Důvod k rozvodu?

saurek
10. říj 2022

Zdravím.
Jsem vdaná, s manželem jsme spolu asi pět let, máme syna (18 měsíců). Pokusím se napsat náš problém ve zkratce, jak nejlíp to půjde.
Manžel kouří, hulí a pije. Není to nic nového, už jsem si ho takového brala, jen s tím rozdílem, že mi to nevadilo. Ale s narozením syna se to změnilo. Nebetyčně mě se*e, že ty věci dělá, každý den krabka cigaret, každý den si po práci zahulí a vypije pár piv. Štve mě to. Smrdí mi to, nechci aby to syn čuchal, nechci, aby z manžela byla vyhulená troska, aby měl špatné zdraví, zároveň mě i štvou ty peníze, které to stojí, moc jich totiž nemáme (rekonstruujeme dům). Když mu to řeknu tak se urazí, dva dny se mi vyhíbá, a pak je ticho po pěšině. Řešit to nechce. Nikdy se mnou nechce naše problémy řešit. Neumí to, nechce - vlastně nevím. Moc mě to štve, trápí mě to, nevím, zda jsem ochotná v takovém vztahu být až do konce života. Zároveň nedokážu říct zda je tohle ten problém, který by u mě mohl být důvodem k rozchodu. Nevím, kde je má hranice únosnosti. Jako otec funguje dobře, po partnerské stránce je to trochu horší. Dalším problémem je, že si vůbec nečistí zuby. Ale jakože fakt ne. Jestli si je vyčistí jednou za x týdnů? Nevím. Teď jak to píšu tak mě samotné je to odporné. Několik zubů už nemá a je to vidět. Trochu se za to stydím, že můj manžel nemá zuby, a to ještě neměl 30 let. Vůbec nevím, co chci vlastně slyšet, možná bych si chtěla přečíst vaše názory, a poptat se, zda je někdo rozvedený, a jaký k tomu měl důvod. Já nechci rozbit

saurek
autor
10. říj 2022

* nechci rozbít rodinu, syn manžela miluje, a budujeme si společný život (dům a tak) ale zároveň nevím, jestli jsem tohle ochotná ještě tolerovat.
Děkuju za vaše rady a zkušenosti.

pomerancik
10. říj 2022

Tak manželé v dobrém i ve zlém.. už sis takového vzala, pořídila sis s ním dítě, opravujete barák takže moc nevím proč si teď vymyslíš, že si na něm něco nelíbí... Respektive opadla zamilovanost a ty už se vidíš u někoho jineho... Já měla kdysi podobný model (zuby teda měl) ale rozešla jsme se s ním, protože jsem.si nedokázal představit že s někým takovým budu mít dítě... Je třeba zvážit jestli máš kam jít atd...

saurek
autor
10. říj 2022

@pomerancik nemyslím, že by to bylo tak, že se vidím u někoho jiného. Nevidím se vlastně nikde. Jak píšu, dřív mi ty věci nevadily, ale s příchodem syna se mi otočil život, a já bych si holt některé věci představovala jinak.

lencaa11
10. říj 2022

@saurek tohle je těžké rozhodování ale když napíšu svuj podhle zpetne tak "nikdy nebudu už s chlapem jen skrz děti " kdyby byl takový TATA tak tohle nedělá a nebo přestane ano každý jsme jiný každý máme své chyby kdo ne a když třeba není dítě tak si žena řekne že dítě ho změní žádného chalapa dítě nezmění ať je to násilník ,gembler ,hulic atd v tohle zůstává každý stejný tak že koukej na své dítě zda je to dobrý příklad pro jeho dětství ,vzor atd a hlavně přesně i finance ....asi bych si promluvila doma sním a když žádná změna nenastane řádila bych se po svém s malim držím palce ☘️☘️

camelinka
10. říj 2022

@saurek Omluva za uprimnost, ale vzala sis vyhulenou smazku a dokonce sis s nim poridila dite, takze mas dve moznosti, a to je, doklepat to s nim, coz nebude zadny med, nebo zacit nekde znova, s nekym lepsim, nebude to sranda, ale aspon dite dostane sanci vyrustat v normalni rodine...

zrzinda
10. říj 2022

Sama píšeš, ze sis ho takového vzala. Tak moc nevím, co teď chceš 😔 Ano, chápu, ze je to nechutny a ze te to štve. Ale předělávat člověka takhle po svatbě mi přijde proste ujety.
Jednou jsem si te vzala takového, jaký jsi, tak te teď ale nebudu přece předělávat. 🤷‍♀️

saurek
autor
10. říj 2022

Holky máte pravdu. Asi to ode mě není fér, chtít, aby se změnil, ale ta intenzita užívání trávy a alkoholu se postupně tak nějak navyšovala, a teď už to dosáhlo míry, která mi vadí. Lidé se mění, a to, co mi dřív přišlo docela okay, mi teď nejde přenést přes srdce.

atraps
10. říj 2022

@saurek na straně druhé, omezení marihuany nebo její úplné vyloučení (myslím užívání), ti taktéž ukáže jinou tvář manžela (víc mrmlani, nespokojenost, nervozita).... Pevné nervy přeji....

emillyhk
10. říj 2022

No, chudák dítě, tohle není zrovna otec roku 🙈 Sice píšeš, že jako otec funguje, ale mě to teda nepřijde - hulí, pije, nemá základní hygienické návyky... Jako chápu, že teď s dítětem jsi asi prozřela, ale jakého sis ho vzala, takový je. Není mi moc jasný, co čekáš, že se bude dít, až dítě povyroste? Jak mu chceš vysvětlovat, že se má mýt, čistit zuby, když to táta nedělá? Těžko mu budeš v pubertě vysvětlovat, že nemá kouřit, hulit a pít, když to denně vidí u táty? Chceš, aby tvůj syn byl jednou stejný? Co peníze? Bude u něj přednější hulení a cigarety nebo dítě a jeho potřeby (boty, školka, škola, výlety, kroužky, atd.)? Někdo by možná řekl, že jak sis ustlala, tak si lehni. Někdo bude radit, ať se co nejdřív rozvedeš. Já bych poradila si VŠECHNO znovu promyslet...

sinicka
10. říj 2022

No, hulení, kouření, pivo.. budiž.. ale nevyčištěný zuby, to bych ho hnala :D .

victress
10. říj 2022

chudák dítě, vy jste pomalu zralí na sociálku kvůli prostředí, kde vyrůstá dítě!!, buď rychle vezmeš roha a najdeš synovi normálního chlapa nebo špatně dopadneš...👎

pampeklec
10. říj 2022

Jediná rada, co mě napadá, je si jít o tom popovídat s někým nezávislým... poradna, terapeut, něco takového. Dá se najít i zdarma, pokud jsou peníze problém. Klidně sama. Prostě někdo, kdo ví jak se zeptat a umí ti dát zpětnou vazbu, popsat ti tvojí situaci nezávisle, ukázat možnosti. My tu nevíme detaily, nemáme zkušenosti.

Já tě chápu, že ti teď vadí věci, co dřív nevadily. Mám to stejně, dokonce možná mě některé věci přišly naopak skvělé a teď mě strašně štvou 🙂 Jemu taky nejspíš přijde, že jsi se změnila, stejně jako tobě přijde, že se změnil on. To je v pohodě. Spíš mi připadá problém, že nejste schopný spolu o tom mluvit. S tím by ti právě taky mohl pomoct někdo další - jak to podat, aby to s tebou manžel chtěl řešit. Třeba má sám nějaký problém, který se právě snaží "řešit" tím hulením a kouřením.

Ještě kromě toho, že bych si promýšlela budoucnost, zamyslela bych se i nad těmi pozitivními věcmi minulosti a současnosti. Proč jsi s ním vůbec začala chodit? Co se ti na něm líbilo? Co je teď skvělé? Určitě ti někdo řekne, že zavíráš oči před problémama, ale mám vyzkoušené, že když se soustředím na to pozitivní (včetně toho, abych si kamarádkám nestěžovala, ale naopak svého muže a děti chválila a obdivovala, aspoň většinu času), všechno líp funguje (asi jsem prostě líp naladěná, takže ostatní doma tolik nemrmlají a taky jsou líp naladěný, líp spolu zvládáme řešit problémy a tak). Není to řešení, ale myslím, že jeho dobrá "podpora" jo.

saurek
autor
10. říj 2022

Holky děkuju za všechny komentáře, určitě mám o čem přemýšlet. Doma jsme měli dnes večer konečně konstruktivní rozhovor, kdy jsem manželovi vysypala vše, co mi vadí. Jeho reakce? Pláč a sliby. Řekl mi, že pokud chci, aby přestal, tak mu musím být oporou a pomoct mu. Chci tomu dát šanci, ale bojím se, že to jsou jen plané sliby. Bojím se budoucnosti. Chci pro syna to nejlepší, ale nevím, co pro to udělat. Snad to dobře dopadne. Co se týče zázemí tak já mám kam v případě nouze jít, mám milující podporující rodinu, ale doufala jsem, že se nikdy nedostanu do stádia, že se k nim budu muset vrátit.

ckocka
10. říj 2022

@saurek Mně se zdá že od něj chceš v podstatě zázrak, odbourat hned tři závislosti, to by dal člověk jen s největším sebezapřením. Vzhledem k tomu že do nich spadl pevnou vůlí asi nevyniká.

martt
10. říj 2022

@saurek Nevím jak hodně je na těch třech věcech závislý, ale pokud se chce toho zbavit tak určitě ne všech tří najednou a v tomhle případě bych volila jít cestou přes odborníka. Protoze pokud je závislý na alkoholu, marihuaně a cigaretách tak pokud vysadi vše najednou nejen , že to s nim zamavá psychicky ale může i fyzicky. Na víc je potřeba , aby ses obrnila hlavně ty. Bude to pro vás hodně těžká zkouška .

te_reza
10. říj 2022

Znám spoustu lidí, o kterých vím, že hulí trávu a nikdo by to do nich neřekl. Jsou to naprosto normální lidi normálního vzezření a kdyby to člověk nevěděl, tak to nepozná. To jen tak na úvod.
Jestli si nečistí zuby a hygiena vázne, tak to je fakt hovado a tím by měl začít. V dnešní době vykouřit krabičku je fakt šlupka, to bych si vzala za cíl omezit jako druhý. A vyhulí toho kolik a jak?

saurek
autor
10. říj 2022

Pevnou vůli nemá, snažil se přestat kouřit už několikrát, jednou to 3 měsíce vydržel, ale pak se k tomu vrátil. V práci má kolem sebe samé kuřáky tak ho to asi svádí.

saurek
autor
10. říj 2022

@te_reza nevím, kolik trávy vyhulí na množství, tp nedokážu odhadnout. Hulí ze skleněnky, ve všední dny každé odpoledne po práci. O víkendu i 3x za den.

te_reza
10. říj 2022

@saurek a je z něj znát, že je zhulenej nebo ne? Já za huliče považuju ty, co už nevědí která bije, to z toho, že si po práci zahulí z něj určitě nebude.

saurek
autor
10. říj 2022

@te_reza Po zahulení je vyklidněnej, takovej v chillu nebo jak to říct. Ale já už z toho mám pocit, že bez toho nemůže být. A když delší dobu nehulí tak je protivnej a náladovej. To už mi přijde moc - že ho ta tráva takhle mění.

te_reza
10. říj 2022

@saurek když víš co, i tom by se dalo polemizovat. Někdo si zahulí a někdo si dá dvakrát dvě deci vína 😄 ale jestli už to je nad rámec té pohody doma, měl by to taky omezit.

me_druhe_ja
10. říj 2022

Já tě chápu v tom, že ti teď vadí, co přes dětmi ne. Přítel kouřil odjakživa, kouří snad od 12 let už....Někdy víc, někdy míň. Zkoušel přestat několikrát - bezúspěšně. Mě to nikdy nijak nevadilo. Já kdysi kourila taky, ale to spíš frajersky na střední, nekouřim už přes 15 let. Ale nevadilo mě to. Když měl starší půl roku, tak prodělal mrtvici, malou a naštěstí se nic závažného nestalo. Nicméně stejně že. A přestal kouřit. Nějak jsem doufala, že tohle byla ta poslední kapka, aby to zvládl. No ne no....vydržel nekouřit jako vůbec něco přes rok...pak začal sem tam cigareta, třeba 2-3 do měsíce...a pak se to stupňovalo a teď po 2,5letech už zas kouří hodně a furt. A mě to najednou děsně sere....za prvé se skrz tu mrtvici bojím, najednou mě to hrozně smrdi a vadi mi, tak smradlavej chodí k dětem (i když si vždy umyje ruce). Nevím no... rozcházet se k kvůli tomu nechci, ale co mi dřív nevadilo, mě teď děsně vytáčí.

ninibystrous
10. říj 2022

Můžete zkusit variantu elektronky manžel též vykouřil krabku denně ale co se mala narodila přešel na to ale trvalo to než jsi to na zvykl sem tam si dá ještě cigo v práci a huli taky ale až mála usne kolem té 20h tak si dá jinak ne. Nuže zkusit se domluvit s manžel ať prošte si zahuli až malej bude spát a přejít na elektronku

martinka_33
11. říj 2022

@saurek zkus se v okolí poohlédnout po nejaké poradně pro zavislé. U nás je možnost domluvit sezení i pro rodinu závislých. Mohli by poradit, co ty můžeš udělat, jak být oporou. Pokud on sám chce s tím něco dělat, zkus nadhodit že by se zašel poradit i on, nevím odkud jsi, ale třeba je anonymní poradna pro závislé i u vás.

dashyyy
11. říj 2022

@te_reza souhlasím úplně..

veruuu_kubesovic
11. říj 2022

@saurek
a co ti to najednou vadí, když jsi to tolerovala uz pred svatbou 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

saurek
autor
11. říj 2022

Děkuju vám za rady, zkusím se podívat po nějaké odborné pomoci. Přiznám se, že mě tahle varianta ano nenapadla, protože má k tomu manžel určitý odpor. Ale třeba znění názor. Nemůžu ho k tomu donutit, musí chtít sám.

aneta15
11. říj 2022

@saurek přijdu si jak z jiného sveta. Jako porovnávat skleničku vína a hulení je pro mě úlet. Napíšu Ti to z pozice ditete. Můj děda byl alkoholik. Nebyl agresivní, pro děti by udělal první poslední ale chlastal. Moje mamka se nedotkne alkoholu. Má z toho fakt celoživotní trauma. Já mám na něj vzpomínky z dětství jak leží ozralej na gauči a my se chodíme koukat jestli dýchá. Jinak byl fakt hodnej ale všechny hezký vzpomínky mi vytlačil ten alkohol. Můj tchán je taky alkoholik. Ač hodnej a chytrej chlap tak z něj závislost udělala člověka "debila" Trpí tím celá rodina. Moje děti tam nepouštím, nechci aby zažili, to co já v dětství. Pokud nebude chtít on, tak Ty ani vašich 10 dětí nic nezmuzete. Vím o čem mluvím. Můj děda byl 3x v léčebně ale z donuceni, kdy babička vyhrožovala, že odejde a on pod tlakem souhlasil. Měsíc dva sekal latinu a pak do toho spadl ještě víc. Odpovez si sama jestli chceš, aby tenhle člověk byl vzor pro Tvého syna. I když to může mít i opačný vliv. Můj manžel svým otcem pohrdá a dělá vše pro to aby nikdy nedopadl jako on. I když on začal "hodně " pít az když byl manžel dospělý.

pavca1982
11. říj 2022

@saurek A já si zase myslím, že kdyby chtěl přestane kvůli Tobě i dítěti. Mám doma taky takového. Už nekouří a pivo si dá tak jedno za týden a někdy ani to ne.

jola777
11. říj 2022

Přijde mi jako bys měla doma jednoho mého ex. 🙈Ten taky několikrát týdně hulil a pil. Tenkrát mi to nevadilo, jenže jsem si jednou naštěstí uvědomila, že když by jsme měli děti už by mi to vadilo, a hodně. Takže jsem to raději ukončila dřív než by přišli třeba ty děti...