Musíme na Vánoce utrácet za drahé dárky?
Ahoj, nějak to blbě nesu. Je to skutečně tak, že Vánoce - rovná se mobily, roboti, pračky, sušičky, fény, lednice, počítače, tablety, vysavače, prostě dárky za tisíce? Však pokud takovou věc potřebuji a mám na ni, koupím si ji. Pokud ne, ok, našetřím. Běžná spotřeba, nic, co by bylo jako pozornost, dárek proto, že chci s nápadem udělat radost. Je možné, že to vnímám jinak, ale prostě si v rodině vyměnit tisícové částky.... já jim, oni mě... na to nehrajem.
A beru i negativní názory...
@konidana souhlasím u těch puberťáků už těžko udělá člověk radost dárkem za stovku, jako když byly malí a nejvíc nadšení byly z nějaký šílený plastový svítící zvuky vydávající šílenosti za pár korun od tetičky... Ale zase je to u nás o tom těšení se a počkání si... a né mami, chci/potřebuju nový mobil/tablet cokoli a my jdem a koupíme během roku kdykoli si řekne. Prostě ne. Naše teď hrozně moc chce tablet do školy, je na střední, hodně ho tam děti mají na učení a poznámky. Fajn, ale až pod stromeček a né že v září poletíme a koupíme, protože si holčička řekla. A bude to teda překvapení, protože tatínek remcal, že je to zbytečnost, takže s tím nepočítá 🙂
@enoli Ale je to přece každého věc. Kdybyste to braly jako konzum, tak teda je zbytečné i cukroví, dobré jídlo, světýlka na baráku...
Úplně ti rozumím, mám to stejně. U nás v rodině si na drahé dárky nehrajeme, spíš se snažíme potěšit něčím praktickým a zároveň osobním. Třeba parfémy, kosmetika, vitamíny nebo nějaké drobnosti, které člověk využije a nemusí za ně pak utrácet sám. Peníze, co by padly na drahé věci, si radši necháme na něco, co opravdu chceme nebo potřebujeme. Hlavně jde o tu radost a ne o cenovku, no ne? A během vánoc je i spousta akcí, takže se dají nakoupit hezké dárky za rozumnou korunu.
@klokanka31 ano souhlasim . Kazdy to mame jinak. Ja svetylka vubec nemusim, a spis mi vadi. Zejmena ty venku. Ale nechavam si to pro sebe, protoze s tim ve meste stejne nic neudelam. Ale radsi bych v naproste tme koukala na hvezdy...
Konzum, konzum, co na to říct.
Dárky dáváme jen mamce a tchýni a synovi, jinak nikomu, my si s manželem radši někam zajedeme, nebo zajdeme na koncert. Vždyť si přes rok můžu koupit co chci. Vánoce nejsou o drahých dárcích. A kolem nás letos už jsem slyšela hodně lidí, co od toho upustili a dávají jen dětem.
@zlataberta Taky to tak máme. Raději jedeme s mužem na wellness, na dovolenou, nějaká aktivita, pobyt. Už nejsme na ty materiální dárky a to jsme na tom finančně dobře. Ale potřebuji desáté náušnice, dvacátý prsten? Ne. Kniha ale potěší vždy, mám doma jednu celou místnost plnou knih, je to moje úchylka 😀
@zlataberta Otázka jestli to tak chtějí, nebo na to jednoduše nemají peníze...
U nás v rámci širší rodiny platí, že pokud už chceš někomu z širšího příbuzenstva (setkává se nás 32) něco koupit, tak zásadně nějakou drobnost, nic drahého. Já se třeba letos vlezla do 5000 Kč za 28 lidí a bývala bych pořídila dárky i levněji, ale letos jsem chtěla všem dětem koupit knihy a ty se pod 260 Kč/kus nedostaly. Ale současně neodsuzuji, má-li to někdo jinak, tedy za předpokladu, že na to má a nevrhá se kvůli příbuzným do víru dluhové pasti...
No a my letos kupujeme příbuznému dárek za 25 000. Spotřebič 😁 Radost mu to udělá obrovskou, sám by na něj z důchodu šetřil roky. A já mám zase radost, že nemusím hodiny pátrat nad knihou, na kterou by u něj nepadal prach (už takhle jich má tolik, že by je nestihl přečíst za 3 životy) nebo kupovat ponožky a mixit. Vyhrajou všichni. Všechny to potěší. A o to jde především, ne?
Jinak prosím tým "svíčky a kosmetika" či "náhodná knížka pro radost", aby se opravdu důsledně informoval u obdarovávaného, že je na stejné vlně. Já se každý rok po Vánocích zbavuju několika dárků tohoto typu od vzdálenějších osob, ač vysvětluju, vysvětluju a vysvětluju a stejně se jich každý rok pár sejde. Já pláču, planeta pláče a ještě je s tím hromada práce navíc. A to samé platí pro "roztomilé drobnosti a dekorace", bižuterii a látkové přehozy, ubrusy a dečky. Nekonečný koloběh - do Vánoc to rozdám a na Vánoce dostanu novou várku a začínám nanovo 😅
@berenika39 Nikdo v rodině netrpí finanční nouzi, takže si každý kdykoliv koupi co potřebuje, není potřeba si navzájem přehazovat krámy. My dáváme dárky dětem a mezi sebou s manželem. Pak rodičům pouze symbolicky, ostatním členům rodiny nic. Zase,ale pochopím,že každý to má jinak. Kdyz jsem byla mlada,nektere věci do domácnosti se mi hodily a například babičce, nebo rodičům dělalo radost, ze mi můžou koupit papiňák, robot apod. Me tim ušetřili penize, které jsem raději utratila za něco na sebe, nebo strtila na dovolenou atd.
Díky za komentáře!
Není to přezíravost ode mě, samozřejmě, že je to každého věc a já nikomu svůj názor necpu, zajímalo mě, kdo to má stejně nebo podobně...
Takže beru i nesouhlas🙂)).
@konidana když doba je taková, že ty děti ve školách se dost porovnávají v tom, co mají a dostali. Ono to asi jinak nejde ... Proto si myslím, že má kolem Vánoc každý dost svých výdajů a není potřeba k tomu řešit ještě celou širokou rodinu, přátelé a já nevím koho všeho. Já úplně nesnáším ty dárky, kdy člověk dá aspoň něco a i když vím, že to nebudu používat nebo se mi to nelíbí, tak musím předstírat radost a děkovat. Z tohoto důvodu raději nechci nic od nikoho. 🙂 A i pro ty děti příbuzných se zeptám, co by se jim hodilo. Lepší než dávat kravinu nebo něco, čeho mají doma mraky.
Mně je fuk, jak lidi okolo slaví Vánoce, jestli zdobí stromek už v listopadu a co si dají k večeři. A nepřestává mě udivovat, kolik lidí je do běla rozpálených kvůli tomu, že u sousedů se to dělá jinak. Zrovna včera jsem dostala přednášku od kolegyně, že stromek se smí nazdobit jedině v noci na 24.12., aby ho dětem jako donesl Ježíšek, jinak jsou Vánoce celý zkažený. Mně je tohle všechno prostě fuk.
Jinak co se týče dárků, tak děti nedostanou ani zdaleka všechno, co si přejí, ale ty největší (ne nutně nejdražší) dárky se snažím splnit vždy. Sama jsem vyrostla jako dítě matky, která Vánoce nenáviděla a pořádala je z donucení, nikdy jsem si nesměla přát nic jiného než praktické dárky nebo knihu ( ale ne konkrétní). O konkrétní knížku jsem si směla říct jen babičce. Pokud jsem náhodou dostala dárek, který se mi líbil, byla máti většinou naprosto nepříčetná, že mi někdo takovou blbost dal. I tak jsem měla Vánoce ráda, ale moje děti si rozhodně rozbalí pod stromkem i něco jiného než kalhotky nebo ponožky. Každý rok se snažím, aby dostali i nějakou tu blbost, po které fakt touží a vůbec se za to nestydím…
A mně je úplně fuk, kolik a za kolik kdo dává dárky. To je každého věc. Co mi ale hrozně vadí, jsou ty konzumní reklamy už od října 🤦🏻♀️ kupuj, kupuj, slav, dávej, utrácej! Šílený.
Mně zase vadí jak obrovská hromada lidí jen nadávají, kritizují. Tak ať drží klapačku, ať Vánoce klidně neslaví jestli jim to tak vadí (fakt nevím co komu může vadit na Vánocích), ale ať nekazí vánoční těšení (a klidně i "šílenství") ostatním.
Manžel dával dárky v jeho rodině hlavně když byly děti malé. Pak přešel na obálkou metodu. Teď už jsou všichni dospělí, tak se vždy sejdeme nebo tak jedeme na víkend.
Já jsem v naší rodině nejmladší a když už jsme se s bratrem odstěhovali a založili vlastní rodiny, tak jsme Vánoce přestali řešit. S rodiči se sejdeme, ale dárky už neřešíme vůbec. My s mamkou si uděláme třeba odpoledne, kdy pečeme pár druhů cukroví.
Jinak jako bezdětný jsme s manželem přes svátky chodili do práce a upřímně mi to vyhovovalo mnohem víc. Noční a svátky udělaly na výplatě hezkou částku. 😄
Teď máme dceru 3 roky. Dárky pro ni máme a my si od příštího roku pod stromeček něco po vzájemné dohodě taky zabalíme. Ale žádný extra věci - spíš nějaké knihy, deskovky apod. 🙂
@berenika39 hele nejtěžší je změnit něco zajetého, je to fakt vysoká diplomacie a chce to klid a promyšlenost. Protože problém není v tom, že to máte špatně (žádné pojetí dárků není špatně), ale že ti to nevyhovuje.
V naší rodině se systém před časem taky přežil, probrali jsme to na jaře na pěším výletě v přírodě, nálada na pohodu. Před Vánoci je to citlivé. Už jsme se moc rozrostli, o generaci, a starý systém už nedával smysl. Zrušili jsme dárky mezi mnoha lidmi a setkávání o Vánocích změnili za společný den na začátku prosince a je to moc bezva. Jen to téma musí někdo otevřít a ten někdo nesmí být uštvaný, že je to tu zas a nedává to, pak z toho budou jen další stresy.
@berenika39 nedáváme si za 10tisíce, detem každému jeden velký darek a 5 mensich, dost jsem to "zkrouhla" od lonska🌲🎁🌲 my s mužem si nadělíme nějaký wellness víkend, se sourozenci si nedáváme, manžel již rodiče nema, takže pak zbyva darek mé mamce, dávám ji poukaz do obchodu + kvalitní víno, miluje salam fuet, nějaký orisky...
Ja nechapu, co na tom blbe neses. U vas v rodine jste vsichni nastaveni jinak, tak no problem, ne? A jestli si jinde tisicovkama zdobi stromecek, nebo je po sobe hazi, ti muze byt snad fuk.
@berenika39 my jsme dospěli k tomu, že po domluvě se sourozenci si dárky nedáváme. Určitou výhodou je, že v rodině už nejsou malé děti.
Bylo složité vymyslet dárky, aby nestaly majlant a nebyla to blbost. I přesto jsme se několikrát netrefili. Často jsme si vyměňovali obálky s penězi nebo poukazy a to už nedávalo smysl.
Doma s mužem jsme si dali limit 500 a za ušetřené peníze pojedeme třeba všichni do termalu.
Pro syna ten limit neplatí.
@berenika39 a moc se mi líbil nápad kamarádky, která se v rodině domluvila na dárků do 200 za osobu a pak se u rozbalování skvěle baví.
Během roku dětem hračky a drahé dárky nekupuju (výjimkou jsou narozeniny), případně si na to musí našetřit oni. Oba miluji lego, takže na Vánoce to prostě lítá.. Ale rovnou jsem jim řekla, že ze seznamu letos nedostanou vše. Navíc pro ně mám notebook, protože už dělají dost věcí do školy online(jen repasovaný).. Já si dost věcí koupím sama během roku - vymetám s kamarádkama muzikály, v březnu letím za kamarádkou na týden do Španěl.. Manželovi mám dražší věci,ale protože si nic nekoupí během roku. Nečekám, že dostanu dražší dárky.. On na to moc není,. Pomalu ruším v rámci rodiny - tety jsme už odstřihli z dárků,z rodičů mi "funguje" jen jeden - dostaně kalendář s fotkama + poukaz na botasky, tchýně s tchánem dostanou nějaké poukazy+ tcjánovi se skládáme na mobil. Tchýně nám dává cenově dost vysoko,ale odmítla jsem se s ní srovnávat. Narozdíl od ní mám dvě děti, co živíme a hypotéku. Starší mi už na Ježíška nevěří a mladší asi letos naposled.. tak od příštího roku to zas bude trošku jinak...
Každopádně rozhodně bych si nevzala půjčku na Vánoce... kupuu dražší věci,ale jen to, na co máme
@antoinet Tys na to kápla. Mám spoustu věcí ohledně Vánoc, které bych asi i ráda dělala jinak, ale zároveň vím, že se mají ctít tradice, takže dokud nebude jen naše rodina a rodina pak následně mých dětí, nepolezu do medvědího brlohu a měnit nic nebudu v rámci velké rodiny...doma to máme už zaběhnuto jinak, ale v rámci velké rodiny jedeme zatím tradičně. Ale mám v plánu, až to bude relevantní, dost věcí pak pozměnit, protože vidím, že ne vše je funkční a vyhovující (viz třeba počty obdarovávaných, počty a typ darů, setkávání o Vánocích atd.). Ale jak píšu, nemám koule to měnit teď, protože vím, že by to dost lidí ranilo, dost lidí lpí na tradicích, a já to nehodlám bořit; nicméně pro sebe si píšu seznam, co budu dělat jinak...
@klokanka31 peníze mají, ale dospěli taky k tomu, že Vánoce jsou o něčem jiném a ne drahých darech.....my už jsme taky nevěděli, co každý rok vymýšlet a dávat pořád dokola peníze do obálky?? Ale každý to má jinak a dělá si to po svém. Je fajn, že se může každý dobrovolně rozhodnout 😀 Jinak děláme vše, co se má o Vánocích, výzdobu máme taky, jen ty dárky nějak neřešíme.
My si rodine na drahotu nepotrpime, mezi doslelaky si ani darky nedavane, jen ja tradicne davam babickam fotokalendare. S muzem si radeji dame o adventu spolecny cas - nejaky eurovikend či welness. Takze za darky utracime jen pro deti.
Taky záleží co jsi pod drahým darem představit. Pro někoho je i 1000 korun moc a pro někoho není moc ani 50 tisíc.
Pamatuji reklamu, kde lákali lidi aby nakupovali na splátky a splácet začnou až po Vánocích. To je pro mě naprosto šílený.

Jaký si to uděláš takový to máš.
Je na každém z nás co nám vyhovuje a jak to nastavíme. Můžeme od druhými kroutit hlavou, ale je to jejich věc.
Vánoce nejsou jen o dárcích. Ale někdo je k tomu potřebuje, chce...
Proč by mělo dítě dostat mobil jen tak i když ho potřebuje? My také čekáme na Vánoce.