Půl roku po porodu se nestíhám starat o domácnost
Jsem půl roku po porodu a stále se nestíhám starat o domácnost, uklízet, vařit. Manžel už je z toho na prášky, neustále se kvůli tomu hádáme. Žijeme v totálním nepořádku. Máme malý byt a moc věcí, takže neustále o vše zakopáváme. Jak to doma řešíte vy? Stíháte si například vařit oběd? Jak přes den jíte? Nedokážu nechat syna jen tak aby brečel, hlavně že já se najím, nebo uklidím. Chci se mu věnovat, jinak mám výčitky.
@andrrriiik dík za upozornení..bylo to myšleno ironicky... 😉 za pul roku ho v tom bordelu nenajdou...já mám tři deti..a jsem tu s manžou sama... nemám chůvu ani uklizečku 😉 takže se to stihnout asi dá... 😉 😉 😉
@samasa Aha,tak to se omlouvám 🙂 Je to fakt,nechápu,jak někdo nemůže stihat základní úklid při půlročním.I kdyby celou probdělou dobu prospal,tak snad to dítě taky spí,že? 😉 Ale zakladatelka si jde radši stěžovat na koníka,než by šla něco dělat.A pak,že nestíhá 😝
@andrrriiik tvuj nahled na materstvi je docela srandovni...evidentne jsi jeste nemela tu cest s ditetem, ktere v pul roce nespi, pokud neni v kocarku vozeno, nebo houpano, nebo v naruci, nebo houpano na mici, nebo u prsa...a jeste 2 x denne 20 minut...takze aktivity, u kterych se toho zrovna moc nevysuruje 🙂 Pak mas na vybranou mezi tim lestit kliky a nechat dite vyrvat...nebo nemit nalestene kliky a zvladat nejak pofackovat nejnutnejsi S POMOCI OTCE .
@nonnni Proč srandovní?Jak jsem už psala,kdyby tak strááášně nestíhala,neměla by ani čas na PC.A taky jsem psala,že jsem to se synem jednu dobu zažívala,nestíhala jsem vůbec nic,ale tím pádem jsem nebyla ani na PC. 🙂
@nonnni A mimochodem,během těch 20 minut 2xdenně se taky dá stihnout aspoň něco.Ale jestli si jde na těch 20 minut radši stěžovat na netu,pak je jasné,že nestíhá.
@andrrriiik ty me porad nechapes...tech 20 minut mas na sobe pricucle, nebo nalepene dite...takze ne, nemuzes zacit behat s hadrem. Muzes u toho vsak jednou rukou tukat do klavesnice. Toliko k tomu, ze ma venovat tento cas tomu uklidu.
@nonnni Jo tak to jo,ale i tak,když mi syn prořval celý den,neměla jsem ani pomyšlení pouštět PC.Člověka to ani nenapadne.
@andrrriiik jenze kazdy neni ty a kazdy neproziva sve pocity, jako ty...ze tys na to nemela ani pomysleni ti verim, ale to jeste neznamena, ze se to ma brat za plosny standard v te situaci...nekdo naopak tim vypne, aby vubec mohl fungovat. Lide jsou ruzni, nelze je skatulkovat. Vzdycky je nekde neco, co je pro tebe (a me a kazdeho jineho) novinka a je to legitimni🙂
@nonnni To jo,každý je jiný,ale nechce se mi věřit,že by celou dobu prořvalo půlroční dítě.Kolem toho půl roku už ty děcka zkoušejí,tak by taky nebylo od věci chvilku to dítko vyřvat,a průběžně k němu chodit a uklidnit.Já to dělám taky,když je malý celý den uřvaný a protivný,a stihnu kupodivu aspoň základ 🙂
@andrrriiik ale ja ti to verim...a vubec nejlepe se vychovavaji cizi deti, to bych hned kazdemu poradila, jak na ty jejich...a pak tapu nad svyma 😀 Proste to ber tak, ze jen proto, ze ty jsi v te situaci nebyla, tak to jeste neznamena, ze ta situace nemuze nastat. A bud rada, protoze urvane a vymrcujici dite je uplne jiny level od ditete, ktere si doslova narokuje tvych 24 hodin ve dni, kazdou minutu a ty vis, ze ho vyrvat nenechas, protoze je za tim treba nedovyvinuta CNS, nebo jiny problem, kteremu bys vyrvanim ditete moc nepridala..staci ten rev, ktery se ti nedari utisit, ani pred veskere utisovaci praktiky, netreba tomu pridavat, kdyz to neni nutne...
@nonnni Tak potom nechápu,proč si stěžuje až po půlroce.
@andrrriiik treba ji ted dosly rezervy a hroti se to doma a potrebovala vyventilovat?
@andrrriiik mám teď téměř půlročního, který když nespí (což je přes den většinou), tak huláká a vyžaduje minimálně pozornost (spíš nošení). A když konečně usne, tak chci mít taky chvilku pro sebe a ne tu začít zuřivě lítat s hadrem. Ono je to i o prioritách - sice mi vadí, že je tu binec, ale rozhodně je to pro mě přijatelnější než nechat malého řvát 🙄
@suzanna123 No,tak to není o tom,že se nestíhá,ale že se nechce.Já mám kolikrát to,co ty,dělám v klidu,nijak se nedřu,utahaná jsem míň,než chlap,když přijde z práce.A večer jsem unavená stejně,jako kdybych nedělala nic.
Během těhu sme stavěli dům a když byl prckovi 3.měsíc tak sme se stěhovali...Dům máme obrovský-ted i lituju ! Malému je 21 měsíců,a stále nejsme zabydlení tak jak bych chtěla...Kdyžn bylo malému 13 měsíců,tak sem začala chodit na 2 brigády,abych to doma trochu uspíšila a vydělávala sem a vydělávám doted-na lamino a můj ve volnu dělá postupně do domu nábytek.ted se oteplilo a vydělávám si na terénní upravy jako je předzahrádka,oplocení a zahrada...
Nestíháme ani jeden-můj je bud v práci a nebo je volné dny zavřený v dílně a bud dělá nábytek nám a nebo jiným,aby přivydělal na dodělávání domu...
Taky doma vidím všude děsný binec a nebaví mě vařit denně,ale musím...Navíc ted Tobi chce být jen venku a doma jen řve,takže celé dny cárám po venku a unavuju dítě...V době kdy spí,tak rychle doháním aspon to nejnutnější...a večer sem někdy fakt vyřízená
O víkendech sem i já v práci,ale tam to beru jako pracovní relax 😅
Až bude fasáda-což snad do týdne,tak bych tak potřebovala aspon týden být sama doma a udělat fakt velký uklid celého domu a trochu se posunout s tím zabydlováním...
Sem taky celkem putka na uklid,ale fakt na to potřebuju volno
Ještě mám doma 12-letou dceru,ale ta víc práce přidá než aby pomohla...a můžu křičet a rozčilovat se x-krát denně!
@andrrriiik tak hlavně, že v tom máš tak jasno 😀
@suzanna123 No,mám 🙂
Holky at uklizite nebo ne, at jste superputky nebo pohodarky- JA hazim nohy nahoru okamzite, jak mala zavre oko. Uklizim pouze kdyz ona bdi. Jak usne, prichazi naradu MOJE zajmy, coz uklid neni - ctu knihy, ucim se spanelstinu, maluju. A to i kdyby byl doma mrdnik sebevetsi. Proste svych zajmu se nevzdavat!!! A hlavne ne kvuli takove blbosti jako je treba neutreny prach. Kdo vidi v uklidu smysl zivota, toho mi je lito.
@slunickova123 Ne právě,že nemám smysl života v úklidu,jen si udělám ten základ.Prach utírám jednou týdně,vytírám taky,vysávám obden-musím,bo nemíním šlapat po bordelu,peru tak obden.Jediné,co dělám denně,tak umyju nádobí a uvařím.Mám na to dopoledne,odpoledne mám klid.Max.umyju znova nádobí po vaření.Někdy ani to ne. 🙂
Jsem pro, užívat si miminka, jak to jde a že se násobí umyje až pozdě, no a co... Nechávali jsme syna brečet, dokud neusnul, už jsem nemohla, nevěděla, udělala vše a nic napomahalo. A výsledek? Synovi se udělala pupeční kyla a máme to od doktorky, že ho nemáme nechat brečet a máme ho rozmazlovat!!!!
A s tím úklidem takový poznatek, starsi syn ochotně dělá (jen) to, co jsme dělali spolu když byl malý, třeba když mu bylo zhruba 1,5 roku, jako odnést papírky do koše, třeba. Takže doporučuji vřele uklízet s dětmi! Aby si zvykly, že je to normální a když jsou malé, tak to ještě dělají rady, cokoli, co se dělá společné s rodiči. Byt to v tu chvíli nemá ten efekt a ještě to trvá několikrát tak dlouho, ale za pár lety se to vrátí 🙂):
Myslím, že všechno jde, když se chce. Děti jsou různé a různě náročné. Sama mám 2 děti a z toho mladší bezmála 8měsíční. Na pořádek si potrpím, zároveň mám ráda "své" chvilky klidu. Chce si to umět zorganizovat čas. Vstanu ráno a začnu fungovat, dokud má syn náladu a vyhraje si. Potřebuji-li něco dělat a mrně má potřebu nosit(jedno z jakého důvodu), no tak ho nosím. Stačí navázat do šátku /nebo nosítka/, klidně v šátku i kojím, při tom nahážu prádlo do pračky, postavím na polévku, dokonce i vysaju či vytřu, když to jinak nejde.. Usne-li, dám spinkat a já si klidně dám kávičku a zarelaxuji na "nové" kolo.
Není důvod se kvůli tomu doma hádat, pak jste nervózní všichni, včetně dítěte a to o to více pláče. Jdou věci řešit v klidu. Jeden den si dám za úkol vaření a vařím tak, abych měla i na druhý den uvařeno, napečeno. Druhý den věnuji domácnosti(úklid, prádlo). Sama znáte potřeby svého dítěte, jeho režim, tak najděte kompromis, jde to 😵
@floresta Já udělám všechno,a ještě si užívám dětí.Já neříkám nechat hystericky řvát,ale některé maminy to berou tak,že dítko jen mrnčí nebo huláká,a že už brečí.
@kimby No přesně.Já to mám taky rozdělené na dny,a je fakt,když se teda mimčo nemůže odtrhnout,dám do šátku nebo nosítka,a mám obě ruce volné.Ale jak už jsem tu psala,nejde o to,že maminy nestíhají,ale že se jim nechce 🙂
@andrrriiik Není to tak černobílý. Občas to vážně nejde, mě to docela komplikovala únava. Nehažte hned všechno do jednoho pytle, že se nechce. Jasně, většinou to tak je, ale někdy to prostě není možný. Na druhou stranu za takových pár dnů v měsíci člověk ani pořádně v uklizeném bytě nepozná, že se neuklízelo... 🙂
@jarkakr Já reagovala na maminy,které tu komentovaly.O únavě nepadlo ani slovo.
Občas ano,taky jsem jednu dobu nic nestíhala,protože malý jen řval a řval.
Ty jo.. Já kdyz si to tak ctu mám úplně zlaté dítě.. Mame docela velký byt a uklízet, vařit a dokonce vypít kafe v klidku stiham..ale je pravda ze já to s uklidem nějak nehrotim. Bordel byt může ,špína ne.. A chlap mi s malým pomáhá dost.

@lovely22 Ještě jeden postřeh, možná inspirativní i pro ostatní. U mé sestřenice to bylo tak, že v půl roce syna šla do práce a na rodičovskou šel její manžel. A víte, jak to fungovalo? On se staral přes den, ale jakmile došla odpoledne z práce, předal jí syna, jen se třeba projet na kole, zaběhat si, prostě dokoliv, protože až do večera se o malého starala ona. Rozhodně nemohla říct, že živí rodinu, že je z práce unavená a že chce teplou večeři...