Rodiče. Co dělat?

xenie3108
6. lis 2021

Dobrý den, mám tak nějak problém se svým tátou .. už od puberty.
Dnes je mi 22let..
Bydlím stále ještě u svých rodičů.. s mamkou jsme měli vždy výborný a dobrý vztah před mámou jsem byla sama sebou vždy ale před tátou ne.
Vážím si táty jak mě vychoval a že vždy mě vedl k tomu jen dobrému.. ale mám pocit že můj táta je moc staromodní a nechápe ze mi je 22 let a mužů si dělat co chci se svým tělem.. je proti tetování a řasům tady těm normálním věcem v dnešní době.
Říká mi že pokud si nechám napichat rty ať se odstehuju ze mě nebude chtít ani vidět a ať jdu do p*ci…
Je suprovej táta ale nikdy před nim nemůžu byt sama sebou a když se opije nevidí si do pusy a když před nim něco řeknu začne mě vyhazovat z bytu.. nevím co mám už dělat . Pubertu mám už dávno za sebou chovam se zcela úplně jako normální dospěla ženská.. nedělám to co nemá rad a jsem raději před nim ticho. Když mu řeknu ze je mi 22 a se svým tělem si mužů dělat co chci odpovi vždy něco takového.. rada bych se odstěhovala ale momentální situace mi nedovolí se teď odstěhovat.
Táta je typ člověka co něco řekne a nejede pres to vlak.
Zkoušela jsem to i normálně mu vysvětlit ze je to dnes úplně normální věc nebo ze je to můj život moje věc co chci ale odpověd pořad stejná…

jana_zofie
6. lis 2021

@xenie3108 alkohol je svina no... Ale tak driv ci pozdeji se stejne odstehujes. Rty si za me ale nepichej (pokud je to zvetseni, ne pearcing, ten mi prijde vetsinou cajk) podle me to vypada fakt hrozne, jakkoli decentne je to udelane.

mimi1004
6. lis 2021

Hele, nezlob se, ale dospělá jsi jen dle data narození, dle tvého psaného projevu na mě působíš ještě jako puberťačka. Obecně otcové berou dcery jako své malé holčičky bez ohledu na věk a mají potřebu je chránit před světem. U vás v tom asi hraje ještě roli i ten alkohol. Tím ho samozřejmě neomlouvám, ale zkus se na to tetování a pircing podívat jeho očima. Jasně, teď si řekneš, že ty svému dítěti v propichování těla bránit nebudeš a budeš free máma, ale věř mi. Jednou se dostaneš do jeho pozice a jeho postoj budeš plně chápat. A třeba půjde o jinou za 30 let běžnou záležitost. Teď jsi mladá a ještě napůl vzdorovité dítě.

pampeliska1313
6. lis 2021

Je škoda, že se nejde domluvit. Já mám třeba tetování i piercing, ale věděla jsem, že za to nevyletím z bytu (aspoň ne natrvalo), takže jsem to prostě udělala a bylo. Vím, že u první kérky jsem si říkala, že ruku mi uříznout nemůže, tak co. Ale teda volila jsem málo nápadný místa. Když už jsem pak bydlela sama, tak jsem to tolik neřešila, primární pro mě ale stejně bylo nenaplácat na sebe blbosti a nepokérovat si třeba obličej. Piercingy mám taky, ale zase - místa, kde vím, že když to jednou vyndám, nebude to poznat - třeba septum. Ale pokud víte, že by to byl vážně problém a třeba byste se opravdu musela odstěhovat, tak hold musíte vyčkat. A třeba umělý řasy chápu - pokud ženská nemá ultrakrátký řasy, přijde mi to zbytečný a ne vždycky vypadají dobře (občas to někdo prostě přežene), popřípadě můžete zkusit jen takový ty nalepovací - třeba když půjdete někam s holkama ven a nebudete si to chtít odpustit - je to na chvíli, sundat to taky zvládnete sama. Tetování může bejt hennou - ve finále třeba zjistíte, že to ani nemusí být nic pro Vás a je to jen potřeba rebelovat. Fejkovejch piercingů je nespočet. Jako jde to vyřešit i tak, abyste nenaštvala taťku a zároveň si udělala svoje, protože je taky možný, že taťka opravdu necouvne. A třeba nebude mít pochopení ani pro tyhle časově omezený zkrášlovačky jako nalepovací řasy, ale to už je na Vás, jestli to využijete a neukážete/ukážete. Ale taky to možná ten jeden večer s řasama co si pak sundáte přece jen zvládne.

merope
7. lis 2021

Já měla takovou zásadu - dokud mě rodiče živí, holt jsem nesamostatné dítě a musím poslouchat. Bydlela jsem na kolejích, dokud mi posílali peníze, tak jsem dost věcí dělala podle nich. Jakmile jsem si vydělávala a oni mi neposílali už nic (což bylo mimochodem ve 22 letech), tak jsem to brala, že si můžu už dělat "co chci". Teda vlastně nic zásadního se nezměnilo ani v tom mém chování, ale šlo mi spíše o vnímání a princip.

merope
7. lis 2021

@xenie3108 A ještě mě k tomu živení napadá, jak to vlastně máš? Pokud ještě studuješ, máš náročné studium, s brigádami to je špatné a tudíž prostě musíš bydlet s rodiči, tak tam holt nezbývá než co nejrychleji dodělat školu a zatím to "překousnout".

Pokud už nestuduješ, jak to máš s prací? Pokud rodičům přispíváš na domácnost (což by mělo být tak nějak normální), nebylo by pro všechny lepší, kdyby sis našla pár kamarádek a šly jste bydlet "do vlastního"?

A pokud je to tak, že by rodiče bez tebe finančně neutáhli domácnost nebo máš třeba mladší sourozence, o které pomáháš se postarat, tak pak je dobré si o tom vážně promluvit, protože pak jsi plnohodnotný člen domácnosti. Ale i tak bych doporučila se zamyslet spolu s nimi nad situací, protože prostě těch cca 22 let mi přijde ideální se od rodičů už pomalu "odstřihnout" a žít vlastní život. Samozřejmě - chodit k nim na návštěvu, třeba i často, ale prostě už se učit starat o vlastní domácnost.

ilonne
7. lis 2021

@xenie3108 zase musíš uznat, že tě živí a sice jsi věkem dospělá, ale nestojis na vlastních nohách. A uvažování úplně dospělé také nemáš. Říkáš, že táta je staromódní, když je proti piercingum, tetování apod. - podle tebe dnes úplně normální věci. Ale ono to zas tak úplně normální není. A jsou zaměstnání, kde je to vyloženě překážkou. A co vypadá dobře ve 22, může za pár let vypadat úplně jinak. Na bys taky měla myslet.

izz76
7. lis 2021

@xenie3108 Tak se ho neptej na svolení, je dost dobře možný, že si pak ani nevšimne,ze mas třeba uměly řasy. Jinak teda mě osobně se hodně tetování, pearsingy a napichana pusa taky vůbec nelíbí a málokdy to dělá ženskou krásnější.

loylii
7. lis 2021

@xenie3108 nezlob se na mě, ale věk 22 je už dost na to, nebydlet s rodiči. Od 19ti jsem bydlela ve sdíleném bytě, každý jsme měli svou místnost. Na netu je nabídek dost. 5-7tis na měsíc je myslím ok. Obecně se říká, ze bydlení by mělo spolknout max 1/3 výplaty. Já s rodiči vždy vycházela super, ale to každodenní soužití mě nicilo. Ten dohled v kolik přijdu v noci domu, co jim, jestli dostatečně, komentáře jak málo nebo hodně, s kým randim atd.. i kdyz v dobrém, poslouchat se to neda. Jsem rebel a po odstěhovali se mi neskutečne ulevilo.

mimi1004
7. lis 2021

@loylii To snad není předmětem dotazu. Víš prd, proč se odstěhovat nemůže, tak nesuď a tyhle rady si nech. Sama píše, že to teď není možné.

loylii
7. lis 2021

@mimi1004 v 22 letech je člověk už dospělý a ke VŠEMU se dá nějak postavit. Osobně to tipuju na nedostatek financí. Což je opravdu důvod bydlet tam, kde mi to nevyhovuje. Nastesti se to dá změnit…A ano, přijde mi zcestné se v tomhle věku bát co řeknou rodiče na uměle řasy. A pokud by mi jeden z rodičů řekl ať jdu do pi.i? No nevím, ale to nemá úroveň. Nechtela bych to poslouchat. Jsem snad jediná komu to přijde divne?

merope
7. lis 2021

@loylii Tak já hlavně za tím taky vidím nedostatek financí - ale pak rodiče můžou oprávněně mluvit i do toho, za co ty peníze utrácí (pokud jim teda nepřispívá nějakým přijatelným podílem na chod domácnosti - a pak zase může najít spolubydlení).

eeevee
7. lis 2021

Já sice staromódní nejsem, tetování a piercingy mi nevadí (umělé řasy se mi tedy nelíbí), ale ve Tvé situaci bych možná spíše šetřila peníze na vlastní bydlení, než je cpala do tetovaček, piercingů, umělých řas a výplní rtů 🤷‍♀️ Ono to není úplně levná záležitost, a asi bych ve 22 letech u svého dítěte raději viděla to, že se snaží postavit na vlasní nohy, než aby utrácelo několik tisíc za takové “zkrášlováky”

loylii
7. lis 2021

@merope můj názor😇

jjasmina
7. lis 2021

@xenie3108 pokud nechodíš do školy, odstěhovala bych se, pak rodiče skutečně pochopí, že si už dospělá totiž a většinou ti už do života moc mluvit nemůžou

ilonne
7. lis 2021

@loylii Je rozdíl bát se a respektovat. A věř, že i když je mi 43 a svých rodičů se nebojím, respektuji jejich názory a umím se nad nimi zamyslet. Mně je vcelku jedno, kdyz ze sebe někdo dělá "tapetu a ozdobnou tabuli", ale věř, že to rozhodně není známka dospělosti. Te rozumové. A stejně tak není známka staromodnosti, že se to někomu nelíbí. A bohužel zakladatelka se moc rozumne/dospělé nejeví.

martt
7. lis 2021

@xenie3108 Takového tátu ma můj manžel, ale tam to je ještě trochu vyšší level. Ten dokonce ještě ve 22letech "musel' dodržovat čas kdy má přijít ze zábavy domu apod. Pak začal jezdit kamionem, takže jezdil na víkendy domu a když šel s kamarády ven a přišel třeba po půlnoci bylo zle. Kdyz jsme se poznali bylo zle,
že jsem v té době mela barvenou hlavu na červeno (bylo 21) . A do teď řešíme různé spory ,akorát že já se tchana nebojím a řeknu mu na to svůj názor. Což se od manžela a tchyně rict nedá, takže ventiluje svoje názory jen pres ne. Moje jediná ráda zní šetří peníze a odstehuj se jinou možnost asi nemáš. Generační spory vždy byli jsou a budou.

levandule_k
7. lis 2021

Není v tom trochu rozpor, napsat, že je suprovej tátat, ale nemůžeš před ním být sama sebou, vyhazuje tě z bytu, nadává ti velmi sprostě. K tomu má možná problém s pitím.

Podle mě by si umělých řas, kdyby byly decentní ani nevšiml, chlapi jsou většinou ignoranti.

Já nejsem typ, co by toužil po tetování, ale jednou jsem slyšela zajímavou radu. Když se chceš nechat tetovat, máš si vybrat obrázek, dát si ho na dobře viditelné místo a sledovat rok, jestli se ti okouká a bude pořád líbit.

michaela_2
7. lis 2021

Mno, v 19 letech jsem odjela po maturitě do zahraničí na rok jako au pair (takřka nulové finanční náklady).
Po návratu jsem nastoupila na VŠ, ale tu jsem pak dodelavala dalkove. Ve 22 už jsem byla vdaná a narodilo se nám první miminko.
I kdybych tehdy nepotkala chlapa, kterého jsem si vzala, nějak si neumím představit, vypisovat na internetové diskuze o tom, co mi tatínek nedovolí. Ve 22 letech člověk JE dospělý, tak to zkratka je. Pokud potřebuje podporu rodičů, ještě v te době, je to v pořádku, ale musí tam fungovat oboustranná tolerance. Pokud tam toto není, pak zbývá jedine to osamostatnění.
Naše mamka je schopna kecat mi do mého oblékání ještě teď 😃 a to je mi 32 a mam svou rodinu. Takže tohle fakt nezmenis 😉
Můžeš změnit okolnosti (tím myslím odstěhovat se), ale nezmenis svoje rodiče.

xenie3108
autor
7. lis 2021

@eeevee já na domácnost přispívám cca 4.500kč vše si platím sama a pracuji.. jenže mě bohužel situace nedovolí se přestěhovat z důvodu toho, že bych sama nedokázala utáhnout podnájem i kdybych sehnala nejlevnější cca 10.000kc .. dá se sehnat i levnější ale to je jen o štěstí.
Bohužel nemám kamosky která by šla se odstěhovat. Všechny bydlí u rodičů a nebo bydlí se svým přítelem .. a přítele nemám momentálně takže bych nesoudila nevíš v jaké situaci třeba teď jsem.

pampeliska1313
7. lis 2021

@xenie3108 teď je to těžší. Pronájem pokoje v Praze je běžně okolo deseti tisíc (o tom jak to obcas vypadá se nedá mluvit a sehnat něco levnějšího je vážně štěstí) a prostě pokud člověk nestuduje dálkově, má malou šanci to utáhnout i se školou. Je fajn, že přispíváte a není to tak, že Vám všechno dotují rodiče, jak by se mohlo zdat(když s nima bydlíte) ale problém je prostě ta jedna střecha. Věřím, že až se jednou odstehujete, zmírní se to. Sama jsem studovala do 26 a i když jsem bydlela mimo domov, matka mi aspoň platila nájem (ale bylo nás pět ve dvou pokojích, takže ta částka byla pod pět tisíc) zbytek jsem doháněla na brigádách a chodila do školy, nebyla to sranda. Nicméně, jakmile jsem se odstěhovala aspoň na ty koleje, pak do bytu, tak se vztah trochu zlepšil. Ale když přispíváte měla byste být braná aspoň částečně jako rovná ostatním, nicméně, to je to soužití s rodiči, někdy je to na palici.

eeevee
8. lis 2021

@xenie3108 já vás určitě nesoudím, jen se mi zdá, že ve Vaší situaci by bylo rozumnější raději šetřit na vlastní bydlení. Ano, teď je situace na realitním trhu dost bídná, ale třeba za 2 roky to může být o něčem jiném a Vy můžete mít našetřeno minimálně na kauci, nebo třeba nějaký základ na hypotéku/vybavení bytu. Prostě podle mě by bylo lepší šetřit, osamostnit se a pak nemusíte řešit, že Vám otec v opilosti nadává a nedovolí Vám tetování 🙂

tinaprofi
8. lis 2021

Takže despotickej "tatínek" je hodnej a suprovej, jenom dokud dcerka cvrdlika, jak mu to vyhovuje, jinak ji pošle klidně do píči ovíněnej čůčem. To jsou přesně ty super vztahy s rodiči, kdy musíte jet podle lajny, protože vyboceni se trestá. Gratuluji všem, kteří si myslí, že je to normální a sami budou své děti ku*vit, pardon - vychovávat v podobném duchu. Při prvním průseru nebo něčem zásadnějším se obrátí raději na kohokoliv jiného než na vás a dobře udělají. Rozhodovat o těle 22 holky je ujetý, o to víc, že v tomhle věku je dost holek už samostatných, těhotných nebo matkami. Mě nepřijde normální, že fotr, kterej ozralej rozhoduje o tom co je a není správný prudí do něčeho, co už davno není jeho věc. Sever se a odstehuj se do studentskýho bytu, kde budete 4 a máš po starostech. Na netu spolubydleni. cz je toho mraky.

camelinka
8. lis 2021

@xenie3108 A kdyby ses domluvila s bejakou dalsi kamoskou, co bydli u rodicu a podelila se o najem nekde?
Ja byla od patnacti na intru a v osmnacti se zdekovala uplne, ikdyz s mamkou sme byly uplne v pohode. Mit takhle "supr" tatu, co me nalitej posle do pice, tak tam nejsu ani minutu....

irmamala
8. lis 2021

Můj táta mi taky neustále kecal do života, první kérku jsem před ním roky schovávala. Ale přesně jak píšou ostatní, bohužel dokud s nimi bydlíš a ještě tě živí, tak se není čemu divit. A sice neustále zmiňuješ, že jsi dospělá a můžeš si dělat co chceš, ale dospělost se v první řadě bere podle toho, že se dokážeš osamostatnit. Nemyslím si, že jsi špatná, protože bydlíš ve 22 s rodiči, obzvlášť pokud ještě studuješ. Ale holt se nemůžeš divit, že chtějí, abys je poslouchala.

loylii
8. lis 2021

@xenie3108 ono vůbec nemusíš bydlet s kamoskama. Najdi si na netu stránky spolubydleni a spousta lidi v tvém věku shání spolubydlícího. A to v každém městě. Nejsi totiž jediná, která se chce osamostatnit..

loylii
8. lis 2021

@pampeliska1313 i ted se pohybuje spolubydleni 5-7tis.

klokanka31
10. lis 2021

@xenie3108 Ty by ses měla osamostatnit,najít si vlastní podnájem,i kdyby jen garsonku. Nebo můžeš zkusit zapsat se do pořadníku na městský byt. A pokud nevyděláváš moc, tak existuje soc.dávka doplatek na bydlení.

zelenaesmolda
10. lis 2021

@xenie3108
Tohle opravdu neni suprovy tata.Alkoholik a manipulator.Suproveho tatu si predstavuju jinak.A silne pochybuju,ze by te vystehoval kvuli umelym rasam.Ono neni tak jednoduche vystehovat nekoho kdo ma na adrese trvale bydliste.

@irmamala
Tak to teda zasadne nesouhlasim.To,ze bydli s rodici jim nedava pravo kecat ji do jejich ciste osobnich veci jako tetovani nebo umele rasy jsou.Pokud si to sama zaplati tak je to ciste jeji vec.

zelenaesmolda
10. lis 2021

@klokanka31
na mestsky byt pokud nema pravidelny prijem asi nebude mit narok

klokanka31
10. lis 2021

@zelenaesmolda Píše že normálně pracuje...