Stále po x letech vztahu nejsme manželé. Máte to některá podobně?

1. říj 2022

Ahoj ženy, máte to některá podobně?
Jsme spolu 15 let a stále nejsme manželé.
Vadí mi to a přijde mi naprosto uhozený napsat že partnerovy ne...vzít si mě nechce. A já se za to asi už stydím?.... 🤷‍♀️🙄
Máme dvě děti, čím dál víc se setkávám s problémy ohledně příjmení. Kde starší syn řekne, že se jmenuji stejně i když ví že ne a všichni jsou pak zmatení.
A já si pak akorát přijdu hloupě 😏

knuffel
1. říj 2022

A víš důvod? Proč si Tě vzít nechce?

lenickakl
1. říj 2022

To jste si ale meli vyjasnit uz davno. Nejlepe pred detmi.

autor
1. říj 2022

@lenickakl z dost závažných a citlivých důvodu, bylo dohodlé, že to odložíme na později... Jenže to později je už před 8 lety...a teď je najednou prostě změna 😏.

autor
1. říj 2022

@knuffel že k tomu není žádný důvod.

knuffel
1. říj 2022

Tak s tím vztahem asi už moc nepočítá...?

autor
1. říj 2022

@knuffel tak to chápu já, ale tak to pravé není. Ptala jsem se ho na to mockrát.

amazienka
1. říj 2022

Jestli vidíš ve vztahu budoucnost a jinak klape, co si vzít partnerovo příjmení? Jmenovat se třeba Jana Nová Svobodová?

mydlova
1. říj 2022

Mě taky bylo trapně, když mě všichni oslovovali od manžela příjmením. 😔 Proč se nemůžete vzít? Vem si jeho příjmení 😉

gracinka7
1. říj 2022

Nemám. Řekla jsem mu, že čáp nosí děti až po svatbě. Pro mě osobně ta svatba byla důležitá.

knuffel
1. říj 2022

Tak s tím příjmením to není špatný nápad.

elwe
1. říj 2022

Prý k tomu není důvod... Důvod je ten, že ty se vdávat chceš. Nemluvě o dalších výhodách, co třeba vdovský důchod, pokud se mu něco stane? Pokud nemá důvod si tě nevzít kromě "nechce se mi", tak je mít papír prostě výhodnější.

felis
1. říj 2022

Mě by zajímaly ty citlivé a dost závažné důvody 😄 proč to v minulosti nešlo... jakože byl ženatý? Anebo žil někdo, kdo to nechtěl? Fakt zajímavý 😄
Prostě si s partnerem promluvte 🤷🏼‍♀️ z řešení na internetu prstýnek nedostanete 🤦🏼‍♀️ a rovnou bych se zeptala, kdy bude termín svatby, že po dvou dětech a 15ti letem vztahu chcete znát konkrétní termín. Že to je nátlak? Za mě je to spíš jasně formulována otázka, které by průměrně inteligentní muž měl porozumět.
A že nechce? Proč? Finance? Přesvědčení? Strach? Nejistota, že nejste ta pravá? Bere svatbu a manželství za přežitek? Svatba může být malá jen se svědky a dětmi... Můžete si taky změnit příjmení a jmenovat se jako on a brát se nemusíte.
A pokud si vás nechce vzít, je pro vás svatba natolik důležitá, že byste s ním zkrátka nebyla?
Těžko soudit. Vy ho znáte, sebe taky a váš vztah po takové době už taky... Takže myslím, že vám tady nikdo nějakou supr-čupr radu nedá 🤷🏼‍♀️ to musíte jen vy dva rozlousknout.

jola777
1. říj 2022

Nemám. Nejdříve jsme měli svatbu a pak dítě. Obráceně bych to nechtěla, svatba je pro mě důležitá. Osobně by mě uráželo kdyby mi řekl že pro svatbu není důvod.

autor
1. říj 2022

@felis ne, ženatý opravdu nebyl, jsme spolu od 18ti...a umíral právě někdo, kdo si přál u toho být a nemohl. Spokojená? Fakt se mi o tom psát nechce......

loylii
1. říj 2022

Když sem napíšete dotaz a nechcete k tomu z osobních důvodu nic říct, protože jako citlivé téma, tak se pak nedivte, ze si někdo rejpne😊. A tohle tema tady milionkrát a milionkrát se tady ženy shodly, proč mají mít deti příjmení po chlapovi, který si je nechtěl vzít. Přece jen chvíli se dítě plánuje, než se zadari a pak je žena 9 měsíců těhotná, tak na zásnuby má chlap času dost. A pokud to neudělá v tomhle pro ženu křehkém a pěkném období, pak už to spíš neudělá. Jestli je to pro vás důležité, udeřila bych na nej☘️🤨

ckocka
1. říj 2022

15 let a dvě děti, to už mohl utéct mockrát kdyby chtěl. Teď už spíš že jemu fakt nic nechybí, nevidí důvod na změnu, jemu různá příjmení asi nevadí - ani nemají proč, jestli jsem správně pochopila děti mají jeho příjmení?
A možná i trocha té opatrnosti, co kdyby jste se jednou rozešli, bez rozvodu to je jednodušší. To že ty přeješ svatbu možná považuje jen za ženský kapric, ke kterému z jeho hlediska žádný vážný důvod není.

martinka_33
1. říj 2022

Asi takhle, ex si me vzít nechtel, řekla jsem ok, ale deti budou mít v každém případě moje příjmení. O týden později mě požádal o ruku 😀 No už jsi s jeho jménem u dětí souhlasila, tak ti nezbyde nic jiného než si příjmení změnit na jeho...

klokanka31
1. říj 2022

Obavám se že po tolika letech si tě už fakt nevezme...🤔

zmrzlinka
1. říj 2022

A na svatbu jenom vy a svědkové eventuálně děti a rodiče by nepřistoupil?Možná že nechce ten " cirkus" okolo....

makovice88
1. říj 2022

U nas v rodine se ti dva brali po 20 letech, na svatbe byl jejich 18 lety syn 😀 Pojali to skromne, jen se svedky a tou nejblizssi rodinou. Takze nemusi byt jeste nic ztraceno. ✨

95newmommy2020
1. říj 2022

Mě by taky vadilo mít jiný příjmení. No děti až po svatbě, jednak kvůli tomuhle a jednak kvůli tomu, ze se za tehotna nedá chlastat a co pak z ty svatby mas. A po dětech už je to všechno organizačně i finančně ne tak hodici se. Když si ten chlap uvědomí, ze to kde i bez toho. Tohle je proste problém. Pozadej ho na ferovku sama

andelka
1. říj 2022

No, popravdě, nevím jak moc je pravděpodobné, že z něj dostaneš ten skutečný důvod. Možná má obavy, že by tě to zasáhlo víc, než neustálé odkládání. Možná je to moc citlivé (což chlapi neradi přiznávají, nějakou svoji slabost, strach, obavu, klidně i iracionální, nějakou nezpracovanou záležitost..) Na druhé straně je to, že jeho milovaná žena o svatbu stojí a měl by to brát v potaz. Můj muž se (podruhé) moc ženit nechtěl. Ač jsme spolu chtěli dítě, a věděl, že ho nechci jako svobodná (resp.rozvedená). Měl špatnou zkušenost.Ani společenská atmosféra tomu popravdě nepřispívá. Samé strašení, zlatokopkami, oškubáním při rozvodu, snahou chlapa změnit, přistřihnout křídla, ztráta byť imaginární svobody..Hodně jsme o tom mluvili, a hodně se zajímal o moje důvody. Jak praktické, tak osobní, pocitové. A snažil se je pochopit. Nakonec sám přišel s tím, že ano. A začal se aktivně věnovat přípravě svatby. Tak, aby to bylo tak jak chceme my oba, ne jen já a on aby se dostavil. Svatba byla úžasná, jen s nejbližšími, na místě nám blízkém, velmi uvolněná a máme krásné vzpomínky. Otěhotněla jsem hned po zásnubách a vdávala se na konci 3 měsíce. Že se nemůžu opít mě fakt nezajímalo, o tom svatba není. Aspoň pro nás ne.
Ohledně příjmení tě chápu. Já mám jiné příjmení než moje starší děti. Občas mě tak někdo osloví. Ale je to jiná situace, nevadí mi to, protože já jsem si to zvolila, že budu mít jiné. Děti to pochopily. Kdybych měla jediná v rodině jiné příjmení, v partnerském vztahu, který funguje a chci, aby měl budoucnost, taky by mi to vadilo.

novamamina
1. říj 2022

Já to tak mám. Jsme spolu 16 let. Máme jedno dítě, společný dům. Důvod proč partner nechce svatbu je ten, že nemá rád být středem pozornosti. Já bych svatbu ráda, on to ví. Řekla jsem mu ze mi stačí malá svatba, jen s nejbližšími. A další věc jsou peníze, jasně, nemusí stát sto tacu, ale zadarmo prostě nebude. Děláme rekonstrukci domu, takže peníze nazbyt nejsou. No, třeba se někdy dockam. Ale jako jo, štve mě že si mě ještě nevzal a o změně příjmení jsem uvažovalo. Ale zase mi nechce mu to tak zjednodušit 😁

andelka
1. říj 2022

@novamamina jasně, zadarmo to není. Ale to není žádná oslava. Finance stojí i promoce, oslava kulatin, pohřeb..Není nutné dělat svatbu za statisíce. My jsme měli jen rodinnou, bylo nás 14. Oslava u rodičů doma (nebylo nás o moc víc, než o vánocích nebo jiné oslavě), na zahradě. Oblek se chlapovi hodí i na jiné příležitosti, já jsem měla šaty za 1,5 tis a boty nosím pořád. Pozvánky jsme ani nedělali. Výzdobu dělala tchýně, baví ji to. Další výdaje byly okolo kadeřnice, kosmetiky a květin. Největší výdaj byla fotografka (chtěli jsme vzpomínku, co za to stojí a povedlo se) a prstýnky, ale do těch jsme investovat chtěli.

felis
1. říj 2022

Děkuji za odpověď. Dle této odpovědi asi už chápu mnohem víc... 😄

mishka87
1. říj 2022

Já osobně jsem ten typ člověka, co se vdávat nechce. Chci mít aspoň tu pomyslnou volnost a ne být uvázaná k nějakému chlapovi. Mám to tak už odjakživa a nehodlám na tom nic měnit. Svému jsem to řekla hned na začátku a když měl úmysl mě požádat o ruku po narození syna, tak jsem mu připomněla, co jsem mu říkala. Já nechci jeho majetek, vdovský důchod a jiné pro mě blbiny. Majetek a peníze ať si vezme syn. Já to fakt nepotřebuju. Já chci mít svoji volnost a moct odejít bez tahání po soudech.

martt
1. říj 2022

Vedle nás se letos v létě brali sousedi po 17 letech vztahu. Sousedka svému chlapovi tenkrát ze srandy řekla, že si bude muset najít asi jiného chlapa , který si ji bude chtít vzít. Že by se chtěla vdavat a zažít pocit nevěsty. No a do pul roku se brali.

andelka
1. říj 2022

@mishka87 tak ohledně dítěte většinou lidi soud nemine. A majetek..za ta léta vztahu se většinou nějaký nashromáždí. Pak záleží, jak si to kdo dokáže ošetřit, pro případ rozchodu.

gdpr
1. říj 2022

Ja to mám naopak, ja som ťa vo vzťahu, tá ktorá nechce svadbu a teraz čakáme už druhé dieťa. Tento názor mám od detstva keď som bola na pár svadbách brala som to ako trest byť družička alebo hosť 😂. Jednoducho nepáči sa mi to, nevidím v tom zmysel len samé negatíva a pochybujem, že niekedy nato po vyše 20 rokoch zmením názor... Tiež sa skôr prikláňam k tomu, že už si ťa nevezme a keď tak bude to z "donútenia" aby mal pokoj.

mishka87
1. říj 2022

@andelka hypotéka je na něj a na peníze z dědictví bych ani tak nárok neměla. Já prostě majetek nechci. Jsou s tím akorát problémy a když vidím, jak se kvůli dědictví po otcovi muž se svojí sestrou dohadovali, tak to opravdu nechci. Já po mamce nemám co dědit, tak se aspoň nemusím s bráchou dohadovat. Jsem člověk, co žije okamžikem a budoucnost neřeším. Nesnáším plánování a úspory řeším jen, když si chci něco koupit do domácnosti. A na dítěti jsou ochotná se dohodnout mimosoudně. Pokud bude chtít být kluk primárně u tatínka, tak bude primárně u něj. Ale rozchod zatím neplánujeme, tak to prostě neřeším.