Jméno dítěte až po porodu. Lze to?

evulakebula
12. bře 2020

Zdravím.

Prosim aby se vyjadrili pouze ti, kteri neco o tom vi a neodsuzovali me postupy.

S manzelem nevime pohlavi ditete, mame vymyslenych treba 5 jmen pro kluka, 5 pro holku. Vsude na intrenetu ctu jak to neni problem, pojmenovat dite az po porodu, ze mam ze zakona tusim mesic na prideleni jmen diteti. Coz jsem se ze zacatku nadchla, ale jakmile jsem dostala od gynekologa papir ktery mam vyplnit, ohledne detskeho jmena, zjistila jsem, ze vsechny clanky na internetu jsou asi lzive? Kdyz uz jsem nasla nejak odkaz na zakon, tak tomu az tak nerozumim, jelikoz to je psano urednicinou.

Byla jsem na ruznych matrikach v jinych mestech se na tuto problematiku zeptat a pry to nejde, pojmenovat dite az po porodu. A do papiru od gynekologa i kdyz je tam dlouha kolonka na asi deset jmen, muzu napsat pouze jedno pro holku ci kluka.

Prosim tedy o rady ci zkusenosti, kdo je ma, zda lze dite pojmenovat az po porodu, pripadne kde presne to najdu v zakone o jmenech. Urcite s manzelem nebudeme cekat mesic na pojmenovani. Chceme se proste po porodu seznamit s miminkem a pojmenovat ho treba za 30 minut, az se shodneme.

Dekuji moc za rady

Krasny cas

Eva

gracinka7
12. bře 2020

Jde. My jsme váhali mezi dvěma a když jsme vybrali, jméno jsem do papíru zapomněla dopsat. Sestra si toho nevšimla a ptala se mě na jméno asi hodinu po porodu.
Když si všimnou prázdné kolonky před porodem, prostě řekneš, že ještě nemáš vybráno a jméno jim sdělíš později. Musíš mít akorát papíry na příjmení.

barcamoravcova
12. bře 2020

@evulakebula Dobrý den zkušenost sice nemám ale do papírů od ginekologa se píše jen jedno jméno pro kluka a jedno pro holku.V porodnici Ten papír pak spolu s nějakými dalšími posílají na úřad a tam vyrobí rodný list dítěte. Nevim kdy ty papíry posílají. Optala bych se na možnost vybraní jména až po porodu v porodnici kde budete rodit jak k tomu budou přistupovat. Přece jen může být miminko i den bez jména kdyby jste rodila třeba akutním císařem a v porodnici můžou mít nějaká pravidla proto bych se ptala přímo tam a radši dřív než až u porodu.

jitkaem
12. bře 2020

Ja si myslim, ze dokud porodnice neodesle papir se jmenem na matriku, tak lze zmenit. Nejste jedina ktera potrebuje miminko nejprve videt. Ja bych se urcite zeptala i v porodnici 🙂

jjasmina
12. bře 2020

Ono těžko říct jak to je, se jmenem jde určitě počkat, ale nás třeba pustili z porodnice, 6 dní na to jsme měli prohlidku u dr a už nás hnala na matriku pro rodný list kvuli rodnemu číslu a že malou musime nahlasit na pojistovnu abychom si vyzvedli kartičku pojistence( vystaví náhradní doklad) Vlastně už porodnici mi dávali nějaký papír, že na matrice budeme mít už rodný list, což beze jmena pochopitelně nejde 🙂

olga_
12. bře 2020

@evulakebula Jde to. U dvojčat jsme jména do papíru nezapisovali. Neznali jsme pohlaví a nechtěli jsme, aby nám je v případě dvou holek nebo dvou kluků pojmenovali oni. Chtěli jsme jména vybrat sami. Problém nebyl.

evulakebula
autor
12. bře 2020

Dekuji zatim za rady 😊 zkusila jsem nezavisla zavolat nekam uplne mimo muj kraj, tam mi pani na matrice sdelila, ze mne nikdo nutit nemuze a mam na to 30 dnů. Takze tech 30 minut po porodu nikoho nemuze stvat.

aneta15
12. bře 2020

@evulakebula já rodila ve 38 týdnů a jména jsem vyplněna nemela. Nebyl vůbec žádný problém.

martt
12. bře 2020

@evulakebula Nevím, kde budeš rodit. Ale ode mne si brali papíry se jménem dítěte až den po porodu. Ale vím, že kamarádka, když rodila tak se nemohli shodnout na jméně. Az kdyz se malá narodila ta teprve dopisovali jméno.

bramarfi
12. bře 2020

Úplně beze strachu. Jistojistě jde pojmenovat dítě až po porodu. Nenech se rozhodit nátlakem.

hermia
12. bře 2020

ma zkusenost je takova ze jsme taky nevěděli. porodnice ale chtela do kolonky neco napsat kdyby se nahodou neco stalo se mnou ale ze to klidne muzeme zmenit-dali si tam jen poznamku ze se to muze zmenit at to hned neposilaji na matriku.

jjasmina
12. bře 2020

@evulakebula Taky bych se informovala třeba v porodnici, tam chtěli po mě jmeno už při příjmu

neomenia
12. bře 2020

Jde to, jméno jsem vybrala az po porodu, zapsala si ho sestra k sobe do papírů, jen tím, že jsem ho nevyplnila dopředu pro matriku, tak se na to zapomnelo a zdrzelo to vydání RL. Jen na to nezapomenout, jim to dohlasit. Jinak bez problému

kattynka28
12. bře 2020

@evulakebula určitě se zeptej přímo v porodnici. Já se na to ptala, když jsem se byla registrovat, taky jsme měli více jmen a nemohli se předem rozhodnout. Tenkrát mi u nás řekli, že to stačí až druhý den. Při příjmu nebyl žádný problém, že jsme neměli vyplněno.

zuzkasim
12. bře 2020

Měli jsme jméno pouze pro kluka, pohlaví jsme nevěděli, ale dělali jsme si legraci, že muž umí stejně jen kluky (už jsme měli 2 doma, muž má bratra, jeho otec je ze samých kluků, děda též...), do papírů jsme uvedli jen kluka. Narodila se holka, po porodu nás por. asistentka nechala cca 20 minut spolu, abychom jméno pro holčičku vybrali. Stačilo to🙂 Víc jsem zákony nestudovala, neměli jsme tu potřebu.

muhehehe
12. bře 2020

Ahoj, jde to, měli jsme to tak. Nemuseli jsme se odvolávat na žádný zákon ani se toho nějak extra dožadovat či domlouvat předem... Jméno jsem prostě nehlásila, řekla jsem, že ještě nevím. Žádný problém s tím nebyl. Po porodu jsme se seznámili a jméno miminka jsme nahlásili když jsme opouštěli porodní box... Všichni v pohodě, měli co napsat na kartičku k postýlce i do papírů, nikoho to netankovalo. Byli rádi, že nevahame třeba do dalšího dne, je to pro všechny pohodlnější když jsou papíry v cajku hned... Ale pokud by to bylo vaše přání, nikdo by s tím nic nenadělal, je na to skutečně měsíc.

muhehehe
12. bře 2020

Je sorry já si přečetla jen původní dotaz a ani nekoukla na odpovědi, máš jich tu už dost 🙂 tak jsem tě aspoň ubezpečila, že i u nás to šlo 😄

malenka11
12. bře 2020

Ja myslím, že když to nevyplnis, že tě nenechají porodit. Dveře porodnice zamnou a kdybys už náhodou byla vevnitř, tak dítěti řeknou, že se nesmí narodit, než dostane jméno...

jironymou
12. bře 2020

Holky, takze se na ten papir vyplni jen prijmeni a jmeno az po porodu?Pochopila jsem to dobre?Taky nevime pohlavi a pro jmena nejsme rozhodnuti.Jen prijmeni 😂

cekypetra
12. bře 2020

Ja jen doplnim muj vlastni vtipny priklad. Narodila jsem se a byla pojmenovana jako Klara. Den na to se sesla rodinna rada v cele s prababickou, ktera byla jednoznacne proti, jelikoz u nas na vsi pry zila pani, ktera kulhala a vsichni na ni volali "kulhava Klaro"...vzal se kalendar a spolecne mi vybrali jmeno Petra. Tata pak vzal kytku, vypravil se do porodnice, mamka souhlasila, a jelikoz jeste nic nebylo odeslano na matriku, slo to. Pouze v ockovacim prukazu mam napsano Klara, preskrtnuto a prepsano na Petra 😀

karkulka63
12. bře 2020

Na matrice jsme sepsali loni pouze urceni otcovstvi a prijmeni ditete (jeste jsme nebyli svoji), jmena po nas nikdo nechtel....

martiniquest
12. bře 2020

Rodila jsem v prosinci ve Sternberku. Pri prijmu jsem jen nahlasila, ze jmeno nahlasime po porodu a nebyl to zadny problem.

xcassiopea
12. bře 2020

Ahoj, mám tři děti. U první dcery jsem v Neratovicích při příjmu řekla, že chci miminko vidět, papíry jsem odevzdala prázdné. Řekli mi, že chodí 1x týdně matrikářka a až přijde, budou jméno potřebovat. Žádný problém. Potom dvojčata u Apolináře v Praze, stejný případ, sice se tvářili trochu divně, ale řekla jsem, že potřebuju miminka vidět, abychom si mohli zvolit vybraná jména. Matrikářka byla trochu překvapená, že jí řekli, že děti ještě nemají jméno, ale v papírech už jsem je měla dopsané. Každopádně úřad jméno dítěte určuje pouze pokud ho rodiče neurčí do nějaké lhůty, myslím do propuštění z nemocnice, protože pak je nemocnice povinna nepojmenované dítě nahlásit. Rodič pak může do 30ti dní od narození na matrice jméno nahlásit, pokud to neudělá, přidělí mu jméno příslušná matrika pod kterou spadá.
Doporučuju v porodnici neříkat, že nemáš jméno, jen řekni, že máš jména vybrané, ale rozhodnete se až miminko uvidíte. Papíry odevzdej bez vyplněného jména a pak ho tam dopíšeš.

merope
12. bře 2020

Rodila jsem císařem ve 34tt, měli jsme jméno jen pro holčičku... mno a kluk tam získal tím pádem druhé jméno, kterým mu říkali na neonatologii, než jsme mu vymysleli jméno - druhý den po porodu, a dala jsem mu ho pak i do rodného listu. Jen se to musí do měsíce od porodu dořešit s matrikou, jinak by to museli posílat na soud a řešit soudně. Pro nás to bylo trošku na hraně (má dlouhá hospitalizace po porodu).

klllarinka01
12. bře 2020

Ja bych rekla, ze to po porodu urcite jde. Navic jsou pripady ,kdy se dite narodi s velkym predstihem a rodice to jeste nemaji vymysleny nebo vyplneny. 😉