Špatná výchova mladší sestry. Matka ji rozmazluje.

anniej
5. pro 2019

Ahoj holky, před chvíli jsem četla problém s rodinou a výživou, napadlo mě, že založím diskuzi a poslechnu si vaše názory, popřípadě rady, protože já už fakt kvetu.
Protože pocházím z Číny, rodiče jsou pro nás velká autorita, mají na nás obrovské nároky, co se týče školy a vzdělání celkově, vydělaných peněz a budoucnosti. Těžko se to vysvětluje a chápe, bohužel to tak prostě máme. Moje starší sestra má Mgr titul, já studuju práva, ale otěhotněla jsem, tudíž se mi studium o rok prodlouží. No, nemusím říkat, co bylo za řečí. Tímto jsem chtěla říct, že nás máma (protože táta zdrhnul už v našich plínkovskejch časech) fakt dobře vychovala a navedla na dobrou cestu.
Ale ejhle, v roce 2007 přišla na Svět moje mladší nevlastní ségra, všichni jsme byli šťastní, vše bylo ok, dokud jí neodbylo 9 a máma absolutně zapomněla na zásady výchovy. Vám povím, že rozmazlenějšího jste v životě neviděli... Není úplně fajn takhle o ní mluvit, ale to fakt nejde.
Má čerstvých 12 let, 70 kilo a 150cm. Sní vše, co najde v ledničce a pak lže, že to nesnědla. Vrátí se ze školy, jde na záchod, ani ruce si neumeje a jde rovnou k jídlu, ačkoli jedla 15 minut předtim. Je drzá, z mámy si dělá poskoka... “mami, přines mi vodu. Mami, nabij mi mobil. Mami, umej mi nohy. Mami, přines mi telefon. Mami, kup mi tohle a hned, chci to teď.” A maminka poslušně běží a vše udělá. Bohužel teď měli spory s mým otčínem, takže pobývají u nás. V 7 ráno řve ze shora na mámu, která je dole v kuchyni, ať jde máma nahoru a vezme jí bundu a čepici. Místo toho, aby si jí vzala sama, tak máma ochotně běží nahoru pro bundu a jde s ní dolu. Co se týče jídla. Jsem v 18tt a sním toho 2x míň, než co sní ségra. Celou pizzu a ještě k tomu půlku pizzy. Doktoři se hrozí, ale proč by si nedopřávala co chce, že. Když si pustim pusu na špacír, dostanu kotel od matky, že jsem zlá a hnusná, že bude malá smutná a že budu špatná matka takhle odepírat jídlo. Že až se mi narodí malá, pochopím to. Jasně, tohle fakt pochopím.
Ségra se musí odvážet autem. Prej proč bych já si měla vozit prdel v X5tce a malá musela jezdit mhd. Takže já na pokraji nevolnosti musim vozit 500m malou do školy, odvézt ji až do třídy, prej, aby jí nikdo neukrad jako v seriálech. Vozit jí na kroužky a všude, kam chce. Nazve si 5 kamarádek k nám do baráku, aniž by se zeptala, smrad a bordel a řev celej den. Nic nesmim říct, nesmim mít vlastní plány. Musím být vždy k službám, než si udělám vlastní plány, musím se nejdřív zeptat, zda můžu. Je mi prosím pěkně 24.
Divím se, že můj přítel ještě neutek. Chodí 12ky krátkej dlouhej a při volnu musí šlapat kvůi ségře taky...
nevim už co s tim. Musíme se s ní učit, je líná mluvit a furt čumí do mobilu...
Jsem z toho úplně na prášky, nemam čas odpočívat a jsem furt na nervy, protože to musím v sobě dusit...
Asi se ptáte, proč mámě jednoduše vše neřeknu. Nejde to. Byla bych v očích rodiny naprostej magor, na rodiče si nesmíme dovolit... A máma je v tom stavu po situaci s otčímem, že i psychicky vydírá...

nanyh
5. pro 2019

@anniej Tohle je hlavně problém tvojí mamky a může si za to sama. Ty bohužel s tím nic neuděláš. Sestra je z Vás ta nejmladší a poslední. Mamka určitě nějakým způsobem zpohodlněla a nemá za potřebí jí už evidentně vychovávat. Ohledně toho jídla. To jí taky mamka rozmazluje a nevidí to, že ji ničí zdraví 🤷🏼‍♀️

kacenka1111
5. pro 2019

@anniej proč bydlis a rodičů a ne přítelem?tradice netradice, vykaslala bych se na ne a šla.se svým mužem a vybudovala si svoji rodinu...

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej asi to bude znít blbě, ale do výchovy mámě nemluv. Ona je matka, ne ty.
Pokud ti ale se ségrou lezou nečím na nervy, když u vás bydlí, tak by to asi měla vědět. Normálně si s ní bez výčitek promluv a vysvětli jí, že se musíš šetřit. Jestli má trochu rozumu, tak to pochopí a něco s tím udělá. Jestli ne a ty se jí nechceš vzepřít, tak je těžký něco radit. Pokud je to tvůj dům, mají tam platit tvoje pravidla.

kacenka1111
5. pro 2019

@lenka_tom taky jsem zapomněla.napsat, ze pokud se zakladateli nevzepre, tak asi bude.muset držet pusu a krok...pokud jsou ji prednejsi tradice bez ona sama a její miminko...holt těžko řadit...co vlastně chce poradit, když s tím nic neudělá?

anniej
autor
5. pro 2019

@kacenka1111 nevim o tom, že bych psala někde, že bydlim u rodičů. Rodiče bydleli normálně v Plzni, já jsem už 3 rokem v Praze. Mam teda odejít z baráku, ve kterém bydlím a hledat si podnájem? Nebo vyhodit mámu na ulici? Není to o tradici.

Tady asi nemá vůbec cenu něco psát. Vždy se najde někdo, kdo bude útočit a dělat ze mě tu špatnou, že jsou mi přednější tradice než moje dítě. Do výchově mámě nemluvim, je to moje sestra, je snad chyba, že se snažim jen říct, že je něco špatně, aby sestra špatně nedopadla? Asi jo.

gruyerre
5. pro 2019

@anniej je od tebe hezké, že jsi nim dovolila bydlet u tebe, ale nenech jim z tebe dělat jejich služku...nevoz holku do školy a trvej si na tom, že pokud bude chtít tvoje sestra pozvat návštěvu, musí se tě nejdřív zeptat a dej tomu nějaká pravidla...například pouze jednu kamarádku. Když u tebe bydlí, tak tě snad ale nemůžou šikanovat. A jako ptát se, jestli můžeš něco udělat, někam jet...to snad ne. Tak jestli tě to opravdu tak štve, jak píšeš, tak se vzepři a nenech se sebou zametat, jinak ti není pomoci.

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej Já teda čekám první mimčo, takže jsem to v praxi ještě nezažila, ale vím, že pokud by mi někdo mluvil do výchovy, tak mě to akorát vytočí a žádná rozumná domluva se mnou nebude. Naprosto chápu, že nechceš, aby ze ségry vyrostla nějaká sobecká vyžraná prasnice, ale to asi při mámině přístupu nevyřešíš a už vůbec ne tady, kde jsou všichni nejchytřejší.
Pokud to jen trochu jde, spíš bych řešila to, co tebe teď konkrétně omezuje. To by snad mohla pochopit, když jsou u tebe hosti.

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej Tím jsem tedy nechtěla říct, že to, jak se ségra chová, je v pořádku. To určitě ne a naprosto chápu, že ti to vadí. Je to ale tak trochu mimo tvoje pravomoce.

kacenka1111
5. pro 2019

@anniej a co.chceš.poradit? Když ti poradíme, nic z toho stejně neudělaš. Role.oběti.

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej držím palce, ať se s tím nějak rozumně popereš. Tu situaci ti vůbec nezávidím. A útočný komentáře si musíš vyfiltrovat, tady jsi na MK 🙂

amazonkajanik
5. pro 2019

@anniej matka úplně odbocila od vašich tradic. Na vás se sestrou byla přísná a u té mladší ne?! Pokud si dobře pamatuji, tak u některých asijských kmenů je povinnost mladších vykat starším a toto sestrino chování je jen důsledkem "ne"výchovy matky. To, že se ozves není neuctabk matce, ale nesouhlas se zavedeným režimem (pokud se to tak dá nazvat).

anniej
autor
5. pro 2019

@lenka_tom Já fakt nevím, jak jinak vysvětlit, že se nesnažim kecat do výchovy. Já se snažim jen mámě ukázat, že je něco špatně. Neříkam, že bych nebyla ráda, kdyby jí převychovala, ale tak chtěla jsem slyšet názor a ten máš stejnej. Souhlasim tebou, že kecat do výchovy bych si taky nenechala, ale kdyby moje dítě mělo 70 kilo (jakože by nemělo), tak bych třeba poslechla aspoň doktory. Snažim se tim říct, že si myslim, třeba špatně, že když je očividně něco hooodně špatně, ozvat se není tak zlý jako někomu kecat do výchovy, když je dítě dobře vychované. Jasně, že vyfiltrovat musim, ale že mi záleží víc na “tradicích” než vlastním dítěti je k blití. Mrzí mě, že sem nemůžu napsat úplně přesně, jak to je, mnozí by to pochopili, ale taky uválcovali 😂 a děkuju 💐
@amazonkajanik no ségra je hlavně z IVF, takže naprosto vymodlený dítě. Tam šly zásady asi stranou. Věřim tomu, že po novym roce zas půjdou zpátky, máma je jak poblázněná 14ka a musim říct, že potřebuje odbornou pomoc. V 9tt jsme se pohádaly tak, že mi řekla ať jdu chcípnout a když jsem si sbalila věci a chtěla odjet, tak si třískla hlavou o zeď a musela jsem volat záchranku. Fakt bych se ráda natvrdo vzepřela, že takhle ne, ale dokud máma nebude pod odbornym dohledem, neměla bych si moc vyskakovat. Takže jsem si teď vlastně odpověděla sama, že není moc cesty ven, jen jsem doufala v nějaký komentáře jak aspoň šetrně a “nenápadně” to doma uklidnit. Někdo mi řekne, že bych se měla ozvat, což ozývám a někdo řekne, že a tim nic neudělam 🤷🏻‍♀️ jinak vykání je tak, vyká se hlavně starším lidem v důchodovém věku i v rodině

anniej
autor
5. pro 2019

@amazonkajanik původně jsem to nechtěla vytahovat, jak je máma na tom špatně, ale holt to asi jinak nejde, aby to šlo lépe “pochopit”

drakenn
5. pro 2019

Je to 24, jsi těhotná a píšeš samé - musím to, musím tamto, nesmím to, nesmím tamto, nám čas odpočívat, musím to v sobě dusit..
Za mě, vše jde - stačí jen dospět. Nemusíš mamce nic říkat, začni si žít svůj dospělý život! Nemusíš suplovat roli sve matky, to ona si pořídila tvou ségru, ona je její máma! Sama budeš za chvíli mámou, tak začni víc myslet na sebe.

kejt29
5. pro 2019

V prvni rade bych si s mamou promluvila. Jednak o tom, ze je to porad jeji dite a at ji tedy odvadi do skoly sama kdyz na tom trva. Jsi dospela a musis dodrzovat pravidla, ktera pro mladsi neplati. Co si z toho pak vezme to nenarozene az trochu povyroste? Jsi dospela a svepravna, promluv si s ni v klidu, ze te mrzi, ze mate rozdilna pravidla a ze svuj volny cas budes travit podle sebe. Ale vse opravdu v klidu vysvetlit proc a co ti vadi a jak moc ti je to lito. Budu moc drzet palce at mate zpatky sve soukromi a muzete s pritelem a miminkem zit podle sveho...

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej je ti jasný, že to tu z 99% okupujou ženský, viď? Proto se ženským kolektivům v reálu vyhýbám, to bych nedala 🙂
Tvoje situace je fakt blbá, pokud je máma v takovým stavu. A ségra je bohužel v tom nejblbějším věku, aby třeba pochopila, že to s ní myslíš dobře. Pro tebe by snad bylo nejlepší, kdyby situace s mámou vygradovala (jakože se to stejně nejspíš stane) a skončila někde na lůžkovým oddělení na psychiatrii, kde si dá hlavu do pořádku. To nemyslím zle, ale někdy jiná cesta, než dopadnout na dno, není.
Jinak s tou výchovou, už tím, že se ozveš, jí do výchovy v podstatě mluvíš. Když to uděláš jednou, tak se z toho asi nestřílí, ale opakovaně je to blbý. Jen si představ, že to někdo udělá tobě ve chvíli, kdy jsi přesvědčená o tom, že děláš všechno nejlíp. A asi taky asi dost záleží, v jaký náladě to spolu řešíte. Jestli si spolu normálně v klidu promluvíte nebo je to všechno v afektu.
Jak už jsem psala, držím ti palce a přeju pevné nervy. Jsi chytrá holka, určitě to zvládneš.

anniej
autor
5. pro 2019

@kejt29 Tak v první řadě říkám, že za žádnou cenu nedovolím, aby se moje holka narodila do takovýho bordelu. Nikdy v životě. Ono právě tim, že můj otčím dost psychicky týral, to nepřidalo na lepším životě. Máma podniká, takže je defacto od rána do večera v loji, staral se tedy o sestru její otec. Ale jak to vygradovalo, obě utekly k nám. Jenže to jsem nemoha tušit, jak mámě v hlavě mrdne. Otčím skončil v klinický smrti, prasklá chlopeň, 10 hodin na operačním stole a x týdnů v nemocnici. Na to řeknu jedno, karma. Od tý doby se dost změnil a zas funguje a není hajzl jakým byl posledních 8 let. I moje vlastní sestra, nejstarší, si klepe na čelo, proč si to dítě dělali, když ani jeden není schopnej se postarat. Děs. Já jen doufam, že všem zas přepne na normální režim, že bude zase vše ok po novym roce. Samozřejmě jsem se snažila kolikrát si s mámou sednout, když měla dobrou náladu, ale jak jsem zmínila, že by měla myslet na svou vnučku a že mě nemůže takhle tahat, že zůstat tu není problém než se malá narodí, že si sem ségra nesmí tahat jak se jí zachce 5 holek, že by to mělo mít pravidla. Oheň na střeše, takže abych předešla hádce, mlčim. Teď je prostě mimo... Spousta lidí na to má jinej názor, což je v pořádku a taky každá z vás máte pravdu. Je to začarovanej kruh, optimisticky věřim, že vše dopadne bez horších následků. I přes to všechno nechci s mámou ztratit vztah, kterej jsme měly ještě před půl rokem skvělej.
@lenka_tom Teď díky Tvému příspěvku mi došlo, že si máma fakt myslí, že to dělá nejlíp, i přes varovný vykřičníky doktorů. Mně to vůbec nedochází, jak si může myslet, že tohle je správně... Možná už začínam chápat, jak to s tim kecáním do výchovy myslíš. Vždyť je pravda, že kdyby si myslela, že je to špatně, tak s tim asi něco udělá no... Ale je to vymodlený dítě přes IVF, takže tam fakt přehlíží veškerý zásady...

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej já si říkala, že si jen nerozumíme 🙂 A IVF určitě není omluva pro blbou výchovu, spíš naopak. Prostě s věkem polevila. Navíc ségru má s jiným partnerem, to taky může hrát svou roli.

anniej
autor
5. pro 2019

@lenka_tom já se omlouvam, že jsem tak blbě zapírala, teď už Tě chápu a souhlasím. Mně prostě nedochází furt, že jí nedochází, že to je špatně a taky mi nedochází, že si myslí, že to dělá nejlíp 😂 Prostě ne a ne. 🤦🏻‍♀️ Rozhodně ne, on právě mámy partner dost žárlil na mě a mou starší sestru, tak mámu často hrotil, jestli si uvědomuje, že i ta malá je její dcera 😂 Blázinec. Snad to bude lepší, jen si dělam starosti, aby pak neměla blbý vztahy ve škole, když je drzá, tlustá a ještě nevychovaná 🙏🏻

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej neomlouvej se, to se stává 🙂
Jen kvůli tobě doufám, že se to vyřeší co nejdřív, protože tohle není dobrý ani pro jednu z vás. Kdyby se to táhlo až do května, tak upřímně vůbec netuším, co bych na tvým místě dělala.
Moje problémy s tchýní jsou proti tomuhle procházka růžovou zahradou.

kejt29
5. pro 2019

@anniej jenze mi rekni, co budes delat, kdyz se mama neodstehuje? Jako fakt ti to nepreju, ale stat se to muze 😔 Ten stres, co z toho mas neni pro mimco moc dobry... Ja mam taky dite pres IVF a omluva to vazne neni. Nejvic to odskace stejne ta nejmladsi, protoze se svou zivotospravou a chovanim to bude mit hodne tezke.

anniej
autor
5. pro 2019

@lenka_tom ne to se rozhodně do května nepotáhne, to by jeblo i mě. Myslim, že po novym roce se zase odstěhují. Jezdí tam každý víkend, ty vztahy si zas napravují. To dítě nemá pevnou ruku otce, snad se to napraví až se daj zas dohromady. Je to jak u blbejch na dvorečku... Tchýně doufam že je na Tebe aspoň trochu hodná!
@kejt29 Odstěhuje, stopro. Chce se vrátit k přítelovi, ale teď ještě trucuje, jezdí tam každý víkend, jsou jak malý děti, ale vim, že se odstěhuje stopro. Sama tu nechce bejt... co se týče ségry, budou si rvát vlasy jednou a daj mi za pravdu 😃 IVF to rozhodne neomlouvám! Jen říkám, že je to pro ně vymodlený děcko, hlavně pro mámu, takže ta nechce bejt přísná 🙄

lenka_tom
5. pro 2019

@anniej držím palce 🙂
Ona hodná je, ale taky je to manipulátor a montuje se do věcí mě a mojí rodiny, do kterých jí nic není. Ale samozřejmě to myslí všechno dobře, takže za pitomce jsem já.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@anniej
pokud je to tvuj dum tak bych jasne nastavila pravidla s tim,ze bud se budou dodrzovat nebo u vas bydlet nebudou.je to tezke ale neni zbyti.
S tim jidlem bych rekla,ze to bude spis nez rozmazlenost nejaky zdravotni nebo psychicky problem.Spousta lidi resi problemy jidlem at uz nezdravym hubnutim (anorexie,bulimie) nebo naopak prejidanim se.
Proc bys sestru musela vozit na krouzky a do skoly?Nemusis.Staci rict ne.Pokud na tom mamka trva at ti zaplati aspon benzin,nejsi jeji sluzka.Matka te nemuze nutit ji vozit.Kamaradkam staci rict,ze se vam to nehodi a vypoklonkovat je.

sinicka
5. pro 2019

@anniej
Koukla jsem Ti na profil a jseš úplně nádherná žena, to je tak offtopic.
A k segre... je závislá na jidle.. musí chtít sama. Mamcd by možná otevrel oci az nejaky osbornik, lekar, psycholog, jakoze jeste vyšší autorita, když to takhle bere.. segre bych zkusila navrhnout odtucnovaci kuru. Moje nejlepší kamaradka na ni byla ve 14 letech a z 80 lg nadvahy dojela asi s 15 kg nadvahy. Bohuzel, nevydrzela a je to jeste horsi. Je ji pres 20 a je jeste panna a navzdy asi bude, protoze je fakt morbidne obezni. Ma milion profilů na seznamkach... Ma pryč uz i žlučník, ale nepomohlo... ja uz to s ni neresim..

martiina_k
5. pro 2019

jestli máš vidinu toho, že se po vánocích odstěhují, tak už bych to ten měsíc přežila... ono tohle je na zásadnější řešení a pokud není ochota z druhé strany, tak by to šlo stejně pomaličku. Neřešila bych výchovu, na to holt matka doplatí, neřešila bych stravu ségry, na to doplatí ona sama, ale řešila bych to, co obtěžuje mě - řekla bych, že jí do školy a na kroužky nepovezu, je jí dvanáct let, může jít pěšky. Možná byhc jako důkaz dobré vůle šla dvakrát s ní (pěšky, ne autem). A rozhodně bych se neptala, zda něco nebo někam můžu, však je ti 24 a ony jsou u tebe, ne ty u nich.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@martiina_k
jenze ona z toho ve 12 nema jeste takovy rozum,aby vedela,ze na to jednou dojede.

denny27
5. pro 2019

Už bych dávno a přítelem bydlela jinde. Pro začátek by vám stačila klidně i garsonka.
Malí jsme byli všichni, ale takhle rozmazleni teda určitě ne...a to ani ze strany babiček 😳😳

sinicka
5. pro 2019

@denny27 ale oni bydli jinde, to matka s tou 12letou se nastehovali k nim. Přechodně

denny27
5. pro 2019

@sinicka jo tak, to mi asi uniklo.