Tchyně - Manipulativní pasivně agresivní chování. Jak udržet dobré vztahy v rodině?
Nekonečné téma. Chci se svěřit a zároveň poprosit o radu, jak udržet dobré vztahy v rodině. Mojí tchýni jsem se snažila být vždy dobrou a poslušnou snachou. Bohužel si časem vždy najde nějaký rádoby problém, který nafoukne a použije proti muži (synovi) nebo mě. Většinou se tak děje, když děláme něco s čím ona nesouhlasí. Často si vytrhne z nezávazné konverzace nějaký detail, obrátí ho, překroutí, něco přidá a vmete mi ho do tváře, když se jí to hodí. Často věci zveličí. Když se s ní snažím problém diskutovat v klidu, nedokáže argumentovat a končí to tím, že se uzavře a přestane s námi mluvit a to i na dlouhé týdny. Když se jí něco nelíbí, neodepisuje ani na poslané fotky vnoučete.
Nyní nesouhlasí s tím, že jsme se z podnájmu s mužem přestěhovali k mým rodičům a opravili si byt. Teď naše město a rodiče nesnáší a údajně jí strašně ublížili při posledním setkání. Nikdo jiný o ničem neví. Tlačí na mě ať to řeším, když se bráním, že já nevím o co jde a že by si to měla vyříkat s lidmi, kterých se to týká, reaguje uražením a nemluvením.
Naposled na návštěvě jsem nechtěla aby dcerku (1 rok) cpala sladkým koláčem. Řekla jsem ať jí ho nedává, že měla sladké piškotky přes den a navečer jí tolik cukru nedělá dobře. Přesto do dcerky tajně koláč cpala a večer se mi stěžovala jak jsem jí udělala příšernou přednášku a že ona dávala dětem všechno a jsou v pořádku. Na argument, že dcerku neomezuji jen koriguji kolik a co sní a že je každý za zdravý dítěte zodpovědný, zase mlčela a pak v mé nepřítomnosti tlačila na muže, že dělám to a ono špatně a jak je na mě malá fixovaná a tak dále. Mě osobně to ale neřekne. Na otázku jestli budu malé dávat na zadek vařečkou, jsem řekla, že nikdy. No, doslova se mi začala smát a pak asi deset minut sama sebe s tchánem přesvědčovali, jak je někdy potřeba děcko zmydlit, aniž by se zajímali o můj postoj.
Chyby na sobě nevidí nikdy. Na ostatních si je i ráda domyslí (nový ostýchavý soused co ji nepozdravil, už je podle ní podivím a nepřátelský atd)
Tak to jen pár příkladů. Opravdu chci s ní vycházet ale i mě i muži dochází šťáva. Je to nesmírně vyčerpávající, když dokáže mlčením udělat v místnosti dusno jako v sauně. Poraďte, jak dobře vycházet bez ztráty kloboučku. Když si její názor vyslechnu, vyjádřím pochopení a klidně řeknu svůj postoj, stejně nakonec jsem za špatnou. Názor narovinu neříká a v případě konfrontace, dělá že nechápe o co jde a pak vytáhne nějaký přetvořený nesmysl.
Děkuji a omluvte dlouhý text
@deaneira29 Byli jsme u nich na návštěvě a odehrálo se to v autě, když jsem řídila a ona cpala do malé koláč vzadu. Až ve zpětném zrcátku jsem to zahlédla. Přestala to do ní tlačit, až na třetí požádání, ať jí to opravdu nedává. Urazila se. Pekla ho sama a vzala to osobně.
@cila9 já jsem střelec okamžitě by letěla z auta ono by ji to naučilo se chovat.
@cila9 prerusit ci omezit kontakt
@zmrzlinka Ono je to těžké. Sama se neozve, za vnučkou nepřijede (protože jí moje rodina prý příšerně ublížila a nikdy do města nevkročí) sama mi nezavolá, nenapíše a když zase já nepíšu nebo neposílám fotky, tak si mužovi stěžuje, že nekomunikujeme, že jsme jako cizí a že tíhne víc k naší rodině a jejich stranu úplně odstříhnul a že si to nezasloužili a že je to od něj sprosté... začarovány kruh. Nechci zase dceři brát babi a dědu, ale je to fakt vyčerpávající. A kdybych s malou nepřijela sama třeba na týden, aby si ji užili, ani by ji asi nevídali. Pak by byla ukřivděná, že ani vnučku nezná...
@cila9 nechat ji vycukat,nemluvi a je dusno,nepsat a pockst,vsak ji to prejde a pokud ne,mate klid.Ani vnouce bych ji neservirovala,kdyz bude chtit,vi kde bydlite a prijede...
To je hrozny, ja bych se na to vykaslala, at ji fotky klidne posila manzel jako jeji syn. Ja mam tchyni sice hodnou ale na baterky, vubec se neozyva, tak se ani ja neozyvam 😉 vola ji manzel, hlidani domlouva manzel (jednou za rok 😄 ), darky a dalsi veci take nechavam na nem. Hloupe reci ignorovat, to jen svedci neco o nich, ne o tom ze bys byla spatna matka nebo snacha
Chce vidět vnučku? Ať zvedne zadek nebo telefon, sorry, to vypadá, že se skoro vnucuješ. U nás hlídala tchyně zásadně podle toho, jak se to hodilo jí, což je správné, byla schopná si říct. Hele, co je to za citové hry? Pokud se neozveš, nezajedeš Ty, tak nezájem. A to Tě má trápit? Nenápadně bych omezovala styk... To by mi mohlo políbit záda, abych byla týden u tchyně, aby si užila dítě, když mě výslovně nežádala.
Není Tvůj problém, že nechce vkročit do vašeho města, ona si to tak nastavila...
Asi máte pravdu,že se vlastně trochu vnucuju. Asi jí to dělá dobře. Dělám to pro klid v rodině, abychom měli dobré vztahy a abych neobešla malou o prarodiče. Ale odtud potud...je to složité to vybalancovat. Bojím se, že jakmile bych se chovala stejně (ignorace a nekomunikace) dopadne to stejně špatně a budeme za to bití já s mužem...
Když jsem v úvodním příspěvku četla, že ses snažila být vždy poslušnou snachou, tak mě trochu zamrazilo. Asi je potřeba stát se asertivní snachou, která není malá holčička a nemusí být poslušná. Tchýni bych se nevnucovala - když nechce přijet, ať nejezdí, ani bych se jí už nesnažila vysvětlovat, proč co dělám. Prostě to tak považuji za správně a hotovo. No a vůbec bych si nedělala starosti, že neuvidí dítě, když nepřijedu. Ať klidně zůstane uražená, to je její problém, ne tvůj. Já bych teda neměla už žádnou snahu o kontakt s takovým vysavačem energie a dobré nálady ☹
@llluckaaa blbě jsem to asi napsala, myslela jsem taková ochotná a tak. Jak něco potřebovala zařídit, udělat tak jsem bez řečí šla a pomohla jak nejvíc to šlo. Na narozky nebo Vánoce vymýšlím osobní hezké dárky, které je opravdu potěší ne jen něco dát aby se neřeklo. No a asertivní jsem se snažila být někdy víc někdy míň a jak jsem psala, když jsem šla do asertivního dialogu končilo to stejně blbě...nasranek a mlčení pak kecy na muže...ach jo
@cila9 to je jasny, ale u nekoho je cim mene tim lepe. Pokud chces pokracovat ve stejne frekvenci navstev, tak se musis obrnit trpelivosti, nebrat si to k srdci atd. Ve me stejne pocity vzbuzuje manzelova babicka, pravnoučata miluje, ale ty kecy kolem… a to neni takovy kalibr jako mas ty, ale ja jsem na ni proste alergicka, me vadi uz vse co vypusti z pusy 😄 Ma nas rada o tom zadna, rada nas vida vsechny, ale ja se k ni nejak nehrnu. Po kazde navsteve ve me zustane takova pachut, ktera mi neni prijemna. Ale to je zase muj problem, ze si to poustim moc k telu 😕
@cila9 Tak to mlčení je dobrý, ne? A blbý kecy budete poslouchat tak jako tak, takže je asi jedno, jak moc jí vycházíte vstříc. Prostě jednej tak, jak uznáš za vhodné, jí se nemusíš ani omlouvat ani jí to vysvětlovat. Je to s ní marný. Manžel chce jezdit za rodičema, tak ať jezdí, může odjet ve chvíli, když zase spustí svůj kolovrátek výčitek a blbých řečí. Z toho, co píšeš, mi nepřijde, že bys byla asertivní. Tvojí povinností není jí vycházet vstříc a ty řeči poslouchat, jednostranně vymýšlet, jak se vídat, chodit kolem ní po špičkách, aby se neurazila. Obzvlášť když to stejně nefunguje. Tak buď to poslouchej, ale neodpovídej a nenahrávej jí, když nebude mít protivníka, třeba jí to rychle přejde. Až toho budeš mít dost, tak řekni, že jste přijeli, protože jste ji chtěli vidět, ale ty řeči se nedají vydržet, takže jedete zase pryč. Ať se klidně urazí. Kam až to chcete nechat kvůli "dobrým" vztahům zajít?
Jinak s mojí tchýní bylo taky těžké pořízení - nemělo vůbec smysl jí něco vysvětlovat nebo řešit. Mně pomohlo omezit kontakt a hlavně ty její řeči pouštět jedním uchem tam a druhým ven, mluvit o něčem neutrálním nebo nemluvit vůbec 😀 Jednou mě ale tak nasrala, když mi v noci přišla SMS s tím, co nemám dávat dítěti na hraní, že jsem po manželovi chtěla, ať toto okamžitě stopne, nebo jí na příští takovou radu odpovím, ať si ty svoje rady strčí do pr...., že je nechci pořád poslouchat a už vůbec je číst v SMSkách 😀
Ale vím, že nás měla všechny ráda a myslela to dobře, já ji měla taky ráda, ale ta komunikace nám prostě nějak nešla, no...
@cila9
Přerušit kontakt, tohle se jen tak nezlepší...
Měla jsem takovou podobnou tchyni, na návštěvu jsme se k ní nemohli dostat, to měla 1000 vymluv proč ne, jak se jí to nehodí a kdesi cosi...
Ale že si všem známým stěžovala, jak na ni její vlastní syn s rodinou kašle, to věděl každý 🤦♀️pak jsem samozrejme já coby snacha byla ta nejhorší furie na světě...
Jenže jednou manžel potkal jakousi její známou a že proč nechodí k mámě? Že ji to děsně mrzí, že ani vnoučata nevidí... ten paní územnil, že se nebude nikoho doprosovat, aby si na nás milostivě udělal čas...a tchyni hned sklaplo...
S dovolením zareaguju jenom na ten koláč - představte si sama sebe za nějakých 30 let, v důchodu, těšíte se na setkání s vnučkou, celé dopoledne se drbete s kynutým těstem, protože chcete potěšit něčím dobrým na zub svoje zlato. Setkáte se až k večeru a hned jí ten koláč zkusíte dát, jí chutná!
A do toho vás okřikne matka dítěte, ať jí laskavě nedávate sladké, že už měla! Vy, samozřejmě, máte zaprvé svou hrdost a zadruhé bobánek se po koláči natahuje, no přece mu ho teď nezakážete?
A každá z vás, která si teď v duchu řekne "No jistěže bych poslechla přání matky dítěte!" se zkuste nad svou odpovědí zamyslet. A zkuste se vcítit do babičky. Jenom čisté tady v téhle situaci. Protože každá, naprosto každá mince má dvě strany.
@mollyweasley Ano,každá mince má dvě strany.....Mě se třeba na takové věci naprosto normálně zeptali,ne že bych byla nějaké kápo,kterého se musí dovolit,prostě se zeptali a nemyslím si, že by se kvůli tomu cítili blbě,pravda my máme vztahy jehož součástí je vzájemný respekt,tak mi to přijde přirozené
@mollyweasley roční dítě cpát kynutym koláčem navečer, ne tak to by mě ani jako babičku v životě nenapadlo.
@hankaviki nuzkama na krátkou, stejne jak ona moji prvorozenou dceru v první třídě. Honila jsem ji kolem auta s nuzkama a ona rvala jak kráva. Když přijela s holkou po víkendu, zajela za bránu autem a já tu malou viděla ubrecenou na zadní sedačce, přísahám, ze jsem myslela, ze tchýni zabiju. Já jsem takovej vztek na nikoho snad v životě neměla. Od te doby jsou naše vztahy na bodu mrazu, jsem teď skoro 30 týden se třetím na cestě a dozvěděla se to teprve nedávno.
@mollyweasley kynuté testo, auto, večer a rok starý děcko je silena kombinace. Má se zeptat matky dítěte zda smí kynuté těsto večer v aute.
@cila9 jak už tu zaznělo- omezit nebo přerušit kontakt. Tchán chtěl do 4 měsíčního syna rvát med. Vysvětlila jsem, proč ne - alergen, plně kojeny, nechtěla jsem ho učit na sladké... Až jsem se nedívala, vecpal mu lžíci medu do pusy. Když jsem byla nas...., Tak byl uražený, že oni to dávali a nic se nestalo... Těch příběhů bylo mraky, opravdový zájem žádný, jen vždycky a pouze kecy, co všechno mame/ děláme špatně. Už se několik let nestýkáme.
@lenulacek no tvl tu bych vzala strojkem, kamarádka má podobný exemplář, od toho ostrihani se už 5 let netýkají, kačenka měla vlásky do pasu a ona ji smikla na krátko.
@mollyweasley chápu jak to myslíte. Musím říct,že jsem to řekla velmi velmi vlídně. Ten koláč jsme ji normálně dali druhý den dopoledne. Vzala si ho do ubrousku do kabelky abych to neviděla (nechápu proč) a kdyby to myslela tak moc dobře, tak by to tak spiklenecky neprováděla. To byl jen příklad. Já bych nedovolila nikoho okrikovat.
@cila9 Mě pomohlo jediné, omezit kontakt. Jak s tchýní, tak s rodiči. U tchýně se omezení kontaktu nesetkalo s dobrou odezvou, i když důvodem byla hlavně špatná situace s koronou, to ale tchýně odmítla respektovat. No pokusila se nám rozbít manželství, ale mělo to jiný spád než čekala. Neviděli jsme se 3 měsíce, a mě s malou neuvidí ještě hódně dlouho. Manželovi nebráním tam jet, ale ani on zatím nechce. Takže myslím že jediná cesta je omezit kontakt.

S takovým člověk přerušit kontakty, ona se nezmění a ubližuje to jen tobě a manželovi. Člověk s takovou povahou ti do života nepřinese nic dobrého. Mimochodem Story s kolacem, udělat to mě tak nás slyší i sousedi, pokud nedokáže dodržovat základní pravidla které jako rodič nastavím nemá u mě doma co dělat