Rozhodnutí mezi potratem nebo druhým dítětem. Co radíte?
fakt potřebuju slyšet cizí názor. Je mi 22, mám anine dvouletýho prcka z předchozího vztahu. Teď mám novýho chlapa, super skvělej, ale hned by chtěl mimčo. A já? Upřímně, teď fakt nechci další dítě. Jsem vyšťavená, sotva zvládám jedno. Jenže on furt mele o rodině a prarodičích a já jsem zjistila, že jsem těhotná. Jako… potrat? Nebo se hecnout a jít do toho? Co byste dělali na mým místě? Prosím, fakt upřímně.
Kdybych byla na pokraji sil, necítila se připravená a měla pocit, že další dítě mě zničí, šla bych cestou potratu. Kdybych cítila, že s podporou okolí a partnera to dokážu zvládnout a opravdu bych to chtěla, pak bych to zvažovala.
Tak hlavně že jste si užívali, a teď tu brečíš. Potrat není antikoncepce. Držím palce tomu chlapovi, ať se na tebe vykašle.
Dite musis chtit ty, ne chlap. Pokud se na nej necitis, bez na potrat. O diteti uvazuj, az budes ve stabilnim vztahu.
Jak jste spolu dlouho? Máte pořešený finance, bydlení, snížení příjmů když bys byla doma s dalším dítětem? Obecně jsi ještě mladá, dítě můžeš mít z 5 let, zas je tu morální hledisko pokud jste třeba věřící..
Upřímně? Buď dát nohy křížem nebo se chránit jinak. Píšeš to tak nějak všelijak a na konci z tebe vypadne, že už jsi těhotná. Kdyby si nebyla, většina ti řekne, že by hned do dalšího dítěte nešla. Jenže ty už těhotná jsi 🤷
Pardon za upřímnost. Ale tak pokud se necítíš na další dítě, tak snad ber HA nebo používej ochranu, ať neotěhotníš 🤦♀️
Navíc s někým s kým chodíš krátce hned otěhotnět je hodně nezodpovědný. Vůbec sis ho neoťukala, nevíš jestli jste schopný vytvořit stabilní kvalitní vztah atp.
Raději fakt nejdřív dospěj/ dospějte a pak si dělej další děti. Nebo bude další dítě z rozpadlý rodiny.
Sorry tohle je fakt děs 😡
Neš jsem se dostala k druhé části tvého příspěvku, chtěla jsem napsat, že dokud se na dítě necítíš, tak si ho nepořizuj ani přes přítelovy prosby. Ale ty už ho čekáš, takže v tom případě bych ti já osobně radila si ho nechat, protože já potrat opravdu nevnímám jako normální a běžnou věc.
No v tom veku bych se do druhého dobrovolně nehnala, ale když už bych těhotná byla, tak bych si ho nechala. Ja mam deti s podobným věkovým rozdílem a neni to spatne. Ale mě by treba nejvic záleželo na tom chlapovi, jak se chová, jestli ti pomáhá, jak je na tom finančně, jestli ho znáš dostatečně dobře na to, si ho k sobě uvázat na zbytek života….
Já nevím, seběhlo se to prostě, nepotřebuju ještě nakládat. Samozřejmě se bojím, že si budu potrat pak vyčítat.
Já nevím, seběhlo se to prostě, nepotřebuju ještě nakládat. Samozřejmě se bojím, že si budu potrat pak vyčítat.
@anonym_autor tak sem nepiš, pravda se holt čte a přijímá blbě, jako co chceš slyšet? možnost a) nechat a modlit se, že to dáte a chlap ti za týden nezdrhne, b) neříkat mu to a jít na potrat a uvidíš, jak dlouhé trvání váš vztah bude mít, za c) říct mu to a rozhodnout se společně, příp d) jít na potrat a poslat ho do oběhu, víc mě nenapadá, nicméně celkově je zvláštní, že chlap chce po 22 letý holce s malým dítětem ihned další, to by byl pro mě red flag, o co mu ve skutečnosti jde? vnoučátko pro rodiče, uvázat si tě k sobě, to, že chce vlastní lze pochopit, ale to chvaltování moc nechápu
pevně doufám, že se jen někdo v létě nudí ....
Může se stát, ani antikoncepce není 100%, však to tady vidíme v podstatě dnes a denně a každá známe někoho, komu anti selhala. Já jsem otěhotněla ve 22 po roce vztahu, taky jsme se neznali až tak moc, šli jsme do všeho dost po hlavě, ale můj měl barák, práci a já věřila, že to klapne. Dneska vidím, že to bylo všechno hr a trošku naivní, ale ono nám to klaplo a bylo to to nejlepší rozhodnutí v životě.
Osobně bych se odrážela od jeho chování, pomoci, i u jeho rodičů a jejich vzájemného chování, podle toho v čem vyrůstal dokážeš tak cca odvodit, jaký by mohl být rodič a hlavně jak se chová k malému? Má ho rád, chová se jako táta? Bere ho jako vlastního? Je schopný vás finančně zajistit, rodina jeho i tvoje případně pomůže? Pokud bych si na tohle všechno zvládla odpovědět kladně, šla bych do toho 🙂
Když už těhotná jsi, chlap si dítě přeje, šla bych do toho.
Pockej, ty uz si tehotna. Sla bych ihned na potrat. Tedka mas prej nalozeno. Co budes delat sama se dvojma deckama. Delas to presne naopak nez by se to melo delat.
@anonym_autor Tak tohle sis měla rozmyslet dřív 🙈.
Novej partner je skvelej, jenze jsme spolu chvili, to byl puvodne skvelej i otec prvniho ditete a pak se to cely poto...
Ve tvem veku bych vubec nespechala s druhym deckem, hlavne ne hnedka s novym chlapem, to uz vubec ne. Vzdyt se temer nemuzete znat. Jak vis, jestli s nim budes dyl, jestli je to ten pravy. Aby si nahodou nezustala s dalsim deckem sama. Pokud naleha na dite, rekla bych mj at jde o dum dal.
@kakba pise ze uz je v tom
Novej partner je skvelej, jenze jsme spolu chvili, to byl puvodne skvelej i otec prvniho ditete a pak se to cely poto...
@anonym_autor já si přivezla ze studií neplánovanou dceru, její otec byl v té době nevyspělé pako a dítě neustál. S novým partnerem jsme spolu byli necelý rok, když jsme se rozhodli pro plánované těhotenství. Dceři bylo 18 měsíců, a mě 25. Uvědomuji si, že to byl obrovský risk. Zpětně toho nelituji, ale ne že bych tohle někomu doporučovala. Nám to vyšlo, vám to vyjít nemusí... Byl to neskutečný záhul. 2 malé děti, do toho jsme se poznávali s mužem a často došlo k chybám v komunikaci včetně hádek kvůli výchově. Učili jsme se žít společně v jedné domácnosti, být rodiče 2 dětí a poznat se jako partneři a to všechno naráz, což nebyla sranda. Často jsem si říkala, že to asi neustojíme. Zpětně mě vlastně překvapuje, že jsme to zvládli. Muže jsem znala ještě z doby před otěhotněním s první dcerou a vždycky nás to k sobě táhlo. Měla jsem z něj od prvního poznání takový pocit, že on je ten pravý muž pro mě. Musíte si to hlavně vy 2 spolu probrat, jestli jste schopní tohle všechno spolu ustát. Prča to není, jak 2 děti blízko k sobě, tak nový vztah.
@anonym_autor já si přivezla ze studií neplánovanou dceru, její otec byl v té době nevyspělé pako a dítě neustál. S novým partnerem jsme spolu byli necelý rok, když jsme se rozhodli pro plánované těhotenství. Dceři bylo 18 měsíců, a mě 25. Uvědomuji si, že to byl obrovský risk. Zpětně toho nelituji, ale ne že bych tohle někomu doporučovala. Nám to vyšlo, vám to vyjít nemusí... Byl to neskutečný záhul. 2 malé děti, do toho jsme se poznávali s mužem a často došlo k chybám v komunikaci včetně hádek kvůli výchově. Učili jsme se žít společně v jedné domácnosti, být rodiče 2 dětí a poznat se jako partneři a to všechno naráz, což nebyla sranda. Často jsem si říkala, že to asi neustojíme. Zpětně mě vlastně překvapuje, že jsme to zvládli. Muže jsem znala ještě z doby před otěhotněním s první dcerou a vždycky nás to k sobě táhlo. Měla jsem z něj od prvního poznání takový pocit, že on je ten pravý muž pro mě. Musíte si to hlavně vy 2 spolu probrat, jestli jste schopní tohle všechno spolu ustát. Prča to není, jak 2 děti blízko k sobě, tak nový vztah.
@cherie24 děkuju fakt, nemám sílu asi jít na potrat. První dítě je pohodář, jsem s doma ráda, postarám se o všechno v pohodě. Tvoje psaní mi pomohlo. jo, udělala jsem - jsme - chybu. Nervy mám na pochodu. ještě mám čas na rozmyšlenou.
@anonym_autor tak sem nepiš, pravda se holt čte a přijímá blbě, jako co chceš slyšet? možnost a) nechat a modlit se, že to dáte a chlap ti za týden nezdrhne, b) neříkat mu to a jít na potrat a uvidíš, jak dlouhé trvání váš vztah bude mít, za c) říct mu to a rozhodnout se společně, příp d) jít na potrat a poslat ho do oběhu, víc mě nenapadá, nicméně celkově je zvláštní, že chlap chce po 22 letý holce s malým dítětem ihned další, to by byl pro mě red flag, o co mu ve skutečnosti jde? vnoučátko pro rodiče, uvázat si tě k sobě, to, že chce vlastní lze pochopit, ale to chvaltování moc nechápu
pevně doufám, že se jen někdo v létě nudí ....
@moudivlacek proč bych sem nepsala? chtěla jsem pomoct trochu, číst názory. jsem v pytli a nevím, jak dál.
@moudivlacek proč bych sem nepsala? chtěla jsem pomoct trochu, číst názory. jsem v pytli a nevím, jak dál.
@anonym_autor sedněte si a otevřeně si projděte co máte, co zařídit, myslím ty praktické věci jako bydlení, peníze, vztahy v rodině atp
@anonym_autor sedněte si a otevřeně si projděte co máte, co zařídit, myslím ty praktické věci jako bydlení, peníze, vztahy v rodině atp
@lv to by asi všechno šlo. Máme bydlení, máme rodinu, která nám v případě potřeby pomůže.
Taky může jít na mateřskou chlap, pokud touží po dítěti.
@lv to by asi všechno šlo. Máme bydlení, máme rodinu, která nám v případě potřeby pomůže.
@anonym_autor no a kdyz chce tu rodinu, jak ti ted pomaha? Prcek sice neni jeho, ale soucast vasi rodiny je, ma-li to fungovat. Pro me by to byla rozhodujici vec
Jestli se uz po tahkle kratkem vztahu k nemu chova, jakoze dobry, ale je "cizi" a chce hlavne vlastni, tak bych byla dost opatrna a zrejme bych do toho nesla.
Jestli ho bere na 99%, maji krasny vztah, nebojis se ani podvedome toho, ze bude vyrazne uprednostnovat, pomaha, pracuje, je to proste normalni chlap a date to financne, tak bych asi do potratu nesla
@cherie24 děkuju fakt, nemám sílu asi jít na potrat. První dítě je pohodář, jsem s doma ráda, postarám se o všechno v pohodě. Tvoje psaní mi pomohlo. jo, udělala jsem - jsme - chybu. Nervy mám na pochodu. ještě mám čas na rozmyšlenou.
@anonym_autor rozhodně jsem to nepsala jako romantický příběh a vzor. Psala jsem to proto, aby jsi věděla, že to není úplně sranda se sžít s novým partnerem, miminkem a ještě starším nevlastním dítětem. Můj skoro manžel vystupuje jako otec nejstarší dcery, ona ho jako tátu vnímá, většina lidí ani neví, že to není jeho biologická dcera. Ex je takový její kamarád do nepohody. Posílá alimenty, ze kterých zaplatím sotva jeden nákup, zbytek táhne finančně muž vhledem k tomu, že já jsem na rodičáku. I to je potřeba promyslet. Ty budeš doma bez příjmů a nový partner musí živit tebe, své miminko a další dítě, které nemá jeho DNA. Jsi si jistá, že s tím nebude mít problém? Je schopný s tebou jít a koupit třeba staršímu dítěti boty nebo novou autosedačku?
Je mi líto, jak jsi tu dostala naloženo, aniž bys dostala odpověď na otázku. Protože rada, že sis to měla rozmyslet dřív, ti teď asi moc užitečná nebude. Ale obávám se, že ti moc nebude užitečná ani rada, co by dělali ostatní na tvém místě, protože na tvém místě nikdo z nás není. A napsat "šla bych na potrat" je strašně jednoduchý, dokud nemám v břiše reálný dítě, vzniklé z lásky. Já na "tvém místě" bych zvažovala všechny možnosti, nejví asi ty dvě extrémní, a to 1. vztah vám vyjde, tenhle partner je pro tebe ten pravý, budete spolu mít nádhernou a šťastnou rodinu, ve které ale navždy bude chybět to první miminko, kterého jsi se vzdala a 2. vztah vám nevyjde a ty zůstaneš sama na dvě děti. Zkus si obě možnosti co nejživěji představit, zvaž, která je bolestivější anebo nějak jinak hůř zvládnutelná s tvými reálnými možnostmi.
@anonym_autor rozhodující je tady, o chceš ty. Jestli nechceš (teď) další, nenech se do toho tlačit.
@anonym_autor Tak tohle sis měla rozmyslet dřív 🙈.
@marketa1218 co takhle se sama rozmyslet dřív, než něco takového napíšete? Pro odsuzující komentáře si tady nikdo nepřišel.
@anonym_autor jak jsi najednou zjistila že jsi těhotná? Ptám se proto, že někteří, kteří chtějí děti dokážou udělat nějaké věci schválně, podle toho bych se i rozhodla...
Nechod na potrat, miminko si nech🙏🩷 i kdybys měla zůstat sama, zvládneš to👍

Ve tvem veku bych vubec nespechala s druhym deckem, hlavne ne hnedka s novym chlapem, to uz vubec ne. Vzdyt se temer nemuzete znat. Jak vis, jestli s nim budes dyl, jestli je to ten pravy. Aby si nahodou nezustala s dalsim deckem sama. Pokud naleha na dite, rekla bych mj at jde o dum dal.