icon

Rodiče se nemohou dohodnout na jménu dítěte. Co dělat?

taniik
20. únor 2024

Jak se řeší, když se rodiče (manželé) nedokážou domluvit na jméně dítěte?
Otec trvá na jméno po ně, nechce se nijak domluvit.
Jakmile zjistil, že to bude kluk, není s ním řeč.

Strana
z3
zanett
22. únor 2024

@taniik Jsem prekvapena, kolik je v republice rodin, kde se predava jmeno Ferdinand 😀

ai30
22. únor 2024

@taniik Ma holt smolika chlapec, no. Rekni mu, ze bud vyberete jmeno spolecne, nebo ho vyberes sama a tim ukonci debatu. Kdyz pres nej nejede vlak tak proc by mel jet pres tebe. Tchyni bych vubec neresila, ta do toho nema vubec co mluvit.

j.a.n.i
22. únor 2024

@ai30 No, spis maj smolika oba, pokud se nedohodnou a jmeno vybere soud...

ai30
22. únor 2024

@j.a.n.i No nemaj, o jedno jedine jmeno jde jen jemu, ona ma snahu najit spolecne. Pokud k tomu muze dat nejake vyjadreni, tak soud dost mozna prihledne spis k jejimu vyberu, nez k Ferdovi.

hanka_12345
22. únor 2024

Me by mrzelo ze je manzelovi u zadku ze jsem z toho jmena nestastna. Tohle by melo byt o domluve. Ja bych nedala jmeno co se manzelovi nelibi. Ikdyz by se moc libilo me.

michaela666
22. únor 2024

Tak to by mi bylo milejší jméno nařízené soudem, než Ferdinand. 🤦 Předpokládám, že se přiklání ke klasickým jménům Jiří, Vojtěch, Karel,... a chlapovi bych to tak i oznámila. "Nechceš se dohodnout? Já nepřekousnu Ferdu a počkáme jak se zrovna soudce/ soudkyně vyspí a pojmenuje nám dítě. "
Vsadím se, že nakonec by na něco normálního přistoupil. Nedej se.

j.a.n.i
22. únor 2024

@ai30 A proč by měl soud přihlížet k jejímu, Ferdinand je naprosto normální jméno... s největší pravděpodobností by vybral nějaké úplně jiné, není důvod přiklánět se ani k jednomu rodiči.

ai30
22. únor 2024

@j.a.n.i Protoze jeden rodic ma jedno jmeno, na kterem trva a druhy chce najit takove, ktere se bude libit obema?

lennus
22. únor 2024

@taniik Mně se Ferdinand náhodou líbí, ale prosazování tvého muže ne. Řekla bych mu, ať navrhne třeba 5 jmen a na jednom se shodnete nebo vybereš ty. Dávat 2 a každý mu bude říkat tím svým mi přijde ujeté a matoucí pro dítě.

Já mám teda 2 příjmení a velmi mi to vyhovuje. Novému nikdo nerozumí, i když ho běžně používám, takže třeba při rezervaci restaurace používám druhé - rodné. A hlídám si, když podepisuju důležité dokumenty např. na úřadě, rezervuju něco ofiko jako letenku, kdy má jméno odpovídat dokladu, aby to bylo stejně. Už v tom mám jasno a pořádek. 😁

taniik
autor
22. únor 2024

@zanett já znám dvě a ten nejmladší je opravdu Ferda mravenec (8let)

@lennus Dvě jména nechci, já sama mám dvě příjmení a jak píšeš musela jsem si zvyknout.

martiina_k
22. únor 2024

Známá řešila podobnou situaci, manželovi řekla, že jméno po něm dávat nechce, že se jí to jméno pro dítě nelíbí. Nejdřív mu dávala spoustu variant, nakonec řekla, ať si vybere ze dvou, která pro ní byla obě přijatelná.

lokesa
22. únor 2024

Tvůj muž se nepochybně chová jako dítě, ale co máte všichni za problém s Ferdinandem? 😀 Mně se to jméno líbí. U druhého dítěte jsme ho měli v top 5. 😄

hanka_12345
Odpověď byla odstraněná
zekrt
22. únor 2024

Mně taky to jméno nepřijde blbé, ale v situaci, kdy by bylo děděné, je nepoužitelné, protože pak bude "malej Ferda" a "velkej Ferda".

lokesa
22. únor 2024

@hanka_12345 To jako fakt? 🙄

kafr
22. únor 2024

U nás to zkoušeli tchánovci, naštěstí manžel věděl, že měl sakra štěstí, že jsem se do něj zamilova dřív, než jsem zjistila, že je to "Pepíček".
No a když to v těhotenství zkusil, že Pepík, tak jsem mu řekla, ať si jde spočítat kolik stojí Sunar, protože žádného Pepíka kojit nebudu a ten porod si taky ještě rozmyslím!
Máme holku. Tam by mi Josefínka nevadila (manžel na tom netrval), ale já zrovna viděla v televizi pohádku o princezně PePIČCE!!! No dovedete si Pé-pičku představit na ZŠ?!
A tak manželovo jméno vymřelo po přeslici 😅

smajlinka
22. únor 2024

@taniik Co teda říkat Ferdinandovi - Fred, Freddy?

gruyerre
22. únor 2024

@lokesa což o to, jmeno je to hezké (taky nechápu tu kritiku jména samotného a hlavně ten přihlouplý komentář od @hanka_12345 , ale když se tak jmenuje otec, nedala bych ho, ani kdyby to bylo nejkrásnější ze všech jmen. Stejně tak bych dceři nedala jméno po sobě.

hanka_12345
22. únor 2024

@gruyerre
@lokesa se tak neprozivejte boze🙄

tereziezavily
22. únor 2024

@hanka_12345 Jestli si myslíš, že jsi udělala vtip, tak ne. Byla jsi jen trapná. Aspoň všichni vidíme, kde se berou ta děcka, co se jsou schopná už ve školce posmívat druhým dětem kvůli jménu. Vidí to u svých hloupých matek.

martinka0209
23. únor 2024

@taniik jedině řešení je tak dejte dvě jména jedno po otci a druhé jaké se líbí tobě

hanka_12345
Odpověď byla odstraněná
tereziezavily
Odpověď byla odstraněná
taniik
autor
23. únor 2024

@martinka0209 řešení to není, sama mám dvě příjemní a hlavně úřad s tím bojují.

jarla
26. únor 2024

A manžel se tak jmenuje?

taniik
autor
26. únor 2024

@jarla Ferdinand

taniik
autor
1. bře 2024

Holky mám podepsáno jiné jméno! Chtěla jsem Max nebo Maxim, nakonec prošla varianta Maxmilián a rovnou je to podepsané.

4formy
1. bře 2024

@taniik no vidiiisss ☺️☺️☺️☺️ tak super ☺️ dalo to hodne prace???a co tchyne??

taniik
autor
1. bře 2024

@4formy hodně povídání a pořád dokola to stejně, už jsem byla otravná sama sobě. Ona se k muži přidala, jeho dcera, a začala jak se ji to líbí, a jak by chtěla aby se jmenoval po taťkovi. Tak jsem to otočila, že když se jí to líbí, tak ona může pojmenovat jednou svoje dítě po tatínkovi a najednou to šlo. Tchýně to ještě netuší, a obávám se, že to bude vidět až po porodu. Naštěstí mám tchýní 150km.

Strana
z3