Rodiče se nemohou dohodnout na jménu dítěte. Co dělat?
Jak se řeší, když se rodiče (manželé) nedokážou domluvit na jméně dítěte?
Otec trvá na jméno po ně, nechce se nijak domluvit.
Jakmile zjistil, že to bude kluk, není s ním řeč.
Jooo, tohle na mě taky zkoušeli... Ani smykem... Dávání jména po rodičích je to největší peklo. Můj skoro ctyricetiletej manžel je furt "Malej Kája" protože prostě rodinné jméno... Nope. Naštěstí mám tři dcery 😅 a ustala jsem Karlu i Karolínu (jak u blbecku na dvorecku, fakt...). Držím ti palce, ať to dáš... Kdyby se zasekl na čemkoliv jiném... Ale mít stejný jméno jako rodič je prostě peklo...
@anetka1701 přesně tak, je to rodinné jméno, jeho dědeček a pradědeček něco v minulosti znamenali, tak se to bude dědit.
@taniik ty kráso 🤣 nene... Bojuj ženo! Táta toho chudáka fakt nemá ani špetku sebereflexe 😅
@taniik tak mu rekni, ze mu budou vsichni rikat ferda mravenec nebo brouk pytlik a ze az se mu deti budou smat, tak to bude resit manzel a ne ty.
A ze vase dite bude mit svuj zivot a ne historicky zivot dedy, pradedy, prapraprapra.... a ze proste zacnete novou tradici.
Jinak vypln papiry do porodnice. Jeho se nikdo ptat nebude 🙂
jeste me napadlo. Nemas treba jmeno, u ktereho by byla i muzska varianta? Zdena - zdenek, iva - ivan a tak. Ze by ses zabejcila, ze kdyz ma prijmeni po tatinkovi, bude mit jmeno po tobe. At je to fifty fifty. A jet si porad svoji dokola.
@anetka1701 tak to jsem necekala🤣 ja pomyslela treba na Frantiska,Věnceslava či Zbyška ale .ferdidant me nenapadl🤣🤣 jalo sorry ale ferdinand jenfakt priserny
Je fakt.ze ja chtela Krystofa strasne moc-manzel proti tak jsem to se smutkem😀 vzdala protoze jsem mu to nechtela delat na tlak a.chtela jsem aby jsme byli spokojeni oba. V 6.mesici jsme.se konecne dohodli🤣
Znám rodinu, kde se neshodli, dali dvě jména a fakt táta tvrdošíjně používá své a máma to druhé. A celá obec se jim směje samozřejmě. 😅
@terkasss ja ty papiry vyplnovala-chcou podpis otce 😭🤣
Podpis otce na porodnim sale nikdo nezkouma ,myslite ze maji cas delat znalecky posudek 😀 bojim se ale ze touto cestou to nepujde museji se proste domluvit...je to dite obou.
Holky já nemám jméno, kde by byla mužská varianta, a ani bych to taky nechtěla,
@terkasss to už jsem zkoušela, mu se taky nikdo nesmál.
Vůbec nechápe že teď je jiná doba.
@hanka_12345 No hrůza, jako nevím co jiného dát. Ferda se říká otci, Ferdík manželovi (u jeho rodiny), a malej by byl jako jak?
@4formy podepsat za něj to asi nemůžu
Dala by som dvě mená. Poznám rodinu, kde dala pani ešte jedno meno pri krste, lebo sa jej nepáčilo, že syn sa vola po manželovi. Zápis do RL urobili dodatočne a chlapca nakoniec volajú práve tým druhým menom. 😁
@taniik neeeee Ferdinand ne, a co třeba jiné, začínající na F-František, Filip...? Chlap je teda blazen, když to řeknu na plnou hubu a tchyně taky. Copak on bude rodit? Stačí, že dal příjmení. U chlapa taky jeho děd i otec stejné jméno a to i bydleli společně (3 generace), si dokážeš představit, zavoláš třeba Ferdinande...a dojdou vsichni 3, nebo nikdo!
Stůj si za svým, vybrat jiné nebo tedy soud, jestli se nedohodnete.
A 2 bych nedávala, tvůj chlap a zbytek jeho famílie budou volat "Ferdinande..."
A třeba až syn vyroste, tak dají s partnerkou jméno po dědovi...kdo ví.
@taniik tvl😆 Ted premyslim, jestli tvuj manzel neni muj byvalej ucitel, ten se taky jmenoval Ferdinand...a az do nedavna byl bezdetnej (a asi i svobodnej), i kdyz je mu uz pres 50. A pamatuju, ze byl takovej neustupnej, jako kantor. I kdyz pokud vim, tak uz dlouho neuci a dela neco jinyho, ma nejakou socialni firmu ci co. Ale taky pamatuju, kdyz se nam na zacatku skolniho roku predstavil, zadrzovali jsme vsichni smich, protoze Ferdinand, sorry jako, to je trochu out😄 Sice za jmeno nikdo nemuze, ale smesny to proste je. Jo a pokud vim, jeho otec je taky Ferdinand
Uf, tak to nezávidím.
My jméno po manželovi dali ale 1) mi dědění jmen nevadí, 2) manžel má jméno, co se mi líbí, 3) nikdy nenutil, dokonce jsme měli jiné, ale termín byl na svátek.
Já jsem mírnější povahy a když o nic nejde, tak ustoupím. Ale v tvém případě bych teda ustupovat nechtěla. Je to dítě vás dvou, po něm má už příjmení a je to od něj sobecké. Kdyby nebylo, souhlasil by třeba s kompromisem (dvě jména). Tohle ti měl říct na prvním rande, se určitě nepochlubil (jestli ano, tak to je jiná 🙂).
@taniik taky jsem nikdy nechtěla, aby syn měl jméno po manželovi. Celé těhotenství jsem malému říkala jiným jménem, chlap stále trval na tom svém. Do porodnice jsem šla s nevyplněným jménem pro kluka. Ale nakonec jsem napsala stejné jméno jako má manžel. Ten byl hrozně dojatý a hrdý, že jsem nakonec změnila názor. Když byl malý na světě, tak mi nějakou dobu trvalo si na to zvyknout. Ale stejně manželovi říkám taťko nebo táto, synovi jménem. Teď jsou klukovi 2 roky a nelituji toho. Ale to je na vás, jak se rozhodnete. Jen píšou vlastní zkušenost.
Jinak já jsem měla mít jméno po otci ve verzi pro holku, ale to moje mamka nedala a mám jméno aspoň na počáteční písmeno po otci.
Ferdinanda nebrat! Já myslela, že se jedná o nějaké "nornalní", běžné jméno-Karel, Jiří, Jan...Můj manžel je Josef (Pepa), zkuste hádat, jak se jmenuje tchán a jak se jmenoval i jeho otec? Správně, Pepa. No když ti máti či otec ve 40 říkají "Pepíno", tak mi to přijde fakt praštěný na hlavu. To jméno se mi nelíbí a to, že případný syn za žádnou cenu nebude Pepa,tohle jsme si vyjasnili už před svatbou....

@zekrt no jen me to zajima co je to.za jmeno...