icon

Jak slavíte Velikonoce s dětmi? Pomlázka nebo sladkosti?

klokanka31
9. dub 2023

Slavíte klasicky s pomlázkou, nebo vašim dětem schovává velikonoční zajíček sladkosti? A co vajíčka, barvíte? 🥚

Strana
z3
somalicats
9. dub 2023

@klokanka31 To polévání vodou mi přijde ještě jako dobrá sranda, protože stačí být nachystaná a tomu klukovi to můžeš vrátit 😀.

klokanka31
autor
9. dub 2023

@somalicats Oni ale používali studenou brr 🥶

michaela666
9. dub 2023

@klokanka31 Joo to jsem takhle skončila komplet oblečená ( 20 minut před odjezdem vlaku domů od přítele) v ledové vaně. Tenkrát to bylo poprvé a naposled, co tuhle hloupou tradici praktikoval. Já milovník horké vody, malém mě švihlo. 😃

hermanka88
9. dub 2023

Neslavime vůbec.

jane46
9. dub 2023

@hasara33 To s temi certy jsem si mohla odpustit, chapu co mohly napachat napady rodicu a jinych v nasem detstvi. Verim tomu, ze ma hodne lidi negativni zazitek spojeny se svatky, at jsou to ty jarni nebo zimni a nesou si ho s sebou cely zivot. Ale proc ho prenaset na nase deti. I certi se daji podat jinak, bez traumat a straseni. Pomlazka se da vysvetlit bez schvalnosti a nasili. To me jen trochu nakoplo to "ani nahodou, je to desna tradice, co nedava ani za mak pozitivniho"

michaela666
9. dub 2023

Smysl šlehání pomlázkou je o tom, že mladá a svěží energie z větviček měla přejít na dívku/ženu a negativní pocity a nemoci naopak do pomlázky ne?
Kde máte v podstatě koledování nějaké násilí? Velikonoce jako takové přece nemůžou za to, že naši spolužáci v dětství si nás někdy "podali" protože byli hloupí.

ferda90
9. dub 2023

Mě se líbilo, že kdysi kluk přišel na pomlázku, dostal ovoce a sladkosti a dobrý. Dneska dát nějakému puberťákovi jen sladkosti, tak vás kolikrát pošle někam, přijde mi, že aspoň tady ve městě je to spíš o penězích a to se mi moc nelíbí. Ale myslím si, že takové velikonoce můžou být hezké někde na dědině

jane46
9. dub 2023

@ferda90 I na vesnici... Ty pohledy, kdyz nedostanou znackove sladkosti ci penize. Letos kolednici nestastni z hromady nevarenych vajec 😄 Tak moje domaci pernicky nebyly oproti tomu tak hrozne 🤭

hasara33
9. dub 2023

@jane46 já myslím, že málokdo má vysloveně tak odmítaví postoj vůči svátkům, ale hodně lidí dnes si to zkrátka chce dělat podle svého 🤷‍♀️ dokud je naše dcera ještě malá a nemá z toho tak úplně rozum, tak to je spíš v naší režii, samozřejmě 🙂 ale až bude větší, budeme to dělat tak, aby to vyhovovalo i jí a ne jen nám a to se týká i čertů, pokud bude čerty chtít, nebudou jí děsit, nemám problém s tím čerty zvát nebo jí brát na nějaký čertovský akce, ale výslovně dítě strašit a jedno jestli tím, že ho odnese čert, Ježíšek nepřinese dárky nebo dostane pomlazkou nasekáno mi přijde naprosto zcestné .... nejdůležitější je podle mě udělat si svátky tak, aby na ně měli hezké vzpomínky rodiče i děti 🙂

michaela666
9. dub 2023

@jane46 Při ceně vajec, každý koledník co si je sám musí kupovat bude jásat. 😃

llluckaaa
9. dub 2023

My jsme v rychlosti nabarvily vajíčka, ať máme taťkové a synovi co dat, a smitec. Plus teda chystám schovat na zahradu čokoládova vajíčka a penízky, které budou děti hledat. Zavedla jsem to před par lety a děti (vcerne pubertaku) se na to těší, na lov čokoládek jdou pozvané i kamarádky našich holek 😀 Asi jsem teda stará zapšklá megera, ale vzpomínky na tradiční Velikonoce mám takové, ze mě tradičně serezal bracha, venku se valela rozflakana vajíčka, co po sobě kolednici házeli, anebo bylo na chodnicich nablito, jak v sobe neudrzeli tekutou vysluzku. A tohle teda fakt držet nehodlám. Jo a manzeluv velikonicni zvyk házet mě ještě v pyžamu do vany se studenou vodou jsem taky pod pohrůžkou odstěhovani zrušila 😛

dura175
10. dub 2023

U nás se Velikonoce slavily v křesťanském duchu, takže jsem hodila "hrkat", chodili jsme všechny dny do kostela, drželi přísný půst na velký pátek. Výzdobu jsme měli, osení, kuřátka, vajíčka, pekli jsme beránka, barvili vajíčka,.... Pondělní pomlázka se na vesnici držela poctivě, malí kluci opravdu jen lechtali mašlemi, ale vždy se našli tací, většinou dospělí chlapi (dost často již po pár panácích), co si donesli bužírku nebo jalovec a to vyšlehání bolelo fest. Jako dítěti mi to nevadilo, vnímala jsem to jako privilegium a ti chlapi byli docela v pohodě. Když jsem byla v pubertě, zvyšovala se pak i síla toho šlehání a to mi teda vadit začalo, protože jsem si připadala jen jako kus masa. Vrchol byly moje poslední Velikonoce u rodičů (bylo mi 30), kdy mě doslova zmlátil vlastní bratranec. To jsem se neudržela a začala jsem ho mlátit taky a hystericky na něj ječet. Myslíte, že se omluvil? Ne. A ještě jsem dostala vynadáno od mamky, proč dělám scény a že se s ní teta bavit nebude. Takže za mě velikonoční pondělí je sice hezká tradice, ale banda hovad si z toho akorát vzala to, že je legitimní někoho zbít a ještě za to dostanu pochvalu. Děkuji, nechci. Vůbec se nedivím ženám, které tyto svátky nesnáší, jsem jedna z nich.

exbordelar
10. dub 2023

Zajimave tema! 👍🏼 cele svatky nad dodrzovanim a menenim tradic premyslim.
Ja z Velikonoc nake velke trauma nemam, ale ze bych byla vylozene nadsena, kdyz vam rano v tvrdem spanku otec chrstne sklenicku s vodou do postele, pote se pririti stado bratrancu, zlijou vas dalsi vodou a k tomu nakou hnusnou levnou vonavkou, tak to fakt ne 😅 udelat tohle me dceri, tak z toho breci jeste ted. Kdyz pominu to lehke ponizeni, ze jim zmokla slepice da za odmenu vajicko, tak to byla celkem sranda.
Mne se libi tradicni Velikonoce na jizni Morave, kde v nedeli se sejdou zenske a barvi spolu vajicka a chlapi zase pletou pomlazky. A v pondeli chodi supat holky. Je to takove vesele a mile, vetsinou se u tech baraku dvere netrhnou, takze holky nejsou ochuzene, ze jsou doma, protoze se furt neco deje. V anonymnich velkych mestech to je skoro nepredstavitelne a chapu, ze i trapne, protoze tam jsou lidi vic solo. Na vesnicich je clovek naopak “strzen davem” a necha se unaset proudem te tradice.
U nas tady mame takovy mix tradic. Kluci barvi vajicka, delame vyzdobu a pak chodi particky deti - kluvci i holky - koledovat maminky.

ele_nka
10. dub 2023

My máme Velikonoce rádi a tradice dodržujeme, ale teda domů nám nesmí nikdo cizí. Pozvu jen ty, které znám a vím, že jsou rozumní, takže žádné trauma nehrozí. Syn zase chodí moc rád po domluvených návštěvách koledovat a zná význam pomlázky a je poučen o síle (takže jen vyloženě polechtá) . Já myslím, že i tahle tradice může být hezká, když si ji takovou uděláme.

jaresska
10. dub 2023

Ahoj holky! U nás s dětmi malujeme vajíčka a se synem jsem pekla beránka. Ráno mě a dceru tatínek se synackem vyšupal. Pak schovam na zahradě nadílku. Děti řeknou koledu a jdou hledat.

klokanka31
autor
10. dub 2023

Já tradiční velikonoce nesnáším, protože od malička to bylo každý rok stejné na chlup - ráno po 5.hodině mě vzbudil táta s bráchou pomlázkou, pak šup vstávat, navléknout na sebe sukýnku (sukně jsem nenáviděla a nenosila,ale na velikonoce jsem musela). V kuchyni pomáhat dávat na stůl lahve s chlastem, na tácek skleničky na panáky, do mísy vejce, do další mísy sladkosti, patlat chlebíčky a jednohubky, pak sednout v obýváku k televizi a čekat. Jak někdo zazvonil, okamžitě se zvednout a jít si pro výprask. Mamka z toho měla srandu, tu to vždycky bavilo, a mě se chtělo brečet. Když jsem si někdy dovolila říct že nejdu tak následoval výsměch před koledníky že se stydím, a houknutí ať prostě jdu. Táta mě kolikrát i vynadal že MUSÍM. Takže tak. Hodně let jsem nesnesla ani pohled na velikonoční kraviny v obchodech, až pár let zpátky jsem zjistila že si to můžu udělat jako svátky jara bez pomlázky i návštěv. A aby z toho něco měla malá, tak hledá čokoládky od zajdy 🐰

ele_nka
10. dub 2023

@klokanka31 ale to co píšeš je prostě o fakt blbém přístupu rodičů a je to jejich vina, ne nějaké svátku. Jak se říká, všechno je o lidech.

jerrabina
10. dub 2023

@95newmommy2020 tak to já se na tu masáž zadku každoročně těším 🙂

lenniik
10. dub 2023

Letos jako by Velikonoce nebyly. Všichni jsme marod. Jinak jezdíme k tchánovcům a kluci si udělají pomlázku a jdou koledovat ke sestřenkám a pár sousedům. Symbolika pomlázky se mi líbí, ale nesmí se potkat pošahanci.

jerrabina
10. dub 2023

Letos neslavime, jsem týden po porodu a dcera je u tatínka. Jen manžel mě vymrskal pomlazkou, hezký jemně, a syn na to vyjeveně koukal co se to děje 😄 tak jsem mu dala prohlédnout jeho maličkou pomlazku co dostal na focení od ségry 🙂 kdyby tu dcera byla, hecla bych se a nacházela pár vajíček do barevné vody a pak bych dceři vyrazila liháč a dozor manžela 😄 beránka pekla letos s mou mamkou, toho jindy taky peču hlavně kvůli ní.
Když jsem byla malá, s mamkou jsme bar ILY v cibulovych slupkach s obtisky listečků z venku a bavily jsme voskem, to jsem milovala. A každý rok chodily koledovat cikanata a my jim vždycky otevřeli, už za to byli kluci rádi, a já jim pak s hrdostí dala vybrat vlastnoručních vajíček a když se jim líbily tak mě to moc potěšilo. Táta byl s pomlazkou jemný a kluci co přišli taky v pohodě.
Když jsem byla starší, jezdila jsem na velikonoce se skauty a nás holky nahnali před chatu a pak vypustili kluky s pomlazkama a běžte kam chcete. Někdo to rád neměl, ale mě to utikani klukům bavilo, a pak jsme si my holky z vlastní iniciativy začaly připravovat vodu - jen jsme zjistily jak moc se tradice liší jestli se poleva před polednem, po poledni a tak.

jerrabina
10. dub 2023

A na velký pátek chodíme, ale hlídám, aby skála dala poklady od skřítků a ne ze supermarketu. Takže peníze a kamínky ano, čokolády ne (jednak kvůli zdraví, a jednak aby tam zbyl ten nádech mystiky 🙂). A za ty peníze (třeba 70 Kč bylo letos) si dcera může koupit co chce, nebo je hodit do prasátka nebo někomu věnovat. Jsou od skály a jsou její 🙂

exbordelar
10. dub 2023

@ele_nka ja znam spoustu takovych pripadu. My jsme to meli take drsne. Ale ja si v tom umela najit srandu, nicmene segra to doted kvuli tomu nesnasi. Ja jsem zastancem toho, at si to clovek udela presne takove jake chce. Spousta lidi se dusuje tradici, ale o te prave podstate toho vi malokdo a umi - bohuzel - ty svatky dost zhnusit.
Znam i spoustu kluku/chlapu, co nemaji radi velikonoce, protoze se v detstvi citili proste trapne, kdyz stali sami ve dverich s “hody hody”, protoze “museli” (“ses prece chlap, ne?!”) a supali spoluzacku, ktera tam taky musela stat a tim padem se tvarila mdle a davala to dost najevo.
Kdyz je v jakekoliv cinnosti cista laska, nemuze to byt spatne ☺️ delejme to, v cem se citime dobre 🙃

chrystyanna
10. dub 2023

@exbordelar ad tradice, dnes jsem četla, jak komunismus zničil tradici křesťanskych Velikonoc(protože víra je ble že), a naopak tohle vysupat a ožrat se, se jim hodilo.

ele_nka
10. dub 2023

@chrystyanna možná ve městech, ale na vesnici a hlavně Moravě se ty tradice drží.

exbordelar
10. dub 2023

On se svet, pohled na nej a s tim i tradice se proste prubezne meni. A je logicke, ze velikonoce v 21. stoleti budou jine nez treba ve stoleti 17. A to nase aktualni stoleti je charakteristicke prave tim, ze se meni leccos. Tradice, stereotypy, valky, pocasi, pohlavi, vsechno… Je treba prijmout zmeny jako fakt, ktery je prirozeny s nevyhnutelny.

klokanka31
autor
10. dub 2023

@exbordelar Dokážu chápat hodně ale pohlaví prostě nepochopím. Jednou je chlap a ženská a tím to hasne 😃

ele_nka
10. dub 2023

@klokanka31 asi tak. 😃

klokanka31
autor
10. dub 2023

@ele_nka Já si myslím že lidstvo se domnívá jak jsme čímdál víc vyspělí, ale opak je pravdou, čímdál víc jsme mimo.

hasara33
10. dub 2023

Pardon, že trochu měním téma, ale když jsme u toho pohlaví, tohle mi vrtá hlavou.....jaký vlastně mají název? V různých diskuzích se tvrdí, že bambilion různých pohlaví, ale nikdo to nikde blíže nespecifikuje 🤔 jaký to tedy jsou? 🤷‍♀️ Já znám jen muž, žena a žádné (nebinární) ..a dál? Ví to někdo? 🤔

barumrallyebum
10. dub 2023

My jsme z mesta, syn 8 let. Jdeme na zahradu hledat co mu tam nechal zajicek, vysleha me a babicky. Letos poprve jsme meli jet i za kamaradkou, ale pro nemoc zruseno. Synovi jsem vysvetlila, ze musi slehat jemne, aby to nebolelo, ze by pristi rok mrskat nemohl a ze nas ma prece rad, tak nechce, aby nas to bolelo. Jinak vyzdobu nedelam, nepecu, nechce se mi a beztak to tady nikdo neoceni.

Strana
z3