Jak zvládnout oslavy narozenin ve vícečetných rodinách?
Maminky, které máte více dětí, slavíte narozeniny všech dětí? Já toho začínám mít plný zuby. Pokaždé lítám jak blázen, abych všechno nachytala a uklidila. Často to vše dělám až do noci, protože uklízet několik dní předem je k smíchu se větším počtem dětí. Můj tchán má čím dál tím častěji hloupé poznámky o tom, že nezvládám domácnost, ani výchovu dětí. Je to přesně ten typ chlapa, který má za to, že povinností každé ženy je plně obstarat celou domácnost, děti a ještě vítat chlapa s večeří až na stůl. Stojí to spoustu peněz z rodinného rozpočtu a mého úsilí, abych si stejně vyslechla, že to mám doma nevychovaný nebo co jako dělám celý dny. Dokud byly 2 děti, dělala jsem to pro ně ráda, teď bych se na všechny oslavy nejradši vykašlala...
Jak to děláte vy? Slavíte narozeniny dětí? Jakým způsobem vám to vyhovuje? Čekají nás teď od února oslavy každý měsíc a mě z toho jímá hrůza už předem.
@anonym_autor tak jasne, ze slavime vsechny. Ale standard je pro me domaci dort, darek a oblibeme jidlo. A jen nejblizsi rodina = deti, ja, manzel. Nekdy to vyjde, ze prijde nekdo na navstevu, nebo si dite preje balonky, ale ne vzdy. Deti jen 3, ale delali jsme to stejne i kdyz byli 2, a nemenili bychom na tom nic ani kdyby jich bylo 6.
Nekdy premyslim, jestli nezvat vic lidi, protoze se radi vidime s pribuznymi atp., ale nemame na to prostory a dve deti ze tri jsou narozene v zime, a to se tezko neco planuje, vsude ryma, chripka, kasel.
@anonym_autor tohle mě jednu dobu taky dost vytáčelo. Jednak nějaká vnitřní povinnost, že by to mělo vypadat skvěle, měl by být uklizený byt, parádní občerstvení, dort, lítat kolem všeho týden dopředu a pak pomalu týden poté, ale pak jsem si řekla dost. Jsou to narozeniny mých dětí, ne dalších členů rodiny, děti stejně lítají, dělají bordel, protože si chtějí hrát. Od komentářů typu: Měla bys něco dělat tak nebo tak, protože my jsme na to zvyklí nebo je to zvykem... jsem se odpoutala.
Jestli má tchán hloupé poznámky, tak bych mu řekla, že si to klidně může jít vyzkoušet, jestli on by se dokázal tak perfektně postarat. Nikdo nemá povinnost něco dělat. A jestli je jeho představa o vychovanosti taková, že děti sedí v koutě a strachy z trestu se bojí nějak projevit, tak by ho s tím taky poslala k šípku. A pokud má takových problémů víc, tak bych mu řekla, že oslava je radostná událost pro všechny, ne že se vy budete předem nervovat, takže jestli nehodlá zachovat klid, tak prostě žádná oslava nebude, ať se snaží taky on a s dětmi bych si to oslavila v klidu. Někdy je možná pro děti větší zábava, když můžou s rodiči někam vyrazit, nemusí se kolem toho odehrávat zbytečný stres.
@atka6 tak nějak, poslední roky už začínám mít averzi. Nechal se už několikrát slyšet, že by děti potřebovali pořádný výprask. Tenkrát jsem ho za dveřmi slyšela, jak radil manželovi, aby si to doma srovnal včetně mě. Od té doby se na něj nemůžu pořádně ani podívat. A děti k nim moc neopustím, přes noc vůbec ne. S takovým člověkem je nebudu nechávat o samotě. Takže těch problémů máme mezi sebou určitě víc.
@anonym_autor tak jasne, ze slavime vsechny. Ale standard je pro me domaci dort, darek a oblibeme jidlo. A jen nejblizsi rodina = deti, ja, manzel. Nekdy to vyjde, ze prijde nekdo na navstevu, nebo si dite preje balonky, ale ne vzdy. Deti jen 3, ale delali jsme to stejne i kdyz byli 2, a nemenili bychom na tom nic ani kdyby jich bylo 6.
Nekdy premyslim, jestli nezvat vic lidi, protoze se radi vidime s pribuznymi atp., ale nemame na to prostory a dve deti ze tri jsou narozene v zime, a to se tezko neco planuje, vsude ryma, chripka, kasel.
@anonym_91ee6b a s babičkami neslavíte? Nebo jak řešíte babičky a narozeniny dětí?
Mám dvě děti, vždy v den oslavy ráno vstanou a máme vyzdobený obývák pár balónky. Společně ráno poprejeme (manžel, já a druhé dítě). Dáme dárek. Většinou pozvu tchyni s tchánem (bydlí s námi) na dort, někdy moje rodiče, podle toho jak to časově vychází. Loni jsem napsala i všem manželovým sourozencům at se staví na dort, ale už to nemám jako pravidlo, ale pouze pokud mě to pasuje.
Dřív bylo zvykem, že jsme se vzájemně zvali, ale to jen rodina z manželovi strany a mě bylo líto, že nemůžu pozvat i moji stranu, protože je nás moc a vydalo by to už na malou svatbu... Tak jsem to pomalu hodně omezila a prostě to beru, když se nám chce je oslava. Když ne, tak si ten den užíváme spolu jen my 4.
Letos teda chci pro syna oslavu s dvěma kamarády, pokud na to kyvné, tak se chci zaměřit na nachystáni této oslavy a pak jen dort s babickami a dědečkem, víc řešit nebudu.
Co nějaké oslavy sloučit dohromady?Oslavenci popřát v ten narozenin - rodiče a sourozenci.
A oslavenci co mají narozky únor,březen budou s babi a dědou slavit jeden den třeba v březnu a oslavenci za duben a květen budou slavit jeden den v květnu .
Jenom návrh ....
Co se týče tchána....je podle mne důležité jak se k tomu staví tvůj manžel.Zastane se Tě?
Tak u vás je spíš problém, že tchán je blbec, ne? Než četnost oslav dětí…. My slavíme každé dítě na 3x (moje strana rodiny, manželova strana rodiny, oslava s kamarády). Dospělé v rámci rodiny slučujeme oslavy, děláme drobné posezení v menším počtu. Ale pokud by byly vztahy v rodině vyhrocené, tak bych se na to úplně vykašlala a dělala to jen pro domácí osazenstvo.
Mame tri deti narozene duben, kveten a cerven. V den narozenin dostanou deti dort ode me, pripijeme si a dostanou darky a neco treba podniknem v blizkem vikendu - to slavime my rodice a deti. Na zacatku prazdnin maji jednu oslavu s babickami, dedou, strejdou a jeho pritelkyni - tam opet prichystam obcerstveni, nejaky zakusek upecu, ale jen jeden, pokecame a posedime. Nastesti me nikdo recmi neprudi.
Mame to tak od mala - presne, nemam kapacitu furt neco slavit. Kdyz byly deti male, chtely jeste oslavy s kamarady - coz je pro me velka pruda a stres - ted uz delam jen nejmladsi. Takze jsem to vymyslela takto. Kdysi jsme slavili nekdy kolem kvetna o vikendu, aby to deti mely tak nejak vsichni blizko, s jednim dortem na tretiny. Ale na konci skolniho roku mame dost akci, takze zacatek prazdnin je ideal.
Společně slavíme jen ty, kteří jsou narození blízko sebe. Starší syn a muž mají narozeniny v 1 den, pak slavím já zvlášť a mladší syn zvlášť. Je to tedy jen 3x do roka, tak se to nějak dá zvládnout. Uklízení a chystání jídla pro všechny nemusí asi nikdo, ale zas tak casto to není. U nás se vždy sejdou babičky, prababičky, tety a tak. Děláme velké oslavy. Kulaté narozeniny se slaví v restauraci.
Obvykle na narozeniny přijedou popřát babičky s dědečky. Doma se to snažím dát trochu do pucu, ale pomáhají všichni, včetně dětí a manžela. Manžel obvykle nakoupil nějaké občerstvení, já dělávala nepečený dort z piškotů, zakysané smetany a ovoce, protože to tak mají děti nejraději i teď, když jsou dospělí. Já moc nepeču, sem tam to změníme na koupený medovník. Prarodiče přijeli vždy po obědě, jakože na kafe. Nikdy si nestěžovali přímo mě, že by bylo něco špatně. Kdyby se jim nelíbil pořádek u nás, mají smůlu, jsou tam jen na chvilku na návštěvě, musí to vyhovovat hlavně nám, co tam žijeme. Děti se snažím usměrňovat, spíš ony by jim někdy dovolili víc, jsou rozmazlovací. Tchyně s tchánem nejezdili na každé narozeniny dětí, máme děti 3, a jsou vždy pár týdnů od sebe, obvykle přijeli na jedny, zbytek jsme slavili u nich. Moje mamka přišla vždy, sem tam jsme naopak šli k ní. Nikdy to pro mě nebyl žádný zvláštní stres, prostě jen odpolední rodinné posezení. Další rodina se oslav neúčastnila.
@atka6 tak nějak, poslední roky už začínám mít averzi. Nechal se už několikrát slyšet, že by děti potřebovali pořádný výprask. Tenkrát jsem ho za dveřmi slyšela, jak radil manželovi, aby si to doma srovnal včetně mě. Od té doby se na něj nemůžu pořádně ani podívat. A děti k nim moc neopustím, přes noc vůbec ne. S takovým člověkem je nebudu nechávat o samotě. Takže těch problémů máme mezi sebou určitě víc.
@anonym_autor A ty poznámky tiše toleruješ, nebo se proti tomu někdy nějak vymezila? A co na chování svého otce říká manžel.
A nemůže se do příprav oslav zapojit víc i manžel? Je to jeho rodina, tak ať se víc snaží. Ono je to dost pracné chystat občerstvení atd. a k tomu máš jako bonus otravnou společnost.
U nas jsme to vyresili tak, ze s rodinou slavime jenom prvni narozeniny a pak 5,10,15,... Mame celou rodinu na Slovensku takze kdyz uz k nam jedou tak u nas i spi a byva u nas kolem 15-17 lidi. A tuto akci delat 3x do roka je pro mne absolutne nerealne. Moje mama casto chodi zagratulovat sama kdyz maji deti narozeniny. Jenom jako normalni navsteva. Tchan a muj otec nechodi, jenom zavolaji.
Co nějaké oslavy sloučit dohromady?Oslavenci popřát v ten narozenin - rodiče a sourozenci.
A oslavenci co mají narozky únor,březen budou s babi a dědou slavit jeden den třeba v březnu a oslavenci za duben a květen budou slavit jeden den v květnu .
Jenom návrh ....
Co se týče tchána....je podle mne důležité jak se k tomu staví tvůj manžel.Zastane se Tě?
@zmrzlinka asi podle toho, jestli s ním zrovna souzní nebo ne. Párkrát jsme se kvůli tomu pohádali, protože mu tchán něco děsně inteligentního poradil. Tchán je i přeborník v neohlášených návštěvách a vždy se s odporem kouká po neuklizené domácnosti a komentuje to. Manžel mu na to většinou řekne něco ve smyslu, že je to s dětmi normální, což tchána pravděpodobně ještě víc popíchne k přesvědčení, že jsem líná a neschopná...
@anonym_autor A ty poznámky tiše toleruješ, nebo se proti tomu někdy nějak vymezila? A co na chování svého otce říká manžel.
A nemůže se do příprav oslav zapojit víc i manžel? Je to jeho rodina, tak ať se víc snaží. Ono je to dost pracné chystat občerstvení atd. a k tomu máš jako bonus otravnou společnost.
@levandule_k manžel má asi pocit, že se zapojuje dostatečně, ale oproti našim kamarádům se podle mě zapojuje zoufale málo. Je to často důvod našich sporů, sám to ví, že někteří jeho kamarádi se doma jinak smýkají kolem dětí a domácnosti. Na jednu stranu si to asi váží, ale na druhou stranu tyhle přihlouplé komentáře o tom, jak má doma srovnat všechny členy do latě, moc situaci neprospívají.
@zmrzlinka asi podle toho, jestli s ním zrovna souzní nebo ne. Párkrát jsme se kvůli tomu pohádali, protože mu tchán něco děsně inteligentního poradil. Tchán je i přeborník v neohlášených návštěvách a vždy se s odporem kouká po neuklizené domácnosti a komentuje to. Manžel mu na to většinou řekne něco ve smyslu, že je to s dětmi normální, což tchána pravděpodobně ještě víc popíchne k přesvědčení, že jsem líná a neschopná...
@anonym_autor tak předně vůbec nechápu, jak je možné, že dovolíš svému tchánovi, aby se k tobě takhle choval. Po jediném takovém výblitku na moji adresu bych ho okamžitě vyprovodila a znovu nepozvala do doby, než se naučí slušnému chování. Na oslavy bych ho tedy vůbec nezvala a bylo by po problému.
@anonym_autor pošli tchána do prdele a budeš mít klid.Ja to takhle jednou udělala a víc si pak nedovolil.
Tchána bych si držela od těla a návštěvy nezvala, jestliže nehodlá respektovat tebe a tvou domácnost. Ale především si to i vyřeš s chlapem...tohle mě taky dokáže vytočit, když si chlap myslí, že doma má být většina věcí na ženě. Màm taky urejpanýho tchána (už se dost zmírnilboproti obě před 15 lety, dost mu domluvila tchyně i nanžel), dávno ho neřeším, protože on je prostě jiná generace a někdy chováním tak trochu buran, párkrát jsem už drze "bouchla" a hlavně jestli mu něco vadí, chodit k nám nemusí, že jo, moje domácnost, moje pravidla. Dost že si k nám donesl spešl sklenicku na kafe (turka), že on kafe z hrnku nepije (jo a to mletý kafe si taky donesl, u nás já piju hen rozpustný a manžel nic)....
@anonym_autor Máme tři děti. Dvě jsou v zimě, jedno v létě. Oslavu děláme doma. Naštěstí oni taky nechtějí nějaké velké rodinné oslavy. Museli bychom objednávat sál. Ale chodili jsme pravidelně chlapečkovi že školky. V červenci. A to měl vždy na zahradě s bazénem. Mohli jsme tam děti nechat na celé odpoledne. Maminku to bavilo a měla to vždy fajn, přitom to nebylo nijak přehnané. Občerstvení úplná klasika, slané, sladké, dort. Nějaké hry, ale spíš řádili v bazénu, tatínek hlídal, maminky mohly pokecat.
Naši i tchánovci jsou moc stará škola, ti by měli tu pomyslnou bílou rukavici na prach...prostě oni si nemůžou nikdy pomoct komentovat, jaký tu je nepořádek. Takže ne.
Tchána bych si držela od těla a návštěvy nezvala, jestliže nehodlá respektovat tebe a tvou domácnost. Ale především si to i vyřeš s chlapem...tohle mě taky dokáže vytočit, když si chlap myslí, že doma má být většina věcí na ženě. Màm taky urejpanýho tchána (už se dost zmírnilboproti obě před 15 lety, dost mu domluvila tchyně i nanžel), dávno ho neřeším, protože on je prostě jiná generace a někdy chováním tak trochu buran, párkrát jsem už drze "bouchla" a hlavně jestli mu něco vadí, chodit k nám nemusí, že jo, moje domácnost, moje pravidla. Dost že si k nám donesl spešl sklenicku na kafe (turka), že on kafe z hrnku nepije (jo a to mletý kafe si taky donesl, u nás já piju hen rozpustný a manžel nic)....
@ninive211 To je jako můj otec. Přijeli na návštěvu, museli jsme koupit klasické mleté kafe. Mamka přijede k nám a veze sto kilometrů svoje hrnce a jídlo, protože je na to zvyklý. Já vařím jinak. Moderněji, ale tak celkem i českou kuchyni. Naši jedou tu těžkou starou, sádlo, máslo, jíšky, maso. Tak prostě, když jedu na návštěvu, tak ochutnám i něco jiného. Jinde si to nedovolí, ale u nás.... stejně většinu ofrflají, jak si to udělají doma lépe.
A minule mi mamka očistila vyčištěný záchod, protože prostě ...Ozvala jsem se, ale nemá to cenu. Nemám, při třech dětech, čas otročit domácnosti.
@ninive211 To je jako můj otec. Přijeli na návštěvu, museli jsme koupit klasické mleté kafe. Mamka přijede k nám a veze sto kilometrů svoje hrnce a jídlo, protože je na to zvyklý. Já vařím jinak. Moderněji, ale tak celkem i českou kuchyni. Naši jedou tu těžkou starou, sádlo, máslo, jíšky, maso. Tak prostě, když jedu na návštěvu, tak ochutnám i něco jiného. Jinde si to nedovolí, ale u nás.... stejně většinu ofrflají, jak si to udělají doma lépe.
A minule mi mamka očistila vyčištěný záchod, protože prostě ...Ozvala jsem se, ale nemá to cenu. Nemám, při třech dětech, čas otročit domácnosti.
@anonym_3982e0 no, to se mi už taky stalo, že jsem dostala přednášku o tom, že jsem nesehnala něco, co se u nás nekonzumuje. My používáme zdravější rostlinou náhražku, což někteří lidé považují za hnus. Vesměs s tím nikdy žádná návštěva nemá problém a řekne, že to aspoň ochutná, ale na oslavě narozenin naší rodiny dostanu vynadáno, že jsem to nekoupila, když vím, že oni to ochutnávat nehodlají 🥲
Děkuji za odpověď všem, rozleželo se mi to v hlavě a žádnou hromadnou rodinou oslavu dělat nebudu. Jestli si budou chtít děti někoho pozvat třeba ze školy, nemám s tím problém. Jestli budou rodinný příslušníci chtít přijet pogratuloval, ať přijedou nebo ne. Jinak žádnými bujarými akcemi si energii plýtvat nebudu.
Děkuji za odpověď všem, rozleželo se mi to v hlavě a žádnou hromadnou rodinou oslavu dělat nebudu. Jestli si budou chtít děti někoho pozvat třeba ze školy, nemám s tím problém. Jestli budou rodinný příslušníci chtít přijet pogratuloval, ať přijedou nebo ne. Jinak žádnými bujarými akcemi si energii plýtvat nebudu.
@anonym_autor je to rozumný, žádný velký akce nedělej. Jde hlavně o tebe aby jsi byla v pohodě, pak budou v pohodě i děti, na to myslí hlavně. Tchánovi bys měla říct od plic co si myslíš, aby jsi to k tobě nedovoloval, je to tvoje domácnost a jestli se mu u vás nelíbí, nemusí vůbec jezdit. Taky jsem se musela vymezit vůči tchánovi, manžel se mě sice vyloženě nezastal, což chápu je to jeho otec, ale pak plně respektoval to, že k nám už tchán nejezdil a on jezdil za ním. U nás to bylo tím, že tchán nedodržoval vůbec žádnou hygienu, a nosil mi věci z popelnice.
@ninive211 Tchánovci pijí kávu z jen kávovaru. Já skoro nepiju kávu a výjimečně mám nějakou doma. Kvůli tchánovcům kávovar kupovat nebudu. Když přijdou na návštěvu, holt mají smůlu, kafe nedostanou. Mě by to nijak neurazilo, že si někdo přinese nerozpustné/rozpustné kafe a svůj hrnek/sklenici.
@anonym_autor Dle toho, co jsi psala, je to u tebe otázka sebevědomí, hranic, vlastní hodnoty. Ta oslava je jen důsledek určitého nerespektu k tobě.
Tchána bych poslala někam, jak je tady už psáno. Stejně ti nic jiného než se proti němu vymezit nezbude. Manžel si očividně pořád chce zachovat svou podřízenost vůči rodičům. On se tě nezastane a svého otce nezarazí. Jednou se budeš muset v životě postavit sama za sebe a nastavit lidem hranice. Tchána ber jako trénink.
Tyhle témata řeší spoustu žen, nejsi v tom sama.
tak se na to vykasli a oslavy s rodinou nedelej a je to! neni to zadna povinnost. Já mam dite jedno, ale nikdy jsme doma pro rodinu oslavu nedelali. Doma mela dcera oslavu s kamaradkami (nebo nekde venku, to je jedno. Proste bez rodiny). K prarodicum jsme pak jeli na vikend, kde jsme to oslavili s nimi u nich, pokud meli zajem. Jednoduche
Za těch téměř dvacet let s jedním a více dětmi jsme vyzkoušeli všechny možné varianty oslav 😉.Taky jsem z počátku měla snahu zvát všechny a všechno chystat.Po pár letech jsem už na to neměla náladu,tak jsem to změnila,zveme jen nejbližší příbuzné.Nekdy slavíme doma,nekdy v restauraci,nekdy spojíme vic oslavenců (během měsíce).
Deti si i na rodinné oslavy pozvou nejbližší kamarády,tak je oslava jedna. Kdyz mam náladu,delam dort a vetsinu obcersteni,kdyz se mi nechce,tak to objednam 😎.
Vycházím z toho,ze i ja jsem na oslavy rada pozvana ,tak neco pořádat musim…jinak bych se na to klidně vykašlala 😛.

@anonym_autor tohle mě jednu dobu taky dost vytáčelo. Jednak nějaká vnitřní povinnost, že by to mělo vypadat skvěle, měl by být uklizený byt, parádní občerstvení, dort, lítat kolem všeho týden dopředu a pak pomalu týden poté, ale pak jsem si řekla dost. Jsou to narozeniny mých dětí, ne dalších členů rodiny, děti stejně lítají, dělají bordel, protože si chtějí hrát. Od komentářů typu: Měla bys něco dělat tak nebo tak, protože my jsme na to zvyklí nebo je to zvykem... jsem se odpoutala.
Jestli má tchán hloupé poznámky, tak bych mu řekla, že si to klidně může jít vyzkoušet, jestli on by se dokázal tak perfektně postarat. Nikdo nemá povinnost něco dělat. A jestli je jeho představa o vychovanosti taková, že děti sedí v koutě a strachy z trestu se bojí nějak projevit, tak by ho s tím taky poslala k šípku. A pokud má takových problémů víc, tak bych mu řekla, že oslava je radostná událost pro všechny, ne že se vy budete předem nervovat, takže jestli nehodlá zachovat klid, tak prostě žádná oslava nebude, ať se snaží taky on a s dětmi bych si to oslavila v klidu. Někdy je možná pro děti větší zábava, když můžou s rodiči někam vyrazit, nemusí se kolem toho odehrávat zbytečný stres.