icon

Rozdílný přístup ke škole: Jsem hysterka, nebo je chyba jinde?

17. čer 2023

S manželem máme rozdílný přístup ke škole. Za mě má škola přednost. Nikdy jsem jako dítě nechyběla ve škole kvůli výletům nebo dovolené. Na to jsou prázdniny.
Manžel to má naopak. Prostě život je jen jeden. Jako dítě pravidelně byl pryč v září, lednu, červnu a k tomu hodně prodloužených víkendů.
Teď jde o naše děti. S absencemi pořád nesouhlasím. Nakonec jsem souhlasila s týdnem na horách v zimě.
Tchyně se svým partnerem mě ale teď obešli, vyzvedli syna, když jsem byla v práci a odvezli si ho. Manžel to zpětně odsouhlasil. Byly z toho 3 dny absence. Vadí mi to, protože je to porušení pravidel. Delší absence se má hlásit ve škole. Navíc si myslím, že škola je teď na prvním místě. V tomto týdnu psali závěrečné práce z češtiny, matiky, angličtiny, vlastivědy. Tři že čtyř nepsal.
Manžel mi řekl, že to moc řeším a jsem hysterka. Kdyby se mnou byla domluva, tak mě prý nikdo nemusí obcházet.
Takže jsem opravdu hysterka, nebo je chyba někde jinde?
Manžel mi řekl, že jsem hysterka a řeším nesmysly.

Strana
z8
ai30
20. čer 2023

Jenom jeste teda pro kontext dodam, ze napriklad v tom Nemecku (a ve Francii a Anglii kor) je kratka materska, takze pro deti je bezne mit oba rodice pracujici a ta tendence brat deti ze skoly nad ramec prazdnin se tim snizuje kvuli kapacite dovolene. To castecne vysvetluje fakt, proc se proti tem prisnym pravidlum lidi nemaji velkou tendenci bourit...

sarihy
20. čer 2023

@ai30 Já třeba mám 20 dní dovolené, takže já si rozhodně vyskakovat nemůžu, týden lyže, 14 dní léto a týden rozfrcám různě přes rok a šlus...

dashyyy
20. čer 2023

@sarihy no má teďka 4 učitelky a jednoho učitele, tak to není úplná pohoda, ale se všema je komunikace v pohodě a má děsně fajn třídní.. jo minulý týden jsem ho pustila na zemědělskou výstavu s dědou, jeden den po domluvě s třídní, ale tam jezdí každý rok a ten jeden den už se v tom ztratí 🙈
@eviicka já známky neřeším vůbec, je mi celkem jedno, co má za známky, po celém školním roku jsem ráda, že je jakžtakž psychicky v pohodě

sarihy
20. čer 2023

@dashyyy Aha, tak to jo. Holky měly svou jednu učitelku a jinou jen na Aj, takže to bylo snazší. No ale jak píšu, nemoc se asi přece jen bere maličko jinak, než uvolnění tolika hodin "pro zábavu".

dashyyy
20. čer 2023

@sarihy letos se to fakt sešlo blbě a pořád se v tom plácáme.. doma během třech měsíců sedmery atb.. to už jsem byla před zhroucením psychickým hlavně z toho dodělávání školy do toho plnej HO, tak fakt letos stříhám metr do prázdnin.. jinak ale nemám problém uvolnit dítě na dovolenou a to ani na válečku all in, ale musí to mít své meze.. pokud je zameškáno hodně, nedá se svítit no

sarihy
20. čer 2023

@dashyyy Tak snad jste si to letos vybrali!! Přes léto se zmátoříte a bude to pak v pohodě

j.a.n.i
20. čer 2023

@dashyyy Jasne, ale zas na druhou stranu, pokud mas tu dovolenou zaplacenou od rijna, tak ji tezko zrusis kvuli tomu, ze ditko lehlo a ma hodne zameskanych hodin.

dashyyy
20. čer 2023

@j.a.n.i to je jasný.. my lítáváme LM takže ve středu rozhodnu a v pátek letíme, letos velká výjimka, že jsem platila měsíc dopředu jinak to opravdu podnikám ze dne na den 😀

j.a.n.i
20. čer 2023

@dashyyy Jo, tak pak je jasný, že to při velké nemocnosti člověk odpíská. S náma lítá moje kamarádka, co žije v zahraničí, takže naopak FM, aby bylo dost času na synchronizaci.

sakura21
20. čer 2023

@blondynka400 ne, školy nemají oporu v zákonu, aby si zjišťovaly u Dr, zda je dítě skutečně nemocné. To se pak kontaktuje ospod, ten se doptat může... Školy mají svázané ruce, bohužel.

eviicka
20. čer 2023

@j.a.n.i a tady je právě ta věc, do jake míry je OK platit dovolenou na dobu školy v říjnu... já bych k tomuhle třeba přistoupila jen v mimořádném případě (třeba nějaká významná událost).

1772
20. čer 2023

A kdy mají děti pochopit, že existují dané povinnosti? Na známkách nezáleží, krmení lachtanů dá dítěti víc, než školní docházka...Ale většina pak bude chtít na střední školu a pak vysokou a pak mít super práci. Zvláštní přístup.

ai30
20. čer 2023

@1772 No kdy ale? Jak dlouho ma trvat, nez se povinnosti 'nauci'? A jaky vztah to ma ke skolni dochazce? Vzdyt ty povinnosti se naopak postupne rozvolnuji, na zakladce jsou ty povinnosti nejtvrdsi. Na stredni si pise omluvenky clovek sam, na vysce jsou povinne jen seminare a v praci si dovolenou clovek vybira sam a kdyz neni spokojeny, muze praci zmenit.

sarihy
20. čer 2023

@ai30 Vyvedu tě z omylu - v době Bakalářů a Edupage nemá dítě šanci zatajit absenci, natož si ji samo omluvit.
A jinak základkou se plní povinná školní docházka. SŠ povinná není, proto možná trochu volnější pravidla, i když i to je relativní a je ro spíš o přístupu dítěte.

ninive211
20. čer 2023

@sarihy No já taky koukám, kolik lidí jezdí na dovolené třeba na 14 dní mimo sezónu a ještě třeba nějaký prodloužený víkend. Jak pokryjí všechny ty pràzdniny, jen léto je 9 týdnů. Asi jsou všichni OSVČ nebo si berou neplacené volno, nevím, ale normální člověk má 4-5 týdnů dovolené, z toho třeba jsou "povinné" Vánoce a týden nebo i dva celozávodní dovolená a šlus. Já jako státní zaměstnanec mám 5 týdnů +5 dní indispozice a stejně je to pořád málo (jo, indisp. je primárně určená na náhlé zdravotní komplikace nebo když si potřebuješ něco zařídit, co ti zabere celý den, ale většina lidí s tím počítá jako s další dovolenou a berou si to třeba na ty prodloužené víkendy, pátky, když je stàtní svátek ve čtvrtek a tak...a nikdo to neřeší, protože takto to dělají všichni, vč.vedení).
Pouze 20 dnů jsem měla v soukr. sektoru před MD. Byl to jeden z důvodů (ne teda jediný), proč jsem se po RD neměla zájem vracet.

miryp
20. čer 2023

Pokud tchyně s partnerem jednali bez vědomí vás rodičů, pak dítě unesli a fakt se divím, že jim to prošlo. Stát se něco takového u nás, dítě ještě ten den vyzvednu, pošlu ho s tatínkem ven a prarodičům ukážu, kde je jejich místo a vysvětlím jim, že pokud se o něco takového ještě jednou pokusí, skončí na policii, protože z právního hlediska se jedná o únos.
Absence mají naše děti jen z nemocí (a že jich není málo). Výlety a dovolené necháváme na víkendy, státní svátky a prázdniny. Jako asi bych přežila výjimečně nějaký prodloužený víkend, kdy bych jim den dva omluvila, ale dělat z toho pravidlo, to fakt ne...

odula
20. čer 2023

Jses hysterka, ale to, ze te obešli bylo špatný. Ještě horší nez to, ze jsi hysterka. ;) sorry, nejsi ( ty ses ptala) ale myslim ze obcas slevit z pravidel není na škodu. Btw - co takhle nahlaseny absence? Učitele daj úkoly na dobu kdy jsou děti pryc, aby nezameskaly, pokud se píši pisemky, dají předem domluveny spešl termin. Ale jak rikam - to ze te obešli bych skoro rekla ze znaci vaznejsi problém nez absence ve skole ( hlavne asi v komunikaci s manzelem)

llluckaaa
20. čer 2023

@ai30 Nejlepší cesta by byla někde mezi, ať se ze školy nestane vězení, kde si to člověk musí odsedět. Taky se mi nelíbí, že jsou nastavená striktní pravidla, která se ale stejně obchází a v podstatě učíš dítě lhát, když potom vyplňuješ ty zdravotní důvody kvůli něčemu jinému. Někdo má štěstí, že chytne benevolentního učitele, u kterého leccos projde, jiný má smůlu na byrokrata, který ti může hodně zavařit.

j.a.n.i
20. čer 2023

@sarihy No, jako plnolety středoškolák si ji proste omluvi do bakalaru, tak jake ze nema sanci.

sarihy
20. čer 2023

@j.a.n.i No ale to se bavíme o maturantech, to je už ale úplně jiný level než ta skupina dětí, o kterých se tu píše.

j.a.n.i
20. čer 2023

@sarihy No, jelikož dnes spousta lidi maturuje ve dvaceti, tak se bavime spise o lidech od druhaku az tretaku...

sarihy
20. čer 2023

@llluckaaa Já vždycky uváděla a uvádím pravdu - doktor, závody, zdravotní pobyt...rodinné důvody nepoužívám.

llluckaaa
20. čer 2023

@sarihy Já právě taky. Ale to byla reakce na ten bavorský systém, kdy volno mimo zdravotní důvodu neexistuje, a když ho chceš udělat, tak je tam musíš napsat.
Jinak k omlouvání v bakalářích - to mi připomnělo, jak nám na úvodní schůzce na gymplu říkali, ať hlavně nenecháme nikdo ležet hesla, ať si děti neomlouvají absenci samy, že pár takových expertů už se tam našlo 😀

j.a.n.i
20. čer 2023

@sarihy Tak to ja nekdy jo, nemyslim si, ze vzdy musi byt v žákovské, kam muze cumet každý, uveden presny duvod. Takže lékař, viroza, nevolnost, nemoc, rodinne duvody.

ai30
20. čer 2023

@sarihy Mne jde spis o to, ze tu nekolikrat jako argument bylo pouzito, ze deti se deti musi povinnou skolni dochazkou ucit povinnostem. Ten argument uplne nechapu, protoze si nemyslim, ze by bylo potreba 12 let bichlovat kazdodenni dochazku jen proto, aby se clovek naucil povinnosti.

sarihy
20. čer 2023

@j.a.n.i Přes Bakaláře vidí důvod omluvenky jen třídní učitel mám pocit.

j.a.n.i
20. čer 2023

@sarihy u nas se omlouva papírově.

sarihy
20. čer 2023

@j.a.n.i U holek na ZŠ byly od 2.třídy Bakaláři, teď na gymplu též, papírově se nevede vůbec nic už.

j.a.n.i
20. čer 2023

@sarihy tak u nas jsou taky bakalari, e i tak musi byt omluvenka v papirove žákovské s podpisem. A tam tedy presne duvody psat odmitam.

sarihy
20. čer 2023

@j.a.n.i To asi chápu no.

Strana
z8