Těhotná v 5. měsíci na rizikovce, nevlastní dcera zlobí

medinka13
5. kvě 2016

Ahoj holky, s partnerem jsme spolu cca rok a z předchozího vztahu má 4 letou dceru (matka je opustila, když byly malé 2 měsíce a od té doby zná jen babičku a tety). Takže malá je typický učebnicový příklad rozmazleného spratka. Musí mít to, co chce a hned. To jsem ihned zatrhla - proč kupovat panenky a jiné hračky minimálně jednou měsíčně, když už těch hraček dle mého názoru má až dost a ani za mák si jich neváží..? Tím se ta její rozmazlenost trochu srazila. Ale její chování, to je úplně jiná kategorie. Kope, kouše, zarývá nehty, absolutně nezná hranice, jídlo mi po prvním soustu nadavuje a zvrací přímo do talíře (přitom jsou to jídla, co ještě nedávno jedla a přidávala si). Do školky i přes mou velkou nevoli ještě nechodí. Prý až v 5. V něčem je dopředu - písmenka známe všechny např, ale v něčem mi přijde na úrovni dvouletých. Babička mi sice pomáhá s hlídáním (cca 2 dny v týdnu), protože pracuji jako účetní na dpp.
Teď jsem v 5.měsíci na rizikovce - začala jsem se předčasně otevírat a mám nařízený klidový režim a nic jiného krom ležení dělat nesmím. Což se s malou, kterou podezřívám s lehké hyperaktivity, prostě nedá. Zvládám uvařit, vyprat, umýt nádobí, vysát a jsem málem na zhroucení. Doma je bordel - spíš chaos, velký chaos - ale na to už nemám sílu, jen ho udržuju ve stavu "dá se to". Samotnou mne to až víc než štve, ale když chlapovi řeknu, ať mi pomůže, tak dostanu odpověď, že je to ženská práce.
Kolikrát chlap příjde domů z práce a začně řvát, že máme doma bordel a že žijeme jak u prasat. Tak si to všechno se slzama v očích vyslechnu a myslím si svoje - nechci se moc hádat před malou. Přijde mi, jakoby si nejvědomoval, že mi hrozí špitál na několik měsíců, i když o tom ví. Jediné, na co se mě večer zeptá, jestli je malá v pohodě, co dělala a tak.
Skutečnost, že malou bude upřednostňovat vždycky, mi už dávno docvakla, jen se děsím toho, co bude, až se mrně narodí, protože i tak bude malá hrát prim, jen se bojím odhadovat, jak velký.
Co myslíte, srovná se všechno? Nebo alespoň něco?

25jajinka
5. kvě 2016

Osobně si myslím, že dokud nezmění přístup chlap, nezmění jej ani dítě. Takže někde v klidu bych to s ním probrala aby se začal snažit a to jak doma tak s malou, protože na tohle vy teď nemáte nervy a žádná žena není superman aby vše fyzicky a psychicky zvládala. Natož v dnešní době už jen úklid není jen ženská práce ale výmluva chlapa protože je líný a raději se někam zavře aby měl klid. Ať to jsou těhotenské hormony nebo ne z tohodle vztahu bych toho moc nadšená nebyla jestli to takhle chce vést dál. Určitě s chlapem bych jednala pomalu jsou to jak děti vybafnout na ně tolik věcí nemá smysl, to nepoberou, začala bych asi u té nejpalčivější věci a to že potřebujete klid, vysvětlit mu i rizika a že ze všeho má podíl i on.

lv
5. kvě 2016

To jsem zvědavá, co by dělali, kdyby jsi opravdu byla v tom špitále..

pavlak5
5. kvě 2016

Ahoj ,první děti jsou často upřednostněné ,navíc ona bude pravděpodobně dle výchovy příbuzných ,chudinka ,že ji opustila mam a takovým přístupem ,ji pěkně rozmazlí a znevýhodní do dospělosti .
Manžel si opravdu asi vůbec neuvědomuje ,co hrozí ,protože to nezažil a myslí ,že jste spolu s doktory zbytečně hysterický a nějak to dopadne. Doporučuju mu ukázat nějaká fota ,videa na netu ,že TO se opravdu děje a není to sranda ...a je mnohem lepší mít doma bordel ,než si něco vyčítat ,kdyby nastal předčasný porod a týdny v nemocnici se strachem o život a zdraví miminka(mluvím z vlastní zkušenosti).
Toto téma je pro mě velice emotivní malý se narodil v 25tt.a je fakt ,že lidé ,co to nezažili nedokáží tuto situaci vůbec pochopit. Asi bych byla docela drsná a vyřvala ho nazpět (jako těhotná jsem byla velice nasírací) a s doktorem se klidně domluv a nech se uklidit do nemocnice aspon do 28tt. to už má dítě lepší vyhlídky do života a ty si odpočineš . Nepodcen to,bacha hlavně na tlaky na konečník , menstruační bolesti .

medinka13
autor
5. kvě 2016

@25jajinka to už je odzkoušeno.. Všechno ví, bylo vysvětleno, ale "prostě se nedá svítit" a ještě bonus "a jak to budeš dělat, až bude na světě?" No prostě chlap neandrtální..

25jajinka
5. kvě 2016

@medinka13 to je mi líto, to musíte vyřešit sama, člověk to vidí jinak než z vaší stránky, osobně vás ani pána neznám, z pár incidentů člověk nemůže říct jaký je pořád, ale osobně s tím uklidem si to u nás doma zkusil jen jednou, seberu se a jdu nejsem jeho úklidová četa a sám ať se klidně po.ere . Takové věci nepromíjím nejsem sluha a pokud mě tak chlap stále bere a ubíjí není pro mě dost dobrý. Život chci žít podle sebe a kvůli chlapovy se neomezovat ale být vstřícná a s radostí poklidit ale s oplátkou že on ocení a doplní mě tam, kde zase já neumím. A to je prostě potřeba pro radost v rodině...

micaella23
5. kvě 2016

Ty jsi na rizikaci, musis jen lezet a on si neuvedomuje ze se diteti muze pri neklidu cokoliv stat? A jeste rekne, ze mate doma bordel? A co takhle to pochopit a zavolat uklidovou cetu, stoji to par supu, jemu bych rychle zatla tipec, takhle by se mnou promluvil 1x a z prace by se uz nemel kam vratit. Tohle si sakra nenech libit a ukaz taky kde jsou meze. Me se narodilo dite jen o mesic driv a stejne takovej prtousek co byl par dni na hadickach, to ten uklid za to nestoji

medinka13
autor
5. kvě 2016

@pavlak5 to mne velice mrzí, že se ti to stalo. Přesně tak to bylo - vynadrazovali jí všemožně to, že ji opustila. Ohledně chlapa - když jsem byla na potratu v 16 tt (diagnostikovali DS) loni v říjnu, byl strachy bez sebe, ať se mi nic nestane a nic se "nevymňoukne". V tomhle ohledu super, ale přijde mi, jako kdyby čekal (nevím jak jinak to říct) na impuls hospitalizace=průser.
Uvidíme.. Doktor mě pár dnů nechává ještě doma, jestli se po injekcích a čípcích nezačnu stahovat a pak se bude jednat..

medinka13
autor
5. kvě 2016

@25jajinka vyrůstal v tvrdém patriarchátu, takže i tak to bude dost dlouho trvat naučit jiný systém uvažování..

nelinecka1
5. kvě 2016

Jejda,tak to jen doufam,ze mel partner spatny den,protoze si nedokazu predstavit,aby po me chlap rval,obzvlast kdyz bych to mela zakazano😯Muj taky nekdy pinda😃,ale ze by vylozene vyjel,tak to neee.Nekdy mu reknu,ze kdyz mu to vadi,at to udela,ze s tim nemam problem😃Ja ani nemam rizikovku,ale taky jsem par dni lezela kvuli krecim a to mi sam rikal,at nic nedelam a lezim.Mozna by pro tebe byla nemocnice na par dni lepsim resenim,nez se doma stresovat,jestli neco je nebo neni uklizene.A i chlap by si pak nektere veci uvedomil...

odula
5. kvě 2016

@medinka13 hele... A co kdyby ses opravdu nechala hospitalizovat? Nejenom ze by to bylo výchovné ( 😉 ) ale hlavně - vytirat vařit a mýt nádobí při narizenem naprostém klidovém režimu... 😲 to je docela risk. A evidentně navíc bez efektu... ☹

25jajinka
5. kvě 2016

@medinka13 Tak s tím si musíte poradit vy, ale jsou i různí lidé co pomohou, i pedikůrka pomůže k vypovídání a vy se uvolníte, já osobně chodím za psychiatričkou kamarádkou a taky si člověk uleví dost často přijdete k novým poznatkům a má jiný rozhled, nebo najděte ženský co mají podobné problémy, řešit ty chlapy a mluvit o tom i s nimi. Člověk se nesmí uzavřít a trpět od toho život přeci není..

yelowangel
5. kvě 2016

@medinka13 Já jsem na štěstí problém v těhotenství neměla ale i tak jsem začla říkat a říkám to dodnes: Máš obě ruce zdraví tak mě vlez na hrb a ukliď si když ti to tak vadí. A když kafral zavřela jsem se v koupelně (jediná možnost v 1kk kde se na chvíli schovat) a byl pokoj. Někdy je to prostě náročný a buď to pochopí a pomůže nebo ať zavře papulu. A když jde o zdraví miminka tak bych se ho rovnou zeptala jestli je hlavu. A že jsem držka a vím jaká jsem byla v těhotenství ještě bych na něho vytáhla že to dítě teda asi nechtěl když mu teď na něm nezáleží...

andreaandrejka
5. kvě 2016

Jak uz tady nekdo psal,ja bych se za takove situace nechala hospitalizovat. At si to pan doma zkusi a zamysli se. Proste bych dr.rekla,ze doma nemam klid a hotovo. Ja taky mela klidovej rezim na zacatku tehotenstvi a musim rict ze manzel mi docela pomahal. Zkus o tom popremyslet,ono to za ty problemy co by mohly nastat nestoji.

Pises,ze jste spolu asi rok. Tak to vis,to druheho teprve zacinas poznavat jaky je a jak se v urcitych situacich chova. Tak drzim palce.

uhz
5. kvě 2016

@medinka13 chlap si dovoli jen to, co dovolis ty mu.. to by mi rekl jednou a mohl by si uklizet a starat se leda tak sam, neb bych sbalila saky paky jemu nebo sobe... ano, "zenske" prace delam taky vice ja, ale on zase dela neco jineho, ted, kdyz mi dr. naridila klid a meli jsme se stehovat, me naopak porad napominal, at si jdu odpocinout, at jsem v pohode.. asi je nacase dat najevo,ze nejses sluzka a ze jsou zvlast situace, kdy clovek nemuze delat to, co by chtel..

lv
5. kvě 2016

s dítětem - nevlastní dcerkou bych zcela jistě zašla do poradny, k psychologovi, když nesedne jeden, tak další - aby to zvládla, když jí přijde sourozenec, navíc prostě bude mít mámu i tátu, bude to pro ni dost těžké - a tím i velmi těžké pro vás, aby jste zvládali její chování, pomohli jí i sobě.

medinka13
autor
5. kvě 2016

@yelowangel to je mimojiné u nás hodně diskutované téma.. Chce kluka, bude holka.. Občas mi přijde, jakoby to nebylo dostatečné..

soyevita
5. kvě 2016

@medinka13 Upřímně Tě lituji,přítel by Tě měl na rukou nosit za to,že se staráš o "cizí" dítě.To přece není samozřejmost.Rizikové těhotenství není sranda,ale bohužel některým mužům to nedochází.Mluvím z vlastní zkušenosti,ale nebudu odbočovat.
Pokud Ti nechce doma pomáhat,dcera nechodí do školky a celá domácnost leží na Tvých bedrech,tak to vysvětly gynekologovi,že doma odpočívat nemůžeš a lehni si na pár týdnů do nemocnice.
Já osobně bych neriskovala.
A co se týče výchovy dcery,mám trošku obavy.Vyroste z ní sebestředný a sobecký jedinec.Je to smutné,když dítě opustí matka,ale to neznamená,že budu kvůli tomu dítě rozmazlovat a upřednostňovat.
Má přece tátu,Tebe,babičku a to rozhodně není málo.
Jinak Ti přeji,ať všechno dobře dopadne a bordel doma neřeš 😉

medinka13
autor
5. kvě 2016

@lv tam jsme už byli taky.. Je hodně inteligentní, na nic jiného nepřišli.. Jenže když jsme doma nebo jen spolu venku v parku, situace je jiná.. Už i zvažuji kamery, protože se mi zdá, že si rodina a potažmo "cvokaři" myslí, že si vymýšlím..

bachovy_esence_poradna
5. kvě 2016

@medinka13 tedy máte můj obdiv za trpělivost...
je dobře, že jste se pustila do vymezování hranic, protože až se narodí miminko, bude situace naprosto jiná - péče o miminko, partner, který není zvyklý pomáhat v domácnosti, dítě které nemá nastavené hranice

nepůjde to asi jinak než si v klidu sednout a říct "tak jak to je nastavené mi to nevyhovuje, je potřeba provést změnu"

dost možná to nebude jednoduché, protože situace partnerovi i nevlastní dcerce vyhovuje, je evidentní proč.... je potřeba to ustát a trvat (v klidu) na řešení situace... je nejvyšší čas vzhledem k tomu, že jste v půlce těhotenství, které je navíc rizikové...

jinak lze namíchat směs Bachových esencí na trpělivost, vymezení hranic, sebevědomí, podporu komunikace 🙂

soyevita
5. kvě 2016

@medinka13 Děti umí být neskutečně vyčůrané.Jsem rozvedená a "macecha" moji dcery z ní byla kolikrát strašně nešťastná.Můj ex dceru nikdy nevychovával,jen rozmazloval. Macecha neměla autoritu.Došlo to až tak daleko,že se oba spikli proti ní.Prostě hrůza.Takže vím,čeho je dítě schopné.
Macecha zní hrozně,s ex manželem nejsem schopná dones komunikovat,ale s jeho ženou(dnes už bývalou,jsme měly a máme velice dobrý vztah).
Moje dcera přikládala o prázdninách statečně polínka do ohně,takže se tam kvůli ní pořád hádali.Ex manžel dceru hájil,přece 2měsíce jí nebude vychovávat .

lv
5. kvě 2016

@medinka13 no, tak jiného terapeuta /někdy to trvá, než to sedne/, přece dítě, které nemá matku, má přijmout macechu a ještě sourozence - je toho na ni trošku moc, ne? že ti zvrátí jídlo do talíře mi moc v pořádku nepřijde..
No, psycholog není cvokař, a holku by měl vyšetřit natolik, aby věděl, co se jí skrývá v nejhlubších skulinách duše a jak s tím pracovat..

horsiee
5. kvě 2016

Normálně bych udělala to co už maminky psaly. Zašla bych za doktorkou a kdyby byl pořád sebemenší náznak že se situace pro miminko nevylepšila tak bych si dala v nemocnici týden dva pauzu. Zakladatelka by si odpočinula, ale hlavně tady jde o toho mrnouska který se nemůže bránit. Jen ať si tatínek tu domácnost taky pád dní zkusí, když nemá pochopení.

pulecp
5. kvě 2016

Trošku budu opakovat, co tu už bylo : Pro dceru z předchozího vztahu to musí být hodně náročné. A myslím, že zatím jí v tom nikdo (rozmazlování,,,) moc nepomohl a ani otec pro ni moc neudělá a "hází" to na Vás. Určitě je dobré pátrat po lepším psychologovi.
O té hospitalizaci bych opravdu uvažoval, je lepší se pro ni rozhodnout a přesvědčit lékaře, než podvědomě čeka, kdy se něco po.ere! A myslím, že k tomu už trochu směřujete. Udělejte ten krok vědomě, než to za hlavu vyřeší tělo!

pulecp
5. kvě 2016

A k tomu "tvrdémi patriarchátu" - čeká Vás tvrdá práce, jestli to chcete změnit. I kdyby byl jakkoliv soucitný (zmíněný potrat), naučené stereotypy se těžko narušují.

saurian
6. kvě 2016

zlozita situacia. to spravanie malej nie je uplne ok - zvlast ak pises ze v niecom je dopredu a v niecom extremne pozadu. urcite sa na tom podiela aj to, ze nie je s mamou, vychova a pod.
nie si v lahkej situacii, ale tu jednoznacne trvat a predostriet ako FAKT (nie ako vysvetlenie) ze najlepsie pre malu je ist do skolky, ze ty jednoducho nebudes riskovat ze prides/pridete o dieta aj keby vas mal bordel zahadzat, a s malou by som zvazila navstevu psychologa.
nepises kolko a ako travi cas partner s malou - predpokladam ze vela nie.
pretoze takto to dlhodobo nemoze fungovat - chlap co nerespektuje zdravotne riziko, co zahlasi ze domacnost je zenska praca, toto dobre nebude. ak sa to teraz "neobrati" bude to coraz horsie. mrzi ma ze to pisem, ale myslim si to. tiez si myslim, ze v tej rodine nemas "poziciu" ktora ti patri - poziciu rovnocennej PARTNERKY.

myjusiatko
6. kvě 2016

@medinka13 necetla jsem vse, ale zaplatte si pani na uklid. V praze jsou od 130 na hodinu, v olomouci to nemuze byt drahe. Vy budete moct odpocivat a doma bude uklizeno.

brunetka11
6. kvě 2016

@medinka13 No hele, s tím dávením a zatínáním nehtíků - buď v klidu, to dělá spoustu dětí, včetně těch vlastních. A to jsou slušně vychované, jen prostě zkouší hranice a hlavně neví, jak zpracovat emoce.
Prostě je chytnout za ruce a nedovolit to.
A ad. dávení - řeším to tím, že je vyrazím od stolu. Samozřejmě, pokud nevidím, že nejsou ve své kůži a pravděpodobně na ně něco leze.
Děti s oblibou "ovládají" dospělé přes jídlo. Nechceš? Nejez... Další dostaneš až na svačinu.

Ad. muž - nech se hospitalizovat. Nečekej ohledy. V těch nevhodných kecech maskuje s dost velkou pravděpodobností i strach o tebe. Na druhou stranu to znamená, že se na něj kladou vyšší nároky v zapojování se do chodu domácnosti, a to se mu nechce. Což se chce málokomu...

Je to jen na tobě, jak si to nastavíš...

anelamates
27. kvě 2016

Nech se na týden dva poslat do špitálu, klidně doktorovi řekni, proč. On to pochopí. Anebo prostě - nějak mi tvrdne břicho, necítím se - a manžel to třeba pochopí.

miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
misicka1988
13. únor 2019

@miba10 Diskuse je je 3 roky stará......