icon

Špatná výchova mladší sestry. Matka ji rozmazluje.

anniej
5. pro 2019

Ahoj holky, před chvíli jsem četla problém s rodinou a výživou, napadlo mě, že založím diskuzi a poslechnu si vaše názory, popřípadě rady, protože já už fakt kvetu.
Protože pocházím z Číny, rodiče jsou pro nás velká autorita, mají na nás obrovské nároky, co se týče školy a vzdělání celkově, vydělaných peněz a budoucnosti. Těžko se to vysvětluje a chápe, bohužel to tak prostě máme. Moje starší sestra má Mgr titul, já studuju práva, ale otěhotněla jsem, tudíž se mi studium o rok prodlouží. No, nemusím říkat, co bylo za řečí. Tímto jsem chtěla říct, že nás máma (protože táta zdrhnul už v našich plínkovskejch časech) fakt dobře vychovala a navedla na dobrou cestu.
Ale ejhle, v roce 2007 přišla na Svět moje mladší nevlastní ségra, všichni jsme byli šťastní, vše bylo ok, dokud jí neodbylo 9 a máma absolutně zapomněla na zásady výchovy. Vám povím, že rozmazlenějšího jste v životě neviděli... Není úplně fajn takhle o ní mluvit, ale to fakt nejde.
Má čerstvých 12 let, 70 kilo a 150cm. Sní vše, co najde v ledničce a pak lže, že to nesnědla. Vrátí se ze školy, jde na záchod, ani ruce si neumeje a jde rovnou k jídlu, ačkoli jedla 15 minut předtim. Je drzá, z mámy si dělá poskoka... “mami, přines mi vodu. Mami, nabij mi mobil. Mami, umej mi nohy. Mami, přines mi telefon. Mami, kup mi tohle a hned, chci to teď.” A maminka poslušně běží a vše udělá. Bohužel teď měli spory s mým otčínem, takže pobývají u nás. V 7 ráno řve ze shora na mámu, která je dole v kuchyni, ať jde máma nahoru a vezme jí bundu a čepici. Místo toho, aby si jí vzala sama, tak máma ochotně běží nahoru pro bundu a jde s ní dolu. Co se týče jídla. Jsem v 18tt a sním toho 2x míň, než co sní ségra. Celou pizzu a ještě k tomu půlku pizzy. Doktoři se hrozí, ale proč by si nedopřávala co chce, že. Když si pustim pusu na špacír, dostanu kotel od matky, že jsem zlá a hnusná, že bude malá smutná a že budu špatná matka takhle odepírat jídlo. Že až se mi narodí malá, pochopím to. Jasně, tohle fakt pochopím.
Ségra se musí odvážet autem. Prej proč bych já si měla vozit prdel v X5tce a malá musela jezdit mhd. Takže já na pokraji nevolnosti musim vozit 500m malou do školy, odvézt ji až do třídy, prej, aby jí nikdo neukrad jako v seriálech. Vozit jí na kroužky a všude, kam chce. Nazve si 5 kamarádek k nám do baráku, aniž by se zeptala, smrad a bordel a řev celej den. Nic nesmim říct, nesmim mít vlastní plány. Musím být vždy k službám, než si udělám vlastní plány, musím se nejdřív zeptat, zda můžu. Je mi prosím pěkně 24.
Divím se, že můj přítel ještě neutek. Chodí 12ky krátkej dlouhej a při volnu musí šlapat kvůi ségře taky...
nevim už co s tim. Musíme se s ní učit, je líná mluvit a furt čumí do mobilu...
Jsem z toho úplně na prášky, nemam čas odpočívat a jsem furt na nervy, protože to musím v sobě dusit...
Asi se ptáte, proč mámě jednoduše vše neřeknu. Nejde to. Byla bych v očích rodiny naprostej magor, na rodiče si nesmíme dovolit... A máma je v tom stavu po situaci s otčímem, že i psychicky vydírá...

Strana
z2
martiina_k
5. pro 2019

@zelenaesmolda no jasně že jí to nedojde, táta mi taky říkal, ať tolik nejím, že budu tlustá a tak... taky mi to v tu dobu bylo jedno a od určitého věku se omezuju, cvičím (teda snažím se) a jím co nejvíc zdravě. Ale k tomu musí každý dospět. Od starší ségry bych si z toho nic nedělala (jako jsem si nic nedělala z toho, když mi to říkal táta), takže tohle prostě nevyřeší, řešila bych to, co se řešit dá a to, že zakladatelka je dospělá, ve vlastním bytě a aspoň částečně by měla platit její pravidla.

not_blond
6. pro 2019

Tak pokud to mámě nemůžeš říct narovinu a nemůžeš je vyhodit z tvého domu, tak to asi budeš muset zkousnout a modlit se, aby to dali s otčímem zase dohromady a odstěhovaly se.... Jiná rada asi není. Já bych svojí máme dala nůž na krk, že buď se bude chovat podle mých pravidel v mém době a pokud ne, tak tady s tebou nemůžou být. Ale pokud říkáš, že u Vás to takhle nejde, tak to s tím opravdu asi nic neuděláš. A přítel by si nemohl dupnout a trochu to malé vepřátko srovnat?

zelenaesmolda
6. pro 2019

@not_blond
ja porad nerozumim tomu proc si nemuze ve svem dome trvat na dodrzovani svych pravidel

anniej
autor
6. pro 2019

Holky, děkuju za váš čas na psaní příspěvků, tímto bych to ukončila, beru si něco od každé z vás. Myslím, že není třeba už něco dále vysvětlovat, polovina tu naší debilní mentalitu beztak nepochopí, takže dle mého názoru už není třeba beztak dál plejtvat časem a řešit to dál, protože to prostě nevysvětlím. Mělo mi to dojít dřív. Ukončila bych to tim, že se po novém roce stěhují, abych mohla bejt v klidu a zařídit si v pohodě příchod svého dítěte. I tak vám děkuju 💐

zelenaesmolda
6. pro 2019

@anniej
je to hodne o mentalite to je pravda ale zase nedodrzovat pravidla pana ci pani domu je neslusne snad vsude ne? 🙂
jinak ja bych treba docela rada se neco vic o mentalite a beznem zivote Cinanu dozvedela,neprozradis nam nejake zajimavosti?

anniej
autor
6. pro 2019

@zelenaesmolda Tak samozřejmě, ale obávám se, že spousta lidí to nepochopí, jak je to v čínských rodinách nastavené. Já jsem tu sice vyrůstala, takže mam návyky úplně jiné, ale rodiče/prarodiče se zasekli ve svém mládí a v tom, jak to chodilo. Možná si teď budou všichni úplně klepat na hlavu, fakt to chodí jinak, tady si děti přivydělávají už od brzkých let, v Číně je to tak, že dokud dítě studuje, rodiče ho dotujou. Já to mám jinak, já převzala know how už v 18ti letech a založila vlastní firmu poté, do toho studuji dálově, takže žádné denní chození do školy na VŠ. Takže moje máma se sekla v tom, že tak či onak, má největší slovo a ať je to jak chce, musím k ní vzhlížet. V Číně neexistuje nějaký dupání a nůž na krk “hele mami, jestli se obě neuklidníte, tak si seberte svých pět švestek a jděte”. Ani moje svědomí mi to nedovolí, zkrátka jsem i přesto že v ČR, vyrůstala v tom, že rodič může všechno a pokud se odmlouvá, odvrátí se celá rodina. U nás je to prostě tak, že rodina je priorita a je jedno, jak ty vztahy jsou. O svátcích dostáváme peníze od starších a jako vděk za život se jim musíme klanit. Klepejte si na čelo jak chcete, ve světě to bohužel chodí různě, spoust si řekne “tady jsi v ČR”... Jsem, ale taky mam čistou čínskou krev. Bohužel, zdá se to nepochopitelné, ale my nařizovat rodičům nesmíme za žádných okolností. Lze to ujednat, ale pokud s tim starší nesouhlasí, smůlička. Moje máma doteď jen ví, co mi vadí, je vidět, že se s tim pere vzhledem k tomu, že jsem těhotná, ale největší problém je ta sestra a bohužel tý nikdo nic neřekne.

lenka_tom
6. pro 2019

@anniej držím palce, ať to všechno dobře zvládneš 😉
Mimochodem, mentalita v tomhle asi úplně nehraje roli. Tady se spousta lidí kasá, jak by svou psychicky labilní mámu s pubertální ségrou srovnali do latě nebo rovnou vyhodili na mráz, ale v reálu by to nikdo z nich neudělal.

anniej
autor
6. pro 2019

@lenka_tom Leni, ono je to spíš o mentalitě toho, že naši rodiče vyrostli v Pekingu, tudíž v (jak rády se sestřenkou říkáme) “těžké komunistické mentalitě”. Co je tvoje je automaticky i moje. A bohužel že já jsem banán, zvenčí žlutá, uvnitř bílá, mi moc nepomáhá 🤣 Já tu vyrostla, smýšlím i přemýšlím v češtině, světe div se, čeština je mi přirozenější než čínština, radši si udělam bramboračku s houbama, než nudlovou polévku 🤣 Ale moje máma, strýc, teta a spol., ty prostě fungují na stará kolena a nedokážou se moc sžít s tim, že my tady narozené číňanky jsme na úplně jiné brdo. Oni nerespektují moc naše zvyky, ale protože jsme mladší, musíme respektovat my jejich. I na úkor pohodlí.

lenka_tom
6. pro 2019

@anniej jasný, to je taková bonusová nadstavba k tomu všemu 🙂 Šlo mi spíš o to, že kdybych se ocitla ve tvojí situaci v naší typicky české rodině a moje mamka byla v mentálním rozpoložení, jako momentálně ta tvoje, tak si taky tisíckrát rozmyslím, co jí řeknu. Prostě tvoje situace je opravdu složitá a nemá jednoduchý řešení, bez ohledu na národnost.

kejt29
6. pro 2019

@anniej musite to mit hrozne tezke 😔 Nemuzete zit podle sebe pokud nechcete, aby vas rodina zavrhla. Vim, ze na deti Cinani vyvijeji velky tlak, navic rodice v podstate nevidi, protoze ti pracuji od rana do vecera. No pro nas silena predstava 😔

anniej
autor
6. pro 2019

@lenka_tom No, to určitě, v tom souhlasím. Já hlavně neumim bejt hnusná ani na číšnici co mi přinese jídlo s vlasem, natož na svojí psychicky špatně rozpoloženou mámu 😂 Dneska ráno to bylo kupodivu úplně jiný, ségra mi dokonce udělala tuňákovej toast a odjely do Plzně se ségrou k doktoru. Máma mi od rána volala už dvakrát, zda jsem jedla a že v mrazáku jsou krevety 🤷🏻‍♀️ Myslím, že po mém včerejším zoufalém pohledu pochopily 🤣 Pevně doufám, že to dopadne bez větších následků a naprosto v pohodě.
@kejt29 Jj přesně tak 😞 Rodiče jsou pro nás ale i tak nejdůležitější. Vim, že své takto vychovávat nebudu, už jen proto, že vím, jaké to je. Každý by si měl vyhradit právo jak chce žít sám a zvolit si život sám. Ano, mít dobré vzdělaní chce každý rodič, mě do toho naštěstí vyloženě nenutila máma, ale požaduje řádný titul přinejmenším. Myslí to dobře, ale vždy to hooodně špatně podávají.

zelenaesmolda
6. pro 2019

@anniej
ja si na hlavu urcite neklepu,me to naopak dost zajima jak se zije jinde 🙂

sinicka
6. pro 2019

@anniej ja si na čelo taky neklepu a neprijde mi na tom nic az tak zvlastniho. Ale zajímá me tohle.. jakto, ze tvoje mladsi sestra muze byt na mamku hnusna a narizovat ji veci? U ni to neplati nebo co?

anniej
autor
6. pro 2019

@sinicka Copa já vim? To je snad to, co já taky nechápu, jak píšu. Nechápe to nikdo z rodiny, kromě sestry samotný, jejího otce a matky. Dovoluje si na ní dost, mluví na ní jak na služku a občas se fakt neudržím ani já ani přítel a řekne jí šetrně, když je u toho máma, že takhle se s mámou nemluví. Tim, že když byli otec s matkou spolu, matky partner si na ní hubu otevíral taky, takže ta malá to viděla u něj, stejně jako vše ostatní. Dle mého máma prostě nemá srdce na to bejt na ní hustá, takže jí dopřává vše, od financí až po mytí. Nebo ne srdce, asi prostě nevidí, že to je hodně špatně. Já už s nima x let nežila, nesnesla jsem se donedávna od svých 13 let s otčímem, takže jsem je ani skoro nenavštěvovala, nevim, jak tam fungovali, zkrátka my starší nesmíme bejt hustý, nejmladší jo a nenejdnou jsem dostala bídu, že jsem na ní hnusná a že jí nechce nechávat samotnou se mnou, abych jí neřekla něco špatnýho, že by něco neměla. Taky mě to štve a nechápu to, ale holky maj pravdu, že s tim nic neudělam, selhala jak matka, tak otec a asi si vůbec neuvědomujou, že jí škodí.

anniej
autor
6. pro 2019

Nechci tu špinit matku, jsem jen upřímná v tom, že tam je špatně víc věcí. Máma si vysnila život se svým partnerem, kterej se začal bortit když mi bylo 13 a začala jsem mu říkat ne a neměl nademnou takovou kontrolu, protože jsem měla svůj názor. Když mě chytal pod krkem a vyhrožoval, že mě zaživa vykuchá, tak mi taky na to tenkrát máma řekla, že jsem hysterická. Tam je to podle mě hluboko pod s tim partnerem.

janapetrvalska
6. pro 2019

Ja bych ji rekla, ze jako rodice ji respektuju, ze do vychovy ji zasahovat nebudes, ale podminka je, ze vy s protelem zijete svuj zivot oni svuj, takze nebudes poskokej pubertacky, a pokud ano zatahujou te do vychovy a tim padem budes taky vychovavat. Kdyz bydlite pospulu nastavila bych pravidla, aby jste meli vsichni soukromi,... takze kdyz segra bude chtit navstevu, zepta se mamky, i vas , pokud budou radit ve spolecnych prostorech. Pripadne kdyz bude ve svem pokoji nebudou radit na cely barak, predpokladam, ze se vsichni podilite dinancne na dome, takze min. ty pravidla bych mastavila. Pak si mozna maminka sama uvedomi, ze vozit dcerunku nebude denne, kdyz odpadnes (mas svuj zivot) ...

zelenaesmolda
6. pro 2019

@anniej
tak to se divim,zes matku po tomhle vubec vzala k sobe.urcite neni normalni,ze otcim vyhrozuje diteti,ze ho vykucha a matka to neresi.otcim je Cech?

anniej
autor
6. pro 2019

@zelenaesmolda Je to moje matka. S tim nic neudělám, proto jak jsem výše psala, nedá se to pochopit, je to tak prostě nastavené. Otčím je Čech, neřešila to, dávala za vinu mně, že ho schválně provokuju. Dostávala jsem kotely běžně, když máma nebyla doma a jen otčím, bídu jen za to, že jsem se třeba zeptala, jestli nepotřebuje s něčím pomoct, tak mě hned sjel, že nemám srovnané přesně boty. Taky boty rovnou vyhazoval, když byly v předsíni (tam kde boty běžně bejvaj). Vynadáno, že jsem koupila strouhaný sýr, že jsem líný prase co si nemůže koupit bloček a nastrouhat samo. Že si mám přeparkovat auto, uprostřed půlnoci, kdy byl venku slejvák, na veřejné parkoviště, že nesmí stát před barákem. Takhle bych mohla psát donekonečna, taky jsem vypovídala 4 hodiny na PČR. No, máma jen že ho provokuju a že mam dělat věci, jak chce, i když si našel to, že si peru prádlo mimo dobu, kdy mi nařídil. 😂😂😂

anniej
autor
6. pro 2019

@zelenaesmolda Jako jsou to věci, co se stali před lety. Ačkoli jsem to už odpustila a strašně chci, abychom byli normální rodina, tak člověk si to nosí pořád. Tim, že si sáhl na dno a byl kousek ke smrti, kdy já jsem byla ta, která ho vozila do IKEMu na kontroly, protože s rozštípanýma žebrama nesměl řídit, bych řekla, že procitl. Chová se ke mně úplně jinak, i po té hádce s mámou. Jezdila jsem z Prahy do Plzně pro něj, z Plzně do Prahy, pak ho odvézt z Prahy do Plzně a až já pak jela do Prahy zpět domů.

zelenaesmolda
6. pro 2019

@anniej
takze klasicky priklad domaciho nasili a psychickeho tyrani.podle me to bylo tak,ze otcim tyral tebe a tyral i ji.jeho dceruska byla ale nedoktnutelna a tak ji vychovali.tvoje matka v tom bohuzel pokracuje i kdyz uz s nim davno neni,mozna se boji,ze kdyz dceri nebude delat poskoka,ze o ni prijde,ze treba pujde k otci.asi by mela tvoje mama navstivit psychologa protoze by potrebovala odbornou pomoc,ono zit s tyranem se na cloveku podepise i na cely zivot a samo se to nevyresi 🙂

anniej
autor
6. pro 2019

@zelenaesmolda Jj, bohužel je to tak, ale ségru bohužel týral taky. V lednu jde ségra k PPP, protože propadá ve škole, přijde mi, že je neurotik, člověk se jí zeptác zda má úkoly, co jedla ve škole, co bylo ve škole, na veškerý otázky odpovídá slovem “nevim” protože se na to nedokáže soustředit. Rozbrečí se při jakémkoliv problému, nezvládá nápor, na 2x5 mi řekne 20 a hrozně se diví, že to je špatně a hned se rozbrečí, protože jí řeknu, že budeme u toho sedět tak dlouho, dokud mi neřekne jak to je. Bojí se na cokoliv se zeptat, protože otec na ní řval při každé chybě. to přejídání může bejt dost spojené s tou psychikou, jak někdo výše psal. Takže to, že jí máma rozmazluje a když nežijou s otcem, tak se dceruška pěkně rozmazlila, protože není nikdo, kdo by na ní křičel. Po tom všem se k němu chce vrátit, má těžkej stockholmskej syndrom. Pokusim se jí přesvědčit, že potřebuje pomoc, ale podle mě mi da zase kotel 😂

zelenaesmolda
6. pro 2019

@anniej
podle me potrebuji pomoc obe.chudak tvoje segra,ta se vlastne nema jak branit protoze je nezletila.
Asi bych ten pristup ke skole nedelala ve stylu "budem u toho tak dlouho dokud se to nenaucis" ale spis bych zkusila nejkaou pozitivni motivaci.

anniej
autor
6. pro 2019

@zelenaesmolda Ono to bohužel jinak nejde 😞 Když se s ní učí máma, vždy to dospěje k tomu, že jí máma vše řekne, nadiktuje. Nejsem na ní vyloženě zlá, řeknu jí to v tom smyslu, že u toho budeme sedět, dokud na to nepřijde sama, ona to umí, jen se nedokáže soustředit a občas ani nechce, zkoušela jsem všechny možnosti, tahle zabírá snad nejvíc, když ví, že jí to nikdo nenadiktuje, tak to na to přijde. Uvidíme, co nám řeknou v lednu, Třeba se stane zázrak a máma prozře 🤷🏻‍♀️

zelenaesmolda
6. pro 2019

@anniej
no ja pochybuju o tom,ze mama zazracne prozre kdyz se chce k otcimovi vratit.
co kdybys ji zkusila nejak nenapadne ukazat,ze je jeho chovani spatne?treba "hele mami,nasla jsem zajimavy dokument na youtube,poslechni si to.co si o tom myslis?"
takova nenasilna forma 🙂

Strana
z2