Rodinné problémy, chci se osamostatnit

meliodathe
27. pro 2017

Dobrý den,asi sem můj problém plně nepatří,ale i tak kohokoliv prosím o radu.
Jsem témeř 17ti letá slečna (březen)..Můj problém spočívá v tom, že moje matka je alkoholička a nepracuje.otec je živnostník a na vše je sám,hlavně finančně,ale to mi tolik nevadí,protože jsem v tomhle vychována.
Ale matka pije a chce se stále hádat.Když se nehádá s taťkou tak si najde cokoliv na mě a přítele a mě už todle prostě dále nebaví,rupli mi nervy už a jsem rozhodnutá že chci buď přerušit studium a časem si ho dokončit,nebo si ve škole domluvit individuální plán výuky.Brigádu již mám takže kdybych pracovala celé směny tak se dokážu sama uživit.Hlavní problém je ale bydlení a to že mi to rodiče nepovolí.z jedné strany mě matka vyhazuje z domu,ať si jdu bydlet k přítelovi a z druhé strany mě nepustí a otci se to i bojím říct protože mi je jasné že mi to nedovolí.Chtěla bych se tedy zeptat co můžu dělat?. A zda se dají roky dokoupit nebo soudně přidělit aniž by to bylo za účelem sňatku?.chci se pouze osamostatnit.ano,mám přítele,milujeme se a na vše jsme dva a on mě bude ve všem podporovat,ale tohle je můj problém a chci si ho vyřešit sama pokud to nějak půjde.
Děkuji za přečtení a případné reakce či odpověď 🙂

journals
27. pro 2017

Nenechávala bych školy, budeš to ho velmi litovat. Věř mi, že navázání na předchozí studium bude o dost náročnější než si myslíš. Zkus doma vydržet aspoň do maturity. Pak budeš vystudovaná, plnoletá a můžeš začít fungovat i bez rodičů. Je ti ani ne 17, myslím, že není kam pospíchat. Svatba by nebyla zrovna tím nejlepším krokem - a k ní musí rodiče dát souhlas. Zkus vydržet ještě ty dva roky, neukvapuj se, ať něčeho později nelituješ.

lv
27. pro 2017

Zplnoletnit lze pouze kvůli sňatku. Asi se ti to moc líbit nebude, ale dodělat si školu by měla být tvoje priorita, tvoje "zaměstnání i náplň práce". Situace v rodině, matky pití - tohle musí řešit otec s ní, ne ty odchodem.

peggy_5
27. pro 2017

co bydlení u prarodičů? než doděláš střední? nebo u přítelových rodičů? ne třeba oficiálně, ale nějaký častější přespávání, pokud to vaši neřeší? jinak bydlet můžeš v podstatě kdekoliv, pokud rodiče "nebudou dělat problémy" .. nebo Tě musí zplnoletnit soud.. případně dát dočasné péče příbuzným..

anetka9
27. pro 2017

Zplnoletnit, resp. získat plnou svépravnost ti může umožnit soud i bez svatby, nicméně prokazuje se, že si schopná se uživit - čili bydlení, strava, základní potřeby atd. plus samozřejmě trocha toho šťourání v osobním životě🙂 Jeslti je to rozumný, toť otázka...🙂

dominikaromanova
27. pro 2017

Školu rozhodně nepřerušuj, je velká pravděpodobnost, že ji již nedoděláš. Zkus to vydržet, vím, že to musí být psychicky velice náročné, ale nesmíš matce dovolit, aby Ti svým alkoholismem zničila život. Co si o tom všem pořádně promluvit s otcem a matku umístit do protialkoholní léčebny, pomohlo by to celé rodině.

meliodathe
autor
27. pro 2017

@journals ono mě ta škola moc právě že ani nebere a i když vím že je vysoká pravděpodobnost že s mým přístupem ke studiu odmaturuji tak ani tohle mě neláká

journals
27. pro 2017

@meliodathe To jsem pochopila, že tě škola nebere. Ale nevím, z jakého důvodu si myslíš, že tě pajda bude brát víc. I tam se musíš učit a i na ní je maturita. Bez maturity to je dneska opravdu těžké. Kousni se, odmaturuj, však maturita není žádná hrůza, odmaturovali i velká kopyta, a pak si dělej co chceš.
Pokud se školou skončíš, budeš toho hodně litovat. Možná ne hned, ale za pár let, až budeš hledat práci si vzpomeneš a budeš si říkat, jak jsi byla mladá a blbá...

peggy_5
27. pro 2017

@meliodathe a co chceš bez maturity dělat? uklízet záchody? nechci aby to vypadalo nějak nadřazeně nebo něco, ale bez maturity nemáš sebemenší šanci na alespoň trochu důstojné a obstojně placené zaměstnání.. radím Ti, aby ses přemohla a ten rok a půl dodělala.. jinak toho budeš litovat...

meliodathe
autor
27. pro 2017

@lv noo škola není zrovna mou prioritou..byla chyba rozhodnout se pro tudle školu a daný obor.ale mám rok a půl za sebou tak to musím zvládnout

janapetrvalska
27. pro 2017

co internat? skolu neprerusuj, otec duvod pochopi a bude ti prispivat a na internatu budes mit klid, ale budesmuset dodrzovat pravidla. Je hodne lidi co melo matku na nic, ale to neni duvod skoncit, a prave kvuli ni by ses mela snazit byt lepsi aby si jednou neskoncila stejne .

journals
27. pro 2017

@meliodathe Pro většinu puberťáků není škola prioritou. A jak jsou pak za maturitu a diplom rádi! Ve 30 by ti každý takový řekl, že by si nafackoval! Neděláš to už jen pro sebe, ale taky pro svoje děti...

peggy_5
27. pro 2017

@meliodathe půlku už máš za sebou tu druhou půlku už vydržíš.. nikde se neptaj z jakýho oboru máš maturitu, hlavně že ji máš! Vysoká není nutná, ale maturita je fakt nutné minimum, teď Ti to třeba nepřijde, nevím co děláš za brigádu a jestli si dokážeš představit, že bys tuhle práci dělala příštích 60 let.. ale pokud chceš mít alespoň nějakou budoucnost¨, tak se rozhodně přemož.. je to lepší než ve 30 letech po nocích dodělávat školu.. znám to, ze zkušenosti v nejbližší rodině...

pavca1982
27. pro 2017

@meliodathe víš člověk v 16 či 17ti bere věci jinak než v dospělosti a studium třeba nepovažuje za to nejdůležitější. Nejsem tu od toho abych tě poučovala a ani to tak neber prosím. Nicméně je možný a velmi pravděpodobný scénář, že jednou nebudeš s přítelem s kterým jseš teď(přeju ti to), že jednou si budeš říkat kdybych tu školu dodělala mohla jsem mít dneska lepší práci...prostě maturita je základ i když to pak nechceš dělat, ale budeš mít maturitní vysvědčení.Promluvila bych s taťkou, že nemáš klid na učení a zkusila bych se s ním domluvit na tom bydlení. 👍Musí to být i pro něj těžký.

misa357
27. pro 2017

Vybodnout se na školu, ne ta největší blbost. To fakt nedělej.

yelowangel
27. pro 2017

Nebuď hloupá! Já vím že to doma nemáš lehký ale škola je fakt základ. Brigády tě neuživí a bez aspoň vyučního listu tě nikde nevemou. Vím to z vlastní zkušenosti, přerušovala jsem školu na rok ze zdravotních důvodů a když jsem se dala za pár měsíců dohromady chtěla jsem si najít práci protože mě zbývalo půl roku do maturity. Můžu ti říct že práci jsem nesehnala protože jsem měla jenom základní vzdělání, ve škole na mě koukali skrz prsty i přes to že můj zdravotní stav doktorka zanedbala a proto jsem skončila takhle a to fakt není příjemný když s tebou jednaj jako s flákačem a navíc místo abych si odbyla celej čtvrťák jak jsem chtěla mě ředitelka povolila jenom roční přerušení takže náskok v pololetí do nový třídy, rok po poslední praxi, horko těžko jsem v hlavě lovila slovíčka v němčině i latině a do toho jsem spadla do prvního ročníku státních maturit a díky slohovce jsem odmaturovala až na potřetí. Nebýt toho debilního přerušení neztratila jsem 2 roky života jenom tak. A ta matura byla fakt vydřená! Nedělej to už kvůli sobě, ono to pak taky láká tu školu nedodělat a za svoje zkušenosti můžu říct že by to byla ta největší chyba. Mámu řeš s tátou, od toho ho máš aby ji zvládnul a tobě dal prostor a klid na učení. A nebuď ciťa, taky mě v tvým věku (a že to není dlouho) štvalo kde co ale když se zavřeš u sebe nebo budeš venku s partnerem nebude do tebe máma tolik šít. Její alkoholismus bohužel nevyřešíš pokud s tím ona sama nechce nic dělat tak se tím netrap. Klidně odpočítávej dny do konce školy a ber to jako motivaci pro to aby sis ji úspěšně dokončila.

vineta
28. pro 2017

@meliodathe Školu si dodělej, ať máš aspoň maturitu. Ono teď se to nezdá, protože firmám chybí zaměstnanci a není tak problém se někde upíchnout, ale až se situace změní- což rozhodně nastane- budeš se na trhu práce uplatňovat bez vzdělání jen velmi obtížně. Musíš to mít těžký, ale udělej to pro sebe, ať máš hezkou budoucnost. Držím palce.

78marcela
28. pro 2017

Kdyz mi bylo 17, mela jsem taky blby obdobi. Ve skole problemy, prvni velka laska, chtela jsem byt s nim, doma hadky s mamkou, ktera ho neschvalovala..taky jsem.vazne uvazovala o ukonceni skoly, a ze pujdu do prace...horko tezko jsem na ty skole zustala, mamka me premluvila...
Jsem za to dnes nesmirne vdecna! Dodelala jsem si casem dalkove i vysokou pedagogickou, delam praci, ktera me bavi, kterou miluju..kdybych se tehdy zprcila a z gymplu odesla, tak bych se dnes tak leda mohla drit nekde na poli nebo u pasu ve fabrice.
Clovek nemusi delat to, co vystudoval, vetsina lidi to nedela. Ale s maturitou si pak muzes udelat nejakou nastavbu, rekvalifikaci...coz bez maturity nebo prinejhorsim vyucniho listu nemuzes. Pokud ti zbyva rok a pul, zapri se a dodelej to. Uvedom si, ze 1,5 roku je nic proti 45 rokum, ktery budes muset pracovat..a ze ted se rozhodujes o tom, jesrli tech 45 profesnich let stravis nejak slusne, coz budes mit moznost jen s nejakym vzdelanim..nebo po brigadach ci na pracaku, protoze nabidek pro nekoho se zakladnim vzděláním nebo zajem o neho vazne moc neni..

lv
28. pro 2017

Samozřejmě jsem to v 17 viděla stejně, kluk, škola je blbá, k ničemu, dospělí trapní, nechápou mne.. utváříš se, hledáš..

hesstia
28. pro 2017

hele neblbni, školu opravdu potřebuješ... já se špatně učila, nebavilo mě to, ale dnes mám díky maturitě úžasné zaměstnání, co mě baví, sedím v klidu a teple v kanclu, vydělávám tolik, že uživím sebe, dvě zvířata a dcerku úplně sama a ještě zbude v létě na dovolenou v Řecku... oproti tomu má kamarádka, která se vyučila jako kadeřnice právě s malým skončila v azyláku... maturita ji prý děsně chybí, kadeřničina ji nebaví, snažila se před 4.mi lety udělat maturitu, to ji bylo 31 let, vydržela tam rok a půl a vzdala to, za školné vyhodila 40tisíc (respektive ji to platili rodiče).. čím později, tím hůř, ale říkala, že by si nafackovala, že tam ten rok nevydržela déle a neudělala si tehdy tu kadeřničinu s nástavbou... ale aspoň má ten výuční list.... co bys dělala se základkou? o práci nezavadíš a peníze ti budou opravdu chybět... pokud tě přítel miluje, měl by tě podporovat spíše v tom, aby sis udělala školu....
tím samozřejmě nechci znevažovat výuční listy nebo tak!!!

stastnablcha
28. pro 2017

skola je potrebna a apotom ju uz nedokoncis.. vidim to denne na pohovoroch.. dievcata s tazkym osudom sa vydali tymto smerom a strasne to lutovali potom... uz len chvilku .. vydrz.. kvoli sebe

kecalka2
29. pro 2017

Každého,koho znám a přerušil školu,převážně jako ty,kvůli lásce.Tak nikdo z nich školu pak už nedodělal.Psala jsi,že tě ten obor nebaví...Vím,že je to těžké,ale dodělej jí,ať máš v ruce papír.Jednou bys toho hodně moc litovala,že máš jen základní vzdělání,to mi věř.Jinak znám jednu paní,která si díky mladí dodělávala celou střední až po čtyřicítce,při dětech a práci a nic příjemného to nebylo.Ono jde to učení do hlavy pak hůř,člověk se ještě musí statat o vše okolo,ale nic jiného jí nezbývalo.Měla jen základní vzdělání a chytla max.uklízení,nebo nějakou brigádu.Teď konečně dělá za slušné peníze,celý život byla na děti sama.Takže snad jsem tě nějak motivovala,ať to nevzdáváš a vydržíš

kecalka2
29. pro 2017

@yelowangel Taky jsem maturitu udělala až napotřetí.Bylo to ten první rok,kdy začaly ty státní.Neudělalo to plno lidí ten rok,než se to zajelo...Již je to 6let a jsem šťastná,že jsem to nevzdala a ten papír mám.Představa,že se třeba teď při chodu domácnosti a starání se o dítě učím na zkoušky,je šílená.Člověk z toho vypadne i za pár měsíců,ani neví jak...Já tenkrát taky zažívala krušné chvilky.Chodila jsem hned brzo ráno na doučování a hned po něm do práce,kde jsem končila až pozdě večer.Taky mě honily myšlenky,vyfláknout se na to,v tu dobu jsem vydělávala krásné peníze a měla se dobře.S pomocí babičky a mého kdysi přítele sem to nevzdala.Dobře sem udělala,z práce mě tenkrát po maturitě vyhodili a představa jen se základním vzděláním a minimální praxí hledat novou práci byla šílená.Takhle to alespoň dobře vypadalo,že nějaký papír mám a brzy byla zase zaměstnaná.Co ale vím,tak plno lidí i před maturou,kdy to nedali na poprvé už na opravné zkoušky nešli a doteď školu nedodělali..Časem člověk zleniví,myslí si,jak to zvládne i se základním vzděláním,ale v budoucnu to může být opravdu problém.Dodělávat si celou školu po letech bych už nechtěla a nezávidím těm lidem..

gorda
29. pro 2017

Vis jak se vzdycky k maturite delaji pro celou tridu ruzny upominkovy predmety? Tak za nas frceli stuzky a serpy a na nich nejaka hluboka vtipna hlaska. No a my tam meli necekane obrovskou pravdu."Na konci poznas, jak si mel zacit". Takze bud poslechnes vsechny zde pritomne, co v tom, co ted resis uz na pomyslnem konci jsou, takze vi, nebo si pojedes podle sebe... no a jednou poznas, jak si mela zacit. 😉 (mimochodem ja maturovala na trikrat - skola me nebavila, desne zamilovana, celej svet na me myslim cekal 😀 )