icon

Rodiče mě pošpinili u rodiny. Jak tohle vše přejít?

9. bře 2021

Já ani nevím, jak začít... S přítelem jsme na Vánoce bývali každý u svých rodičů. Letos jsme zjistili, že jsem těhotná, tak jsme chtěli být spolu. Rodina od přítele to vzala v pohodě, naopak nám to sami navrhli. Mí rodiče se urazili, začali mě urážet, že jsem je vyměnila za přítele rodinu a za našimi zády volali přítele rodičům s tím, že musí něco vyřešit. Celý první trimestr jsem probrečela a byla z toho fakt špatná. Dokonce se mnou přestali komunikovat i děda s babičkou. Nakonec jsme si s přítelem řekli, že nám za to takoví lidé nestojí a hleděli si svého. Já se uklidnila, byla jsem bez stresu a zase mi začal úsměv na tváři. Na druhém screeningu ale začaly komplikace, tak jsem pak volala mamce, jestli náhodou ty komplikace neměla taky, že je možné, že to je genetického původu. Najednou se vše zklidnilo, mamka se mnou začala komunikovat, nabídla se, že ušije malému hnízdečko do postýlky, objednala látku, bavlněné plenky... a dnes, když jsme volali, tak mi řekla, že už mě vlastně jako dceru nebere, že jí vlastně nevadí, že mě už x měsíců neviděla, a že mi bude pomáhat pouze, když ona uzná za vhodné a ne, když já budu chtít pohlídat. (Minulý týden mi tvrdila, jak nebude problém s hlídáním, že si klidně vezme volno v práci, přijede k nám.) Pak taky začala vyprávět, jak jsem černá ovce rodiny, že mě všichni zavrhli, a že si za to můžu sama, když jsem všem zkazila svátky. No, zase jsem se psychicky zhroutila. Přítel už má toho plné zuby, nejraději by mým rodičům zavolal a vyříkal si to s nimi, já ho ale pořád krotím, ať to nedělá ještě horší. Fakt už nevím, co mám dělat. Nechci syna připravit o druhou část rodiny, ale pokud se takhle budou chovat, nezbyde mi nic jiného. Zastání mám snad jen v tetě, ale ta zná jen verzi od rodičů a úplně ji nechci do našich soukromých problémů tahat a obtěžovat ji tím, přítel na mě tlačí, ať jí zavolám a alespoň zjistím, co o mně rodiče v rodině vykládají. Máte nějaký tip, jak tohle všechno přejít, aniž bych se psychicky nezhroutila? Docela mě dnes i dorazila mámina věta: "Doufám, že až skončíš ve špitále, tak to svedeš na mě, že jsem tě psychicky zdeptala."

Strana
z4
sahrazad1
10. bře 2021

Není mamka v přechodu ? K tomu vyletavas z hnízda (déle , ale přece ) a to ji mohlo rozhodit . Tvůj táta to pak doma poslouchá , a už ho to nebaví a chce mít klid . Odpovídala by tomu její věta o posledním praní . Řekla bych , ze ve skutečnosti jde o neobratne volání o pomoc . Kdys jim naposledy řekla , ze je mas rada , objala ? Přemyslej ...

autor
10. bře 2021

@sahrazad1 U nás nikdy žádná taková láska nebyla. Objímání, slovíčkaření... To u nás nikdy nefungovalo.

sahrazad1
11. bře 2021

Ja si myslím , ze opravdu jde jen o to , ze ztrácejí svoji holčičku . Asi to neumí jinak vyjádřit , ale i ty pomluvy u příbuzných by tomu odpovídaly . Promluv s nimi, zda je to takto . Ať je brzy lépe ...

koordinatorka_odboje
11. bře 2021

@sahrazad1 je ji 28 let a bydli u pritele. Zda se mi, ze fazi vyletavani z hnizda, ma uz za sebou.

sahrazad1
11. bře 2021

@koordinatorka_odboje jenže mamka to asi nerozdychala . A sorry , ale každé Vánoce každý u svých rodičů ? To není v tolika letech a při partnerském vztahu zrovna běžné .

autor
11. bře 2021

@sahrazad1 Proč by nebylo? Řekli jsme si, že dokud nebudeme mít děti, budeme každý s rodinou. Já byla u rodičů hlavně kvůli sestry, ale loni to holt nevyšlo. Čekala jsem pochopení.

koordinatorka_odboje
11. bře 2021

@sahrazad1 Stedry den "doma" je u mladych nesezdanych bezdetnych paru celkem bezny. Normalni rodice by se ji snazili presvedcit,at prijde i s pritelem, ne ji delat citove vyderacske sceny, jak vymenila pritele za rodinu a vyvolavat jeho rodicum. To uz neni o nerozdychani, ale o promyslenem natlaku.

dixi86
11. bře 2021

To je psycho jako u nas doma. Kdysi. Nastesti. Vaz si tchynu, at ma prcek aspon jedny prarodice. At to bude nepochopitelny sebevic, zkus se na ne vyprdnout a zit si svuj/vas zivot. Bez nich se obejdes. Budes v klidu. Jinak se zblaznis. Me to stalo zdravi, co matka celkove provedla rodine a mne. Pokud se jim rozsviti, prijdou sami. Jinak bych se odstranila a neresila je. Budou ti brat stesti. A dite temto lidem bych nepujcila ani omylem. Pokud o nicem nevis, je to divny, ale o to vic smutny. Ale u manipulatoru ro tak byva, ze kdyz otehotnis, vdas se....ze uz se stavis na vlastni nohy a nebude tak jednoduche te valcovat a zpracovavat, tak je lepsi z tebe udelat hajzlika a zradce. I kdyz neni duvod. Drzim pesti, at se odpoutas od nich co nejdrive. Mne to trvalo desitky let. Mrzet te to bude, ale bud tu pro ty, co jim na tobe zalezi a ne pro ty, co te kopnou pres palubu, kdyz jsi nejohrozenejsi. Bude lip.🍀

dixi86
11. bře 2021

@sahrazad1 u nas to tak bylo bezne a ja to znam u mnohych rodin. Min. na stridacku i s partnerem.

hanka_333
11. bře 2021

A na Vanoce jsi byla jen s pritelem nebo i s jeho rodici? Pokud s jeho rodici, mozna jsou ti tvoji rodice nastvani i kvuli tomu. Ne jen kvuli zruseni spolecnych Vanoc na posledni chvili.

zelenaesmolda
12. bře 2021

@koordinatorka_odboje me to teda prijde zvlastni byt na Vanoce u rodicu kdyz bydlim s pritelem

krtcice
12. bře 2021

Tak teda nevím, já se s mužem dala dohromady v červenci a první Vánoce na to už jsme trávili spolu, já bych teda na Vánoce nechtěla být bez přítele kterýho miluju... Ale každýho věc. Dopoledne jsme byli na oběd a kávu u jeho rodičů, na večeři u našich. Když se chce, tak to jde, jenže se musí lidé umět dohodnout, což bohužel zakladatelčini rodiče schopni nejsou.

vitezove
12. bře 2021

Já bych si to nejdřív zkusila fakt vyříkat. Přítele bych do toho klidně pustila, fakt máš pocit, že se to může ještě zhoršit? Takhle akorát budete žít roky v dusnu. Zbytečné. Skoro bych ti navrhla je pozvat na rodinnou terapii k psychologovi. Pokud si myslíš, že by aspoň máma třeba na to přistoupila nebo ne. Podle mě si to nějak špatně vyložili a možná mají pocit, že si prostě svátky strávila s jeho rodiči? Pokud ne, a jde jim jen o to, že si prostě dospěla a chceš žít i svůj život, tak jsou to blázni. Ideální by byla ta terapie, kde si to v klidu vyříkáte pod dohledem někoho, kdo bude vědět, jak ten rozhovor vést, abyste se nepozabíjeli a aby to došlo k nějakému zdárnému konci.

Pokud terapie nepřichází v úvahu, prostě vem přítele, a běžte k nim. Sedněte si a řekněte: pojďme si vyříkat ty svátky, já pořád nechápu co se stalo, co jsem udělala tak špatného, že teď jsem - jak vy říkáte - černá ovce rodiny. Přeci není nic špatného na tom, když člověk dospěje, vytvoří si novou rodinu a svátky chce trávit také s ní.

A pak se snažte být co nejvíc v klidu. Hodně pomalu dýchejte, poslouchejte co vám říkají. Snažte se pochopit jejich úhel pohledu. Pokud se vám to povede, pokud tam je nějaký racionální úhel pohledu, tak se omluv. Řekni, že tě mrzí, že si jim ublížila, že tě vůbec nenapadlo, že by to takto mohli vidět a že si to nikdy takto nebrala a jen si chtěla strávit svátky ve dvou s otcem svého dítěte.

Pokud omluvu nepřijmou nebo pokud tam ten racionální důvod prostě nenajdeš (v tom je dobrá terapie, protože je větší šance, že terapeut ho tam najde) tak řekni, že tomu nerozumíš, že si jim ublížit nechtěla, ale že oni jen ubližují tobě a ty to prostě dál už neuneseš. Navíc po porodu by se to neslo dál... to nevyšumí. Narážky a řečičky, pořád by to tam bylo a i děťátko by to cítilo. Tohle prostě ve svém životě nechtěj. Vím, že jsou to rodiče... ale to neznamená, že ti můžou ubližovat.

Většinou je to o tom, že je JEN špatná komunikace. Oni si asi od své dcery slibovali něco jiného. Jenže, když ti neřeknou co, nemůžeš se ani snažit to splnit nebo to s nimi řešit. Nejspíš v jejich rodině to bylo zažité jinak, že má dcera být s rodiči minimálně dokud se nevdá nebo dokud to dítě nemá... možná i potom, kdo ví. Možná mají pocit, že si je tím odstřihla a říkáš jim, že se o ně nepostaráš ani ve stáří až bude potřeba... atd. atd. atd. Proč to vím? Mám takový bláznivý tchánovce. Nikdy neřeknou co vlastně od dané situace čekají, ale mají naprosto jasná očekávání a chtějí, aby byla splněna - ačkoli nikdo neví, co to je za očekávání. Takže vždycky z toho je jen nepříjemná situace, hádky a problémy - a obviňování, jak se to k nim chová jejich syn.

Takže tak... možná pomůže terapie i jen tobě, pokud rodiče nebudou chtít. Terapeut ti může jen poradit, jak s nimi lépe jednat a nebo ti může pomoct se od nich odstřihnout. Popřemýšlej a držím palce. Kdyby si chtěla, klidně mi kdykoli napiš do soukromé zprávy a popovídáme si 🙂

rozitta
12. bře 2021

Ahojky, přijde mi že tvůj otec žárlí na mimino. Snaží se manipulovat rodinu proti tobě, protože ty za to "můžeš" že se prcek narodí. Mamka ti nadšeně slíbila ušít hnízdečko a hlídání a za týden otočila o 180 stupňů? Odepsat dceru jen proto, že s námi nestrávila štědrý večer, to je úplně absurdní. Jak jsi jim jako zkazila svátky? My jsme na Štědrý den u našich a druhý den jedeme k manželovým rodičům a nikdy nebyl problém. První Vánoce s miminem jsme to udělali naopak a taky nebyl problém. Protože jsou to všechno vyrovnaní, dospělí a sebevědomí lidé. Švagrová od svatby je na Vánoce jen se svým mužem, protože si je chtějí užít jako rodina. I když ještě tehdy děti neměli - teď už mají dvě. Pozvi mamku na kafe, řekni ji že je to líto ale že pokud ona sama nechce tak s tím nic neudělas. Myslím že ti řekne, že všechno vymyslel tata.

sahrazad1
12. bře 2021

Promiň, ale na Vánoce , když jsi zadaná , tak netravit s nim tento pěkný čas je hodně divné. Neřeknu, jet na ten a ten den k rodičům , ale spolu. Nebo to spolu střídat - rok tam, rok tady. Ale zase - spolu vy dva jako par . Tohle každý sám ke svým rodičům je divné a detinske .

sahrazad1
12. bře 2021

@dixi86 s partnerem ano, sama ne . To je rozdíl .

autor
12. bře 2021

@sahrazad1 Tohle ale není předmětem diskuze. Prostě jsme to tak mělli, vyhovovalo nám to vše a nemyslím si, že je potřeba se v tom rýpat 🙂 Já jsem chtěla být se svou rodinou, přítel se svou, tak jsme měli vždycky 23. Vánoce spolu, ráno 24. jsme jeli každý ke svým rodičům a 25. a 26. jsme už byli spolu.

sahrazad1
12. bře 2021

Tak si pak nestezuj , ze rodičům se nelíbí změna něčeho , co podle nich tolik let funguje . Protože té asi chtějí pro sebe . Na Vánoce s miminkem taky pojedeš od partnera ? Rozuměj , vztah s rodiči je důležitý , hodně , ale partnerský vztah je důležitější , tím spis , ze budete mít malé . Dej tomu hranice , a kvůli své nové rodině takové chování nedovol. To neznamená , ze se s rodiči nemáte vídat , to ne, ale sami za chvíli budete rodiči a tak je třeba nastavit pravidla nového fungování .

koordinatorka_odboje
12. bře 2021

@zelenaesmolda jo, ja ten pohled chapu, ze nekomu by to takto nevyhovovalo se rozdelit na Stedry den, ale delaji to tak. A zalezi na mnoha okolnostech, treba maji jenom jednoho rodice, ktery neakceptuje partnera ditete za zadnou cenu a nechteji ho nechat samotneho, nebo to vyzaduji sami ti rodice a delaji sceny, jak je to v pripade anonymni.

koordinatorka_odboje
12. bře 2021

@sahrazad1 no ale diskuze je o tomto - ona si stanovila hranice a rodice rozjeli nechutnou kampan po rodine ala nejsi uz nase dcera.

krtcice
12. bře 2021

@koordinatorka_odboje Ano, a dostalo se jí spousta víceméně stejných či podobných odpovědí. Jsem zvědavá, zda se podle toho zakladatelka zařídí, byť sama chápu ze své zkušenosti, jak těžké to je...

zelenaesmolda
12. bře 2021

@koordinatorka_odboje
Neakceptuji a delaji sceny?Tak jako poslusne detatko nekteri sklapnou a vyhovi?Tak to je peklo

mariegroth
12. bře 2021

Ja verim tomu, ze vsechno bylo v poradku a pak se to obratilo o 360 stupnu. To je u narcistu normalni. Jakmile vidi, ze mohou byt opusteni, tak zacnou utahovat retez a vyvadet. Pak zacnou vycitky, vydirani a seznam toho, co pro tebe vsechno udelali. Mame to takhle s tchyni a ver mi, ze mi neni lito, ze ji nas syn vidi jednou za uhersky rok. Takovy lide jsou pak schopni tve dite proti Tobe naockovat. To asi nechces...

zelenaesmolda
12. bře 2021

@mariegroth nejlepsi je na narcistu proste nereagovat,to je pro ne ten nejhorsi trest

mariegroth
12. bře 2021

@zelenaesmolda Ano, 100%.

koordinatorka_odboje
13. bře 2021

@zelenaesmolda no tak kdyz jsou vychovavani v duchu - maminka se obetovala, musim ji byt vdecna - tak maji cerne svedomi, mysli si, ze oni jsou ti spatni. Stejne jako si to mysli zakl. ted. A okoli jim moc kriticky nahled neposkytne. Pro vetsinu lidi jsou rodice vzdycky ti milujici, co mysli na dobro deti a nesmi se jim delat "zle".

zelenaesmolda
13. bře 2021

@koordinatorka_odboje
nerekla bych,ze pro vetsinu,aspon ne pro vetsinu normalnich lidi.

hancazivocich
13. bře 2021

podobně reagují naši...podobně řeší a vyhrocují situaci s mým bráchou....čekají ted mimčo...nicméně..bráchu to prostě táhne k tchánům a ne ,,domů" ..netají se tím, že ,,tam" je radši, než u našich..on je svým způsobem ,,bzuklej"....po svým...já taky, ale........prostě...k nim to má blíž - v km i v hlavě, i v srdci....a máma aktuálně začíná vyšilovat podobbně...že její (švagrové) rodina si ho přivlastnila a táhne ho k sobě...tzn - po tom všem, co pro nás udělali, se takto odvděčíme - i podobné problémy kvůli Vánocům..Prostě strach, opuštěné hnízdo, ....psy porucha...atd..a pokud já, nebo on okamžitě nevyhovíme, přichází výčitky, scény a ,,trest"..

hancazivocich
13. bře 2021

a bohužel i podobně se chovají - bud tutunutu, nebo tvrdý trest...a nikdy nevíš, co a kdy přijde...když jsou hodní -teda máma, mám pocit, že jen sbírá munici, aby mohla použít v tu nelepší možnou dobu...a to pak sakra bolí

autor
15. bře 2021

Absolutně nechápu, holky. Dnes mi mamka poslala, jak už má ušité hnízdečko a objednala pro mimčo další věci. Zase jako vyměněná. Nevím, co si o tom myslet. Uvažuju, že to příjmu, ale zaplatím jí to všechno 🤷🏻‍♀️

Strana
z4