Ublížil mi omylem? Je to už přes čáru nebo hysterčím?
Ahojte,
s manželem jsme spolu deset let, máme tři malé děti. Měla jsem pocit, že nám to spolu docela klape, aspoň v poslední době, před pár lety jsem taky zvažovala rozchod, ale kvůli jiným věcem. Manžel mi hodně pomáhá s dětmi i s domácností, má jen minimum času pro sebe... pořád si říkám, že si nemám na co stěžovat. Jenže... se začínám manžela bát. Nevím, co si o tom všem myslet. Už mi párkrát bez varování, z ničeho nic, ublížil. Když jsme spolu chodili, vymknul mi zápěstí - ale omlouvala jsem ho, že nechtěl. Pak ještě sem tam něco takového bylo, ale už si to moc nepamatuju. No, a před týdnem mi vyvrátil zápěstí na ruce. Pořád si říkám, že nerad... já si šla lehnout dřív než on. Když přišel do ložnice, natahovala jsem k němu ruku (při usínání se držíme za ruce), ale on mě místo toho, aby mě vzal za ruku, po té ruce silně praštil - tak blbě, až mě probudila prudká bolest a pořádné křupnutí, zápěstí mi úplně převrátil. Už týden nosím ruku staženou obvazem, protože mě to zápěstí docela bolí. U doktora jsem nebyla... nedovedu si představit, jak bych to vysvětlovala. Několikrát jsem manželovi říkala, že oceňuju, jak se o nás stará a co doma dělá, ale aby se ke mně choval hezčí. Nu, a dnes odpoledne jsem dělala buchtu, vařila polévku - a manžel stěhoval skříňku dětem do pokojíčku. Běžela jsem mu pomoct, skříňku jsem s ním přenášela i s tou bolavou rukou - a když už byla v pokojíčku, tak jsme ji položili na zem - a manžel mi dlaní začal bouchat do čela a pak mu nějak sjel prst a zapíchl mi ho přímo do oka... bolestí se mi podlomila kolena a pěknou chvíli jsem se nezmohla na nic jiného než na pláč. Manžel se tomu zasmál, že on mi nic neudělal a že mi jen chtěl zaklepat na čelo... jenže já už fakt nevím, jestli jsem hysterka nebo jestli už je jeho chování fakt přes čáru. Začínám se bát, kam až to může zajít... já nevím, holky, co myslíte - je jeho chování normální nebo plaším já?
V žádné z těchto situací v posledním týdnu jsme nebyli pohádaní, naštvaní, extrémně vyčerpaní, neodehrálo se nic, co by to vysvětlovalo... a já opravdu nevím, jestli dělám z komára velblouda nebo jestli úplně pitomě manžela pořád omlouvám a radši bych si měla sbalit kufry ☹.
Ach jo, holky... díky. Manžel mě úplně znejistil tím, že vlastně o nic nejde. Můžu si za to přeci sama - před týdnem jsem blbě nastrčila ruku, dnes hlavu... já pořád nemůžu uvěřit, že tohle se děje mně a u nás. Okolí má manžela za dokonalého otce a manžela.
@magicaetezzz Tak to byl taky slušnej magor... uf. Co mám zkušenosti ještě z oboru, tak ano, většinou se dámy nechaly ukolíbat prvními omluvami (velké dary, květiny...) a pak už se to jen točilo v kruhu agrese a následného lísání se. A pak zase agrese a lísání se. A ony v tom žily třeba i dvacet let. Já to nepochopím asi nikdy.
Možná i proto radím zakladatelce, aby byla hodně opatrná a nebála se odejít.
Dle mě je to hulvát, necita, a dělá to určitě schválně. Zažila jsem takovýho co mě mačkal tak až jsem měla modřiny ale když to pak viděl tak se mi aspoň omlouval. Možná mu taky dělá dobře násilí. Těžko říct. Ale mě za celých 13let takto chlap neublížil. Ani vlastní otec, natož partner. Na tu ruku to musela být taky pěkná síla a s tím okem bych si zašla na oční. S tou rukou jdi taky .. můžeš mít pak omezenou pohyblivost.
@noname4 jo, typicky - dokonaly obraz pred okolim... Takze tim spis zacni ZITRA s doktory a pripravuj si pudu pro odchod.
No mě to, co tady ty dva případy ( v noci ruka a teď oko) popisujes připadá jako taková "vypočítavá mrzká pomstychtivost". Pokud by to byl bez nadsázky spíše prostý typ člověka, tak bych to možná přičítala opravdu nějaké primitivní tuposti a necitelnosti.
Ale z toho jak popisuješ to chování a i chování té jeho matky k otci, tak mi to přijde, jako kdyby se opravdu tímto způsobem nějak mstil - takový hnusný kalkul: ublížit, ale ono se nic neděje - to jsi vlastně jenom ty husa nešikovná, že. Brrrr.
Radila bych taky - zapsat někam do deníčku, navštívit doktora, ať máš když tak důkaz pro případné opuštění.
Jinak nedávno jsem četla článek
https://www.novinky.cz/domaci/431343-zila-s-man...
Women for Women (W4W) - zkus se obrátit, mají bezplatné poradenství
„Psychické týrání je skrytou formou domácího násilí, proto je pro týranou osobu velmi těžké rozpoznat, že je obětí. I když se emoční týrání od fyzického značně liší, výsledek je zpravidla stejný.
„Obvykle jeden z partnerů toho druhého ponižuje, svaluje na něj chyby, deptá ho, snižuje mu sebevědomí, drží ho v sociální a často i finanční izolaci,“ říká klinický psycholog
@noname4
To je to o cem pisu, bude z tebe delat debila, ze je to tva chyba - to je prvni bod, ktereho sis vsimla - a je to dobre.
Ted s tim musis neco zacit delat nebo nedopadnes dobre ani ty ani deti
@majaaa82
Jo vid, a to mu sviklo ze dne na den, niceho jsem si nevsimla. Proste uz nevedel, jak se mnou komunikovat a dobre vedel, ze jsem rozhodnuta, tak udelal to co udelal - ted si predstav, ze by to bylo dite, brr 😖 stacil mi pes. V tu chvili jsem vedela, ze kdyby mi psa pustil z balkonu, ze ho zabiju, na 100%.
A ty omluvy a vymluvy, to je presna posloupnost: neco udelam a svedu to na zenskou, budu ji utvrzovat v tom, ze ji nikdo nepomuze, ze si to vymysli a je hysterka, a on se tak hezky stara o deti, pak se zenska ozve - chlap v lepsim pripade se zamysli a na par dni se uklidni, v horsim ji to okamzite vrati - vetsinou fyzicky. Zenska se rozhodne odejit, chlap ae uacne omlouvat, darecky, ujistovani. Zenska bud povoli a za nejakej ten patek bude vse stejne, nebo bude stale chtit odejit a to se projevi opravdu nebezpecne sklony fyzicke, vydirani, vyhruzky a mnohdy to konci fatalne.
pro okolí dokonalý manžel, ale co se děje u vás doma nikdo nevidí. Uteč dokud je čas, takové chování není v pořádku.Vem nohy na ramena a rozum do hrsti.Přeju ti hodně štěstí.
no, holky, díky... ale jsem ráda, že jsem dostala pohled z druhé strany. Já bych fakt strašně ráda a snadno naskočila na to: nic se nestalo, beztak si za to můžu sama ☹. Když jsem se to s ním snažila probrat, tak mi napřed tvrdil, že se nic nestalo, pak že si za to můžu sama, potom třísknul vztekle dveřmi... a teď se tváří, že se nic neděje a dětem upraví pokojíček podle toho, jak jsem si přála... a je mi úplně jasné, jak mu na to naskakuju ☹
@noname4 Víš, my tam s vámi nežijeme, takže se můžeme jen domnívat. Ale jak to líčíš, to vypadá hodně nebezpečně. Není to o tom, že bys mu hned zítra dávala podepsat rozvodový papíry, ale spíš o tom, že mu a) řekneš, že toto NE, b) že mu ukážeš, že se ho nebojíš, c) nebudeš se zdráhat odejít, pokud v takovém chování bude pokračovat. Držím ti palce, abys nezabředla do bludného kruhu domácího násilí a uměla včas vycouvat. Pokud by se situace nelepšila v horizontu pár měsíců, nebo se naopak horšila, mysli na sebe, buď sobecká a nenech si ubližovat. A nezapomeň, že děti jsou jak houby, nasávají úplně vše, co vidí. I ty jsi nasála nějaké vzorce chování, kvůli kterým teď váháš, zdali to náhodou není běžný styl komunikace. Neubližuj svým dětem, nenech je nasávat patologii.
@noname4 Kočko, neuraž se, já jsem na tvé straně, ale reaguješ, jako týraná žena! Uvědom si to prosím! hrozně zpochybňuš sebe-když on říká, že to je normální, jen pošťuchování, atd....
je vidět, že to u vás tak chodí, že tohle není poprvé. nenaskakuj mu na to. Normální to není!!!!!!
@noname4 Můžeš si za to sama? Ty jsi mu dala hlavu pod ruku, aby ti poklepal na čelo? Dobře, sklouzla mu ruka, ale klepat někomu na čelo tak, že mu pak omylem málem vypíchnu oko, to teda normální není. A kdyby to fakt bylo omylem, omluvil by se, že nechtěl, přece!!! Tohle vážně vypadá, že mu za čas sama spadneš na pěst nebo na nohu... ☹
@noname4
Jsi dobra už v tom, ze si uvedomujes, ze je neco spatne, toto je velmi dulezite.
Jak tu psalo mnoho zen, nenech to zajit daleko, abys mu nahodou nespadla, jisteze omylem, na pest a tak dale. Jestli mas dobre vztahy se svoji rodinoi sver se jim.
A priprav se na variantu, ze bys i s detmi od nej odesla nebo on od Vas, nevim jak to mate s bydlenim.
Na MK je plno mamin, ktere jsou samozivitelky s vice detmi a zvladaji to! Neni to snadne, ale je to lepsi, nez se nechat tyrat a nez davat takovy priklad detem.
Drzim ti palce, at to zvladnes 🍀
Mě to připadá, že tě chce fyzicky i psychicky vydeptat, abys odešla, nemá někde zástoj už jinde? Každopádně je to magor a je třeba se ho bát. Zašla bych s rukou určitě k doktorovi a řekla pravdu, na co bys ho měla krýt, když on tě schválně mrzačí? Holka, seber sílu a uteč i s dětmi, připrav si půdu a jděte. Jestli můžeš, nahraj si rozhovor s ním, musíš mít důkazy, jinak z tebe udělá blázna on. On si myslí, že tě má na lopatě, že může všechno. Já bych ho vzala lopatou do palice hned.
Uf, to je hrozné to číst:/ asi bych to rovnou nesměřovala k domácímu násilí, nicméně nikdo s vámi nežije, tak asi nevíme, jak to probíhá, vypadá....ale takto jak to píšeš to vypadá, že ta pomyslná hranice mezi "pošťuchováním" a "násilím" je v tomto případě opravdu velice tenoučká...to co si může chlap dovolit určuješ hlavně ty...Partner by ti nikdy neměl dělat nic, co se ti nelíbí....za mně tě tímto chováním vlastně ponižuje a dělá mu to dobře, jinak by se ti začal omlouvat a pomalu brečet, že ti skoro vypíchl oko/vykloubil ruku/udělal něco se zápěstím...Mně by teda manžel nakládal do auta a sám vezl do špitálu, kde by si sypal popel na hlavu...ne že by se ještě tvářil a urážel, že se nic neděje, to jako sorry, to fakt ne. Doktorům bych rozhodně nekecala v tom, co se jak stalo, ať nemá drahouš pocit, že ho chráníš...Taky bych to řekla rodičům, známým...Když se tě jen pokusí dotknout nějak, jak se ti to nelíbí (plácání po obličeji , rádoby facičky, tahání za vlasy, surové chytání za ruky atd atd...) tak se rázně ohradit, že NE. Rozhodně bych mu řekla, že ty jeho pitominy se ti prostě nelíbí, bolí tě to a ponižuje tě tím..A že si toto ve vztahu nepřeješ a nechceš, aby se k tobě takto choval...Pokud to pak zopakuje, normálně se seber, sbal děti a odjeď..
@noname4 No já nemám naštěstí s domácím násilím zkušenosti, takže to možná vidím mírněji než holky co to poznaly. Podle toho co jsi tu napsala mi přijde, že on si to asi vůbec opravdu neuvědomuje a pořád to bere jako legraci, zejména když to dělala jeho maminka. Prostě jí "roste do obrazu" a kopíruje její vzorce chování, co od ní odkoukal jako normální. To ale neznamená, že takové chování máš tolerovat. Když ti dělá něco co nechceš, není tvá povinnost to snášet. Takže bych mu to prostě vysvětlila a trvala na tom, že takhle prostě ne. Asi to nebude jednoduché, protože on to celé zlehčuje jako žert a asi to pravdu pořád za žert pokládá, ale není jiné cesty, musí to pochopit on že dělá něco špatně. O týrání bych mluvila až když by sis byla jistá že to dělá schválně s úmyslem tě pokořit a ponížit, zatím mi to tak ale nezní.
Není nemocný? Němuže ho něco tlačit na nervovou soustavu a on tak blbne??Aby jen tak dloubl prstem do oka,to mi přijde divný..😬😬😏😏
@alkuska tvůj pohled je zajímavý, ale pokud někomu přijde legrační druhému ublížit, tak jako tak není normální a situace se musí řešit. Příště mu přijde zábavné strčit ženu ze schodů? Navíc to pán dělá manželce, jeho matka jemu či nemocnému muži - to je dost výmluvné.
@msimankova Tak to určitě, však jsem taky psala že si to zakladatelka nemá nechat líbit... Jen že mi to z toho, co napsala, nepřišlo jako jednoznačné týrání, možná je to jen fakt hodně blbá legrace a on to furt nechápe, že už přestřelil. To jsem chtěla říct. Jakože sbalit hned kufry asi taky není uplně adekvátní reakce.
@noname4 manžel z tebe dělá blbou a ty se tak fakt chováš, tohle fakt normální neni a když se na to musíš ptát, jestli si neseš nějaký ten chorobný vzorec na partnery z dětství tak asi se není čemu divit. Měla bys být méně submisivní, ty ho vychvaluješ a chválíš a děláš z něho doma krále a sama se ani nezoveš a ještě mu kýveš že má pravdu že chudák omylem... já ti nevím no, měla by ses fakt zamyslet na svým postavením doma, tohle si dovolit nemůže a když už by to bylo omylem tak rozhodně by mu to nemělo být jedno. Z jeho chování mám dojem, že ti prostě ubližuje schválně a ví že ti ještě může nabulíkovat že si za to můžeš sama...
Na co chces cekat? Az te treba opravdu pripravi o oko? Bude to pak dost? Nebo si reknes, ze mas jeste druhe? Nebo az zacne totez delat i detem?
Jestli si myslis, ze jen zvelicujes, proc jsi nesla k doktorovi? Jestli to nic neni a je to "normalka" tak by nebyl problem mu to rict ne? Sama ale dobre tusis, ze to normalni neni ani trochu!!!
Hned utikej k doktorovi, nech si vsechno potvrdit a jak prijdes od doktora bal kufry.
A - jen tak pro jistotu - nedelej to sama. Pozvi si kamaradku nebo nekoho z rodiny (mamu, otce, sestru, brachu, kohoholi - nevis, jestli mu nepreskoci v bedne, az to uvidi...)
Zustavat je nebezpecne pro tebe i pro deti, necekej, az se stane neco nenavratneho!!!!!
@alkuska no nezlob se na me, ale jak dlouho ma cekat az to pochopi? Pokud nasledkem jeho "zertu" poklepani na celo bolesti spadne na zem a place, tak je normalni, ze stale neuzna, ze prestrelil?
Z toho co pises to pusobi, ze za tyrani situaci povazujes az v pripade, kdy si je toho utocnik vedom. Nezlob se, ale myslim, ze takovy nazor je extremne nebezcny, obvzlaste pro zenu, ktera je prave na pochybach zda nenapadne ublizovani od partnera je vazne v neporadku
@noname4 okamžitě odejdi, je to nasilnik který má legraci z tvoji bolesti.
Ach jo, a dnes se chová,jako by se nic nestalo a ještě je naštvaný,ze se zlobim ☹.
Dobrý den, nezlobte se, ale mě přijde jako hulvát a narušený člověk. Zřejmě z domova zná od maminky jiný chování a zkouší na Vás kam až může zajít. Jeden můj ex mi dal facku, obratem jsem mu ji vrátila a do měsíce byli od sebe. Svému muži jsem jasně řekla, že pokud na mě někdy vztáhne ruku, nebo nedej bože na děti, tak okamžitě odcházím. To, co předvádí Váš manžel je hodně přes čáru a víc než bolest bych vnímala jako to špatné, že se Vám ani neomluví a ještě se Vám směje. To je psychické týrání, které již přešlo na fyzické. A ještě je naštvaný? Hulvát!🤐
@noname4 myslím, že by ses měla svěřit někomu z přátel a fakt odejít.. Časem tohle udělá i tvým dětem.

@majaaa82
Bohuzel dopadne.. Pak kdyz se zakladatelka sebe a bude chtit odejit s detma - prijdou omluvy a ze nechtel a ze to tak nemyslel, pak prijdou vyhruzky ji, detem, zamykabi v byte, pomluvy u rodiny a pratel - a to uz je konec a ne kazda zena to zvladne.
Mimojine muj ex me vydiral, kdyz jsem se s nim rozesla, pze zacal chlastat a jednou mu ujela ruka, pres moje psy. Odesla jsem nakoupit, vratila se, chlap u otevreneho balkonu a povidal mi klidnym hlasem: jestli si to okamzite nerozmyslis - psa pustim! Drzel psa pres zabradli za obojek - bydleli jsme v 8. patre.
Takze radim, zacni resit co nejdrive bydleni, i kdyby jsi jen s detma mela bydlet jinde, budes v klidu a bezpeci!