Závislost na kofeinu. Jak citlivě řešit?

4. srp 2023

Mám manžela, který je naprosto skvělý. Strašně moc ho miluju, ale uprimne tohle nenávidím. Každý den vypije dvě až tři kafe. Když si kafe nedá, je protivnej jak prdel. Jenže jemu furt ta káva smrdí z pusy a mě to strašně odpuzuje. Už mu ani nechci dat pusu, jak je mi to odporný.
Mate někdo tip, jak s nim tohle citlive řešit?

misha31
4. srp 2023

2-3 kafe denne je ale uplne vporadku, taky bych nerada, aby mi toto mnozstvi nekdo zakazoval.
To muj byvaly byl zavisly na kofeinu - denne vypil 11-14 kav a vykouril 50 cigaret - tomu se rika zavislost.
3 kafe denne vypije vetsina populace

ilone
4. srp 2023

2-3 kávy jsou v pohodě. To normální člověk vypije běžně. Já to mám také tak. A závislá opravdu nejsem. Tak ho požádejte, ať si vyčistí zuby.

areh
4. srp 2023

Kafe není problém, ale zápach z úst. A na to stačí kartáček a pasta, ústní voda nebo žvýkačka 🤷🏼‍♀️

te_reza
4. srp 2023

Mám kávu ke snídani, dopolední kávu a kávu odpoledne. Takže mi to množství přijde úplně v pohodě.

janule0123
4. srp 2023

Tak to jsme v praci závislí snad všichni 🙂 a neuvědomují si ze by někomu smrdelo z pusy, … tak vyčistit zuby, žvýkačku… nemůže byt chyba jinde ? Nikomu z pusy nesmrdi 😎včetně manžela …

zelenaesmolda
4. srp 2023

At zacne jist cibuli.Pak ti jeste kafe prijde v pohode 😀

limali
4. srp 2023

To má asi väčšina ľudí, a mám to tiež. Áno, je to forma závislosti. S tým zápachom je potreba zájsť na dentálnu hygienu. A hlavne, porozpravaj sa s manželom, tu to nikto nemôže vyriešiť za vás 😊

gdpr
4. srp 2023

2-3 sú v pohode pije ich aj môj muž a nemám pocit, žeby bol závislý aj keď ja pijem 1-2 za mesiac 😂 a tiež ani necítim zápach 🤔 ale tak možno by pomohla nejaká výrazná žuvačka alebo umytie zubov po káve nejakou aromatickou pastou

ilone
4. srp 2023

@limali no já bych to úplně závislosti nenazyvala. Sice 2-3 kávy denně jsou moje obvykle šálky, ale když si týden nebo i déle kávu nedám nic se neděje. Stejně tak si dám někdy jen jednu kávu. A stalo se, že jsem jich dala i 5.

zlataberta
4. srp 2023

2-3 kávy denně není závislost a protivná jsem i já, když nemám ráno kávu.....někomu stačí jedna za měsíc, někomu 3 za den. A nikdy jsem z nikoho kávu necítila, když ji vypil.

pilzzee
4. srp 2023

Uff ja vypiju 4-5 a taky bez toho nedokazu fungovat 😀 Muj manzel tak 6, jenze nam obema kafe voni, tak to nicemu nevadi. Hele zakazat kofein mu nemuzes, v tomto mnozstvi (2-3 denne) to neni jeste nijak skodlivy a kvalitni kava je dokonce zdrava, ALE pokud ti to vadi, tak mu muzes doporucit, aby aspon pred tebou ten kofein bral v jine forme (kofeinovy tablety, nebo cokoliv kofeinovyho co neni naky svinstvo).

helen_h
4. srp 2023

U nás v práci bylo takhle z úst cítit kolegovi. Je tedy pravda, že nesnídal, takže dopoledne jen káva s mlékem a i k obědu toho snědl málo. Jak nebylo v žaludku jídlo, byla z něj výrazně cítit ta káva. Později měl taky potíže s pálením žáhy, takže obecně to zažívání neměl úplně v pořádku.
Po vypití kávy je z blízkého člověka, který na tebe mluví z blízkosti, káva z úst cítit, ale po chvíli většinou už ne, nebo postačí ta žvejka.

llluckaaa
4. srp 2023

@ilone a já bych to závislosti nazvala. Ať si to každý vyzkouší. U me přichází při vynechání kávy abstinencni příznaky.
Jinak teda pokusy mi mou drogu sebrat u nás byly, ale nebylo se mnou k vydrzeni, tak jsme to vzdali.

2-3 kafe denně jsou v pohodě. Pokud ti to smrdí, ať si pak bere žvýkačku, vyplachuje ústa ap. Pokud chceš, aby přestal, jdete do toho oba, ať je to fér - on kafe a ty něco jiného, co mas rada a nemůžeš bez toho žít (vybírá samozřejmě on 😊 )

ilone
4. srp 2023

@llluckaaa aha, tak to já s tím problém nemám. Když si kávu nedám, nic se nedeje. Když si dám klidně 2-3 denně jsem taky spokojená. Respektive bych řekla, že u mě jedno když si dám 0-5 šálku kávy denně.

llluckaaa
4. srp 2023

@ilone tak paní pise, ze když si její chlap to kafe neda, je protivny jak p…, pro me to je abstinencni příznak. Já mám teda při abstinenci i bolesti hlavy, slabost, únavu. Když rodila chtěla, ať zkusím přestat pít kafe, tak jsem souhlasila, ale oni ať se taky vzdaji svych drog - manžel cukru, syn telefonu. Jeli jsme na hory a nedali jsme to ani jeden.

llluckaaa
4. srp 2023

@zlataberta zkoušela jsi kafe vynechat par dni, abys zjistila, ze bez nej dokážeš žít? Jestli nedokáže, tak závislá jsi 🙂

zlataberta
4. srp 2023

@llluckaaa no tak jsem, vůbec mi to nevadí, je to moje jediná závislost🙂

martt
4. srp 2023

Myslím si ,že v pití kávy problém nebude. Pokud mu zapáchá z pusy muze to znacit nějaký problém. Ťreba zkažený zub. Chodí pravidelně k zubaři?

llluckaaa
4. srp 2023

@zlataberta Vitej mezi nami kafeholiky 😉 Jsem též a ještě to drze přiznávám 😀

iva139
4. srp 2023

Tak to my s manželem vypijeme úplně bez problému 3 kávy denně a i když ji nepijeme zrovna současně, tak zápach necítím :D

klokanka31
4. srp 2023

A nevadí ti spíš něco jiného, že by to kafe byla jen zástěrka? Co bys dělala kdyby byl závislý na alkoholu? Dvě tři kafe denně se mi nezdá divný...

zelenaesmolda
4. srp 2023

@llluckaaa
U kofeinu staci vynechat na tyden.Za 7-10 dni se telo od kofeinu vycisti a zacne mit znova ucinek.

llluckaaa
4. srp 2023

@zelenaesmolda možné to je, ale zkoušet se mi to znovu nechce 😀

odula
4. srp 2023

Navrh na řešení :"hele, když si dáš kafe, tak ti jde cítit z pusy a mě je to nepříjemný. Mohl by sis třeba 10 minut po kafi vyčistit zuby? Dík".

zelenaesmolda
4. srp 2023

@llluckaaa
ja jsem si tu pauzu dala celkem nedavno kdyz jsem zjistila,ze zacinam obcas potrebovat i 2 kavy denne-normalne mi staci jedna.

klokanka31
4. srp 2023

Holky vy co cítíte po vynechání kafe abstinenční příznaky, tak co to konkrétně obnáší? Já kafe miluju kvůli té chuti, ale když si ho nedám pár dní tak to se mnou nic nedělá 🤔

zelenaesmolda
4. srp 2023

@klokanka31
bolest hlavy,unava.nemusi se ale projevit u kazdeho,zalezi kolik kafe vypijes.

odula
4. srp 2023

@zelenaesmolda ja piju 2-3 kafe denne ( normálně) nekdy vynecham několik dní a nepocituju vůbec žádný. Kdyz jsme měli závar v práci, tak jsem dala i 6, ale to uz jsem si říkala ze je asi trochu moc. To pak i přišla únava a bolest hlavy při vynechání. Ale ty 2-3 kávy denně jsou imo na pohodu. Aspon pro me. Plus piju kafe max do 2 odpoledne, aby se kofein odboural aspoň trochu do večera.

knuffel
4. srp 2023

Jo, taky jsem byla závislá na kafi, minimálně 3 denně. Když jsme byli na dovolené, kafe nebylo, přišla dvoudenní bolest hlavy. Pak jsem si zase dala, pokračovala jsem do doby, než se doma rozbil kávovar. Zjistila jsem, že po tom kafi vlastně tolik netoužím a zkusila to bez, nechybí mi ani ta chuť, nějak mi přepnulo, nevím. A závislá jsem byla určitě. Teď piju zelený čaj, možná to je z bláta do louže. 😁

zelenaesmolda
4. srp 2023

@odula
Me staci jedno kafe za den ale i ty 2-3 jsou cajk.A piju taky po obede protoze jinak bych nespala.