icon

Půl roku po porodu se nestíhám starat o domácnost

lovely22
20. dub 2015

Jsem půl roku po porodu a stále se nestíhám starat o domácnost, uklízet, vařit. Manžel už je z toho na prášky, neustále se kvůli tomu hádáme. Žijeme v totálním nepořádku. Máme malý byt a moc věcí, takže neustále o vše zakopáváme. Jak to doma řešíte vy? Stíháte si například vařit oběd? Jak přes den jíte? Nedokážu nechat syna jen tak aby brečel, hlavně že já se najím, nebo uklidím. Chci se mu věnovat, jinak mám výčitky.

Strana
z8
verca222
7. kvě 2015

@slunickova123 krasne napsané!!!!! 😎

suzanna123
7. kvě 2015

@andrrriiik tak pokud někdo napíše, že prakticky celý den lítá kolem dítěte, které vyžaduje nošení, tak bystřejší čtenář pochopí, že když dítě konečně usne, tak je dotyčná unavená 😀

lenka5731
7. kvě 2015

Můžu se zeptat? 🙂 Jak to děláte, že máte doma bordel, ale špínu ne? 😅 Několikrát to tu v diskusi padlo. My když máme doma "bordel" tak máme doma logicky i špínu, protože špína je pod tím bordelem a nelze se k ní dostat .... Težko utírat prach, když všude po površích leží x-y věcí. 😎

suzanna123
7. kvě 2015

@kimby to je hezké, jak to máte zorganizované (bez ironie). Já si taky malovala, jak budu s malým dělat věci v šátku, ale jednak mi v něm do 3 měsíců vřískal, jednak mě i v tom šátku dost omezoval v pohybu. Já přes den domácnost řeším tak nějak zběžně nebo když malý výjimečně víc pospává, tak toho udělám víc. Samozřejmě jsou věci, které udělat musím - látkuji, takže každý den určitě jednu pračku vyperu a pověsím, dětem musím uvařit apod. Ale když jsem se ze začátku pokoušela, aby tu byl pořádek, tak jsem byla utahaná, podrážděná a vzteklá na malou, že tu dělá binec. Takže tu radši přes den překračuji hračky a špinavé nádobí kupím kolem dřezu a pak se o to podělíme, když přijde můj muž domů a o víkendech. Ale naklizeno, abych byla spokojená, tu prostě není nikdy a asi hodně dlouho nebude (minimálně dokud nebudeme moct obě děti někam na víkend vrazit, abychom měli čas se do toho důkladně pustit a nikdo nám za zadkem nebude trousit věci. A je to i o přístupu. Mně třeba vaření nepřijde jako práce (i když přes den toho sama s dětmi taky moc nenavařím) a někdo to má stejně s uklízením (tedy slyšela jsem, že jsou lidi, které baví uklízet - ovšem neručím za pravdivost informací, taky jsem slyšela o jednorožcích...😀). A pro mě je prostě uklízení jen otravné a ubíjející 😝 , takže je jasné, že když mám přes den chvilku klidu, tak odpočívám jiným způsobem

suzanna123
7. kvě 2015

@lenka5731 já to chápu tak, že o víkendech se uklidí včetně utření prachu apod. a jinak se přes den po bytě válí rozházené věci. A není to o tom, že by se tam válely kelímky od jogurtu, banánové slupky, počurané plíny apod. To si asi dotyčné hlídají a uklízí okamžitě.

lu777
7. kvě 2015

@verca222 tak s jedním dítětem a pomáhajícím chlapem to je super 😉
já teda domácnost zvládala, ač první dítě bylo dost náročné plus jsme rehabilitovali několikrát denně a muž býval minimálně půlku času na služebkách...
ale když se po dvou letech narodila mladší, tak jsem musela výrazně změnit systém... velký úklid když byl doma muž a dala jsem mu děti (bylo to x krát rychlejší)... velké nákupy jednou za týden, s dvěma prcky, kdy jeden zdrhal a druhý každou chvilku brečel nebo se chtěl kojit, to už moc nešlo... první rok byl nářez s oběma 😅

jinak ale děvčata já mám dvě děti 5 a 7 a stíhám tak tak taky... protože to už zase člověk chodí do práce nebo děti mají věci do školy atd...
a když je náááhodou okénko, že bych se skoro nudila tak se vyskytne řetězec střevní chřipka - chřipka - vši - zánět dutin - prázdniny (takže makám z domu) - vši podruhé atd...

takže pořád říkám, že "kdo se nudí nepořizujte si medvídka mývala, ale děti" 😀 😀

jinak osobně teda špínu nesnáším, takže hlavní věci musím mít hotové kdyby hrom byl - vynešený koš, čistý záchod, vyprané prádlo, něco v lednici...
pak je další level jako vyžehlené prádlo, teplá večeře atd...
ale dětem je ten další level vcelku šumes, těší se na mě za celý den, takže se věnuju spíš jim...
každopádně se člověk nezastaví tak jako tak pokud nemá hlídací babičky, pomáhajícího manžela nebo zahradu kam může děti vyhnat a v klidu něco udělat 🙂

ale jen když jsme zdraví 😎

lenka5731
7. kvě 2015

@suzanna123 kelímky od jogurtu, banánové slupky, počurané plíny apod. nepovažuju za špínu, ale za odpadky. 🙂

suzanna123
7. kvě 2015

@lenka5731 tak prostě, že by to mohlo být i horší 😀

verca222
7. kvě 2015

@lenka5731 špína- nemyte nádobí, prach, nevyprane hadry...
Bordel- všude hračky, sem- tam hozene triko na křesle,drobky a tak... 😉
Nebudu přece cely den běhat za dítětem a uklízet hračky který stejně porozhazuje.. Večer kdyz jde spát uklidim hračky a ráno kým není BORDEL uklidim tu hroznou SPINU a pres den na to prdim.. Pro mne jsou některý věci důležitější jak se cely den honit s hadrem

janesafari
7. kvě 2015

Hračky přes den taky neuklízím-nemá to smysl...
Ráno jdeme na pečivo a to nejnutnější a cáráme po venku,protože prcka je ted nadlidský výkon dostat domů...Poslední týdny ani nějak nechce jíst,tak jde kolem 12 spát (spí 2-3 hodky) mezitím něco rychlého uvařím a uklidím aspon kuchyn,pověsím prádlo,pokud sem prala,ale peru skoro denně,někdy i několik praček,když se sejde moc prádla...
Co nemusím tak nežehlím,ale prckovi skoro všechno,protože má ekzémek...Ale oblečení máme všichni dost,tak žehlím jednou za 3-4 týdny.Sice vždy žehlím tak hodku až dvě,ale využívám čas,kdy si ho vezme babička nebo večer u tv...
Ted jak bude aspon s části fasáda,tak dám prcka k babi jak bude čas-na celý den a spaní a chci udělat velký uklid-umýt okna,převléct všude peřiny,vydrhnout wecka a koupelny,dát do pořádku aspon to co půjde...Koupelna v patře stejně není ještě dodělaná,Tobinkův pokoj má manža za ukol dodělat nábytek a postel do dvou měsíců,....No pořád tady máme hoooodně co dodělávat,tak se snažím pořádek hlavně udržovat...Počítám že letos to bude dost divoké-hodně investic a hodně práce,ale chci toho co nejvíc stihnout,protože ted začínáme pracovat na třetím a chci být do té doby zabydlená,protože pak bude času minimum 😖
Dceru seřvávám x krát za den a o její pokoj se nestarám-ten si musí udržovat sama a pokud je náhodou doma a nechce nic dělat ,tak aspon musí hlídat....Ovšem má tolik mimoškolních aktivit,že je málo doma...Je jí 12 a už to s ní taky pěkně mlátí,tak je s ní někdy hodně těžká domluva! Někdy je to s ní horší než s tím malým

radka35
17. kvě 2015

pokud byl jeden prcek a já s ním doma,tak nebyl problém.když už byly holky dvě,bylo to horší.Většina práce se dělala ,když spaly.No a když mladší bylo půl roku a já musela do práce,tak to tak vlastně zůstalo,jen s tím rozdílem,že tedˇco jsou větší vařím odpoledne,než muž přijde z práce a než holky vyzvednu ze školky-mám na to přesně hodinu.Třeba prádlo na noc nacpu do pračky,ráno pověsím.Na sedmou honem do práce-cestou holky vyklopit ve školce.Po práci rovnou domů něco uvařit,pak pro holky a s nimi nákup.No a doma pokračujeme nádobí,zahrada a podobně.ˇUklid hraček už musí samy,zbytek dělám večer,když jdou kolem 20spát.S nimi za zadkem,a že je tam mám pořád to nejde.Raději se jim trochu věnuju,než abych po nich pořád řvala at si jdoou spolu hrát.Je fakt,že utřený prach je jen jednou za pár dní,úklid zapadlých koutů a jiných tajmných míst jednou týdně.Jinak denně večer hadr voda koště a podobně.Prostě musím,abych se nemusela stydět.A prádlo nežehlím,trička a podobné staší dobře pověsit.Jen ta lepší,šaty a tak se žehlí jednou za čas.Ale pereme denně,musím...A jsem strašně vděčná ,když si je někdo na pár hodin vezme.Vždycky jsem si říkala,že nebudu patřit k matkám,co se dětí zbavují po příbuzných,já své holky přece miluju a nikomu je nedám,ale už k nim patřím taky....

radka35
18. kvě 2015

asi jsem naštvala kolegyni.před vánoci se ji narodil kluk.Prý s ním nestíhá ani uvařit,že si pořád vyžaduje pozornost.Oba s mužem jsou nevyspalí,obědy si nechali vozit odněkud z hospody.Nějak jsem nepochopila,jak při jednom prckovi nestíhá...i to dítě přece musí spát a to nejmínˇ10hodin denně.To je spousta času..a asi jsem neprojevila dostatečnýsoucit a pochopení,protože jsem prohlásila:jak to budete dělat,až budou dve? 😀
už se moc těším,až holky budu moct samotné vypustit na zahradu.Zatím to nejde...v bazénu se nějak záhsadně objevil písek a kameny,jinde voda a tak.

jarkakr
18. kvě 2015

Víte, s čím já bojuju ohledně úklidu nejvíc? S manželem. Z domu jsem byla zvyklá, že se v sobotu udělal velký úklid, prostě se uklidilo všechno. S ním to nejde, cítí se ve stresu, že se od něj něco očekává. Vyloženě mi hází klacky pod nohy, místo aby si kdyžtak vzal malou stranou na hodinku nebo do ruky vysavač. Takže když má ve středu a čtvrtek dvanáctky a je v práci od půlnoci do jedné nebo dvou, uklízím s dcerou. Ve středu umyju sanitu, skříňky, utřu prach, případně umyju okna nebo ledničku nebo vyměním povlečení. Ve čtvrtek vysaju elektrickým vysavačem (jinak používám zametač a koště tak dvakrát třikrát denně, máme kočičku a dcerka drobí). Nejlíp rovnou i vytřu. To jediné s dcerou nedělám, protože mi pořád sahá do kýblu s pěnou. Ji to baví a všechno to děláme v klidu a pohodě, už má vlastní rozprašovač a hadr a houbu na mytí a "pomáhá."
Ale znova se vrátím k tomu, že to takhle rychle jde jen proto, že uklízím každý den a do bytu 2+1 se nedá nastěhovat spoustu věcí, takže vyhazujeme co se dá.

pisisvori
18. kvě 2015

@radka35 ano nektere miminka ve 2-3m spi opravdu 10hodin za den misto 16-18. Takze spi 9 hodin v noci =od 21 do 6 a pri tom treba jsou 5-6x vzhuru nebo jsou treba vzhuru i hodinu a pul v kuse a pres den spi 2x 30 minut a kdyz s nima nepochodujes v naruci nebo nekojis tak placou a placou, kdyz je na tohle zenska po porodu sama bez pomoci = bez odpocinku 3,4,5 m tak bych te rada videla jak budes stihat😉. V tu chvili je clivek rad, ze zijw, ale kdo nezazil a ma dite, ktere jeste ve 3 letech spi po obede 2 hodiny a vecer uz zase v 7 zarezava , tak vubec nevi o cem je rec. A vubec nechapu proc zakladatelce vsichni odpovidaji jak to delaji s detma , kterym je 2-3 roky, kdyz to je uz uplne o necem jinem.

lucinacka
18. kvě 2015

souhlas s @pisisvori Ja byla dlouho presvedcena, ze maly zustane jedinacek, spal 21 - 5, kojil se po hodine az hodine a pul, pres den spal 3x 30 minut v houpajici se hacce nebo v kocaru. Porad se chtel nosit, ale satek odmital. Dlouho jsem obedvala testoviny s cottage syrem a medem a podobne lahudky🙂 Kdo nezazil, nepochopi. Ted uz druhe miminko chci, syn z toho vyrostl a je to zvidave, ale celkem klidne miminko. Radu mam jedinou a to vytrvat, prejde to.

cica002
18. kvě 2015

@jarkakr Tebe bych fakt chtela mit aspon na tyden doma. Jsem totiz "sberatel" a mam skrine nacpane vecmi,ktere nepouzivam,obleceni,ktere nenosim(ale co kdyby 🙂 ) Nemas pro me nejakou radu ?

silthar
18. kvě 2015

Lol, já to pořádně nestíhám ani po roce a půl 🙂 Ale dítětem to není. Taky jsem na manžela zkusila, ať mi ukáže, jak to mám s prckem udělat všechno najednou, a ten mi dal teda lekci :/ Poslal mě na dvě hodiny pryč a když jsem se vrátila, bylo uvaříno, relativně uklizeno a dokonce stihl přidělat polici. Jen prcek byl jak čuně, ale spokojenej 🙂 Od tý doby mlčim a snažim se. Protože to očividně vždycky nějak jde, ale spíš v tom hraje roli asi taková ta dlouhodobá únava, kdy člověk už prostě nedokáže být na všechno hrr a udělat to hned, protože na to prostě nemá energii.

pisisvori
18. kvě 2015

@silthar je to sice uplne mimo diskuzi, ale to ti teda zavidim😉. U nas by manzel nezvladl sam bez deti udelat ani polovinu toho co ja musim s 2 detma, jen pripominek ma dostatecne😔. Ale u nej je to vychovou, kde na prvnim miste je on, jeho pohodli, klidek, odpocinek a zabava a pak teprve prace a povinnosti.

nov777
19. kvě 2015

@silthar Souhlasim, ono je uplne jine politat za dve hodiny celou domacnost, kdyz je to jednorazova akce a clovek je vyspany a ma energii a uplne neco jineho se deje zenske, ktera tenhle boj o preziti vede x mesicu. Co jsou deti vetsi a nakrmi se samy, tak tady zvladnu za hodinu prace jako driv za pul dne. Ta unava a nedostatek spanku je proste podstatny faktor.

silthar
19. kvě 2015

@pisisvori No nemáš ani co 🙂 Ono to taky bylo poprvý a naposled, co to udělal :D Ale alespoň není nijak moc náročnej a vůči nepořádku imunní 🙂

@nov777 Přesně. Ale to už mu objasňovat nemá cenu, Dokud si to někdo nezažije, tak to nepochopí 🙂 Od porodu jsem ani jedinkrát nespala alespoň 5 hodin v kuse, aniž bych vstávala k malýmu, protože kňourá nebo brečí ze špatného snu. Muže to vůbec nevzbudí 😨

jarkakr
20. kvě 2015

@silthar Nám nespaní skončilo před 4 týdny. Všechno je najednou krásnější! Přeji změnu i vám.

Strana
z8