Tchyně - Manipulativní pasivně agresivní chování. Jak udržet dobré vztahy v rodině?
Nekonečné téma. Chci se svěřit a zároveň poprosit o radu, jak udržet dobré vztahy v rodině. Mojí tchýni jsem se snažila být vždy dobrou a poslušnou snachou. Bohužel si časem vždy najde nějaký rádoby problém, který nafoukne a použije proti muži (synovi) nebo mě. Většinou se tak děje, když děláme něco s čím ona nesouhlasí. Často si vytrhne z nezávazné konverzace nějaký detail, obrátí ho, překroutí, něco přidá a vmete mi ho do tváře, když se jí to hodí. Často věci zveličí. Když se s ní snažím problém diskutovat v klidu, nedokáže argumentovat a končí to tím, že se uzavře a přestane s námi mluvit a to i na dlouhé týdny. Když se jí něco nelíbí, neodepisuje ani na poslané fotky vnoučete.
Nyní nesouhlasí s tím, že jsme se z podnájmu s mužem přestěhovali k mým rodičům a opravili si byt. Teď naše město a rodiče nesnáší a údajně jí strašně ublížili při posledním setkání. Nikdo jiný o ničem neví. Tlačí na mě ať to řeším, když se bráním, že já nevím o co jde a že by si to měla vyříkat s lidmi, kterých se to týká, reaguje uražením a nemluvením.
Naposled na návštěvě jsem nechtěla aby dcerku (1 rok) cpala sladkým koláčem. Řekla jsem ať jí ho nedává, že měla sladké piškotky přes den a navečer jí tolik cukru nedělá dobře. Přesto do dcerky tajně koláč cpala a večer se mi stěžovala jak jsem jí udělala příšernou přednášku a že ona dávala dětem všechno a jsou v pořádku. Na argument, že dcerku neomezuji jen koriguji kolik a co sní a že je každý za zdravý dítěte zodpovědný, zase mlčela a pak v mé nepřítomnosti tlačila na muže, že dělám to a ono špatně a jak je na mě malá fixovaná a tak dále. Mě osobně to ale neřekne. Na otázku jestli budu malé dávat na zadek vařečkou, jsem řekla, že nikdy. No, doslova se mi začala smát a pak asi deset minut sama sebe s tchánem přesvědčovali, jak je někdy potřeba děcko zmydlit, aniž by se zajímali o můj postoj.
Chyby na sobě nevidí nikdy. Na ostatních si je i ráda domyslí (nový ostýchavý soused co ji nepozdravil, už je podle ní podivím a nepřátelský atd)
Tak to jen pár příkladů. Opravdu chci s ní vycházet ale i mě i muži dochází šťáva. Je to nesmírně vyčerpávající, když dokáže mlčením udělat v místnosti dusno jako v sauně. Poraďte, jak dobře vycházet bez ztráty kloboučku. Když si její názor vyslechnu, vyjádřím pochopení a klidně řeknu svůj postoj, stejně nakonec jsem za špatnou. Názor narovinu neříká a v případě konfrontace, dělá že nechápe o co jde a pak vytáhne nějaký přetvořený nesmysl.
Děkuji a omluvte dlouhý text
@mollyweasley Jako cpát roční dítě koláčem??? A ještě v autě? To může vymyslet jen id*ot.
Proc chceš být POSLUŠNÁ snacha? Co je to za cil? Nejseš dospělá? Zodpovědná za své činy, svou rodinu, své dítě? Doufám, že Tvůj muž se podobně nesnaží zalíbit paní matce ve (=jeho mate). To je cesta do pekel.
Nesnaž se zalíbit. NIKDY se nezalíbíš, na tom je to založený. Vymez(te) se, nastavte hranice, když he překročí, má to důsledek. Nas...e se, budete nejhorší, bude vas trestat třeba ztrátou kontaktu nebo spíš jiným vydíráním... to je jedno. Tyhle hry nehraješ, nahrajete, zařiďte si svůj hezkej život. Může v něm být, pokud vše jen kazí, nemáte to zapotřebí. Ten konflikt bude, čím dřív, čím jasněji, tím líp pro bas. Akorát Tvůj mizuž musí hrát s Tebou, ne s ní.
Vy jste si rozhodli,.kde a jak budete bydlet, nemáte se jí z čeho zodpovídat. Výchovu s ní neřeš. To je marné. A co čekáš, že Te pochválí? A přizná si tím chyby, který delala ona? Ne. Nechce, nemůže... je to těžký, bolí to, když to lze i jinak. Zcela věcnéě: není moc rodičů v generaci babiček a dědečků, který by svým dospělým dětem v roli rodičů výchovu chválili, a. To ani když maji výborné a respektující vztahy. Hup nohama na zem! Ocenění si najdi jinde. Tady se Ti ho nedostane, a čím víc ho budeš chtít, čím víc o něj budeš usilovat, tim bude situace pro Tebe horší.
Jenomže spousta starších lidí netuší, proč by měl být v kynutém těstu nějaký problém? Je to přece domácí strava, lepší než kupované piškoty? Co když se za dvacet let zjistí, že by děti do tří let neměly jíst banány? Protože si tuhle informaci předaly matky na sociální síti a babičkám to nikdo neřekl? Takže přijedete na návštěvu ke snaše s pytlem banánů a ona vám oznámí, že tohle teda rozhodně ne, tohle jí přes práh nesmí!
Prostě ty generační rozdíly jsou, budou a je jenom na nás, jak konkrétně tyhle prkotiny vyřešíme. Ať se vám jednou nestane, že s váma takhle jednou matka vašeho vnoucete přeruší kontakt, protože jste dítě přebalili, ale jí, vlivem okolí, to přijde jako sexuální podtext. Nebo že jste ho v létě namazali krémem na opalování. Třeba si na tuhle diskuzi za dvacet let vzpomeneme...
Pokusím se lépe argumentovat své pocity z jejího chování a být pohotová, když slovně zaútočí. Dokáže perfektně tít do živého jednou větou v nečekaný okamžik, kdy to člověka úplně zaskočí. Pokud mě nedokáže respektovat stejně, jako respektuju já ji, tak mi to nikdo nemůže mít za zlé. Fúrie ze mě bude tak nebo tak 😁
@mollyweasley to byl opravdu jen jeden z příkladů. Nejde přece o nějaký koláč, ale o to,že nedokáže respektovat názor nebo postoj druhého. Co není podle ní, je špatně (jako i to, že jsme se nenastěhovali k ní ale k mé rodině a mnoho dalších situací)
@cila9 Chápu, že to byl jenom jeden příklad, proto jsem napsala, že reaguju jenom na toto 😊
Nicméně, kdyby se vaše dcera a vnoučetem jednou odstěhovala ke své tchyni, nemrzelo by vás to? Nemyslela byste si o ní, že vám ji přebrala? Jak je nefér, že ona bude mít vnouče u sebe pořád a vy jenom jednou za čtvrt roku? Já mám mamku i tchyni super a stejně na mojí mamce vidím, jak mou tchyni vnímá jako sokyni. Vidí na ni chyby, které dělá taky.
@netopejr já jsem to opravdu napsala blbě to poslušná, spíš jsem chtěla říct že jsem dřív skousla nějaký blbý koment, aby byl klid a dobře vycházet co to půjde. Teď se to týká už i mého dítěte a mého vztahu s mužem takže si to už nechci nechat líbit. Beru si rady od vás vsech k srdci. A jen na okraj, generační rozdíly jsou, ale jak zjišťuju, mi rodiče na mě aplikovali některé principy ,,nevychovy,, nebo ,,dovychovat,, (prostě moderní respektující výchova) zcela přirozeně a dokáží moje výchovné postupy respektovat bez dramat a problémů. Toto je snad víc problém osobnosti než věku.
@mollyweasley víte, před tím jsme bydleli ještě o dvě stě kilometrů dál než teď a to jí nevadilo. Prostě žárlí a neumí to jinak podat než útokem. Teď u ní můžeme být za hodinu, předtím za pět hodin...a taky možná kdyby se chovala ke svému okolí lépe, možná, že by s ní i někdo bydlet chtěl.
@cila9 Jistěže žárlí. A třeba byla vychovaná tak, že to neumí vyjádřit jinak.
@mollyweasley to je možné, nebo pravděpodobné,ale ani za to já nemůžu. Chápu, netrestam, nevyčítám ale taky to není můj problém. Já se taky kolikrát chytla za nos, když jsem na někoho pitomě zareagovala. A šla jsem a omluvila se nebo to napravila. Ale každý musí začít první u sebe.
@deaneira29 dcera prave dělala gymnastiku a nosila drdoly. Já jsem to tak obrecela. Myslela jsem ze ji fakt tema nuzkama probodnu. Normálně mám teď zase tlak 200/100 🤣
@mollyweasley ja si myslim, ze lidi by proste meli vseobecne respektovat nazor toho druheho a kdyz mu nechce davat kolac, tak to tak proste brat. Ja mam se svymi rodici v tom hadky celkem casto. Jsou oba rozumni a nejsou stari a dokazou si informace na internetu vyhledat a i kdyz jim je poslu, aby si to precetli, tak si stejne melou svoje, ze za nas se to taky delalo takhle a prezili jsme.
Ja jim nevycitam rozhodne nikdy, ze to delali spatne, delali to proste tak, jak se to v te dobe doporucovalo nebo bylo obvykle, ale meli by proste respektovat jiny nazor a ne me shazovat vetama typu prechytrale matky z internetu a podobne.
Jsem teprve tehotena a uz ted citim, ze to bude asi obcas dost problem, protoze vidim jejich postoje k detem od meho brachy.
Tchan s tchyni budou asi dost podobny pripad, takze to taky nebude lehky.
Neni to o tom, ze bych jim na zaklade toho nekdy zakazala pristup k diteti, ale ze proste jen chci, aby respektovali, ze ted jsou jine pristupy a jine nazory a nesnazili se mi to nejak vymlouvat a shazovat me, ze to chci jinak.
A jsem clovek, ktery se informuje a zajima, takze pokud nekdy budu mit vnoucata, tak se budu zase informovat, co je za pristupy a doporuceni lekaru a jak se doba zmenila. Hlavni je snad zdravi ditete a ne to, co bych si prala ja, kdyz vim, ze mu to muze uskodit.
@majili Přechytralá matka z internetu, to je ještě dobrý, mě naši říkají že jsme slepice a 🐮 co poslouchají debi*ní kraviny z internetu ☺
U nás "teror" z jejich strany začal v mém těhotenství, a po porodu se to ještě znásobilo. Přeju ti štěstí aby u tebe to bylo jinak 😉
@majili přesně. Prarodiče si někdy nevědomky plní spíš svoje dobré pocity z toho že dali něco dítěti a ono teď musí být šťastné,vděčné atd...a svůj dobrý pocit staví nad dobro dítěte, ikdyz to vlastně myslí dobře. Respekt k jiným je problém všeobecně. Držím palce ať ten nátlak zvládnete. A dehonestovani ostatních podobnými hlaskama je taky mimo. Stejně jako mě se vysmáli do obličeje,když jsem odmítla, že budu používat fyzické tresty. Tyto reakce (obzvlášť od babiček) jsou někdy obrana sebe, že by snad ony to dělaly špatně! Přitom je to jen jiný přístup, ne nutně lepší nebo horší.
@klokanka31 zkusila jste jich někdy zeptat, jestli je rodiče (tchani) taky uráželi, když byli ve vašem věku? Zkusit jim nastavit zrcadlo, že jsou vlastně omezení a vědomě uráží blízkou osobu.
@cila9 No když jsem byla na samém začátku těhotenství, tak jsem říkala že aby mi pak do ničeho nekecali, a mamka mě ujišťovala ať se nebojím, že to bude moje dítě, moje výchova, jim že taky nikdo do ničeho nemluvil. No v průběhu těhu když se zjistilo že mám jiné pohledy na výchovu, teror začal, divím se že jsem z toho nepotratila. A po porodu peklo, když jsem říkala že jim taky nikdo do ničeho nekecal, tak najednou říkají že taky jo. Ale co si pamatuju tak vůbec. A že já si pamatuju hodně ranné dětství, ale nikdo jim neřekl ani ťuk. Mám pocit že si řeší nějaké komplexy nebo co, jejich názory i výchova je správná, ale naše ne, my jsme mladý a blbý.
@mollyweasley Vše je o komunikaci. Já, ač nejsem babička, tak pokud jsme někde s kámoškama s dětmi, tak se jich vždycky ptám (a ony mě taky), zda jejich dítě může to či ono, co zrovna já vezu pro svoje děti k svačině. Stravovací návyky máme každý nějaké, a já respektuju to, jak to mají nastavené jinde, a zeptám se, než abych někomu něco cpala.
@somalicats No jasně, ale kamarádky pořád nejsou o generaci jinde a nevychovaly otce/matku svého vnoučete 😊
@mollyweasley Ale to je úplně jedno, koho vychovaly či nevychovaly. To je o tom se prostě zeptat. Moje mamka se ptá, co může dětem přivézt nebo zda jedí to či ono, totéž tchyně. Jednak se vyhnou tomu, že to, co uvaří nebo přivezou, ty děti vyplivnou (mám i nejedlíky), jednak pak nedochází ke sporům. Mně by třeba kynutý sladký koláč večer taky vadil, notabene ročnímu dítěti, s cukrem u nich nespěchám. Totéž třeba moje pětiletá pije vodu, šťávy nemá ráda - když se nezeptají a nalejou jí šťávu (třeba i domácí), tak ona to prostě vyleje.
@klokanka31 no právě by si měli vzpomenout, že pokud jim do toho někdo kecal, jak jim to bylo nepříjemné. Vlastně stačí, když jim kecá do práce někdo v zaměstnání např. Nebo jím zkusit mlít do toho co dělají... To bys neměla přidávat tohle do jídla, prádla a td...kdo ví jak by to dopadlo
@cila9 To dělal můj brácha, že někdy řekl co by měli dělat. A jak se rozčilovali, a rozčilují se dodnes, že jim nikdo nebude říkat co mají a nemají dělat. Ale oni to říkat můžou.
@mollyweasley Kecy. Respektujici pristup bud mas nebo ne. Da se samozřejmě získat. K mojí babicce jezdioy jeji snachy mnohem radeji nez ke svým rodičům.
Kdyz hlidam deti kamaradce vegance, nebudu jim nabiuez rohlik s maslem. Jiste by jim chutnalo. Když ma prijot navsteva a někdo z nich je vegetarián, nedelam pred.asku o užitečnosti masa, ale zeptam se, jestli mi daji tip na jidlo, ktery by se dobre doladilo s tim, co varimpro ostatní. Kdekdo ma alergii nebo mu nějaké jidlo nesedi, vzdy se ptam. Vetsina.ocení, kdo nema problem s nicim a nikdy neresil, překvapeně kouka. Určitě je lepsi mit priraveno něco vhodneho nez by pak umutna, ze se návštěva omluvi a neji to. A honit si ego na svym dobrym kolaci, kdyz to někomu nemusi delat dobre.... je trapny. Protože tady ten prisztup bez respektuv dusledku nejvíc uskodi tomu diteti, zdaleka nejen v jidle.
V ZOO i na ohradach u koni i jinde jsou napisy "nekrmte zvirata" nebo "nedávejte jim xx, vhodne krmení je yy." Protoze co jim to jidlo - nevhodné jidlo nebo jen jidlo, na ktere nejsou zvyklá, udelá?
A to jidlo je jen jeden z vice aspektů, lde ten respekt bud je nebo neni.

@cila9 Co tak čtu, nemáš stejnou tchýni jak já?🤔 ☺ ta taky sama od sebe nezavolá, a akorát si pak stěžuje proč se jí synáček neozve. A nikdy by k nám nejela. Loni v létě jsme k ní odmítli jezdit kvůli jejímu partnerovi, manžel jí řekl ať ona přijede k nám, a ona nasraná že nikam jezdit nebude.