icon

Stěhování z bytu do chaty: Problémy s rodiči a šetření

18. říj 2022

Ahoj, jdu se trochu vypsat... Koupili jsme s mužem malou chatu. Teď bydlíme v bytě mého táty, kde platíme nájem. Platíme sice menší nájemné, ale i tak jsme s energiemi na 12 tisících. Rozhodli jsme se, že se přestěhujeme do chaty, abychom nemuseli tátovi platit. Chata je malá, nedostatek prostoru dočasně zvládneme (do jara chceme přistavět ještě dětem pokoj, větší kuchyň a udělat koupelnu, teď máme jen záchod a myjeme se v dětské vaničce), ale ta zima...topení máme vyřešené dobře, ale voda je jen sezónní a než vykopeme svou studnu, budeme muset dopravit ze spol. studně vodu jinak. Ale netrápí nás to a nějak si poradíme 😁 co mě trápí je chování mých rodičů. Jsou celkem bohatí, ke svému majetku přišli z dědictví, máma má několik stavebních pozemků, žádný mi dát nechtěla. Mrzí mě to, když vidím jak všichni ostatní svým dětem majetek předávají.

Strana
z7
journals
18. říj 2022

Nejak tomu nerozumim… nechces byt zavisla na tatovi a platit celkem nizky poplatek za bydleni, ale brala bys od nich pozemek, nemovitost 🤔

lv
18. říj 2022

Chápu, však každá máme vlastní názor a zkušenost. Chata, zahrada, dovolené atd. ok, to bych brala všemi deseti hned, ale stálý bydlení ne. Co jiné bydlení, i když asi o dost dražší než 12tis? Rekonstrukce se může dost táhnout, bydlet a zároveň rekonstrukci dělat, to zní dost jako peklo.

lida9
18. říj 2022

😀 ja myslim ze si to bydleni v chaticce predstavujes jako hurvinek valku... jedna tva myslenka prikladem : vodu nebudete mit az bude mrznout, ale zaroven budes susit pradlo v susicce - a to jak prosimte bez vody? dtto pristavet pokoj/koupelnu a kuchyn pres zimu, do jara? jednak technilogie a jednak asi povoleni taky nebude ze? 😀 dtto - na studnu taky potrebujes povoleni...

lv
18. říj 2022

Kempinkova pračka - bez připojení vody, ale i v navodu píši pro 1, až 2 osoby, 3-5kg prádla, 15min pere, 5 min odstreďuje - tzn. pro rodinu na nic, nebo prostě prát u někoho ložní, ručníky, cokoli co není tričko po jednom dni. Co rodina manžela?

michaela666
18. říj 2022

@lv Hlavně s malým dítětem, u nás pračka jede denně. Měla bych strach při mínusových teplotách.

Jak daleko je to od civilizace? Když bude nejhůř měli by jste ke komu jít? Zjistit uprostřed zimy, že už to nedáte a se synem je to o zdraví, tak aby bylo kam jít a nemuseli jste složitě hledat pronájem.

vineta
18. říj 2022

Já taky chápu, že tě to mrzí… nám dost pomohli mí i manželovi rodiče, bratrovi stejně tak, brali to jako samozřejmost, jsme jejich děti. Nedovedu si vlastně ani představit, že by po nás chtěli třeba platit nájem nad vlastní náklady - stejně jako by to ani mě ani nenapadlo chtít po svých dětech nebo rodičích, pokud by oni bydleli v mé nemovitosti. Jsem našim za podporu upřímně vděčná, ale musím říct, že považuji tak nějak za samozřejmé, že když rodič může, o dítě se postará, stejně jako o své rodiče, a ty děti později o své děti a své rodiče, od toho přece rodina je 🤷🏻‍♀️. Naši by si třeba peníze nad náklady nevzali ani od neteří, synovců, tím míň je pro mě pak pochopitelný, když si někdo jede takhle na sebe. Pochopit to vlastně dokážu jen v případě hrubého nesouhlasu se životním stylem dětí (drogy, kriminalita, partner alkoholik, kriminálník nebo násilník atp.). Takže rozumím, že tě to mrzí, taky by mě to mrzelo.

miaelle90
18. říj 2022

@journals chápu to tak, že zakladatelku mrzí (dle mě oprávněně), že ji rodiče finančně nepomohou, naopak, otci ještě musí platit nájem, přestože sami vše dostali/zdědili.
Nevím, jestli jste tady opravdu všechny takové matky Terezy, jak píšete, že jí do majetku rodičů nemá co být a má se starat sama o sebe, ale já bych teda upřímně taky nepochopila, proč mi rodiče nepomohou, když mají ty možnosti. Sorry, ale aby dcera bydlela v chatrči, zatímco já si budu sedět na pozemcích a nemovitostech, které jsem sama získala, to by mě hanba fackovala, ale pro většinu z Vás dle komentářů, je to v pořádku.👍👍

ninive211
18. říj 2022

A já tě chápu. Na jednu stranu mají jolky pravdu v tom, že ten majetek je rodičů a je jen jejich věc, jak s ním naloží. Na druhou stranu, když víš, jak k tomu majetku přišlu, že piolovinu toho zdědili nebo dostali darem ještě za života, věříš, že se třeba zachovají stejně. Ségra bydlí v baráku po prarodičich, který patří mojí mamce. Platí jim myslím nějaké minimum, jestli vůbec (moc to téma vytahovat nechci) a platí inkaso, teď jsem se ale třeba ptala, jak to mají s plynem, jak se jich dotknou ty vysoké ceny, a zjistila jsem, že to vše platí mamka (je fakt, že naši tam částečně taky bydlí, resp. to maj

daasqua
18. říj 2022

@lida9 Taky mám pocit 😀
Bydlet v budově bez vody si nedovedu představit. Máme chalupu, ve studni letos nebyla voda (sebralo ji asi několik sousedů s novými studnami) a i když jsme tam byli s obřími kanystry vody, prostě se to s dětmi nedalo. A to jsem tam jen vařila a myli jsme si ruce, žádné sprchování, uklízení domu, praní! Na prohloubení studny čekáme už dva roky. Studnaři prostě nemají čas (cca 10), lámou si doslova ruce nebo jsou jinak nemocní (2) nebo to nedělají (5). A to nemluvím o papírování, to je taky na dlouhé lokte. Takže za dva roky se nic nepohnulo.
Rekonstrukce stojí plno peněz, plus pak na domě musí být obří rezervy peněz. V bytě zaplatíš třeba jen 2000 do fondu a hotovo, nestaráš se. Tady ti spadne strom a 200 tis v háji (nám třeba zničehonic strom spadl, naštěstí jen na zahradu). Dům schramstne plno peněz jen na provoz, zvlášť když není zateplený, mnohem více než byt. Elektřina je další věc, nám třeba často padá, nesmím dávat konvici a něco k tomu zároveň. Topení je moje noční můra, řešit několikrát denně, aby kamna nezhasly, pořád štípat dříví, hledat dříví, nosit ven popel, mít nepořádek v pokojích, kde jsou kamna (plus děti na ně nesmí sahat a rochnit se v dřevě). Naše chalupa tedy ještě potřebuje podříznout a taky zrekonstruovat, je tam vlhkost. A 8 měsíců v roce je zima, hezky je pár měsíců, takže se pořád řeší topení, větrání vlkosti, venku je břečka (ale já jsem osobně dost kritická na počasí 😀 😀).
Jako jsem asi pohodlná, ale já bych spíš spolkla svou hrdost a našla si nové bydlení v nájmu, aspoň než se to zrekonstuuje.
Jinak u nás se tedy s byty pro potomky vždy tak nějak počítalo, takže v tomhle to máme dobrý. I já s tím počítám. Ale manželova babička naopak s byty čachruje tak, že vždy nějaký prodá pod cenou, koupí si nový, pak ho chce přepsat třeba na "kamaráda" (čti podvodníka), takže s tím máme taky stresy. S bydlením často stresy jsou.

angelinie
18. říj 2022

Ahoj, na jednu stranu chápu, že každý si se svým majetkem může naložit, jak chce. Na druhou stranu vědět, že moje dítě musí jít s mým vnoučetem bydlet někam do chaty, zatímco já vlastním nemovitosti, které mi leží ladem, to by mě hanba fackovala mu nepomoct. S mužem zastáváme názor, že vedeme děti k tomu, aby se jednou dokázali o sebe postarat sami a nečekali, co jim spadne do klína. Nicméně při současných cenách nemovitostí je hodně náročné si zajistit slušné bydlení a určitě bych svým dětem v tomto pomohla a potom, ať už se snaží o to vydělat si na spokojený a slušný život, cestování, vzdělání dětí apod. Pokud se k rodičům nechováš nějak nevhodně, hnusně, mimo zákon, pak toto jejich smýšlení nechápu. Držím pěsti, ať se vám daří v samostatném bydlení 😉

chris_n
18. říj 2022

Na druhou stranu, rodiče nejsou povinni to něco dávat. Mohou ti prodat, pronajmou, atd...
Však říkáš, že jste bydleli v bytě tvého táty a platili menší nájem. To ti přijde málo? 12 tisíc je dneska za nájem nic.
Teď jste se rozhodli takhle, tak musíte žít s nasledky

ninive211
18. říj 2022

@ninive211 (pokrač). resp. naši to mají jako takovou chalupu, polovinu tydne zde tráví a pomáhají segre s deckama, pak zde tráví skoro celé léto (co by pry taťka dělal na duchod v panelaku). Když segra byla vazne nemocna, v podstate tam byli peceni vareni a pomahali, jak mohli. Takže ja mit rodiče, co maji nemovitosti "navic", tak taky predpokladam, ze prvni to nabidnou detem.
Sice teda nechapu, proc se mermomoci chcete stehovat z toho tatova bytu do chaty. Na zimu. Bez vody, bez dodělané koupelny. Jen z hrdosti, abyste nemuseli platit neco otci. Zrejme ty vztahy jsou u vas hodne posramocene, protoze tohle uvavovani mi prijde dost mimo, kor v dnesni dobe. Na chate drahy tarif na elektrinu (rekreacni nemovitost), predpokladam ne nejak zateplena. Ja bych asi polkla tu hrdost neco platit tatovi (pokud neplatis ve vysi trzniho najemneho, ale nizsi castku) a dal vyuzivala "komfort" bytu, na zimu se stehovat do nedodelane chate je dost silene.

chris_n
18. říj 2022

@angelinie jenže ona jít nemusí ne? Oni se tak rozhodli. Mohli nadále být u otce v bytě, než dostavi

ninive211
18. říj 2022

@miaelle90 Moje slova, mit nemovitosti a "sedet si na nich" a pronajimat je za velke prachy cizim, zatimco moje vlastni dite bydlí v chatě bez vody, protože na víc finance nemá...handa by mě fackovala, nepomoct. Kor pokud k tem nemovitostem ti rodice taky prisli převážně darem. Děti jsou porad deti svych rodicu, i kdyz uz jsou dospele...a pokud rodice maji možnost vypomoct "mladym", tak podle me by vypomoct meli, pokud nejde o pripad, ze je synacek nemakačenko, fetka, ci alkoholik, ale normalni, vystudovaný pracujici clovek, ktery v dnesni dobe na tu vlastni nemovitost proste nikdy sám nedosahne. Ano, na jednu stranu se svym majetkem si mohou delat, co chteji, právně je to takto v pořádku. Morálně? Těžko říct...

angelinie
18. říj 2022

@chris_n Já jsem pochopila z nějakého příspěvku, že otec už chce svůj byt pronajímat a tlačí na jejich vystěhování. V takovém případě by mě ani v nejmenším nenapadlo se nijak doprošovat a šla bych při nejbližší příležitosti jinam.

autor
18. říj 2022

@chris_n no my jsme chatu koupili cca před měsícem a řekla jsem jim, že tam budeme bydlet, až to bude hotové. No a ted jsem s tátou mluvila, a on jestli už se budeme stěhovat, že to chce pronajmout někomu jinému... Tak jsme se rozhodli, že půjdeme, já bych ještě nějak přežila, ale muž je hrdý, nechce se mu doprošovat. Jinak plán byl až na příští rok.

ninive211
18. říj 2022

K postupu tveho taty nemam slov. Vypadni, dcero, pokud mozno hned, vis, kolik bych za tu dobu, co jsi tu bydlela "skoro zadarmo" (schvalne uvozovky), mel z pronajmu cizim penez navic?? 🤦‍♀️ Chlapovi se ne jednu stranu nedivim, muzi jsou hrdí, pomoc prijmou jeste tak od svych rodicu, od rodicu manzelky maji problem. Muj muz je to same. Nasi nam nabidli, ze by nam v pripade nutnosti vypomohli s financovanim koupe noveho (ojeteho) auta, mame nejaky svuj rozpocet, ktery pri dnesnich cenach ojetin je rekneme nic moc na vyskakovani. Manzel podekoval za nabidku, ale chce delat vse proto, aby se jim "doprosovat" nemusel. Pritom od vlastnich rodicu pomoc prijima bez problemum

autor
18. říj 2022

@lida9 povolení samozřejmě řešíme, jinak bychom už mohli mít hotovo. Vodu mít budeme, ale ne zavedenou do kohoutku. Prat budu v campingove pračce, na jaře zase v normální.

autor
18. říj 2022

@michaela666 vesnice s večerkou je 1 km, větší město se supermarkety 4 km. Jinak tchýně by nás vzala k sobě, kdyby náhodou, ale to nepředpokládám, praní většího prádla si případně mohu vzít do skladu (do práce), kde mám také pračku.

kamino
18. říj 2022

Držím moc palce jak píše @brixavonpavli Bude to hodně těžké a připojuji se s podporou. Ono je to smutné, když kolem sebe vidíš, že se některé rodiny snaží držet spolu, pomáhat si, zvlášť v této době, kdy se náklady raketově zvyšují. Vím, že pomáhat dětem rozhodně není povinnost, ale je to podle mě lepší, když si lidé vyjdou vstříc. A dává to vzor i dětem, že pomáhat si je fajn. Jen mám obavu, že ten ostřejší přístup vyústí v to, že pak člověk bude mít hodně málo chuti pomáhat rodině ve stáří a dost to pošramotí vztahy..

aaaa15
18. říj 2022

Rozumím ti, já když porovnám chování mých rodičů a rodičů manžela, tak mi to je taky občas líto, ale srovnala jsem se s tím a nic od jich neočekávam.
U nás to začalo už na po střední - na vysokou nepůjdes, už tě živit nechceme. Postarala jsem se sama, dostávala jsem jenom alimenty od táty (rodiče byli rozvedeni). Nikdy nám s ničím nepomohli, vnoučata je téměř nezajimaji. Byla jsem nechtěné dítě (bylo jim 18), brzký rozvod, každý má svůj nový život. Já to prijmula, nic od nich neocekavam.
Manželovi rodiče jsou úplný opak. Za dědictví koupili byt a poskytli nám ho jen za poplatky než postavíme, finančně nám výpomohli i při stavbě. Vnoučata miluji, pro své děti a vnoučata by udělali cokoliv.
Takže ti rozumím, ale já se naucila s tim zit a prijmout to. Maximálně mě mohou překvapit. Člověk alespoň ví, jak se ke svým dětem chovat nechce.

daisymaminka
18. říj 2022

I já se připojuji s podporou a přáním, ať se vám na chatě bydlí dobře a finančně to zvládnete lépe než v bytě. 🙏🍀

K postupu rodičů - no, povinnost to není dát dceři byt nebo pozemek. U vás to evidentně bude tím, že rodiče asi moc nemusí vašeho muže, jak jste psala. S tím nic nenaděláte. 😔

Ale i u nás v rodině existuje jakýsi vzor, který pamatuji ještě od své babičky a jedeme v něm i teď s manželem. Vše, co děláme, děláme pro další generace. Takže ano, naše dcera bude mít od nás zajištěno vlastní bydlení. Automatické to není, v každé rodině to funguje jinak, ale u nás takto. A to nejsme žádní milionáři s X nemovitostmi. Ale máme to takto a k tomu ještě teda nadstandardní rodinné vztahy. 🙏

autor
18. říj 2022

@kamino děkuji. Já neříkám, že pomáhani je povinnost. Ale vidím to v rodině - strejda dostal pozemek od dědy ještě předtím, než dal vše mámě (máma dostala veškerý rodový majetek po dědovi, protože je jeho jediná dcera, babička ovdověla a strýci mají jiného otce), bratranec dostal starší barák, druhý bratranec polovinou dvougeneračního domku, sestřenice byt po babičce (z druhé strany) atd. Táta dostal byt zadarmo, tetě dali byt po babičce ještě když byla mladá. A máma vše dostala od dědy před 20 lety, před cca 10 lety dostali ještě od tety (dedovo bezdětné sestry) dům, ve kterém teď bydlí. Tak jsem tak nějak předpokládala, že tento koloběh půjde dál, místo toho si na tom sedí jak slepice na vejcích...

ahyt
18. říj 2022

Ja jsem mama 2 dcer,2 zetu a a babicka 4 vnoucat Pro deti bychom se s manzelem rozdali. Prakticky veskere uspory,penzijni sporeni,zivotni pojistky atd,co jsme za cely zivot nasporili a i co jsme nasetrili,jsme rovnym dilem mezi obe rodiny rozdelili .I to co jsme " podedili" po smrti nasich rodicu/ garsonku a polovinu 2pokoj.bytu,ktery jsem podedila se sestrou/ Samozrejme jsme si nechali dost na to,abychom si s manzelem mohli dopravat cestovani a kvalitni zivot.A i ted se mladym snazime pomahat jak je jen v nasich silach.Dela nam to totiz radost a zijeme pro ne.Dcery ,zetove jsou hodni,nic po nas nechteji,spis nas odrazuji,at si doprejeme sami.A mozna i proto pro ne delame s laskou tolik,kolik si muzem dovolit.Takze absolutne nechapu " lakome" rodice,samozrejme,pokud jsou vzajemne vztahy v poradku.

sinicka
18. říj 2022

Tyjo.. jak to tak čtu, hrozně by mě zajimal pohled rodičů a jejich názor na manžela. Z přispevku mi prijde zakladatelka naivni ( viz koment od lida9).. tohle mi nepřijde jen tak, že by někdo dceru s malým dítětem nechal jit bydlet někam do chaty bez zázemí, kor když majetní jsou… já bych kvuli chlapovi rozhodne nesnizovala zivotni uroven diteti. Tohle vypada na velky spatny casem. Date majlant do predelani chaty a pak zjistite, ze je to tam fakt pruser, ale uz nebudou penize na to jit jinam - do bytu, do nájmu.

jane46
18. říj 2022

@lida9 Presne.
Uplne si vzpominam, jak jsme pred sto lety hledali domek a taky byli v takove "romanticke" chaticce. Na dovcu v lete ideal, ale dat do ni jednou tolik, aby sla aspon nejak obyvat a dalsi hromadu, aby to byl rodinny domek na bydleni. Povoleni na kazde kopnuti, zakladni potreby - teplo, elektrina, voda atd. provizorni na hodne dlouho. S detmi ani omylem.

Autorko, jak je vubec vedena v katastru? Jako rekreacni objekt? Nema to taky sva pravidla?

autor
18. říj 2022

@sinicka pohled rodičů na muže ti můžu říct já. Nesnáší ho. Neměli ho rádi ještě předtím, než jsem je seznámila. Důvod v hlavní roli barva pleti, jelikož je hodně snědý (má španělské předky) a lidi v okolí by si mohli myslet, že je cikán. I o synovi máma řekla, že vypadá jak cikán, přitom nemá ani tmavé vlasy ani není snědý, prý má tvar obličeje jako cikáni 😂
Jinak naivní nejsem, jsem hodně nakloněná alternativnímu bydlení, předtím jsem chtěla mobilheim. Na chatě se nam moc líbí a až se přistaví a vyřeší voda na zimu, bude to jako jakýkoliv jiný barák, v osadě již pár lidí bydlí.

takyjedna
18. říj 2022

Mno asi bych šla dočasně raději někam do garsonky, kde je alespoň voda, pračka a normální elektrika... A chatu si pomalu předělávala...

Jinak tě zakladatelko chápu... To by mě nikdy v životě nenapadlo svoje dítě a vnouče posílat na zimu někam do chatky, když by byly jiné možnosti 🤦 Moji rodice taky zdělili nejake nemovistosti a pozemky, na další ještě casem vydělali a se ségrou jsme každá jeden stavební pozemek dostaly, když jsme se vdaly...

autor
18. říj 2022

@jane46 v katastru je to objekt k rodinné rekreaci s číslem evidenčním, budeme si tak tam dávat trvalý pobyt. Az na vodu v zimě je vše vyřešeno, chata je to zděná, pěkná a není to žádná barabizna, máme topení do radiátorů dřevem. Na úpravy a přístavbu máme peníze stranou.

autor
18. říj 2022

@takyjedna my si právě vybrali zahradu před bytem. Pračku nějak přežiji a větší prádlo si budu brát do práce, kde pračku mám. Na jaře už zase tlaková voda poběží a do další zimy už by se měla stihnout studna. Elektřina je normální, jen si budu hlídat abych nezapinala pračku a troubu dohromady a do budoucna to také bude vyřešené. Ano také jsem myslela že jeden pozemek dostanu, máma má stavební celkem tři.

veruuu_kubesovic
18. říj 2022

Rodiče jsou bohatí a ty máš holou p*del a to je jádro pudla🤣🤣🤣a že sis vybrala špatného partnera s kterým díru do světa neuděláš už nejspíš taky víš...
Hold přestaň kolem sebe dupat, kdo by co měl, či neměl 🤷‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️

Strana
z7