Společné finance s partnerem nebo ne?

helinkaaa
27. srp 2018

Ahojte,
chtěla bych se zeptat zda-li je normální mít v domácnosti peníze rozdělené nebo společné.
Moji rodiče měli vždy peníze společné a vše hradili společně, nedělili to na peníze mamky a peníze taťky. Já bych měla také ráda společné peníze, ale manžel nechce mít jeden účet. Platím mu polovinu nájmu, v nakupování jídla se střídáme (většinou víc nakoupím já, i za víc peněz). Diví se, že mi na konci měsíce z peněz moc nezbyde. Čekáme rodinu a já se bojím, že to tímto způsobem neufinancuji. Poraďte prosím ☹

soleilll
27. srp 2018

@helinkaaa Nečetla jsem ostatní příspěvky, tak ti napíšu, jak to máme u nás. Taky bych nechtěla mít všechny peníze na jednom účtu. S mužem máme každý svůj účet, na který nám chodí výplaty. Pak máme jeden společný účet, ze kterého se platí všechny společné platby - nájem/hypotéka, všechny energie, pojištění, náklady na školku, benzín a MHD a nákupy. Hned po výplatě pošleme na společný účet dohodnutou sumu - to je teď trochu kámen úrazu, ale domluvit se to dá. Dřív jsme posílali oba stejnou částku, teď jsem ale doma, tak je to jinak. Nejspravedlivější mi přijde, když tam pošle každý stejné procento svého příjmu tak, aby celková suma byla dostatečná na provoz domácnosti. (Vzhledem k tomu, že já mám rodičák a muž plně vydělává.) Tak aspoň každému zbydou nějaké "jeho" peníze - na své výdaje nebo třeba na dárky. Nám tahle varianta vyhovuje nejvíc, nevadí nám mít tolik účtů. 🙂 A já osobně bych teda nechtěla být závislá na penezích muže a třeba řešit, proč jsem byla s kamarádkou na víně za XX peněz - vzhledem k tomu, že (bohužel) nemáme zas tak vysoký příjem, že by si toho nikdo nevšiml. 😃

martinka_33
27. srp 2018

Máme společné a neměnila bych! Je to náš byt, naše děti, naše auta, náš život.. Co jsou děti už není moje a tvoje 🙂 Neumím si představit mít finance rozdělené

78marcela
27. srp 2018

@biedronca tohle řešení vyžaduje hodně síly a obdivuju, že to dáš. Děláš dobře, s nezodpovědným sobeckem by to časem bylo hodně těžký. Držím pěsti, ať najdeš brzy vhodnějšího partnera.

zuzineckah
27. srp 2018

@helinkaaa já nejsem zastánce společného účtu, ale společných peněz. My fungujeme s vícero úcty, ale ke všem manzelovym mám disponentske práva. Nevyužívam je, jsou pro jistotu. Mám karty k jeho podnikatelskému účtu a také k jednomu premiovemu osobnímu, kterou používám na jakékoliv větší nákupy co se tyče dětí nebo domácnosti. Nákupy jídla a drogerie většinou zvládnu bez problémů já (cca 25tis.)... nesnesla bych to vaše uspořádání, to je šílenost, navíc na rodicaku to s největší pravděpodobnosti neutahnes. Já obecně vůbec nechápu takové to jedeme napůl🙄 Ne tam, kde jsou děti, je jedno jestli je ti manželství nebo na psi knížku...

78marcela
27. srp 2018

@helinkaaa když napůl, tak napůl. Oznam mu, ať tedy napůl zustane doma a podílí se napůl i na péči o dítě, ať si můžeš jít vydělat do práce na polovinu veškerých nákladů.
Bože...když to tak občas čtu, tak jsem ráda, že jsem sama a nezávislá na nějakým takovým jetelovi.

timotek69
27. srp 2018

Necetla jsem ostatni, ale my to mame tak, ze mame jeden spolecny ucet a to uz nekdy od doby kdy jsme spolu chodili. Chodi nam na ten ucet moje i manzelova vyplata plus prijmy z najmu. Prijmy mame podobne, manzel o cca 3000vyssi enkdy i vice, ja ted nastoupila na materskou. Nikdy jsme neresili kdo ma vic atd...vse z tohoto uctu platime-co je proste potreba, co chci ja kouoim si co chce on koupi si. Spolecne nakupy, vydaje. Neresime. Mame dve karty;) za me proste proc ne;)

aklin
27. srp 2018

My to mame tak, ze ja i manzel mame svuj ucet. On ze sveho plati najem+elektrinu+plyn+pojisteni. Ja ze sveho nakupy+hypoteka+potreby pro dceru+potreby pro sebe+penzijni pripojisteni. Manzel behem tech 3 let mi poslal 3 krat penize na ucet. Ve vetsine pripadu jsem nezavisla. Kdyz si chci neco koupit, vydelam si na to. I kdyz jsme manzele nereknu mu, ze bych chtela penize na boty nebo obleceni. Takhle fungujeme 9 let.

biedronca
27. srp 2018

@78marcela ono se vYsvětlují i ty 2 potraty, proste né ze to nejde, ale ta mala dusicka nechce.Ma vice rozumu, nez my dva dohromady...
Prostě on ma diametrálně jine priority nez ja, ja chci rodinu, svatbu, spilecne zit, hospodárit si.
Splatky na uver, navysit nechce aby se to splatilo driv, na vybavu pro miminko taky nesetri kdyz jsme ho planovali, navic zadne peníze naspořené nemame, treba na pračku novou atd...nesetri na nic, a to ma z čeho! Utraci, rozfofruje, uziva si, nešetří... A kdyz by mel šetřit, chce raději na motorku, nez na svatbu ci dítě.Ve 29 letech, se stabilní praci a stabilnim vztahem ...
Ne, když se neshodnem v tech zasadnich životních prioritách a postupech, pak je to pro me jasné!

nicol22
27. srp 2018

Nemáme společný účet. Manžel platí hypotéku, energie, pojištění domu, domácnosti, úrazovky...já jídlo, drogerii a podobně, věci pro syna, školku, splácím moje auto, oblečení...samozřejmě nic není striktně dané, jak to komu vyjde...vyhovuje nám to tak.

claramaw
27. srp 2018

My máme s manželem společný účet, ke kterému máme oba kartu a přístup, každý na něj měsíčně z výplaty posíláme stejnou částku. Z tohoto účtu platíme vše (nákupy, vše do bytu, inkaso, ...). Zárověň jsme na něj za několik let naspořili dost peněz, které využijeme na věci pro dítě. Pak máme každý svůj účet, manžel platí hypotéku, útraty v restauracích atd. Každý si koupíme co chceme a co se nám líbí.

kajsav
27. srp 2018

Máme společné finance, několik účtů, ke všem máme oba karty, nikdy jsme nedělili na moje a tvoje, od dob chození je to prostě "naše". Funguje nám to 12 let, z dělení na moje a tvoje mám husí kůži a kor když jsou děti, neumím si to představit já posílam tam a tam tolik a tolik, já platím tohle, ty tamto, tohle na půl, na tohle se složíme...

klea81
27. srp 2018

@nikolavod 32 tis jen poplatky? 🤔

klea81
27. srp 2018

@kajsav za mě taky šílený maglajs

rebe
27. srp 2018

Podle mě je normální a správné to, s čím oba souzní a na čem se shodnou. Někomu vyhovuje mít všechny peníze společné, někomu mít každý své peníze a na společné výdaje přispívat podle domluveného klíče... Hlavní je si uvědomit, že to, jak to dělali moji rodiče, není to správné a normální, že někdo to může vidět úplně jinak. Bohužel, říká se, že peníze jsou jednou z největších třecích ploch ve vztazích.
Já mám asi velké štěstí. Můj muž zastává názor, že peníze, které vydělá, jsou naše společné peníze, protože on je muž a má povinnost se o nás starat. A peníze, které vydělám já, jsou moje peníze, protože moje hlavní role je starat se o rodinu a cokoli navíc je nadto. A já, zvyklá z rodiny na společnou péči, se jen snažím toho nezneužívat. Máme oddělené účty, manžel mi každý měsíc posílá částku, jakou si řeknu. Když mám málo, pošle mi další peníze nebo vybere hotovost. Řešíme spolu větší výdaje a občas procházíme výdaje, když hledáme, kde ušetřit. Ale většinu času prostě vůbec neřešíme, za co ten druhý utrácí. Ani kolik komu zbývá na účtu, pořád to jsou společné peníze...

78marcela
27. srp 2018

@biedronca promluva nepomohla?

marcicek84
27. srp 2018

jsem proti jakémukoli společnému účtu, výhodu to měli kvůli konsolidaci poplatků a taky to mají rády ženy, jejich příjmy jsou podsatně niží než jejich mužů, ale vemte si životní situaci, něco se někomu nědejbože stane nehoda smťák, tek v dědickém řizení obestaví celý účet, nikoho nezajímá, že vám tam chodí i vyše peníze a nemáte z čeho žít, jsou vidět položky kdokoli cokoli koupí, atd. taktéž 2 účty diverzifikují riziko
my jsme řekla bych rozumní lidé, můžeme si dovolit každý svůj účet bezpoplatkový, peníze jsou naše, nefungujeme ani na poloviny, z manželova platbu se žije, z mého šetří a platí větší výdaje, funguje to, když mu chybne, pošlu, když chce koupit něco většího, koupím ze svého účtu, no stres, dárky a překvapení, své věci si může každý kupovat dle libosti, oba jsme rozumní, kvůli penězům jsme se v životě nepohádali a to spolu žijeme 10 let...

nikolavod
27. srp 2018

@klea81 ano, ale vsechno i telefony,internet a tak😉 proste trvale platby a hypo

andelka
28. srp 2018

@biedronca děláš dobře. Řešit to ještě s dítětem, alimenty na něj,na sebe,když nic neušetří, přednější je motorka a přijde mu to ok..to by byl očistec. Až najdeš toho správného chlapa,tak všechno půjde. Drž se.🍀

klea81
28. srp 2018

@marcicek84 když jeden zemře, není nic jednoduššího než peníze ze spol. účtu vybrat než ho notář zjistí

marcicek84
28. srp 2018

@klea81 - no jo holka, ale když ti zemře manžel, tak za prvé plno lidí to nenapadne a za druhé máš úplně jiné starosti než býběr peněz, jsi při tragické a nečekané události upřímně zcela konsternovaná, byl by na tebe nátak postarat se sama o celou domácnost a děti, zařídit pohřeb, výběr peněz je to poslední co řešíš, někteří mají i antidepresiva...takže ano, děkuji za pohodovou odpověď v situaci, kdy toto nemusíš řešit, v praxi si však vzpomene tak 1 % lidí...konkrétně manželova babička neměla prostředky 3 měsíce (musela zaplatit pohřeb, měsíční výdaje a jídlo pro sebe) a to se čekalo kdy děda umře a vědělo se, že má rakovinu a vážil 50 kg.

klea81
28. srp 2018

@marcicek84 vím, že to tak rodina řešila, nic konsternovaného v tom nebylo. stejně musíš zařídit doktora, pohřební službu, pohřeb, obvolat rodinu, takže jeden výběr z bankomatu mě nepřijde nic neřešitelného. Navíc pokud potřebuješ zaplatit jídlo a nájem, tak je celkem nasnadě si vzpomenout, že potřebuješ prachy. v rodině jsme měli úmrtí hned několik a nikdo antidepresiva nepotřeboval. My se o tom i s manželem teoreticky bavili, že je potřeba hned jít vybrat peníze, zhroutit se můžeš potom ;o)

marcicek84
28. srp 2018

@klea81 no jo rodina to resila,neresila jsi to ty sama,nektere zkusenosti jsou neprenositelne,myslim,ze nemuzes dopradu vedet,jak bys reagovala,taky aby sis vybrala dost a kdyby nahodou jsi potrebovala vic aby to nebyl problem,ja nevim ale na beznem uctu nemam zbytecne penize,musela bych si preposilat kdo vi odkud na ten bezny kde bych mohla vybrat z bankomatu a ze se nebavime o male castce,mas tydenni limity na karte atd atd.takze opravdu si nemyslim,ze pri vsech platbach vyberes jen tak potrebnou castku,pohreb 50 tis. A pak abys mela tak 3-4 mesice na ziti a bezne vydaje...Proste nemas pravdu,ale presvedcovat te o tom nebudu,tahla diskuze se nikam neposouva a je to vlastne uz uplne jine tema...jenom si tl dama spocotej s pocitej,ze tvuj mesicni prijem ti bude chodit na ten obestaveny ucet,takze zadna sranda,spolecny ucet a jeho vyznam mi stale unika,lidi maji byt schopni se domluvit i bez nej

japona
28. srp 2018

@helinkaaa Pokud jste manželé, automaticky jsou peníze společné. Pokud čekáte rodinu, bylo by dobré model financování napůl přehodnotit. Pokud trvá na oddelenem účtu, ať vám tedy měsíčně posílá dohodnutou částku. Pokud bude brblat, trvejte na tom, ať doma s dítětem zůstane on a platí polovinu domácnosti z materske/rodicaku.. ono ho to brzy přejde🙂

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@janapetrvalska přesně tak jsem to chtěla, že kdy tedy na půl tak na půl. Jenže to moc nefunguje, když si něco nakoupím, většinou mi to sní 😅 a to jsou mnohdy jídla a věci co nemusí ale protože hold v lednici nic jiného není sní třeba 2 jogurty. Jednu dobu jsem si ve vrchní skříňce kde mám mouky atd. schovávala různé potraviny co nemusejí být v lednici a jedině takto fungovalo. Vždy jen hleděl odkud jsem to vytáhla, protože měl vše prošmějděné. Takže jsem přemýšlela že si nadepíšu 2 poličky ve skříni a ty budou moje a on ať si kupuje co chce. Přesně tak, taky po něm nechci peníze za úklid, vyprání vyžehlení jeho plků a vaření 😢

luciebx
29. srp 2018

@helinkaaa tomuhle říkáš společná domácnost jo? Schovávat jídlo před chlapem. Dvě poličky on dvě ty. To je jak na intru. Promiň buď bych s nim hodila opravdu vážnou rozmluvu a ať se rozhodne. Pokud to chce vést takhle dal šla bych od nej. Takhle se žít nedá. By mě nikdy nenapadlo schovat jídlo prd chlapem aby mi to nesnedl.

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@luciebx je tak naučený asi z domu, u nich se také vše dělí. Prostě nefunguje to stylem - táhneme společně za jeden provaz. Ráda bych si nakoupila pro sebe ale když v lednici není mimo to mé jídlo a to jsou mnohdy věci co nemusí, tak mi to sní. Posledně jsem si koupila 2 jogurty (to on přímo nesnáší) a protože nebylo nic jiného tak mi to snědl 🙄

luciebx
29. srp 2018

@helinkaaa a proč kuojes jen dva jogurty. Se nediv ze ti to sní když doma nic jiného není. Mi řekni ze když mu řeknete ze už nemáš peníze ze si udělala nákup atd ze ti proste nedá?? Tak udělej nákup on-line před nim a ať to zaplatí on to je taky problém ?

luciebx
29. srp 2018

@helinkaaa tak u nás se taky vše dělilo. Byli sme 3. Máma na nás sama. Ale teď když jdu nakoupit na počet nekoukam. Hlavně ze je kednice plna

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@simona_33 neplatí nic společného. Pronájem platíme na půl. Auto má firemní (pracuje ve firmě svého táty) - takže opravy, naftu mu vše platí firma, jediný výdaj o kterém vím je že má nějakou půjčku. Já si své auto financuji sama (a to je o 20 let staší než jeho) včetně pojistek apod. Takže jeho jedinné výdaje za celý měsíc je ta splátka (myslím něco okolo 3 tisíc) a nájem bytu (5 tisíc).
A to nedej bože když by zaplatil něco ,,mého,, to by bylo hned zle. Posledně mi dovezl svačinu (protože jel z práce okolo a já měla šílený hlad a poprosila jsem ho) a i tu chtěl zaplatit (cca 100kč)

helinkaaa
autor
29. srp 2018

@provence88 to je pěkný přístup, myslím, že tak by to mělo být. Ale jak jsem psala on má asi pocit, že se o sebe musím starat sama. Já s tím problém nemám ale až bude prcek na světě - nezvládnu financovat půl nájmu, malého (plíny, kosmetiku, oblečení,..), nakupovat potraviny atd. atd. atd.