icon

Švagrová nechce půjčit dítě babičce

handulka40
25. zář 2017

Ahoj. Potřebovala bych poradit a hlavně se vypsat. Manželův bratr si našel ženu, mají spolu krásnou tříletou holčičku. Problém je, že švagrová nesnáší tchýni. Přestože jí tchýně nic neudělala, snaží se švagrové ve všem vyjít vstříc, navaří vždycky její oblíbená jídla... Švagrová jí nechce malou moc půjčovat, když přijede na návštěvu, většinou s malou chodí po svých příbuzných a kamarádkách a babička ji má tak sotva hodinku. Přitom malá babičku zbožňuje a vím, že by jí babička nijak "neublížila". Švagrová má zvláštní vztah k jídlu a malé dává jen vybrané potraviny (ale to ať si dělá každá maminka jak chce). Tchýně by malé nikdy nedala nic, co má zakázané. Přesto o ní švagrová vykládá, že malou cpe sladkostmi. Tchýně sama sladkosti považuje za ďáblův vynález a nikdy by jí je nedala... Pokud jí tchýně koupí sukýnku, švagrová ji malé nikdy neobleče. Občas přijede na návštěvu naštvaná a s tchýní ani nemluví. Je z toho moc smutná. Je to její jediné vnouče. A já jsem z toho smutná taky. Je mi líto, že ani babička ani vnučka spolu netráví čas, který by mohly. Ale nevím, jak z toho ven. Neřešili jste v rodině něco podobného?

Strana
z5
marion2017
27. zář 2017

@rebe ano, chápu té. A já si pak rekla, ze je lepší to měla ať přes koleno. Švagrova se mnou souhlasí v tomto, její dcera je jiná. Ta rekla, ze ji děti nacpala a bylo. Proste ji je přivedla a odešla. Tak tohle já riskovat nechci a nebudu, nejen, aby se nestalo neco fyz., ale spíše mi vadí ten psychicky efekt.

rori1986
27. zář 2017

@tynka9 tak teď jsem si vzpoměla jak mi má tchýně po mém druhém porodu v mích 25 letech řekla,abych si nechala podvázat vaječníky,abych už nerodila takový ubrečený děti😈S tchýní nebydlíme,bydlí 8 hodin cesty od nás...Výdáme se 2 krát do roka a i to je moc...😉

verinikki
27. zář 2017

@rori1986
Jak to píšete, tak jsem se opravdu zasmála, to je teda mazec, co existuje za babizny🙂

galatea_a
27. zář 2017

@rori1986 Co? 😲 To je strašný, že něco takovýho mohla říct!

rori1986
27. zář 2017

@verinikki No,v první chvíli mi z toho bylo smutno...Tenkrát těch narážek bylo víc.I teď si občas rýpne,ale už to beru s nadhledem..Nehroutím se a v duchu se i zasměju...

rori1986
27. zář 2017

@galatea_a Strašný to je,ona sice rýpala vždycky,ale touhle větou mě tenkrát dostala..
Jen jsem tím chtěla říct,že s tchýněma je to bohužel většinou těžký...
Možná i tchýně zakladatelky měla nějakou poznámku která její švagrové ublížila a proto má k ní takový vztah.
Já o mé tchýni špatně nemluvím,není to zlá ženská....Prostě jsme si nesedli a tak to beru...Respektuju jí,jsem k ní slušná,je to matka mého muže,ale to je vše...🙂

marion2017
27. zář 2017

@rori1986 no jako nevím, jestli tohle dokáže říct hodna ženska. ..

rori1986
27. zář 2017

@marion2017 Tak já o ní jako o hodné ženské mluvím,protože jí vídám dvakrát do roka.Tak je mi blbý na ni nadávat..Ale věřte mi,že když se mi tu zabydlí na dva týdny a já ty remci poslouchám,tak pak o ní mluvím taky jinak...
Jen je mi líto holek,že namají žádnou babičku..

alikam
27. zář 2017

Já teda musím souhlasit s holkama, ono je vždycky dobré znát názor také z druhé strany. Ono to "tchyně jí nic neudělala" je hrozně relativní. Sice z vašeho a tchýnina pohledu, ale švagrová to může vidět úplně jinak. Ono stačí drobnosti, či být úplně jiná povaha, ale když se toho více nakupí, tak je averze na světě. U nás je to to samé, přítelova mamka je strašně hodná, ale mě často neuvěřitelně ničí. Je úplně jiná povaha, má úplně jiný pohled na svět, především jiné hranice. A ono ty problémy kolikrát vážně vyvstanou až po porodu. Do té doby nebyl nejmenší problém. A jsem si jistá, že i unás z "objektivní" strany - ze strany švagrové, tchyně a ostatních jsem také za mrchu já, protože mi vadí věci, které dělá, protože je hodná. Pár příkladů, především je s námi pořád. Já jsem ráda, že malou zbožnuje, že se zajímá, ale zároveň jsem introvert a chci taky trávit jen nějaký čas ve třech - já, malá, přítel. A ne pořád plus jedna. Každou chvíli je u nás, chodí na neohlášené návštěvy, což já ze srdce nenávidím (od kohokoliv), sedí u nás třeba do 23hodin. Třeba v šestinedělí kolikrát najednou byla u nás, já vyřízená, neblečená, spala třeba na gauči, všude bordel. Jiný by si třeba řekl no a co, ale já jsem povaha kdy jsou mi tyhle situace nepříjemné, a nesnáším to. A ona mě tomu vystavuje každou chvíli. Jsou to blbosti, ale takhle krůček po krůčku si člověk tu averzi prostě vypěstuje. A je mi jasné že z pohledu ostatních mi ona nic neudělala, vždyť má jen ráda malou a chce s ní trávit čas, můj pohled je ale jiný. Například jsme byla fakt rozpačitá, když malé koupila první náušničky. Zní to hrozně, ale byla jsem naštvaná a bylo mi to i líto. Přitom je to od ní moc hezké, a není to žádná levná záležitost. Třeba já chtěla pro malou bílé zlato, nesnáším žluté zlato, a moje babička už od porodu se těšila až půjde se mnou, a nějaké spolu malé vybereme. Našetřila na to z důchodu, a bum, tchyně přinesla zlaté náušnice, které se mi vůbec nelíbily, neporadila se, nezeptala se - nic. Je to ode mě nevděčné, ale prostě, fakt záleží na úhlu pohledu. Z její strany ona udělala něco moc hezkého, ale mě to mrzelo, chtěla jsem své třeba jediné dceři, vybrat úplně první náušničky sama. A teď je malé nedejte, taky bych byla za potvoru, že. Ona je taková, že se prostě neptá - tehdy a tehdy přijdu, tehdy a tehdy tamto, a já na tohle nemám ráda, a to stačí. Naši se třeba na návštěvu hlásí týden dopředu. Naši taky malou hlídají mnohem víc. Ale skutečnost je taková, že tchyně je s námi prakticky denně na procházce, přijde i tam kam ji nezveme, atd. Proto když je nutné pohlídat, dám malou radši našim, kteří ji tři týdny neviděli,než tchyni, která je s námi prakticky denně všude. Ale z pohledu tchyně a snachy je to tak, že prostě jí malou nedávám hlídat, dávám ji raději svým rodičům, přestože ona se stará, zajímá a nic špatného mi neudělala. U nás je toho tedy spostu a spoustu, našimi odlošnými povahami vznikají třecí plochy. Snažím se o kompromisy, ale taky přijdu třeba na návštěvu naštvaná, když nemám náladu a musím tam. Prostě nic není černobílé, a to je třeba si uvědomit, že ač vy vidíte problém na straně švagrové, může být prostě jiná povaha než tchyně, a věci které vám přijdou fajn, ona může vidět úplně jinak. Asi bych to být vámi nechala být, švagrová se s vámi o tom bavit nechce, tak bych to nechala na nich..🙂 Třeba až bude malá starší, tak švagrová se o ni nebude tolik bát a babička bude hlídat víc. Nemá smysl si dělat hlavu kvůli něčemu, do čeho člověk prostě nevidí..🙂

shine2015
27. zář 2017

@handulka40 tohle si musí vyřešit ony dvě a ve vsi úctě k tobě nechápu proč to resis ty.....tchýni bych max vyslechla ale to je vše - nijak bych nezasahovala....
A ani nechápu tyhle starosti a řešení kdo co v rodině děla a nedělá a i bych býka opatrná s tvrzením nic jim neudělala.... je to mezi ni a snachou max ještě jejím synem.....
Nechci být hnusna ale takovéhle hodnocení ze se jedna nebo druhá chová špatně atd se divím ze na to mas ve svém životě čas.....

marcelka311
27. zář 2017

Přidám se k téhle zajímavé diskuzi. Bydlíme s manželem v domě společně s jeho rodiči. Nikdy jsem takhle žít nechtěla, ale prostě jsem ho milovala, tak jsem do toho šla. Miluju ho pořád, ale do dneška jsem si na to bydlení nezvykla, a to už jsme tady 4 roky. Teď máme holčičku, kterou taky tchýni nechci půjčovat, i když jsou jí teprve 3 měsíce, tak je to asi celkem pochopitelné. Tchýně je teda moc hodná, ale chci mít malou pro sebe, užívat si ji. A nějak si nedovedu představit, že by se to časem změnilo. Je to taky takový trochu generál. Já ji třeba oblíknu tak, jak uznám za vhodné, a ona když ji vidí, tak hned přes ni přehazuje další deky, i když jí říkám, že už jí musí být teplo. Jsou to sice maličkosti, ale i ty mně vytáčí. Tak uvidíme, jak to bude do budoucna.

rebe
27. zář 2017

@alikam Jé, náušnice jsme řešili také. Já se ještě v těhotenství zamilovala do jedněch nádherných v bazaru a požádala mámu, aby je koupila (protože bazar byl v Praze, tchyně není z Prahy a nikdy by ten bazar nenašla). Tchyni jsem požádala o koupi zlatého přívěsku s pavoučkem, který jsem kdysi k narození dostala od svých prarodičů a moc jsem si pro svou dceru přála stejný. Ona zavolala mé mámě, ať mnou vybrané náušnice nekupuje, že už koupila jiné, a že přívěsek kupovat nebude, protože je to pro mimino blbost.
Tehdy jsem se tím přehnaně netrápila, pavoučka koupili naši a náušnice byly pěkné, i když ne tak jako ty, co se mi líbily, ale co. Jenže pak se dcera narodila a manžel řekl, že si rozhodně nepřeje dávat jí náušnice, protože se mu to na malých holčičkách nelíbí. Já to respektovala, postupně jsem to začala cítit stejně. Ale že to bylo hlavně jeho přání, to mi tchyně nikdy neuvěřila. Podává to jako jednu z ukázek toho, že i kdyby malé koupila modré z nebe, já to neocením...

verusak87
27. zář 2017

Když už se tu řeší náušnice, tak jsem si vzpomněla, jak jsem přišla k náušnicím já. Moje mamka už měla pro mě náušnice od své matky, když přišla na návštěvu tchýně s nějakou paní a šly se podívat na spící miminko do ložnice. Mamka uslyšela křik a já měla píchnuté uši a v nich náušnice od tchyně.

galatea_a
27. zář 2017

@verusak87 😨 Proboha, to je neskutečný!

tynka9
27. zář 2017

@rori1986 tak to je drsný... já si myslím, že ta má si ani neuvědomila, co vlastně říká, jak je to hnusný a hlavně bolavý. Co já se pak nabrečela, když jsem konečně přemluvila muže, že už a pak nám to 10 měsíců nešlo. A do toho tchyně otočila, jak se těší na vnoučátka. Těch vlivů proč nám neslo otěhotnět bylo více, ale tyhle 2 věty určitě taky hrály svou roli.

podaji
27. zář 2017

Holky nezlobte se na me ale jak uz tu bylo napsano nekterym zenskym po porodu fakt asi hrabne. Co jsem vycetla z diskuze resite nekdy fakt prkotiny. Na jednu stranu se tady casto breci jak nemate babicky na hlidani a ze uz fakt nemuzete a bla bla a pak se tu resi ze nejaka tchyne prikryla dite dekou navic. No asi takhle asi jsem ta nejstastnejsi snacha pod sluncem. Tchyne me do niceho nekeca, naopak si necha v ledascem poradit. Bydlime s nimi v jednom dome ale vchody zvlast. Zahradu mame pro sebe. Babicka si bez pozadani nevytrhne ani mrkev. Malyho vzdy pohlida a ze si s manzelem notujou ze si nekdy pripadam ze tam nepatrim? No jasne ze jo vzdyt je to jeji dite. Dela uplne to samy co vy. Taky ho nechce pujcovat brano s nadsazkou. Tak zkuste byt nekdy nad veci. Taky budete, doufejte, jednou tchynemi🙂

dokument
27. zář 2017

@handulka40 tak tchyne by si mela hlavne uvedomit, ze maminka a tchyne je naprosto neco jineho. Myslim maminka svagrove. Ke tchyni bude mit vzdy dal a neni povinna byt ji otrokem. Pokud rika, ze babicka ji cpe sladkostmi, jakou ma motivaci? Zrovna tomuto bych verila, ono to tak casto byva. Svagrova ma dite, nema je jeji tchyne. Takze by to mela respektovat. A sukynku at da svagrova jakou chce. Treba se ji nelibi. No a.

kuliseks
28. zář 2017

Vztahy v rodině jsou asi casto komplikovane, ale zalezi podle me taky dost na tom, jak moc by ta jina povaha "ohrozila" to dite. Protoze treba moje segra je uplne jina nez ja, ma jinou povahu, snadno se pohadame, ale rozhodne bych nemela problem ji dite nechat na chvili nebo k ni jezdit na navstevu. Tak to same bych si prevedla na tchyni... pokud bych ji ja nemusela, ale diteti by nijak nemohla uskodit, tak jezis proc bych ji ho nepujcila?.. Navic mam pocit, ze i zakonem je dane, ze maji prarodice narok vnouce videt.. ale to si nejsem jista, jak je to ve skutecnosti, tak na tom netrvam, jen myslim, ze neco takoveho taky existuje, ze jim nejde uplne branit vnouce videt... Ale je fakt potreba odlisovat, jestli to je jen nas pocit, ze tchyne necim ublizi, nebo je to fakt☹ ja mam zlatou tchyni, ani se mi o ni tak nechce psat, a i kdyz neco dela jinak nez ja a nemohla bych samozrejme s ni zit porad, tak absolutne k synovi je uzasna babicka a nemam problem ji ho davat...

rori1986
28. zář 2017

@verusak87 Jako vážně???Tak to bych jí zakousla..Mít blbý řeči je jedna věc,ale tohle....Hrůza co si běkdo dovolí...

rori1986
28. zář 2017

@tynka9 Tak možná jí nedobliklo co říká,protože jste mimčo ještě nečekali,ale stejně....Babičky by se ale podle mě takhle vyjadřovat neměli.
Ona i jedna hloupá a pro někoho bezvýznamná věta dokáže ublížit.
My jsme u tchýně taky chvíli bydleli.Bylo to obtížné období,já byla tři čtvrtě roku po porodu,ona byla sama v domě,tak jsme to brali tak,že jí pomůžeme....Byla nadšená že nebude doma sama.Po pár dnech to začlo.Já děla všchno,prala,vařila,uklízela..Jo,to jsou normální věci,ale ona nedělala vůůůbec nic.Jednou jsem vařila omáčku,no,zbyla i na druhý den.My jsme s mužem byli nahoře v patře,tam byla na chodbě i lednice.Tchýně dole v kuchyni,tam byl i hrnec s omajdou.A ona mi přijde nahoru do patra říct,abych tu rajskou už dala do lednice..Jako proč ji sebou tedy nevzala???Manža na ni kouká,a říká jí ,,Tak proč jsi jí nevzala nahoru,když jsi sem šla".Ona,,Jako proč já bych jí měla nosit do lednice ,zrovna já?".Takhle to bylo se vším.Mě nevadilo všechno dětat,ale vadil mi její přístup.Do toho malá stále plakala,objevily se jí velké alergie.Chtěla být pořád na rukou,ale pochop,bylo jí hodně zle...Tak že jsem jí pořá nosila v jedné ruce a druhou rukou makala a v noci pomalu nespala.Jí vůbec nenapadlo nabídnout s něčím pomoc.Jen chodila a remcala,že jsem porodila uřvaný dítě,které žádné alergie nemá,protože tato nemoc neexistuje.Teď mi přijde k smíchu,když mi zavolá,že nemůže dojít ani do obchodu,protože má móóóc velkou alergii.
No,po dvou měsících to vyvrcholilo.Tchýně se rozhodla,že budu čistit koberce.Říkám o.k,tak poobědě,až uvařím a děti se najedí.Ale to ne,muselo to být v 7 hodin ráno.Ona naštvaná,že to nedělám hned šla čistit koberce.Nejmíň10 krát jsem jí řekla ať to nechá,že to udělám.To ona ale ne,prej jak bych to mohla uděla,když furt nosím toho rozmazlence..No,manžel se vrátil domů,já se mu už psychicky zhroutila do klína,fakt jse m brečela,kvůli ní a to nejsem žádnej fňukal.Ona začla řvát na celou vesnici (sousedi koukali přes ploty) že doma nic nedělám,že jsem líná atd....Tak to byl společného soužití konec.Jsme se odstěhovali,manžel s ní půl roku nemluvil....
Od té doby se tchýně drží zpátky,sice si rejpne,když to manža neslyší....Občas mě to zamrzí,ale už to neřeším.Beru jí jaká je,respektu ji,ale rozhodně ji nevyhledávám a ani neberu její názory.Ona řekne uděkej to tak a já jí řeknu,ale já to dělám takhle.
Přišla jsem na to,že čím víc se jí snažím zavděčit,je to ještě horší.Pokud má něco proti mě,tak to zvládám.Pokud mi rejpe do holek,tak to se ozvu.Manžel se jich taky vždycky zastane.Ona pak mlčí,protože nechce,aby s ní zase nemluvil.Ale kdo ví,jak by to tenkrát dopadlo,kdyby se nás nezastal....

marion2017
28. zář 2017

@podaji ono se Vám to hezky rika! Já ted nebudu psát o tchyni, ale o me matce: bydli se sestrou a její rodinou a ti jsou všichni po 20 letech (v součtu 45) psychicky vyřízení. Podotýkám, že sestra není hadava, je skromna a přejde spousty věcí, které já bych nepřišla. Švagr to samé. Dle vaši poučky stáhli krovKy a zkouší respektovat. Ale podepsalo se to na všech, zejména na dětech. Vy to mate jinak, asi máte normální tchyni a to se můžete stát. Přeci ne všichni lidi jsou stejni a ne vsechny tchyne jsou fajn..Můj manžel by tohle na dětech netrpěl. Když přijede k nám, tak nám vnese do bytu negativnímus. Můj manžel je úžasný a několik let byl rezistentní. Ted už začína byt nervózní. Příklady chování, které byste presla: ráno v 6 jim vejde do samostatného bytu a zaceně zde snídat. Pote začne dle svého uklízet. Ručníky z koupelny si odnese na do sušení na dvůr. Ve skříních porovná oblečení. Dětem v pokoji se hrabe ve věcech. Když něco kupují, hned je nastvana, že to stalo moc. Když dítě přinese spatnou známku, ošklivé na ne křičí. Ať jsou unaveni či nemocni, stale nachystana práce. Stále mluvení do deti, co mají, nemají, muzou, nemůžou. Upozorňování, jak jsem např. Já tlusta, špatně oblečena....... No, jste svata...

dokument
28. zář 2017

@podaji to je prave to, ze ti do niceho nekeca a nevis jak to je, kdyz je tchyne manipulatorka, proto pak cloveku vadi i ta deka navic. A ver, ze mas fakt stesti, protoze na tobe nepacha nasili jako mnoho jinych nevyrovnanych zenskych, tchyni, ktere je na snachach (ale i zetich) pachaji. Manipulace je dost drsne nasili, uplne stejne jako treba domaci nasili, ktere konci smrti. Zpocatku to nepoznas, ona je prece tak mila a vsechno mysli dobre. Ze nekdo je nebo bude tchyne neni ukazatelem jeho povahy. Napred je nejaka povaha a pak je stav tchyne. Tchyne jsou stejne jako vsichni jini lidi. Stejny vzorek lidi. A ze jich je tolik vadnych? Tak jak u jinych lidi.

marion2017
28. zář 2017

@rori1986 tohle je moje máma v roli tchyne.

marion2017
28. zář 2017

@dokument 100% má slova. A ta manipulace je strasna, podaji nechápe, že tohle má dost zásadní vliv na cely další život ditete. Taky tchyne (má máma taky) např. učí lhat: no, neřekneme to mamince, jo? Ono to vypadá dost nevinne, ale ja ted dost těžce pracuji na tom, aby dcera nelhala (zatím jsou to "malickosti)..

marcelka311
28. zář 2017

@marion2017 Tohle mi přímo řekla moje tchýně: Že až bude dcera větší, tak ji naučí lhát a švindlovat, aby to prý měla v životě jednodušší. I když se tvářila, že to je hrozná sranda, stejně se bojím, co z toho jednou bude, jak moc to myslela vážně.

rori1986
28. zář 2017

@marion2017 tak to jí musí tvůj muž zbožňovat🙂

rori1986
28. zář 2017

@marion2017 moje tchýně se o známky holek nezajímá,když je tu na Vánoce a nadává,že mají spoustu dárků,proč tak ZBYTEČNĚ utrácíme,tak řeknu že to není od nás,ale od ježíška...Nejlepší na tom je,že mi to vážně zblajzla,myslela si že dárečky jsou z té soutěže....Dopis pro ježíška,jak se dopis pošle na Svatý Kopeček😀A to se ani nezmiňuji o tom,že při její návštěvě o vánocích (2týdny) nesmíme ani nikam jet...Zaprvé by jsme moc utratili a za druhé...Jí tu nenechám samotnou.Tak že holky mají supr prázdniny😢

marion2017
28. zář 2017

@rori1986 ti je to stejne. Nám např. vyčetla Vietnam, že je to mraky peněz. . No 50 tis. na měsíc mi tak moc nepřijde, ale to je jedno. Já jsem argumentovala tím, že ona to s tátou prokouři za 1 rok 😊. Ať si dela každý co chce, my nepijem, nekouříme. ... a každému je po nás houby ...

verusak87
28. zář 2017

@rori1986
@galatea_a moje mati to v klidu přešla, to já bych zuřila😀 no a téhle babičky manžel (děda)zase na mé narození řekl, že jim pogratuluje, až se narodí kluk.

galatea_a
28. zář 2017

@verusak87 Já bych právě taky zuřila 🙂 A s tím klukem, to je jak ve středověku 🙄

Strana
z5