icon

Jaký je váš systém pro vánoční dárky pro děti?

30. lis 2023

Ahoj ahoj, ptám se proto, že manžel na mě dneska prskal, protože jsem se zeptala co dáme malému k Vánocům (3r). Reakce NIC má TOHO DOST, mě docela zvedla z židle. Chápu, že má v říjnu narozeny a že nějaké věci už dostal ale na Ježíška se těší a samozřejmě že nějaký dárky dostane. Manžel je hodný ale štve ho.. ani vlastně nevím co ( že je to tak brzo po sobě, že má dosti věci....atd). Přitom zase tolik věcí nemá. Dostává hodně věcí na vyrábění, omalovánky atd prostě věci které jsou zachvilku hotové a na výhoz. Ale hraček jako takových má několik. Tak by mě zajímalo jak je to u vás? A ještě by mě zajímalo zda vám takto staré dítko řekne co by chtělo?? Ukazovala jsem.mu katalog hraček atd a nikdy neřekne konkrétně co chce. Ráda bych ho do toho zapojila ale moc zájem nemá. Je trochu nervák a u ničeho moc dlouho nevydrží... Takže projde dvě stránky a jde si hrát 😂

Strana
z4
lvl16
30. lis 2023

@michaela666 K nám taky Ježíšek nechodí, protože nechceme dětem lhát 🙂. Chápu, že to má někdo jinak, ale nechápu, proč by někdo tenhle přístup měl považovat za hovadinu 🙂.

klokanka31
30. lis 2023

Naše tříletá si už nadiktovala co chtěla. Bude mít asi 15 dárků, možná lehce víc, já už mám všechno nakoupený a přesně si nepamatuju kolik toho bude. Zastávám názor že malé děti co věří na Ježíška mají mít dárků dost.

zmrzlinka
30. lis 2023

Dáváme každý rok nějakou knížku ,společenskou hru ,oblečení a hračky dle věku.Darky kupuju většinou já.Hlavne po dceru.Manzel se mnou o tom moc nediskutuje.Stejne ví,že koupím co uznám já za vhodné.
U nás doma jsme byli tři děti.Naši peníze neměli ,ale pod stromečkem vždy něco bylo.A to jsem já prosincová a bráchové leden a březen.
Reakce Tvého manžela mi přijde divná.Ale zase znam rodiny kde Vánoce moc neřeší,neslaví.

me_druhe_ja
30. lis 2023

Já mám jedno dítě narozený půlka listopadu a začátek února. To listopadový se narodilo na svůj svátek a to únorový tři dny po něm. 😀 (ale svátky neslavime). A mezitím vánoce. 😀 dětem je 4 a 2 a 3/4 a podle mě toho mají dost. Ale zase nekupuju žádný kraviny. Vždy je tam 1-2 knížky, vzdělávací/společenská hra, puzzle, stavebnice, něco na trénink jemné motoriky pro staršího... oblečení teda zatím nedávám. To si pamatuju,že mě to jako dítě akorát naštvalo. 😀
A vzhledem k tomu, že mají ty narozeniny blízko Vánoc, tak toho mají vždy hodně nového během 2 měsíců.
Ale snažím se teda během roku pak už nic nekupovat. Nebo jen maličkosti jako právě malování, lepení a tak, co se prostě vyhodí po použití.

me_druhe_ja
30. lis 2023

@michaela666 to je teď děsně moderní, že rodiče tu krásnou pohádku o Ježíškovi dětem nedoprejou...je toho hodně...ale věřím, že to přejde a Ježíšek se udrží. 🙂

ilone
30. lis 2023

Mně se líbí pravidlo 4 dárků- více viz článek. Asi tedy nakonec dostanou 5, ale je fakt, že ty 4 by byly naprosto dostačující.

https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-pravidlo-c...

michaela666
30. lis 2023

@lvl16 Já to respektuju, taky si ze svátků vybíráme co se nám líbí. Nicméně manželův přístup Vánoce bez Ježíška, nadělit dárky ráno a tím Štědrý den končí je za mě prostě hovadina.
Celý život se těším až budu slavit Vánoce s dítětem a najednou se mi všechno snažil zrušit jen protože on nemá hezké vzpomínky na dětství.

lovemusicsun
30. lis 2023

Moje holky si až letos řekly co chtějí (je jim skoro 6 a skoro 4). Teda spíš ta starší, ta mladší nakreslila co umí a nejsem si jistá jestli si na Vánoce bude pamatovat co si přála začátkem prosince. Loni to se to ještě hodně měnilo, tak jsem spíš koupila, co jsem uznala za vhodné.
Jinak u nás jsou Vánoce celkem bohaté. Když jsem byla malá, taky to tak bylo. Zas přes rok jsme toho tolik nedostali, tak na Vánoce jsme se těšili. Holky mají každá od nás tak 10 dárků. Vždy jeden nebo dva větší a pak věci typu knihy, společenské hry, plastelíny, pastelky, nejaké menší hračky. Oblečení nedáváme, předpokládám že to přijde časem až budou větší.
Jinak od babiček také něco dostanou.

elu
30. lis 2023

tak to by mě nasral jako dost, kdyby řekl, na otázku, co mu dáme...nic....on měl nějaký blbý dětství, nebo vo co mu jde,.....vždyť to je to nejhezčí dávat dárky malým dětem pod stromeček, vážně by mě ta jeho odpověď ranila a začala bych, jak se znám, dost analyzovat jeho reakci....muj manžel je v tomhle taky takovej ,,jinej,,...takže ja se ho ani neptám a kupuju dárky sama...on teda taky neco koupí sám bez mého vědomí jako překvapení pro všechny...ale jinak to leží na mě....ja jedu podle tradic od nás...takže hafo dárku, rozbaluje se a rozbaluje (jsou to drobnosti, žádné Iphony, ale třeba mikina, lego, knížka, pyžamo)

barulina
30. lis 2023

Syn má 3 a ví zcela přesně co chce, a taky to.dostane. a dáváme vždy jeden hlavní dárek a pak plno menších různých cen. Děti máme 4, takže pod stromkem je toho fest 🤣

barulina
30. lis 2023

@lvl16 tak já to za hovadinu považuji, ale je mi to v podstatě jedno, každý ať dělá jak umí. Jen mě vždy naštve, když poslouchám kecy o lhaní a třeba taky to, kdZ dítě z takové rodiny cpe ty svoje věci do děti, které na Ježíška věří

lvl16
30. lis 2023

@michaela666 Jo tak to chápu. My nemáme Ježíška, ale Vánoce slavíme tradičně (dárky, stromek, koledy, rodina pospolu…). O Ježíšovi si povídáme a dárky si dáváme vzájemně na jeho počest, abychom dál šířili lásku a radost 🙂.

lvl16
30. lis 2023

@barulina "cpe ty svoje věci" tím myslíš pravdu? 😂 Hele my jsme synovi řekli, jak to mají v jiných rodinách a ať o tom s dětmi ve školce raději moc nedebatuje. Takže pokud mu někdo vehementně nebude tvrdit, že dárky nosí Ježíšek, tak si naše postoje nechá pro sebe. Možná.

klokanka31
30. lis 2023

@lvl16 A proč dětem kazit tu krásnou pohádku o Ježíškovi?

me_druhe_ja
30. lis 2023

@klokanka31 podle nich to není pohádka, ale lež a dítě z toho bude mít trauma. 🤷

lvl16
30. lis 2023

@klokanka31 Doma máme dva důvody, proč jsme Ježíška nezaváděli. Ten první je, že se ve vztahu k dětem snažíme o 100% transparentnost ve všech oblastech. Ať už jde o drobnosti, nebo o těžká témata, vždy dětem říkáme pravdu (tedy zatím jednomu dítěti, tomu druhému je všechno buřt 🙂). Druhým důvodem je to, že se nám prostě víc líbí varianta, že si lidé dávají dárky navzájem, protože jim na sobě záleží, mají se rádi a chtějí si udělat radost 🙂.

michaela666
30. lis 2023

@lvl16 Tvůj druhý důvod promítám i u nás. Dáváme dárečky těm,které máme rádi. S malou jsme dělaly pečený čaj, nastříhaly látku, mašličky na ozdobu a dáme je pod stromeček k těm od Ježíška.

klokanka31
30. lis 2023

@me_druhe_ja Je ale zajímavý že kdo v dětství věřil na Ježíška, má Vánoce rád a s láskou na ty časy vzpomíná. Komu to rodiče ale zkazili, tak ti Vánoce nemusejí, mnozí je doslova nesnáší. Jestli ona v tom taky nebude souvislost...

klokanka31
30. lis 2023

@lvl16 Já si myslím že děti mají dost času na některé pravdy. Měly by mít kouzelný svět...

rebe
30. lis 2023

@lvl16 To nejsou dvě různé varianty. Samozřejmě že si lidé dávají dárky z lásky navzájem. Ale pro spoustu lidí je nepopiratelné, že ty největší dary si nebalíme navzájem do balicího papíru, ale dává nám je Ježíš. To nic nemění na tom, že si dáváme i dárky navzájem, a to včetně dětí. Akorát si nenamlouváme, že je všechno naše zásluha a že jsme si všechno nadělili sami. To je třeba zase lež pro mě. Nebýt boží lásky, bůhví, kolik bychom si toho do těch papírů mohli zabalit...

me_druhe_ja
30. lis 2023

@klokanka31 To nemá souvislost si myslím. Tam jsi důležitý jiný aspekty. Já na Ježíška věřila, docela dlouho myslím. A byla to jedna z mála pozitivních věcí na Vánocích. Bohužel rodinu si nevybírame, takže každej stedrej den se všichni vzájemně dohadali, byl akorát stres a shon, napjatá atmosféra u stolu....Takže já Vánoce nijak zvlášť ráda nemám.

evculinda
30. lis 2023

Mně se líbí pravidlo 4 dárků (1 co chce, 1 co, potřebuje, 1 něco na sebe, 1knihu)

klokanka31
30. lis 2023

@evculinda A kdybys sama byla malé dítě, taky by se ti to líbilo?

lenniik
30. lis 2023

Já bych byla v klidu. Můj muž se snaží prosadit teorii, že nejlepší dárek je žádný dárek 🤣 a děti dárky od něj nedostávají. Prostě jen je koupím já a jeho se na nic neptám. Taky nadává kolik toho mají a jak on nic neměl atd. a pak se bavím s jeho mamkou a sourozenci a rozhodně to tak nebylo.

hanourek_
30. lis 2023

Můj syn si uměl vybrat kdy jít na svět:D a loňský rok si vybral na 23.prosince :D takže ať je manžel v klidu :D takže jsem říkala pár dárků k narozeninám a něco málo pod stromeček:D ..každopádně teď mu bude teprve rok , takže to tolik nebude vnímat ale až bude starší jsem na to zvědavá

michaela666
30. lis 2023

@hanourek_ Já jsem 31.12. a jako dítě jsem nesnášela když mi rodiče odložili dárek z Vánoc k narozeninám. Mít je jindy, tak budu mít normální oslavu s kamarády a rodinou + dárky. Takhle se to vždycky spojilo a svezlo se Štědrým dnem. Dětskou oslavu jsem měla asi 3 krát, protože během prázdnin byli většinou pryč, takže nikdo nepřišel...Jen pohled z druhé strany až to v budoucnu budete řešit.😉

eviicka
30. lis 2023

@michaela666 je to o přístupu, já jsem Eva a vždy ráno svátek a večer Vánoce. Naši se snažili (a i když jsem byla dospělá) aby toho bylo opravdu úměrně více.

Oslavu chápu, já jsem v červenci, dětské oslavy s kamarády za nás běžné nebyly, ale pak na VS kolejích mi to bylo trochu líto, tam jsme jeden čas dělali super oslavy s překvapením (a já nic😀).

ai30
30. lis 2023

@klokanka31 Takhle. Ja jsem na Jeziska verila, pod stromkem jsem jako dite mela darku spoustu a nepamatuju si ani jeden, jenom si pamatuju, ze se nasi pokazde odpoledne na Stedry den pohadali kvuli uklidu. Takze za me jsou dulezite uplne jine veci, nez tuna hracek.
Taky si myslim, ze Jezisel nosici darky byl kouzelny v davne dobe, kdy se zilo skromne a deti dostaly pod stromek jedinou hracku, na kterou se cely rok tesily. Dneska, kdy deti znaji darky ze supermarketu, hodne dite z chude rodiny dostane dva darky a rozmazleny spratek z bohate rodiny, ktery ho cely rok sikanuje, dostane 15 darku, mi prijde ujete delat, ze darky rozdava nejaka nadprirozena sila.

kizii
30. lis 2023

@lvl16 U nas taky nemame Jeziska. Darky si davame mezi sebou, protoze se mame radi a chceme si udelat radost..🎄 Dcera se kazdy rok tesi i bez Jeziska 😄😎

veruuu_kubesovic
30. lis 2023

Mám 2 děti, 9let a 5let, letos dostanou xbox, což je teda dostatečně hodnotný dárek, ale nám s manželem se jaksi "příčí", že by dostali jen tohle a nazdar 😅
Dárků dostává každý z nich, asi tak cca 10, z toho jeden velký, teď budou mít poprvé ten velký i společný 🙂 pak dostanou dárky ještě u mé mamky, tchánovci již nežijí a se ségrami si dárky nedáváme...
Z těch dárků je vždycky nějaká desková hra, knížka a podle mé zásady žádný "měkkouš" 😀

Strana
z4