Tchyne a peníze. Chtěli byste je po ní?

lussy90
26. kvě 2023

Ahoj, já už nevím, co si myslet a nevím, jestli má pravdu manžel nebo já. Manžel před měsícem a půl odletel do Španělska na víkend a jeho máma mi sem přijela pomahat s dětmi. Máme ještě dva psy. První den jsem jela s malým na fyzioterapii a houpala na mě do auta, ze vezme psa a já ji říkám, ať jdou jen nakonec do ulice ještě s druhým starším synem a zpátky domu. Pak tak jsem jí chtěla ještě volat, Aby se na tu procházku vykaslala, ale uvědomila jsem si, ze mobil nechala vevnitř, ze ho na zahradě neměla. No a přijela jsem z fyzio domu a řekla mi, ze se stal pruser , ze nás pes kousl pani když byli dole , no proste šla sama se psem a synem dolu na procházku a nedavala na ni pozor a když ukazovala synovi zlatý déšť, procházela okolo pani a ona ji rafla. Strašně mě to nastvalo, ale neřekla ze ji to je líto, ani ze se omlouva, proste nic, já jsem se s pani spojila, omluvila jsem se a druhý den jsem jela na veterinu pro papír, Paní jsem papír přivezla omluvila jsem se jí, pak jsme ji přivezli i květinu. Tchýně si pořád myslela a myslí že to je chyba toho psa že ona vůbec nic neudělala a že z dobrý vůle jí vzala ven když neměla. Muže za to i manžel, který se svoji mámy boji a nic ji neřekne, řeší problémy stylem, nebudu o tom mluvit, samo se to vyřeší. Takže ji vlastně ani neřekl, ze udelala něco špatně a pani jsme dali nedávno 8000, byla tak hodna, ze to nenahlasila. Ty peníze byli na naši dovolenou k moři a donutila jsem manžela ať ji něco napíše, aby ji třeba napadlo nám dat půlku ( bydlí daleko od nas) no a ona nic, proste ignoruje to. Když by někdo přes zákaz vzal psa kam neměl, chtěli byste alespoň půlku peněz po něm? Děkuji

zelenaesmolda
26. kvě 2023

@lussy90
Vychovany pes nikoho nerafne protoze prochazi kolem.Vase chyba,ze nemate psa vycviceneho.Ono se to klidne mohlo stat kdybys sla s tim psem ven ty.
Nehazej vinu za nevychovaneho psa na tchyni,zodpovedni za jeho vychovu jste vy.

lauriak
26. kvě 2023

Urcite by som od tchyne nepytala peniaze. Je to neslusne. Isla vam pomoct a ze zobrala psa na prechadzku neni tresny cin.

zelenaesmolda
26. kvě 2023

Docela by me zajimalo jak to budete dal resit.Resis akorat penize a to,ze pani to nehlasila ale co kdyz priste bude obeti dite?Tohle by te melo zajimat v prvni rade.

bramarfi
26. kvě 2023

Neee. Ale jak nenahlásila? Paní pro lékaře potřebuje předložit, že je pes očkovaný, a ideálně dostat tetanovku.

gruyerre
26. kvě 2023

@bramarfi asi že to nehlásila na PČR a nebude chtít odškodnění

limali
26. kvě 2023

@lussy90 z toho čo píšeš mi nepríde, že by mala zákaz vziať toho psa von ale že mali ísť na koniec ulice a domov. Pozri, keď vieš, že máš takého psa, vy, má mať na vychádzke náhubok. To, že je tvoje pani tchýně trošičku nevychovaná a dotyčnej pani sa v tu chvíľu neospravedlnila je jedna vec. Ale za zvyšok zodpovedáte vy ako majitelia psa.

bramarfi
26. kvě 2023

@gruyerre Jo, pravda. Já to vztáhla na nahlášení jako takové...

sinicka
26. kvě 2023

Tak první ji dovolíš jít s nevychovaným psem na procházku, za chvíli si to rozmyslíš, ona teda z dobré vůle vezme psa, věnuje se vnukovi a ty po ní chceš peníze? Není ti to hloupé? Buď ráda, že pokousaná paní z toho nedělá nic velkýho a že to nebylo dítě - konkrétně moje dítě. Místo dovolené choď se psem na cvičák.
To, jak tchyně reagovala, asi byla sama v šoku. Znám spoustu lidí, které by to mrzelo, ale přes Ego by nic nepřiznali..

budouci_maminka
26. kvě 2023

V prvni rade bych resila jak je mozne si muj pes dovolil nekoho kousnout. Tchyne mu urcite nedala povel trhej, tim padem vina je na vas, jakozto na majitelich, kteri maji nevychovaneho psa.. byla bych sakra rada, ze nas to stalo jen 8 tisic a ne treba navstevy nejakeho hodne pokousaneho cloveka v nemocnici...

zelenaesmolda
26. kvě 2023

@budouci_maminka
Presne tak.A to rikam jako clovek,ktery psy miluje.Hlavne buliky,amstaffy apod.A kdyz muzu tak se s nima jdu pomazlit.

lussy90
autor
26. kvě 2023

Máme ji od 4 let (nyní 10 let)z útulku, kdy byla brutálním způsobem tyrana. Na cvicak jsme chodili. Na konec ulice jsem řekla, protože se tady všichni známe a znají i našeho psa, protože se často návštěvujeme se sousedy, ale šla přes zákaz jinam. Nevím, co se stalo , jestli se ji připomnělo něco z toho týrání, ale ano, znovu chodíme na cvicak a vím o artroze v nohou, na které bere léky. Je na veliké zahradě a já s ni chodím do lesa, kde nikoho nepotkavame.

cherie24
26. kvě 2023

@lussy90 proč pes, který kouše, nenosí náhubek? Není to chyba tchýně, kdybych šla vyvenčit psa příbuzných a on někoho pokousal, taky bych z toho byla vyjevená. Ta žena jen procházela nebo si chtěla psa pohladit? Ještě by se dalo chování psa omluvit v případě, kdy třeba někteří lidé se hrnou k cizímu psovi a pak se diví, že mají prokousnutou ruku. Pak si za to může paní svým způsobem sama, ale nemění to nic na tom, že takový pes MUSÍ nosit náhubek! Ale jestli paní jen procházela a váš pes jí rafnul, tak to se omluvit nedá vůbec a neházela bych vinu na tchýni ... Je pěkný, že vašeho psa všichni znají a chodíte do lesa, ale prostě to není omluva. Když přijede za někým z ulice na návštěvu dítě, které se přiblíží k vašemu psovi a ten dítě zmrzačí? Taky budeš rodičům dítěte vysvětlovat, že byl pes týraný a chodíte na cvičák? A v lese by měl mít pes, zejména pokud je na volno, náhubek vždy, teď na jaře je les plný mláďat, pro které je pobíhající pes často jistá smrt.

dashyyy
26. kvě 2023

@lussy90 já bych v první řadě nedovolila nikomu ,,cizímu" jít s takovým psem ven a ještě s dítětem, kdy musí hlídat dvojnásob.. navíc mi teda přijde hustý dospělýmu člověku něco zakazovat/nakazovat.. sorry ale tohle je tvoje chyba a buď ráda, že se nestalo něco horšího

zrzinda
26. kvě 2023

Chtít od tchyně peníze za to, ze mi venčí psa a dite? Ehm, tak to fakt ne. To je docela úlet, ze nad tím někdo vůbec přemýšlí. Já byt tchyně a snacha na mě s tímhle vyrukovat, tak se zařídim podle svyho a na další hlidani muže zapomenout. 🤷‍♀️

irmamala
26. kvě 2023

Tvl tvůj agresivní pes napadl člověka, když ti tchýně pomáhala s dětma a ty po ní chceš ještě odškodnit? Snachu jako ty bych kopla do p*dele. Jakýkoli průser by se stal, když mi v dobré víře někdo pomáhal, bych si vyřešila sama a maximálně upřesnila parametry pro příště. Nedivím se, že tvůj manžel nechce nic řešit. Před takovou semetrikou se radši zahrabat 100 metrů pod zem.

budouci_maminka
26. kvě 2023

@lussy90 no cim dal lepsi...v takovem pripade by pes nemel opustit byt bez nahubku. Mimochodem, to ze s nim chodis do lesa, kdy nikoho nepotkavate - no tak na to spolehej - to mam vlastni zazitek.
My psa na voditku, pitbul na volno. Skoncilo to tak, ze svemu majiteli prokousl ruku vcetne tepny a volali jsme mu zachranku, nebot se snazil vytahnout z tlamy naseho psa.
Tenhle zazitek stal zivot 2 psu a dlouhe leceni jeho majitele.

janule0123
26. kvě 2023

@lussy90 jestli chceš aby ti někdy ještě pomohla … tak po ni nic nechtěj a zapomen na to …. A příště ať psa nechá doma …

tereza0111
26. kvě 2023

To snad nemuzes myslet vazne! Dluzis porad jeste tchyni ty a to poradnou kytku a neco na zub za to, jaky to pro ni musel byt stres. Nic spatneho neudelala, jestli mate tak nevychovaneho psa, ze utoci na lidi tak to maji vedet vsichni siroko daleko a nema co delat venku na chodniku bez nahubku!

teate
26. kvě 2023

Hrůza. A chodíš s agresivním psem do lesa, kde nikoho nepotkáváte? Vždycky, když jdeme na houby nebo a dětma na borůvky, si přesně říkám, že snad tam nebude nějaký zabijácký pes ….

zelenaesmolda
26. kvě 2023

@budouci_maminka
To je taky napad tahat bulikovi v rausi psa z tlamy...

ai30
26. kvě 2023

@limali Ja jsem z toho textu pochopila, ze se tchyne neomluvila @lussy90, ne ze se neomluvila te pokousane pani.

mourovatakocka
26. kvě 2023

@lussy90 Je blbost chtít po ní peníze. Stalo se a vlastně dobře, že to dobře dopadlo. Pes nemusí být nutně agresivní, mohlo se stát "něco", co u psa s minulostí spustilo nějaký obranný impuls. Poučení pro příště, choď s šelmou jen ty, nejlépe zareaguješ, protože psa znáš.
No a druhé poučení, aspoň vidíš, co se stane, když tchýni o něco požádáš - udělá si to po svém. Nemá smysl řešit tenhle incident, spíš bych se zamyslela, jaká forma pomocí je od tchýně potřeba. Rozhodně se ale k penězům nevracet, za nějaké nepříjemnosti s tchýní to nestojí.

ai30
26. kvě 2023

@lussy90 Tvuj manzel ma pravdu. Vas pes, vase zodpovednost. Jina situace by to byla, kdyby tchyne mela vyslovne zakazano vzit psa ven a udelala to, Ale to, zes ji rekla 'bezte na konec ulice' neni zadny zakaz. Co kdyby potkali nekoho neznameho na konci ulice? Vy znate sveho psa a vy musite zajistit, aby k zadnemu incidentu nedoslo. Tchyne vam zadne penize nedluzi a je naprosta neomalenost to po ni chtit.

pampeliska1313
26. kvě 2023

Furt je to zvíře. Osobně jsem teda i proti, když mi někdo řekne, že jejich pes nikdy nikoho nekousl, źe si syn muže zvíře pohladit. Nikdy nevíte, co se v hlavě zvířeti sepne - furt je to zvíře. Hlidam ho i s gaucakama co má moje máma. Peníze bych po tchýni asi nechtěla, příště bych ale vzala na procházku nahubek. Kolikrát vidím ze lidi jdou hladit psa, ani se nezeptaji a pak se diví. Ale osobně mám teda úplně averzi na psy bez vodítka/nahubku, něčeho co je zdrží, když je pruser na cestě…protoze mi přijde ze min ti majitele co potkávám já, zvíře nechají běhat všude možně a moc se nestaraj (už mi takhle na syna dorazela doga- sice nevrcela ale furt ho pronásledovala a následně se vrhala na mě a majitelka nic, i když jsem ji upozornovala ať si psa zavola).. bůh ví jak to bylo, třeba paní jen procházela a něco se psovi nezdálo, třeba i k němu šla a takhle to odpiskala, každopádně pes měl byt pod dozorem ať to bylo jakkoli a proste občas to je vteřina..hold zvíře z útulku a jeho reakce, je potřeba na to dost dávat pozor (nemyslím si ze by bylo zvíře nutne nevychovany, ale je poznamenany něčím třeba.. tchyně má psa z útulku a furt je na vodítku aspoň, protože se mu někdo nelíbí a začne se vrhat a stekat, přestože je jinak miláček) .. nechci dávat čočku, vytrestany jste dost, naštěstí neslo o dítě.. tchyně je možná v šoku, ví ze je to dost peněz, nemá pocit ze by za to mohla, tak na to nereaguje..

helinkaaa
26. kvě 2023

ukamenujte mne nebo ne ale pes k dětem nepatří. O tom, že neumí poslechnout a může z ničeho nic někoho kousnout o něčem vypovídá. Evidentně zanedbaná výchova, výcvik a ať je pes jakýkoliv miláček, tak se mu nedá věřit, je to zvíře, má stále svou hlavu a pudy, proto když se jde ven tak prostě s košíkem. Můj názor vyplívá z toho, že mě jako dítě pokousal dědův pes (a to znal mě a já jeho, ale je to zvíře) a druhý případ, kdy mě se synem napadl labrador před 2 lety. Šel vyloženě po něm, chytla jsem syna a zvedla nad hlavu, utíkala. Nepřeju nikomu zažít ten strach. Majitel se nepřišel ani omluvit...Po tchýni bych nic nechtěla a jen ji požádala ať příště vezme jen syna na procházku

journals
26. kvě 2023

Pes je váš a za psa VŽDY zodpovídá majitel. Mimo jste vy, tchýně za to opravdu nemůže

limali
26. kvě 2023

@helinkaaa Domáce zvierata sú k deťom vhodné a aj prospešné. Zviera ale nemôže vlastniť každé pako. Pardon za výraz. Mám dve malé deti a psa z útulku. Chodili sme na cvičák a dám za neho ruku do ohňa. Máme svedomie aj zodpovednosť. Ale to vôbec nie je k príspevku. Len mi nedalo reagovať. V každom prípad ma mrzí, že si si to zažila ale to naozaj nie je proble tých psov, ale majiteľov.

pampelina18
26. kvě 2023

Jakmile jdete se psem ven má mít vodítko a nahubek, je to vaše blbost, že máte psa nezabezpečeného a spoléhate na to, že on nikdy nekousne. Já být tou paní tak Vás nahlásim a hned volám PČR. A kdyby to bylo moje dítě, které by Vás pes pokousal, tak toho psa máte již pohrbenyho. I vychovaný pes kousne, je to pořád jen zvíře a lidí jsou hloupí, když tvrdí on je hodný on nikdy nekousne. Těchto vět jsem slyšela a těch dětí pak pokousanych od takových psů. Správný Pejskar nikdy o svém psovi neřekne, že on je hodný a nikdy nekousne. Protože ví, že to je stále jen zvíře a nikdy nevíte co se mu v té kebuly vyklube....

levandule_k
26. kvě 2023

Mně by bylo blbý chtít peníze po tchýni, i když bych se třeba cítila ukřivděná, hrdost by mi to nedovolila.

Spíš by ses měla možná zamyslet nad vztahem a komunikací s tchýní. Pokud jí manžel nikdy nic neřekne, ona dělá, co se ti nelíbí, je to špatně. Tipuji, že toho bude víc, co ti bude vadit.

lussy90
autor
26. kvě 2023

Já nevím, kde se tady vzalo, ze pes neměl vodítko, má vodítko vždycky jak venku s tchýni měla , tak v lese. Tchyně ji měla povolenou na vodítku a nekoukala na ni, když pani šla okolo. Nikdy nikoho nekousla a to ani nikomu nikdy neříkám pohladte si ji, je hodna, nekouše. A nikdy to není jen na majirelich, v zákoně se píše, ze to jde za majitelem a taky za tím co psa vencil (Za majetkovou škodu nebo újmu na zdraví způsobenou psem odpovídá ze zákona sice jeho vlastník, avšak je dobré vědět, že spolu s ním společně a nerozdílně odpovídá také osoba, které bylo zvíře svěřeno, měla jej v užívání v době incidentu.) Peníze po ni chtít nebudu