Rodiče mě pošpinili u rodiny. Jak tohle vše přejít?
Já ani nevím, jak začít... S přítelem jsme na Vánoce bývali každý u svých rodičů. Letos jsme zjistili, že jsem těhotná, tak jsme chtěli být spolu. Rodina od přítele to vzala v pohodě, naopak nám to sami navrhli. Mí rodiče se urazili, začali mě urážet, že jsem je vyměnila za přítele rodinu a za našimi zády volali přítele rodičům s tím, že musí něco vyřešit. Celý první trimestr jsem probrečela a byla z toho fakt špatná. Dokonce se mnou přestali komunikovat i děda s babičkou. Nakonec jsme si s přítelem řekli, že nám za to takoví lidé nestojí a hleděli si svého. Já se uklidnila, byla jsem bez stresu a zase mi začal úsměv na tváři. Na druhém screeningu ale začaly komplikace, tak jsem pak volala mamce, jestli náhodou ty komplikace neměla taky, že je možné, že to je genetického původu. Najednou se vše zklidnilo, mamka se mnou začala komunikovat, nabídla se, že ušije malému hnízdečko do postýlky, objednala látku, bavlněné plenky... a dnes, když jsme volali, tak mi řekla, že už mě vlastně jako dceru nebere, že jí vlastně nevadí, že mě už x měsíců neviděla, a že mi bude pomáhat pouze, když ona uzná za vhodné a ne, když já budu chtít pohlídat. (Minulý týden mi tvrdila, jak nebude problém s hlídáním, že si klidně vezme volno v práci, přijede k nám.) Pak taky začala vyprávět, jak jsem černá ovce rodiny, že mě všichni zavrhli, a že si za to můžu sama, když jsem všem zkazila svátky. No, zase jsem se psychicky zhroutila. Přítel už má toho plné zuby, nejraději by mým rodičům zavolal a vyříkal si to s nimi, já ho ale pořád krotím, ať to nedělá ještě horší. Fakt už nevím, co mám dělat. Nechci syna připravit o druhou část rodiny, ale pokud se takhle budou chovat, nezbyde mi nic jiného. Zastání mám snad jen v tetě, ale ta zná jen verzi od rodičů a úplně ji nechci do našich soukromých problémů tahat a obtěžovat ji tím, přítel na mě tlačí, ať jí zavolám a alespoň zjistím, co o mně rodiče v rodině vykládají. Máte nějaký tip, jak tohle všechno přejít, aniž bych se psychicky nezhroutila? Docela mě dnes i dorazila mámina věta: "Doufám, že až skončíš ve špitále, tak to svedeš na mě, že jsem tě psychicky zdeptala."
Ahoj, mně se nechce věřit, že do té doby jste měli normálně fungující vztah.. Tohle by přece nemohli žádní rodiče říct svému dítěti 🤷♀️
Já bych se začala pidit, co se stalo 15.11.2020. Očividně to bude asi blbina, když si ji nepamatuješ. Ale je ranila. Začala bych u tohohle. A pokud ti to nebudou schopni říct, asi není důvod s nimi udržovat styky. Je to strašně těžké, je mi to jasné, kor v době těhotenství a když vidíš, že tchanovci fungují. Já mám s mámou taky komplikovanější vztahy, hned se uráží a já ani nevím proč. U nás naštěstí funguje táta jako mediator a třeba se dozvím, že jsem ji k mdz popřála až pozdě večer. (taky je to vždycky blbina)..
Zkus se hlavně nestresovat. Jen nechápu babičku s dědou, ségra je ještě pod vlivem rodičů, časem si udělá svůj názor. Na ni netlač. Drž se
Jako to vypadá,že toho 15.11. jsi po každým z nich chtěla minimálně ledvinu (což věřím že by sis pamatovala 🙈).. každopádně nazývat tě černou ovcí rodiny když ségra je o třináct let mladší a přichází do puberty mi připadá dost předčasné. Teď je pod jejich vlivem,tak vlastní názor mít ani nemůže..ale dala bych tomu rok.. maximálně dva 😉
Já jsem z toho v noci vůbec nemohla usnout. Jsem neskutečně rozrušená. Hlavně mi vrtá hlavou, proč ještě týden zpátky mi volala, kecala se mnou jako kamarádka, objednávala látky pro malého a najednou bum, všechno jinak.
Zažila jsem něco podobného s mámou.. kydala na mě fakt špínu kvůli týpkovi, co jí nakonec zamykal doma.. nechala si fakt zblbnout hlavu, vyhodila mě i bráchu z domu a vykládala fakt hrůzy.. opravdu pomohlo ji odříznout, nakonec mi vlastně řekla, že jsem nejhorší, co jí v životě potkalo a ať si ji vyškrtnu z rodnýho listu.. fakt pomohlo úplné přerušení styku a kontaktu... asi po roce a půl se sama ozvala, nakonec musela od magora utéct 140km od domova, většina kamarádek se s ní v tu dobu už vůbec nebavila.. pak znovu zářila, když jsem otěhotněla, tak jsem se znovu odmlčela na cca půl rok.. vlastně první její vnouče a nevěděla skoro nic, nakonec jí to všechno nějak seplo, řekla bych kvůli dětem a tak nějak fungujeme.. vyprdni se na ně.. nechtějí?? tak nechtějí.. tobě bude líp bez takových .. nechci psát rodičů...
Promin, ale o takove narcisty bych sveho nenarozeneho syna klidne pripravila, a s radosti.
Vzdycky se takto projevovali?
Nevybavuji si, že by se takto chovali předtím.
Takze oslavit Vanoce s pritelem byla prvni vec, co jsi udelala a nebyla po jejich?
Ano. Prý šlo o to, že jsem v listopadu slíbila, že budu s nimi, ale na konci listopadu jsem zjistila, že jsem těhotná a to už se situace změnila a chtěli jsme být s přítelem spolu. No, řekla mi, že jsem si mohla užít poslední Vánoce v klidu 🙂
No a co si myslis ty? Nezda se ti to prehnane odrhnout a stresovat tehotnou dceru kvuli necemu takoemu?
@koordinatorka_odboje Já vůbec nevím. Dostala jsem takovou psychickou nálož, že mám pocit, že jsem fakt ta špatná já.
A to je presne to,o co tady jde.Aby sis myslela,ze ty jsi ta spatna.To je princip psychickeho vydirani a manipulace
citové vydírání a mistrná manipulace, mohla bych o tom napsat román...
Nicméně, jak to přežít.
Těžko, ale když budeš chtít, zvládneš to.
Máš na své straně partnera, drž se toho a opři se o něj. A pořádně.
Děláš to pro sebe, svoje dítě, svou rodinu. Pro tvoji rodinu, pro vás tři.
Odstřihni se. Nereaguj, nepátrej kde se stala TA nějaká chyba, nezájem je nejlepší, akorát že jsi teď v ultra citlivém období, tak ti to asi nepůjde dobře, ale prosím, dej na toho, s kým žiješ!
Jsi silná, věř si.
Jak tohle vůbec přejít? No pořadím z vlastní zkušenosti té, která to měla jedte horší než ty. Vykašlat se na to, odstřihnout a žít si svůj život. Jen to drsný, ale jen to tak. Z tvých rodičů jsou citový upíři a co s nima chceš dělat....
Já zažila defakto podobne a vlastně horší citově vydirani. Jak že strany mámy, tak ze strany tchána a manžel jen od otce (tchána) ale stačilo to, aby nás to na do smrti poznamenalo. Na některé věci se zapomenout nedá i když člověk odpustí. Budento teď ode mě znít dost povrchně, ale buď ještě rada, že jsi zatím zažila jen tohle, ještě to nic není a dá se to uzemnit a vytyčit si hranice, jak u nich tak u sebe. Ale já se roky srovnávala se zalezitostmi, které už veškeré hranice přešly.
No az budes mit vlastni dite, tak ti to tak nejednoznacne neprijde.
Mám už lecos za sebou,tak za mě bych... napsala dopis, e-mail...to už je na tobě co zvolíš,rodině,jak matce tak dědovi a babce,všem zúčastněným...a v něm popsala co tě ranilo a že je ti to líto, zároveň bych tam napsala ,že potřebuješ klid a že pokud je to jejich volba,být proti tobě, kvůli takové malichernosti,tak to respektujes a nebudeš je už nadale kontaktovat...ty budeš mít klid,a časem se s tím smiris a oni budou přemýšlet...podle mě se pak sami ozvou...
@mamio tohle bych nedelala
@mamio To už jsem zkoušela hned v lednu a dostalo se mi odpovědi, že jsem sobecká a hledím jen na sebe.
@dashyyy Jéé kdyby bylo tak snadné si jí vyškrtnout z rodného listu, tak už celkem dlouho bych mohla tvrdit že mě otci donesl čáp 😂 bohužel právní úprava toto neumožňuje a ona se nějak nemá k tomu aby s tím něco dělala 😎
Jinak skvělá rada když tě kontakt s nimi deptá, tak jej nenavazuj. Já od ní bydlím pár metrů a už jsem jí neviděla půl roku, nedovolá se mi a stejně tak lidé se kterými si nemám co říci, ač jsou z blízké rodiny... Prostě buď semnou budou mluvit jako s člověkem, nebo není důvod s nimi mluvit... Od té doby je mi podstatně lépe...
@mamio nikdo o zadnem dopise premyslet nebude, nikdy neuznaji chybu, ta bude vzdycky u ni. I kdyby byla jasne u nich, tak bude u ni. Vzdycky si najdou zpusob, jak to otocit
@koordinatorka_odboje
Presne tak,muj ex je to stejne,bych mohla vypravet romany
Nečetla jsem všechny komentáře, ale zažila jsem něco podobného. Nejednalo se tedy o mě, ale o manžela a jeho rodinu. Po narození syna začali najednou “blbnout”, mě posílali na psychiatrii, že jsem blázen a nejsem schopná se o syna starat a nevím co ještě. Manžel se za mě postavil, takže byl automaticky černá ovce rodiny. Pak přišli s tím, že s manželem manipuluju proti nim. Jeho maminka byla vyloženě ve stylu kam vítr, tam plášť, názory měnila podle toho, jak se jí to hodilo. Celé se to tenkrát nepěkně vyhrotilo, přetrhali jsme veškeré vazby. A po čase jim to přišlo líto, že nevídají vnouče/pravnouče, tak se to teď snaží urovnat a v hodně omezené míře se stýkáme. Bude to těžké, ale asi bych opravdu přerušila kontakt a počkala, jak se to časem vyvine. Soustřeď se na sebe, na miminko a na přítele. Vy tři jste teď rodina. Hodně štěstí 🍀
@gramar po mně se vyloženě vozila kvůli tomu, že si táta našel jinou ženskou, odešel od rodiny a já zlá jsem ho neodstřihla, zrádce jednoho.. tehdy mi bylo 17 a musím teda říct, že mi dost dlouho trvalo než jsem to všechno vstřebala a rozchodila a dokonce jsem si přála ji fakt z RL vyřadit.. doteď trpím takovým tím, že vlastně nemám žádný ,,u našich"
Jestli se chces dozvedet pricinu, tak pozvi na kafe tu tetu a zeptej se ji, co se tedy vlastne stalo. Jestli je celej tenhle cirkus jen kvuli tem Vanocum, protoze to fakt nedava zadny smysl.
@tensorflow já bych taky zašla za tetou, pokud je s ní rozumná řeč. Jinak bude pořád dumat, co že tak strašného provedla a časem ten pocit bude mít, že ona je ta špatná.
..napsala bych dopis. Hezky bych se tam vypsala úplně že všeho co mě ranilo..a roztrhala. Tady nejde o ně,jde o tebe.. tím,že to napíšeš taky možná zjistíš,že jsi OPRAVDU nic špatnýho neudělala. A ať to je jak chce - jsou věci, který se ženě v prvním trimestru prostě nedělají..
Mně udělala něco podobného ségra. Měla dluhy, já prodala společný rodinný majetek s tím, že si to tedy nebudeme dělit napůl, ale já si nechám čtvrtinu a jí nechám zbytek na umoření dluhů. Moje jediná podmínka byla, že nesmí začít dělat dluhy nové. Peníze jsem jí vyplácela postupně, poslední část jsem jí ale neposlala, protože jsem zjistila, že už zase dluží. Nedávno jsem zjistila, že o mě v širší rodině roznáší drby, že jsem ji okradla 😀. Je fakt, že se spolu už dva roky nebavíme, protože když jsme jeli s manželem naposledy navštívit naši mamku k ní (máti bydlí u ní), tak nám vynadala, že manžel nešel po baráku hledat švagra, aby ho pozdravil (!).
Nic, já se s ní nebavím, jsem holt ta černá ovce rodiny, co ji okradla (mimochodem už je zase v exekuci), a hlavně co se nenechala vtáhnout do "rodinného podníkání" a tím se taky zadlužit. Čas od času to zamrzí, hlavně když se děti ptají, proč nemůžou jet za babičkou a musí babička jet k nám. Ony to časem pochopí, a já už ségru neřeším.
@dashyyy Taky dobrý, u mě asi stačilo že jsem se narodila 😂 Hele já byla tak daleko že jsem několikrát volala na soud, jestli se mohu zříct rodiče, když už jsem volala po x té, tak úřednice soucitně pravila, že kdyby to jen trošku šlo, tak by řekla jak a ještě pomohla, ale bohužel to prostě nejde... No nevadí, naše hvězda už má spočítáno kolik má dostat od každého dítěte, aby měla dobrý důchod, tak jsem v napjatém očekávání s čím se jednou vytasí 😂
To je těžký sami toto řešily odstihnuti manžela strana ze začátku me to trápilo ted po roce je mi to jedno ani to ze mě jeho manželka pomlouva absolutně me to už netrápí srovnala jsem si to v hlavě.

Napadlo te,ze se treba v tom listopadu ale nic nestalo a vsechno jecto jenom zaminka k vyvolani sporu?