Kdy začít zdobit byt, stromek a péct na Vánoce?
Ahoj holky, letos to jsou moje první Vánoce s dcerkou (1 rok) extra z toho rozum nemá, ale chci to tady hezky vyzdobit. Prosím abyste mi každá nějak lehce nastínila odpovědi na moje 3 otázky. Vůbec si nevím rady a chci slyšet názory i u Vás 🙂
My je nikdy moc neslavili, jen jako děti, tak už si to moc nepamatuji.
1. KDY ZAČÍNÁTE ZDOBIT BYT? (Světýlka, adventní věnec, atd.)
2. KDY ZAČÍNÁTE STROJIT STROMEK? (budeme mít umělý, aby malá nesnedla jehličí třeba 😂) takže se opadání opravdu nebojim 😂
3. KDY ZAČÍNÁTE PECT? (Vanilkové r., Linecké, perníčky + nepecene?) Budeme to mít jenom pro sebe.
Děkuji moc ❤️😍
@makkyv v roce jsem to absolutne neresila. Ze skrine jsem tyden predem vytahla nazdobeny ministromek, co jsme pouzivali s muzem (nazdobeny zabral paradoxne min mista, tak sel vzdy jen so skrine). Adventni venec pouzivam uz leta svicinky na cajovky na ctvercovem zrcadle a vytahuji 1. Adventni nedeli. Jine cinkrlatka a lapace prachu nevedu. Cukrovi jsem nepekla a nechala se napakovat prarodicema z obou stran (kazdy rok me nabali hromadou cukrovi, tak jsem toho poprve zneuzila a nestresovala se). Letos, kdy bude mit skoro dva roky pocitam s adventnim vencem klasicky jako doposud (prijde mo to bezpecnejsi nez polosuche jehlici a svicky), cukrovi zacnu kolem zacatku prosince (pernicky, rohlicky a pak asi zkusim nejake specialni "detske") a stromek max. tyden predem a jeste se rozhodnu jak velky, protoze v unoru bude dalsi mimi a maly stromek se bude do budoucna lip kontrolovat, umistovat, zachranovat... Stromek bych normalne zdobila den predem, ale budeme u nasich a chci ho mit hotovy na prijezd zpet na svatky.
@makkyv 1.o advent. Ať v neděli pálíme první svicku
2.stromek zdobíme pár dní před Štědrým dnem. Třeba 20.po Stedrem dnu stromek pro nás ztrácí tak nějak kouzlo, tak ať si užijeme to těšení.
3.máma vždy začala péct na Mikuláše, tak to dělám plus mínus taky. Ale.ja peču jen pro to, aby to dcerka zkusila a pro tu vůní. Jinak my to moc nejime a ještě dostáváme od babiček.
1. a 2. začátkem prosince
3. Nepeču, máme vždycky něco maličko kupované a pak přes svátky od mojí mamky
Advetní věnec 1. adventní neděli, výzdobu bytu doplňuji průběžně během prosince, jak nosí děti výrobky (plus musíme samozřejmě skladovat ty starší), stromek zdobíme s dětmi 23. prosince, dělají to moc rády. První Vánoce, když měl syn necelý rok, jsme zdobili v noci tajně (v ložnici, kde jsme všichni spali, byl to trochu adrenalin), ale děti si to zdobení užívají. Pečeme v průběhu prosince, jen perníčky na adventní kalendáře stíhám v noci na 1. prosince 😀 Něco peču sama, něco s dětmi (podle množství času a aktuální hladiny trpělivosti). Od 1. prosince čteme Vánoce pro kočku a chystáme betlém (co den, to příběh a jedna figurka do betlému, my teda lepíme papírový na skleněnou výplň dveří), tuto tradici naše děti milují.
1. v pracovním týdnu před první adventní nedělí, tak, aby na víkend už bylo vše připraveno
2. máme každý rok živý strom, my zdobíme až 23. večer, holky to mají jako překvapení od Ježíška. Pokud jde o finance, tak v případě, že budeš mít umělý strom na několik let (což předpokládám), tak se vyplatí, živé stromy jsou celkem drahé.
3. snažím se mít napečeno všechno dříve, letos bych chtěla vše stihnout dokončit už cca kolem poloviny prosince a my rovnou cukroví i jíme, manžel si nosí malou krabičku do práce. Vůbec mi nevadí, že se většina sní už před Štědrým dnem.
@makkyv já péct umím🙂 Jen co jsou děti, nechtěla se mi tomu věnovat ta energie po večerech...teď už jsou větší, tak chci zase najet na to svoje. Jestli u vás péče babička, tak s ročním miminkem bych se na to já osobně vykvakla🙂
A stromeček určitě živý!
@makkyv 1. začátkem prosince, ale toto moc neřeším. 2. Stromeček zásadně 24 ráno. A určitě ne umělý, to snad radši žádný. To že by dítě jedlo jehličí by mne v životě nenapadlo a i kdyby, fakt mu to neublíží 😀 3. Obvykle od druhého víkendu tak průběžně. Hodně záleží na tom, jaké recepty používáš a jak se potřebuje proležet. nepoužívám recepty, kde to musí někde "dlouho ležet" , nepřijde mi to ok
@makkyv psala jsi, že dcerce je rok. Cukroví už určitě může. Dají se udělat i dobré věci bez cukru a pod, co bude moct. A částečně ti může u pečení i pomoct, ať je to spíše pro zlost 😀 Ale já bych se tohoto určitě nevzdávala...
1. V sobotu před 1. adventní nedělí udělám věnec, pověsím světýlka mezi obývací pokoj a kuchyni, přidám nějaké ozdoby.
2. 23. večer nazdobíme stromeček. Umělý mi do bytu nesmí, jinak bych možná zdobila dřív. Od dětství máme živý stromeček, takže ty 400,- oželím za dárky a provoním byt. Dceru necelý rok cpe do pusy převážně prsty než věci, takže s manželem zvládneme ohlídat případné jehličí na zemi.
3. Poslední víkend v listopadu, pečeme s mamkou a babičkou společně pro celou rodinu. 15-20 druhů. Manžel na sladké není, tomu nasuším 20. maso ( dobře schovám 😃) a dostane ho místo cukroví na Štědrý den ráno. Ve tvém případě bych šla péct k mamce, ať to nemusíš honit po večerech. Až bude malá starší, budete péct spolu.
@makkyv Já i když bývala sama,tak jsem si pekla. Aspoň linecké a vanilkové rohlíčky být musí 😊
@michaela666 máte to krásné vymyšlené, moc se mi líbí to společné pečení ❤️
@marketa_sob Já pečení miluju, mamka ho nesnáší ( ale táta si na domácí cukroví potrpí) a babička už hodně zapomíná, takže tam je to i nebezpečné ( občas připálit i oběd). Tohle je příjemný kompromis pro všechny. Punč, koledy a když má babička dobrý den vypráví jaké měla Vánoce jako malá. Doufám, že se tato tradice udrží i pro moji dceru. ❤️
@makkyv Kupujeme živý, ráda kupuju u lesaku, kteří dělají planovany průřez. Nejsou to top krasavci, ale mam z toho dobrý pocit. 🙂 A vydrží dlouho.
1. nekdy kolem 20.11. zatim jsou vsede dyne, tak budu v tydnu schovavat a tak za dalsich 14 dni vytahnu vanocni vyzdobu.
2. stromek nekdy kolem 20.12.
3. cukrovi tak 2-3 tydny pred Vanoci.
1. začátek adventu
2. 22. prosinec
3. mikuláš 🙂
Já listopad považuji za měsíc, který venuji dusickam a melancholickemu rozjímání a vzpomínání na věrné zemrele, takže nám zásadu že nic Vánočního neřeším. Vše začíná až s 1. prosincem. Zdobení... Adventní věnec klasický, na první adventní neděli, světla až na stribrnou neděli, cukroví od 1. prosince dle druhu, začínám samozřejmě s perníčky. Stromeček v noci z 23 na 24....zdobi Ježíšek, aby měly děcka překvapení.
@makkyv 1. První adventní víkend.
2. Většinou jsme zdobili 23., ale od loňska ještě o par dnů dříve, abychom si ho víc užili 🙂 (ne ale dřív než 20.).
3. S mamkou jsme vždycky pekly tak měsíc předem, každý víkend 1-2 druhy. Teď peču jen perníčky a letos chci mrkvové sušenky pro malého, takže jak to vyjde 🙂 (víc se chystám péct, až trochu povyroste - manžel nic než perníčky nejí a přece to nebudu jíst sama 😀)
1. V týdnu před 1. Adventní nedělí
2. Cca týden až 10 dní před Štědrým dnem
3. Cca od začátku prosince
1. První adventní víkend
2. Zdobí děti s tátou 24.12. dopoledne. Udělali jsme tradici,že ráno dáme stromek z balkonu do obýváku,aby oschnul a větve se narovnaji a jdeme dědům na hřbitov zapálit svíčku.Kdyz pak přijdeme tak jdou děti s tátou zdobit stromek a já chystat na večeři kapra.
3. První adventní víkend, peču i s dětmi, pomáhají mi,nejdřív vykrajovat a pak už se přidali s plněním skebliček, rohlickami a válením těsta. Sice bych to měla rychleji,ale dětské je nejlepší. S čím pomoct nechci tak dělám večer.a jelikož je dcerka narozená 23.12. tak jí dělám ještě na oslavy narozenin dorty.
1.) Já moc být nezdobím ,dávám jen samolepky na okna a ty dám už tento týden,2.)stromek strojime 24.12.,3) začnu péct po Mikuláši
1) první adventní neděli
2) cca týden před Štědrým dnem
3) nepeču, u nás to nikdo nejí...

@loylii Tak i můj taťka dělával tradičně svou čokoládu, manžel zase marokánky, ty jsou jeho specialita. Má jiné mouchy, ale vaří a občas něco i peče🙂 A teď se o mě stará, jsem nemocná, tak ho musím pochválit.