icon

Únava v manželství

cabalkova
13. pro 2018

Blíží se Vánoce, na které se vždycky těším a chystám, a letos nic... cítím únavu a žádnou vánoční radost. Jsem 10 let vdaná, máme dvě děti (4 a 7 let), manžel odjíždí ráno do práce kolem 6 hodiny a vrací se v 7 večer, bydlíme na vesnici, takže všude se děti musí dovézt, do školky, ze školky, na kroužky, každý den ráno a tři odpoledne v týdnu taxikařím, aby se děti rozvíjely a mohly dělat, co je baví, do toho domek, zahrada, moje práce v podstate na plný úvazek, abychom finančne vyšli, vzhledem k uvedeným časovým povinnostem ale "nastavuju" práci ráno, večer, o víkendech, vlastně nikdy nemám hotovo. A poslední dobou mě to všechno prostě štve... jsem unavená a mám pocit, že nikdo neocení, co všechno dělám, manžel má dojem, že mám doma "pohodu", ale já už mám večer kolikrát vážně dost a už nechci dělat nic, jen tupě čučet na televizi... poslední dobou se proto štěkáme, mám pocit, že by mohl víc pomáhat, a navíc mě teď už vytáčí úplné blbosti... manžel je bordelář, a když relativně poklidím, tak mě pak vytočí, že po sobě neuklidí ani nádobí do myčky... chci mít doma klid a pohodu, vím, že manžel je hodný chlap, děti má rád, o rodinu se stará, nikdy necourá, ale já se cítím utahaná, uštvaná, neoceněná a nemilovaná... co teď s tím dál??

Strana
z3
odula
13. pro 2018

@bayt hmmmm.... uklízečku 🙂

bayt
14. pro 2018

@odula tak dřív to bylo naprosto běžný, lidi měli uklízečku, hospodyni, bydlívali s babičkami, které pohlídaly, pomohly....

odula
14. pro 2018

@bayt spis asi ty babičky. .. ty hospodyně byli spis pro paní urednikovy. Ale chápu point. Ta izolace je děsná. Špatná pro obě strany

bayt
14. pro 2018

@odula No vím, že doby se mění, ale paní vědátorská je taky něco, ne? :D Mně přijde v tomhle ohledu tahle doba děsná :(

odula
14. pro 2018

@bayt paní vědatorská je spis na úrovni paní chudostudentove... státní platy jsou na hovno všude 😂

bayt
14. pro 2018

@odula No jo, ale když je takový grantík, peníze někdy jen lítaj...

Jinak u nas je to tak, ze kdyz je klidne obdobi a muz odchazi z prace mezi prvnimi, tak odchazi z domu v 6-7.00 a vraci se cca 19.00 Tudiz pece o syna je jen na mne. Kdyz to stihne, tak koupe, zatim vetsinou jo, syn je sova. Vecer toho moc nestihneme, oba tak nejak poklidime nadobi, max. se da prat jedna pracka, a spis oba na neco mrkneme. Kdyz to syn umozni, coz casto ne. Vynahrazuju si to o vikendu, kdyz manzel muze, bere syna kazdy den ven aspon na hodinu a pul. Jinak ja delam koupelny a prach, muz podlahy a dost casto zehli. Nerikam ze je svatej, chtelo to taky nejaky vyjednavani, aby pochopil, ze nebudu delat sluzku a chuvu, ale myslim, ze casem sam pochopil, ze s malym je to drina. A nevyspim se ani v noci.

odula
14. pro 2018

@bayt no lítaj. Ale na laseeeery, zrcatecka, udelatecka, konferencicky a tak.... 🤓

merope
14. pro 2018

Možná už to tu i zaznělo - vyděláváš peníze, manžel asi vydělává dobře (když se mu vyplatí jezdit tak daleko). Ty ale nestíháš svou práci, úklid a děti. Jsi uštvaná, unavená a to je nejrychlejší cesta k nemoci. Takže je potřeba se na chvíli zastavit, sednout si a uvědomit si, které činnosti opravdu chceš dělat a nějaké činnosti delegovat. Buď zkrátit úvazek v práci, najít si někoho na úklid nebo někoho na pomoc s dětmi. Úmyslně neříkám, co konkrétně z toho - závisí na možnostech a tom, co bys opravdu chtěla. Nechodí do kroužku dítě sousedky a nešlo by domluvit, že je budete vyzvedávat na střídačku? Musíš být v práci tolik hodin denně? Co takhle se smířit s tím, že některé činnosti v domácnosti převezme někdo jiný (třeba žena, která bude šťastná, že dostane nějaké peníze od tebe)?

Jinak já si tak nějak nechala napsat ve škole hodin, že reálně mám v podstatě dva úvazky, jsem těhotná, od minulého týdne už i papírově doporučený klidový režim (do konce semestru to zkouším doklepat) a přijdu domů a jdu tak leda spát. V domácnosti mám problém si i udělat snídani a v poslední době si často kupuji namazanou housku cestou do práce (dřív jsem nikdy nedělala, přišlo mi to jako zbytečné utrácení). Do toho jsme ještě na podzim malovali a chlap chce doma uklizeno - takže jsem už po malování zvedla telefon a vyzkoušela těch pár holek, co u nás už v minulosti byly (bohužel neúspěšně, takže část věcí zůstala ležet jak byla a doma jen hádky na bordel). Potkala jsem náhodou inzerát, zda nevíme o nějakém úklidu a hned reagovala - půl úklidu hotovo, druhá půlka bude v neděli a pokud se to všechno nestihne (potřebuji se spíše věnovat přebírání a vyklízení věcí, ať mám kam dát věci pro malé a chci mít před tím opravdu "generální úklid"), tak počítám, že se domluvíme na další "spolupráci". Ano, stojí to peníze a nemám jich nějak extrémně na vyhazování (taky učím na VŠ), ale za ten klid doma to stojí. Někdo jde do divadla, do kina, do restaurace - taky pro navýšení pohody doma. A když největší pohodu doma udělá to, že je uklizeno a já v pohodě? Ráda dám to, co bych jinak dala třeba za lístek do divadla (stejně ho momentálně prostě nezvládám).

prostenika85
14. pro 2018

Holky, nechci být hnidopich, ale radit paní na pomoc uklízečku, když ona sama chodi do práce, aby finančně vyšli? Navíc evidentně bydlí někde mimo město, kdyz musí vozit děti do školy a kroužků. Uklízečku, která by dojizdela, aby tak vyvazila zlatem. Starost o dům by odpadla, ale zakladatelka by si mohla hledat další úvazek...

odula
14. pro 2018

@prostenika85 no.... mě spíš zaujala obecně ta predstava. ... ze bych jako nemusela nic dělat. ... 😍 úplně jsem se zasnila . já si furt myslím ze je lepší dát si večer misto uklidu svarak 😉 (zrovna ho piju)

prostenika85
14. pro 2018

@odula Má řeč! A přesně důvod, proč dřepíme ve městě, i když bych si přála domek na samotě u lesa... Holt večer s mužem a sklenicí vína či víkendový rodinný výlet mi je cennější 😉

klea81
14. pro 2018

@gnozka určitě to tak nemáme všechny...

lucka662006
14. pro 2018

@cabalkova Ahoj, taky to tak mám, i když odejdu na půl dne, ihned poté, co se vrátím, musím vše dohánět a začít lítat jak hadr na koštěti. Ihned vařit večeři, protože mi prostě nedá neudělat teplou, ihned hledat poztrácené ponožky, suším oblečení zvenku, chystám svačinu, věci do školy a na kroužky na druhý den, do toho pod stolem drobky. Něco obvykle i hledám, protože to manžel s dětmi dali jinam než obvykle. Prostě když vypadnu, musím vše pak dohánět.

cabalkova
autor
14. pro 2018

@merope Ahoj, pani na uklid mame, a to uz dlouhodobe, priznam se, ze uklid jsem proste vypoustela nebo uz na nej nebyla sila, takze tohle je "poresene". Pracuju z domova, a musim se ohanet, protoze ve statnim vyzkumaku jsou tabulkove platy, ktere jaksi nejsou nic moc, takze musim domu donest minimalne totez, co muj muz, ale k tomu jeste postihat s detmi ty krouzky a rozvazeni a svazeni z "ustavu". Spolecne krouzky s kamarady se nam vloni jeden den v tydnu povedly, letos to nevyslo...

odula
14. pro 2018

@cabalkova aha... no.... tak já to s tebou vyměním 😂

bayt
14. pro 2018

@prostenika85 Tak jednak zakladatelka uklízečku má a jednak to snad není tak drahá služba, aby si ji průměrná rodina občas nemohla dovolit.

odula
14. pro 2018

@bayt no myslim ze "prumerna" asi ne. tedy.... zalezi na tom co povazujes za prumer 😉

bayt
14. pro 2018

@odula nevím, to už by bylo na jinou debatu, ale nám chodívala paní co čtrnáct dní, stačilo mi to, a brala si 500 za úklid

prostenika85
14. pro 2018

@bayt No, tak potom je drtivá většina zde diskutujících silně nad či podprůměrná 😀

mates133
14. pro 2018

Ahoj,no ja myslím,že na psychiku nejnáročnější je ta práce z domova.Je to ten pocit,že člověk by měl ještě pracovat.Zakladatelku chápu,mám dvě děti,menší teprve začíná skolku,práci na plny úvazek,byt,chalupu (druha domacnost) ,manzela co z domacich prací vynese kos a jednou za 14dni vysaje,krome toho tedy v domacnosti dela ty muzske veci.Nevari,nezehli,nevyrira atd. Uklizecku nemam,bydlime v praze,ale rozvazim,deti jsou jeste moc male na samostatny pohyb po svete.Je to fuska,ale je to v pohodě,dokud jsou deti zdrave a ja mohu jezdit do kanceláře,pri odchodu tam nechat pocitac a po zbytku dne se venovat proste tomu ostatnimu.Maly je ted uz mesic stridave nemocny,osetrovacku si nemuzu dovolit,protoze mohe prace by tam na me proste jen pockala,nikdo ji za me neudela,takze ji dohanim z domova a je to psycho,protoze proste kdyz pracuju,mam pocit,ze mi stoji domacnost,kdyz uklizim,mam pocit ze mi stoji prace,udelat si chvilku pauzy je fakt tezke,ne ze bych si to nemohla dovolit,ale jak pise zakladatelka,z pocitu,ze behem odpocinku ta hromada prace jen narusta.Tak ja nevim,podle me je cesta v tom,nejak at uz realne,nebo alespon organizacne poradne oddelit praci a zivot.Alespon u me je tohle zasadni rozdil.Dlouhodobe urcite.

gnozka
14. pro 2018

@klea81 tak ale mě to třeba nevadí . Ja to proste beru , ze to tak má být . Nejsem ustvana. Můj manžel má náročnou praci . A upřímně ani bych po něm nechtěla aby uklizel a pod . Máme rozdělené úlohy . Chlap , žena . Někdy si říkám , jak by si to dneska některé ženy představovali ? Dřív to bylo naprosto běžné s tím , ze chodily do fabriky takže docela dřina a chlapi nepomohli ale vůbec s ničím ani co se týká děti . To už je dneska úplně jiný level . Mě přijde ze se dneska ze všeho všichni kácí. Samozřejmě nezjednodusuji zakladatelky problém . Ale v tom blázinci si je potřeba najít čas na sebe . Proste odjet a ne řešit kdxz pojedu bude doma bordel . Bude no . Ale bude na nej koukat jinak po wellness víkendu 🙂

klea81
15. pro 2018

@gnozka u nás nehrajeme na ženské či mužské práce, chlap vysává, vaří, peče, nekupuje co je zrovna potřeba a hlavně teda sám od sebe. S dětmi chodí ven a věnuje se jim, to je pro něj samozřejmost, když si je pořídil.

sudylichozrout
15. pro 2018

@gnozka zalezi na tom, jak se sama vnimas. Pokud se vnimas predevsim jako matka a pecovatelka o rodinny krb, je to normalni. Nemusis pracovat, obetujes svou karieru rodine a vsichni jsou spokojeni. Cajk. Ja bych tohle nedala. Jsem aktivni clovek s mnoha zajmy, do toho i s detmi pracuju (manzel samozrejme take), prinasim do rodiny pomerne velkou cast penez a nesnasim domaci prace. O ty se s muzem delime systemem kdo k tomu prijde prvni, udela. Nemusim mu vubec rikat, proste vidi neumyte nadobi a me, jak delam nedo jineho, duleziteho a umeyje ho. Ale jinak bezne uklizime spolu, on se stara i o deti, respektive jsou to nase deti, takze se o ne starame oba. Nedokazala bych se (ze sveho pohledu) degradovat na sofistikovany smetak a chuvu. Ani nevim, jestli bych jako zena v domacnosti sveho muze bavila. Asi bych dost zakrnela.
Ale kazdemu, co jeho jest 🙂

sudylichozrout
15. pro 2018

@bayt k nam chodila pani 2x tydne, brala si 300 kc za uklid. Ted nechodi, bydlime uz mimo jeji dosah. Ale asi zas nekoho najmeme.

bayt
15. pro 2018

@sudylichozrout já bych ráda, jenže nemůžeme nikoho sehnat - ptám se jen po známých, abych měla reference, a všechny už jsou obsazené :/

bayt
15. pro 2018

@gnozka asi by si to ty ženský představovaly tak, že máme rovnost pohlaví, že (tj. ne že jeden bude otročit na úkor druhýho jen proto, že mu mezi nohama nevisí koule)

pavlinar
15. pro 2018

ja vzdy rikam, ze nechci aby mi chlap pomahal. Ale aby makal na svym (domacnost, deti) to teda ano!!

gnozka
15. pro 2018

@bayt o tom ale ja přeci nemluvím . Ale proste manžel se stará o auto . Zahradu , dům a pod . A ja vařím , zehlim uklizim a o děti se samozřejmě starame společně . Upřímně takhle rovnoprávnost nás docela táhne do pekel . Chlapi ty koule pravé ztrácí a z zen se stávají ženský s koulema. To ze jsem spokojena ze máme rozdělené role neznamená ze jsem domácí putka . Mám své zájmy . Jezdím s kamarádkami na víkend pryč abych si užila relaxu s kamarádkami a nebo jezdíme s manželem . Mám svou praci kterou miluju . Ale žena je ta co děla domov domovem . To bylo a bude .

vitezove
15. pro 2018

Já bych doporučila si s manželem hrozně v klidu promluvit. Zeptat se jak to cítí on, jestli je taky nešťastný. Jestli cítí, že by chtěl v manželství něco změnit. Promluvit si o tom úplně v klidu, bez hádek, jako lidi co se milují. Domluvte se na tom, co proto uděláte, aby se to zlepšilo. Proč je pro tebe tak důležité, aby bylo uklizeno, co jemu brání v tom, aby dal nádobí do myčky. Vysvětli mu, proč potřebuješ, aby to nádobí bylo uklizené - co to v tobě vzbuzuje za pocity a že takhle to neskončí dobře, a můžete velkou krizi zastavit na počátku. Pokuste se udělat kompromis. Pokud nechceš jet pryč, aby nebyl barák vzhůru nohama - tak co poslat na dovču manžela s dětma. Alespoň na prodloužený víkend. Budeš mít doma pohodičku, klid a trochu si odfrkneš. Udělej si návštěvu kadeřnice nebo kosmetiky, pusť si oblíbený film a nic neřeš.

A doporučila bych vám jet pak někdy spolu na víkend. Bez dětí. Na nějakou fakt romantiku, v hotelu nebudeš muset řešit nádobí, žádný stereotyp. A když zjistíte, že se vám to líbilo, zkuste si na sebe udělat čas třeba 1 týdně nebo aspoň 1 za 14 dní nebo alespoň 1 měsíčně. Nemusíte hned jezdit pryč, ale jít třeba na večeři. Na 2 hodinky snad hlídání jednou za čas najdete. Udělejte si pravidelné rande, třeba každou první středu v měsíci 😀. A fakt to dodržujte. Běžte spolu do kina, na večeři, do divadla, na dlouhou procházku.... prostě buďte jen spolu, vzpomínejte a rozžehněte znovu lásku, která je stále mezi vámi. Jen se někam uklidila kvůli rutině. Udělat si společné rande, je strašně důležité. Pokud se budete doma jen poštěkávat a tupě koukat na televizi, tak brzy jako manželé skončíte.

bayt
15. pro 2018

Tudiz ale mluvis o tom, ze oba delate stejne hodne, jen jine veci. Debata tu byla o tom, ze zakladatelka dela vse, jeji muz chodi jen do prace....Rovnopravnost neni o tom, ze chlap nema koule, nebo ze oba musi nutne delat vsechno jako ten druhy. Jen by proste nemel jeden zit na ukor druhyho.
@gnozka

Strana
z3