to radši nečtu, protože je mi z toho smutno.

enoli
15. črc 2025
@smajlinka

@1772 bohužel špatné vztahy vždy zasívá ta starší generace, chybu nelze hledat v těch mladších, starší vychovávají a předávají vzorce chování, v tomhle jsou děti a vnoučata tak trochu nevinně a chyba není na jejich straně

@alubif
@smajlinka notujete si hezky, ale ne vždy to lze svést na starší generaci. Ja když tu někdy čtu požadavky na hlídání děti, tak se těm prarodičům nedivím, ze se do hlídání nehrnou.

smajlinka
15. črc 2025
@enoli

@alubif
@smajlinka notujete si hezky, ale ne vždy to lze svést na starší generaci. Ja když tu někdy čtu požadavky na hlídání děti, tak se těm prarodičům nedivím, ze se do hlídání nehrnou.

@enoli Ano, ale o tom tady není řeč. Tady se řeší, že prarodiče nehlídají obecně. Je to prostě dneska trend. Přitom moje generace byla u babi pořád.

enoli
15. črc 2025
@smajlinka

@enoli Ano, ale o tom tady není řeč. Tady se řeší, že prarodiče nehlídají obecně. Je to prostě dneska trend. Přitom moje generace byla u babi pořád.

@smajlinka tak nutno k tomu také říci, že generace našich babiček chodila do důchodu třeba v 54 letech. A dnešní babičky pracuji do 63 tuším.

smajlinka
15. črc 2025
@enoli

@smajlinka tak nutno k tomu také říci, že generace našich babiček chodila do důchodu třeba v 54 letech. A dnešní babičky pracuji do 63 tuším.

@enoli A k tomu tedy nutno dodat ohledně péče o staré rodiče, že moje generace půjde do důchodu v 67+

1772
15. črc 2025

Zakladatelka píše, že rodiče hlídají v nutných případech. Pro některé je to luxus, pro některé málo. A pak jdou tady diskuze, že rodiče chtějí hlídat, ale se svými podmínkami. A zase je to špatné. Chce to kompromis a toleranci.

zuzkasim
15. črc 2025
@smajlinka

@smajlinka A tvoji rodiče v době, kdy jsi byla pořád u babi, chodili po restauracích, výletech a utužovali své manželství? Nebo pracovali? Protože já to moc neznám, moje babičky pracovaly déle, jezdili jsme jim pravidelně pomáhat 60km daleko na zahradu a dům, hlídali mě jedině o prázdninách týden, druhá vůbec, ta řekla, že po 5 vychovaných dětech už si potřebuje odpočinout. Tedy mě nehlídali a mí rodiče neměly vůbec tolik možností cestovat a užívat si života, protože část mého dětství byla totalita.

enoli
15. črc 2025
@smajlinka

@enoli A k tomu tedy nutno dodat ohledně péče o staré rodiče, že moje generace půjde do důchodu v 67+

@smajlinka však já jsem v té generaci taky.

smajlinka
15. črc 2025
@zuzkasim

@smajlinka A tvoji rodiče v době, kdy jsi byla pořád u babi, chodili po restauracích, výletech a utužovali své manželství? Nebo pracovali? Protože já to moc neznám, moje babičky pracovaly déle, jezdili jsme jim pravidelně pomáhat 60km daleko na zahradu a dům, hlídali mě jedině o prázdninách týden, druhá vůbec, ta řekla, že po 5 vychovaných dětech už si potřebuje odpočinout. Tedy mě nehlídali a mí rodiče neměly vůbec tolik možností cestovat a užívat si života, protože část mého dětství byla totalita.

@zuzkasim Tak moje rodiče, co já vím, chodili do práce, ale my jsme byli u babi celé dny, takže po práci stihli odpočinek i možná něco navíc. Nevím. Chodili pro nás až večer a to jsme šli spát. pak se sice rozvedli, ale k babi jsme chodili pořád. Ona s námi stihla i uvařit a poslat po nás výslužku domů. Rodiče po práci si chodili odpočinout - spát.

Strana
z5