Jak si říkáte o dárky, které konkrétně chcete? Vždycky dostanu něco, co vůbec nepotřebuji...
Tchýně mě každé Vánoce potěší nějakým „vkusným“ pracholapem. Nad dárkem se usměju ale radost mi neudělá. Ale nevím, jak jí říct, že to jsou kraviny, když jich má plný byt. Jsem zoufalá a uvažuju že použiju nějakou „to mi kup“ aplikaci, protože náznaky vždy pochopí špatně
Jaké nejhorší dárky jste dostaly Vy?
Já vykopávám: přála jsem noční krém a dostala jsem indulonu. :( :P :O😖😖
@zuzkabrum indulonu 😀 tak to je masakr. Po mnoha letech jsem ze strany sve rodiny docilila toho, ze jen deti dostanou kd babi a dedy drobnost a my si nic davat nebudeme, ani se sourozenci ani nic pro synovce a netere. Ze se sejdeme vsichni v jeden den, doneseme nejake mnamky a uzijeme si spolecne chvile. Ze strany od manzela to tak fungovalo davno, ale jak se narodily deti, rozjelo se obdarovavani.... pro me nocni mura co kupot kdyz je nevidim tak casto a neznam.
A teda nejhorsi co jsem dostala konkretne ja, to nemam. Ale kdyz muj manzel dostal od sve rodiny pestrobarevne obleceni vkusu co absolutne nenosi. Takze zadna katastrofa, na indulonu to ale nema 😀 to radeji nic....
@zuzkabrum My si dárky dáváme spíš výjimečně. Kdyby to bylo častější a dárky by se mi nehodily, zkusila bych to osobně naznačit spíš v úplně jiném kontextu, než co se týká samotných dárků. Příklad dostala bych sadu luxusní sadu sprcháčů, tak bych se někdy zmínila o tom, že např. miluju jednu konkrétní značku a je super a jinou nepoužívám (nebo v mém případě, že se snažím jet bez kosmetiky a tohle nevyužiju.) Nebo třeba mezi řečí poukázat na to, že nosím jenom sukně a šaty, aby si ostatní domysleli, že mě nemají obdarovávat džíny.
Každý to má samozřejmě jinak, ale já bych na to šla takhle oblikou, abych nemusela urážet ty konkrétní dárky.
ja si pujcim oriflame katalog a ukazu ji co se mi libi, většinou si to hned napiše :D naznaky nefunguji nikdy a nikde.
@zuzkabrum u nas to funguje tak, ze ja si s nasimi reknu, co bychom si prali. Ale ne pred Vanoci, bavime se o tom casto v normalni konverzaci. Vyplyne to z hovoru. Vim, ze ma mama rada letectvi, tak jsme ji s brachou napriklad poridili jako darek hodinu na leteckem simulatoru. U taty zas vime, ze ma rad dobre vino. Nebo o necem mluvi a my si to zapamatujeme a pak mu to poridime. S rodici od manzela to mam pododobne. A s manzelem? Cely rok sleduji, co resi, co by rad, o cem mluvi a pak neco vyberu jako prekvapeni 🙂
U darku pro male dcerky se nas nastesti vsichni ptaji, co bychom radi a koupi to, co jim rekneme. A ja jsem obdarovavana tez podobne, nebo se me nasi primo zeptaji, co bych rada, co mi udela radost.
Takze nam vlastne odpadaji ty trapne situace s darky na houno. Se vzdalenejsimi pribuznymi to vsichni navzajem resime dobrou kavou, kosmetikou a tak. Je to sice "jen" vymena podobnych balicku, ale nemyslim si, ze bychom kdy dali blbost. Vime o to, co ma kdo rad.
Já můžu konkurovat. expřítel si vydedukoval, že když mám ráda zvířata, tak mi udělá k narozeninám radost skelet sklípkana 😂 málem jsem se po... 😂
Máti mi před pár lety při hovoru řekla, že si vždycky přála mít presovač (nikdy předtím jsem od ní nic takového neslyšela). Tak jsme se s bráchou složili a koupili ho k Vánocům. Byl to pákový Delonghi, tenkrát pro nás nevydělávající za dost peněz. Byla nadšená a vše super, ale pak jsem si všimla, že si dál vaří s tatou turka. Tak se ptám a ona, že jsou zvyklí na velké kafe a tohle dělá jen takové maličké a jestli si to s přítelem nevezmeme (já kafe nepiju). Toliko k vysněnému dárku 😀
Já dostala gelovou svíčku a uvnitř svicky byl na baterky nějaký moturek co měl asi po nahřáti svíčky hrát. Když jsem svicku rozsvítila moturek i baterka se začali pálit. Puch přes celý byt... No svíčka letěla dřív, než stacila udelat ještě větší paradu. 😊
My to naštěstí vůbec v rodině nehrotíme, s manželovou stranou si nedáváme dárky vůbec. Akorát přispějeme na dárky dětem, synovcům a neteřím, ale ať si pro ně švagrová vybere sama. Já absolutně nevím, co vše mají a nemají, takže tahle cesta je úplně nejlepší. V mojí rodině, tam ano, ale nepřeháníme to a většinou si řekneme. S mamkou si třeba vyměňujeme oblíbené parfémy apod. Překvápko asi akorát nějaké pro manžílka, ale ten je zase zoufalý, ať si řeknu co chci 😀 Nikdy na to nebyl, něco vymýšlet. A když je to většinou blbost, takže to taky nepotřebuji. Vánoce prostě u nás nejsou jenom o dárcích, ale o té pohodě a klidu. Až se nám podaří miminko, samozřejmě, že se bude obdarovávat děťátko 🙂. Jsem fakt ráda, že to je u nás celkem na pohodu. Tchýňku mám skvělou, ale zbytečně se kravinama neobdarováváme 😀.
@zuzkabrum A co přes manžela? Že by to třeba nějak řekl on, co by sis tak nejvíc přála...
Teď jsem si ještě vzpomněla, že manžel řešil tohle u mé sestřenice, která mu často dávala pro něj nevyužitelné dárky. Té jsem se snažila to pořád vysvětlovat já, protože jsem věděla, že jinak jí to jednou on řekne na plnou hubu, že se mu tyhle věci nehodí. Nakonec jsme jí šetrně sdělili (už si ani nevzpomínám kdo z nás), že manžel nesnáší hromadění věcí, snaží se jich mít co nejmíň, a proto vůbec nechce dárky, které vydrží. Od té doby od ní zásadně dostává jen to, co se dá sníst nebo vypít, a je spokojený 🙂 (Ne vždycky se úplně trefí do jeho vkusu, ale prostě není to nic, co by pak musel skladovat.)
hele a ptajse tě jako, co byste chtěli? nás se vlastně ptaj, my samozřejmě nic nepotřebujem, rádi si všecko vyberem samia tak. ale buď si říkáme úplně konkrétně - pošlem odkaz, že tohle, jakože nejen věc, ale i značka atd., a pak jsme taky udělali to, že sme napsali takovej seznam a dali jim to jakože "tímhle nám vždycky uděláte radost", a tam vypsali různý dobroty a tak, trochu vyspecifikovat. a docela ten seznam používaj kupodivu. i když teda často je to stejně jako ne úplně podle představ:D ale co už. takhle se aspoň někdy trefěj.
jinak bych jim to řekla prostě normálně. slušně s úsměvem, vim, že ste mi chtěli udělat radost, ale já bych ocenila spíš něco xy. ale možná bude všecko tady marný, pokud jsi místo nočního krému dostala indulinu, to je fakt gól:D ale zas t akovouhle věc bych nezadávala někomu, kdo je takhle mimo. takovejm lidem se snažit zadávat co nejvíc jedlý dárky, kde není až tak co zkazit.
Já jsem vloni napsala tchánovi mail. Milý Ježíšku, kluci by si přáli tyto sáně (odkaz na konkrétní sáně), mě by usnadnil vaření ponorný mixér....
Dárky od něj byly vždy drahé hlouposti, a on byl rád že nemusí nic vymýšlet 😉 už se ptal, kdy mu pošlu co nám má koupit 😁
Uplne na ferovku se zeptame (jak ja tchyne, tak ona me), stejne u svagrovcu. Svagrova posle na vyber, ja si vyberu a reknu ji co koupime. Vanoce moc nemusim, tak jsem rada, ze nevymyslim a mam to relativne rychle hotove.
Nejhorší dárek jsem dostala takový, který jsem té osobě sama darovala předešlý rok. Jaký chci dárek, tchyni nehlásím.
Od tchýně se mi takové dárky kupí každý rok, a ještě návdavkem jednou k narozeninám. Ona to myslí dobře, ale vždycky to je něco... Jako například utěrky, které nesají, vykrajovátka na brambory, asi stoletý hnusný svícen, :D Několikrát jsem řekla, co bych si přála, ale vždycky z toho vyleze něco podobného viz výše, takže už to neřeším a raději nic neříkám
Z mojí strany je nás hodně, dali jsme si limit 500 Kč na rodinu a dáváme si tipy. Já chci většinou za nás kuchařku do sbírky a nevidím nic neromantického na tom poslat tip 🙂, stejně jako uvítám, když oni dají tip mně. S manželem si navzájem posíláme přání Ježíškovi (emailem), stejně jako s jeho rodiči, vždycky si Ježíšek vybere a přidá nějaký překvápko. Všichni mají radost a kolikrát se navzájem inspirujeme, třeba v kosmetice, kterou si přeje tchýně apod...
Já píšu vždycky e-mail "Ježíškovi" (a to i "narozeninovému Ježíškovi" 🙂 ). Přidám vždy odkazy na konkrétní věci s tím, že posílám tip na víc věcí, než jednu, a ať si vybere, co chce. Píšu takhle i našim a minulý rok jsme to začala praktikovat i u manžela. Vždy dodám, že jsou to jen tipy a můžou mi dát co chtějí, ale zatím se nikdo nechtěl obtěžovat vymýšlením a jen klik na odkaz a objednal 🙂 Když si člověk neřekne.. Škoda jen, že to nedělají i ostatní a např. tchyňka je stále u svého "ja nic nechci a nepotřebuju"..
U sebe dárky neřeším - jak psaly holky, jednak mám ráda překvapení a jednak se to vždy tak nějak rozptýlí (moje ségra nebo naši dobře ví 🙂 manžel už se to naučil 🙂, že třeba knížka mi udělá větší radost, než svetry, které by si vybraly jeho sestry a u babiček ocením už jenom tu práci, kterou se sháněním měly).
Co ale donekonečna řešíme jsou děti. Ve velké rodině je docela nepříjemné, když se pak sejdou stejné dárky najednou. Snažím se vysvětlovat, že bychom se měli nějak domlouvat, ale............
je to marný, je to marný, je to MARNÝ !!
🙂
A korunuje to vždy moje babička (dětí prababička). Viz. letošní Vánoce:
Babička: koupím Adriance tu mořskou panu, o které mluví
Já: jéé, no to je paráda, to bude nadšená
o pár dní později
Babička: tak jsem Adriance koupila ten box s koníkem
Já: no...ale ten pro ní máme my, vždyť jsi mluvila o té mořské paně???
Babička: no, tu zrovna tam ale neměli.........
🙏😅
Říkáme si v rodině o konkrétní dárky, abychom se vyhli nechtěným. Těch jsme si užili dost.
Řekla bych, že má tchýně je na to expert 😎
Já osobně jsem dostala 2 metry asi 2 cm molitanu (zřejmě z OBI) jako podložku na jógu 😗
Ale chudák synovec asi v 10 letech dostal pod stromeček knihy z jejich knihovny (notně použité), aby si je mohl přečíst 😟
@pavelkamat to je mazec 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Mým rodičům normálně řeknu, co bych ocenila (letos chcu dálniční známku a pyžamo). Tchánstvo radši dává do obálky a aby nepochybil manžel, píšu dopis Ježíškovi (obvykle seznam do knihkupectví).
Já si neumím říkat o dárky a rozhodně ne tchanovcům. V důsledku toho jsem dostala dvakrát po sobě deky, ty první jsme využili, druhá sada je ve skříni nevybalená, jednou na ni třeba dojde. Za mě top dárek k Vánocům byl kýbl a mop. Asi si mám uklidit, nebo co. Jinak když přijedou nebo dojedeme my, dost často dostávám oblečení s douškou, už jsem to zkoušela dát všem ženským z okolí a nikomu to nebylo případně prostě tašky s vyřazeným oblečením, pěkným, ale obvykle jiné velikosti. A já furt nevím, co s tím, už jsem uvažovala, jak to prešít brát to prostě jako látku, ale není čas.. takhle jsem dostala i kus záclony, máme velká okna, tak by se nehodila a bydlím tu deset let, takže záclony máme. Vymyslela jsem, že si z nich ušiju pytlíky na zeleninu do krámu, ale leží mi to u už skoro dva roky. Každé narozeniny a Vánoce se bojím, co zase dostanu, asi je docela horor mi něco kupovat, když si neřeknu, ale to, co bych chtěla, mi nikdo nedá ☺️
@mourovatakocka taky dobrej výčet:D a prosimtě, co to je oblečení s douškou?:D jsem asi mimo? to je celkově dost zvláštní dárek, ty záclony třeba..:D ale pytlíky do krámu sou super nápad, směle do toho! :D
@mourovatakocka ale přivedlas mě na myšlenku, že bych si někomu právě řekla o ty sáčky. já si sice říkám, že bych si to mohla ušít, ale šít záclonu bych asi neuměla, když neumim ani normální látku pořádně:D sice mě to experimentování baví, ale ty sáčky by asi zas nebyly tak ýzy pro mě.
@normalnimatka myslela jsem to jako s dodatkem. Jako že tady máš nějaké triko, tak si říkám, jé to je fajn, třeba mi to bude, no a vzápětí se dozvím, že jsem asi tak třicátá pátá, u koho skončilo 🙂

@zuzkabrum O dárky si neříkám, mám ráda překvapení, jsem za dárek vděčná, diktovat si co chci dostat by mi přišlo neomalené. Přeješ si noční krém? No tak si ho kup. A neříkej že jsi indulonu nevyužila 😉