icon

Jak vypadá vaše vánoční tradice s prarodiči?

27. pro 2021

Včera na mě padl požadavek, ať příští rok pozveme na Štědrovečerní večeři i tchána s tchyní. Popravdě, raději bych byla jen s manželem a dětmi... Na druhou stranu chápu, že ve stáří se může člověk cítit mizerně. Jak to máte vy? Zvete babičku a dědečka, nebo jen když už třeba toho partnera nemají, tak aby nebyl člověk úplně sám?

Strana
z2
kafr
27. pro 2021

Jak už jsem psala, tak společné vánoce nepraktikujeme - nezveme k nám prarodiče.

Ještě si ale dovolím vhled z druhé strany, po těch vašich příspěvcích o hromadných vánocích, jsem si tak představila, že bychom byli pozváni k našim nebo k tchanovcům 😱 ne, fakt ne! To je pro mě noční můra 🙈😂

ele_nka
27. pro 2021

Já i partner jsme zvyklí, že to v rodinách tak bylo, takže i my zveme rodiče.

ai30
27. pro 2021

@kafr No my navstevujeme, protoze bydlime byte a nasi i tchanovci maji velke domy. A je to v pohode, deti si to uzivaji, ze to maji i s prazdninami u babicek. Ale tak zalezi na rodine, my mame dobre vztahy.

zmrzlinka
27. pro 2021

Byli doby kdy jsme chtěli být sami.Ale teď jsem ráda ,když moji rodiče přijedou.Loni byli u bráchy.Letos u nás i s mým nejmladším bratrem ( je svobodný) a bylo to super.Deti nadšené a já jsem si to taky užila.
Tchanovci Vánoce neslaví.Dětem teda něco koupí a přivezou k nám.Co je covid ,tak do baráku k nám nechodí ( aby se náhodou nenakazil),tak to dětem předávají v zimě na terase.To chceš.....🤦🤦🤦

kafr
27. pro 2021

@ai30 ono se to asi blbě vysvětluje. My jsme normálně fungující rodiny, slavíme a scházíme se velice často, ale na štědrý den si dopřejeme ten klid.
Potvrdila mi to teď moje mamka. Byli letos u bráchy, ale spíš protože jim to bylo blbé odmítnout, příští rok chtějí být raději zase sami, chtějí si udělat ty svoje tradice, svůj klid a pohodičku.
Stejně tak švagrová, přivdala se do rodiny, kde slaví Vánoce hromadně, musí se přizpůsobit a je to strašně hektické nic o klidu a míru.
Samozřejmě nikdo z nich nechce kazit vánoční atmosféru, ale...
Píšu to jako druhý pohled na všechny ty příspěvky jak jsou hromadné vánoce super a fajn a perfektní.
Ony třeba nejsou a ani o tom nevíš. (Což teď nemyslím konkrétně tvou rodinu, ale obecně).

gracinka7
27. pro 2021

Podle mě záleží na vztazích. Jestli je máš ráda, klidně je pozvi. Jestli je pro tebe každá návštěva utrpením, asi bych to přes koleno nelámala.

bramarfi
27. pro 2021

@antoinet cítím to stejně 🙂

ai30
27. pro 2021

@kafr Ja nerozumim te tve posledni vete (pred zavorkou) ...

ai30
27. pro 2021

@kafr A ona vetsina pise, ze je na Stedry vecer sama, tak si nejsem uplne jista nutnosti druheho pohledu.. Kazdopadne myslim, ze nikdo netvrdi, ze hromadne Vanoce jsou super a fajn a perfektni. U nas jo, protoze se mame radi a vyhovuje nam to tak. Ale je to podle me vec, kterou si kazdy musi udelat sam podle sebe a podle toho, jak mu to vyhovuje. My mame velmi pohodove Vanoce klidne v osmi lidech, ale zase je to i treba tim, ze nefrcime velke ceremonie a davame si (vcetne deti) jenom par darku, letos to byly tri a uplne to stacilo. Kdyz tady casto vidim ty desitky zabalenych krabic pro Vanoce ve trech, tak si taky ani nechci predstavovat tu hysterii, kdyby se pocet lidi ztrojnasobil, to pak proste nejde no. Kazdy to ma holt podle sebe. Muze to byt super a fajn a perfektni ve dvou i v deseti lidech.

jiss
27. pro 2021

Letos podruhé Štědrý den ve složení pouze já manžel a syn u nás doma a musím říct, že opět jedny z nejhorších. U stolu jsme pouze tři celý rok, žádná chuť do příprav, dekorací, žádné slavnostní pocity. Příští rok budu přemlouvat manžela, ať jedeme k mým rodičům nebo k jeho matce, protože vztahy máme slušné a já už to znovu nesnesu (oni přijet nemohou/nechce). A pevně doufám, že mě děti jednou zvát k sobě na svátky budou, jinak si to hodím.

veru181
28. pro 2021

Tak my se řadíme k těm “jen” domácnost a až 25. a 26. se zbytkem rodiny. Jsme na to tak zvyklí z domova a naprosto nám to vyhovuje, ale kdyby časem měl být nekdo z rodičů sam, pozveme ho.

Strana
z2