icon

Nevhodné dárky. Když radost nahradí zklamání. Jsem v tom sama?

25. pro 2025

Určitě mnoho z vás dostalo krásné dárky, od srdce. Ale pojďme si říct jaké dárky byly naopak k ničemu. Ať vím že v tom nejsem sama 🙆‍♀️
Já včera obrečela mašlovačku, plastový dózy, kuchyňskou chňapku, bižuterní náušnice s průhledným kamenem - prostě co já nenosím, a ti co mi to dali, to moc dobře vědí (a dostávám takové každý rok). Moc mě mrzí, že já vybírám dárky osobní, co každého potěší, a ne kraviny které se nakoupí v penny. A nevím, asi mě nejvíc trápí fakt, že mě buď ti nejbližší vůbec neznají, a nebo prostě nechtějí dát si tu práci s přemýšlením. Asi to berou že dárek jako dárek.

Strana
z3
marketa11112
29. pro 2025
@aedoss

Já tě chápu. Sama moc dárková nejsem, ale chápu to nepochopení. Jako dospívající jsem mockrát narazila. Místo jedné věci, kterou jsem si přála, jsem dostala deset kravin ve stejné cenové hladině "aby pod stromečkem něco bylo". Namísto konkrétní knihy napsané na seznam úplně jinou atd. K významným narozeninám zlatý řetízek/přívěšek, protože se to tak dělá. Že mi už x desetiletí leží v krabičče někde v prádelníku, protože jsem jim deklarovala, že to nenosím a nikdy jsem nenosila ... Jde o to nepochopení, než o ten dar. Oni se zeptají, ty odpovíš (nepřeješ si nic nereálného) a stejně dostaneš něco úplně mimo. Je to blbý, ale pořád doufám. 😁 Třeba jako vloni se mamka dvakrát ptala, co potřebujem koupit do domácnosti. Povídám, že pekáč, že nemám, protože se rozbil. Dostala jsem deku. Na ten pekáč jsem fakt spoléhala. 🤷 Stejně tak, když se mamka ptala, co chci ke třicátinám. Říkám, že nějakou dobrou kuchařku (tenkrát ještě nebyl běžný net po ruce) a formu na muffiny. Pětkrát se mě ptala a pokaždé mě přesvědčovala, zda nechci nějaký řetízek v sadě s naušnicemi. Ne, nic. Ale nebyl ani řetízek a už fakt nevím, co jsem nakonec dostala. Ještě si vzpomínám, když jsem ještě bydlela u rodičů a chtěli mi něco koupit, tak říkám žehličku na vlasy. Odpovědí mi bylo, nikdy, ničí to vlasy. Za rok se mě mamka ptala, proč nemám žehličku na vlasy, že ji jedna holčina z rodiny používá a má hezké vlasy. Já jsem to nikdy nepochopila. To je jak kdyby zjištovali, co chceš a podle toho nějakým zvráceným algoritmem vyvodili podobnost něčeho jiného, aby bylo TO překvapení. Podobný darující je tchán. Od něj tedy dostávají dárky jen děti, ale třeba pískací hračka pro psa darovaná miminku a stolní hra o násobilce (vyloženě na krabici napsáno násobilka) čtyřletému dítku jsou bohužel běžné.

@aedoss 🫣😁 u nás to bylo podobné. Zavedlo se tedy to, a ano , šlo o mou iniciativu, že prarodiče určí částku a já dárky pro děti , případně dárek pro nás, objednám, koupím. Dopravím ho k nim a oni si ho jen zabalí. Díky tomu jsme letos dostali pěkný vysavač, děti přesně to, co si přály a co měly napsané v dopise pro Ježíška. A navíc, hledám slušnou kvalitu dárků. Pořád lepší, než když tchýně nosila drobounké praskající hračky z tržnice pro nemluvně. Po jejím odchodu jsem je ihned vyhazovala. Teď zůstalo jen jediné..nosí nám pro děti ovoce, ovšem plesnivé. Neprohlíží ho při koupi nebo na to nevidí. Nevím. Defakto vše dávám slepicím. Je mi to líto, ale nemám už sílu jim to říkat.

fire85
29. pro 2025

@reeeza proč nebudeš používat parfémy, kvůli miminu?

prejeta_zaba
29. pro 2025
@angelinie

@anonym_autor Já osobně mám ráda dávání a dostávání dárků a u nás se to děje fakt hodně, protože jsme velká rodina. Ale většinou se snažíme říct si navzájem, co by se komu hodilo, takže to skoro vždy dopadne dobře a když náhodou ne, tak to nebereme tragicky...já to beru vždy tak, když dostanu od někoho dárek, je to pro mě známka toho, že tomu člověku na mě záleží, že tomu věnoval nějaký svůj čas a to je to, co oceňuji. Jestli se trefil do vkusu nebo ne, už pro mě tak podstatné není, při tom množství věcí, co v dnešní době jako lidé máme, je zas skoro nemožné nikdy se nesplést nebo nedat něco, co už například máme apod. Ale co mi naopak vadí je, když dáme dárek (a naše rodina se fakt snaží dávat lidem to, po čem touží, co si přejí) a pak jedinou reakcí je, že o to ten člověk nestál, případně rovnou vyjmenuje, co vše je na tom dárku špatně. Tak to je u mě naprostý vrchol neslušnosti. Dokonce jsem nedávno četla o tom, že podle etikety je slušnost vždy poděkovat a dále to nerozvádět. Když už takový případ nastane, že je to dárek nevhodný, vždy máme přece možnost použít ho na nějakou charitu a podobně, potřebných lidí je stále mnoho. Takže já bych třeba neudělala to, že něco vyhodím, jelikož nesnáším plýtvání, ale když už je to fakt hodně mimo, daruju to potřebným. A nemusím k tomu pak mít těch milion keců, jak je dárek naprd 😎

@angelinie Já taky nesnáším plýtvání, ale opravdu mě nebaví každý rok řešit kam s taškou věcí, které nechci. Nehledě na životní prostředí a ekonomickou stránku. I darování má své meze a někteří lidi mají vyloženě zálibu v darování nesmyslů. Přijde mi to jako cílená provokace. 🤷‍♀️

denski24
30. pro 2025
@bartoskovi

Chápu vás, že je to pro vás takové bolestné. A proto jsme zvolili metodu darování si buď poukázky, bazén, kavárnu nebo masáže, ty udělají radost skoro každému. Letos jsem dostala i kosmetiku od rodiny co prodávali v krabicích v obchodech a i to udělá radost. Aspoň mě ano. Vždy domu kupuji jen ja kosmetiku a teď nemusím . Dokonce i mé dceři jsem koupila kosmetiku rimmel a skoro mi brečela pod stromečkem. Nebo lahev vína stačí. Mám pocit ze dárky není to hlavní co pod stromek dostanu, ale to že jsme s rodinou, dětmi a žijeme. Láska a zdraví. Dnes už skoro každý vidí jen ty dárky a hlavně děti. Ale ta podstata Vánoc je mnohdy pryč.
Jen pro pobavení: já dostala ke 30 narozeninám od manžela tažné za auta. 🤣🤣🤣 a kytku. A nebo se domluvte že nebudete si kupovat takto dárky a kup jim příští rok lahev vína, nebo co rádi piji. Čaj. At nejsi zklamaná, že jsi jim sháněla, lítala kolem toho a oni si stím práci ani nedali.

@bartoskovi mě by třeba ani ta kosmetika nepotěšila. Jsme všeci atopici. Kupuju přípravky jen v lékárně. Drahý jsou jak kráva. Mamka to ví a místo těch blbosti z Temu, kdyby koupila dětem jeden sprchač z lékárny, tak budeme všeci spokojeni. Ne to ona jim radši koupí takový ty obyč sprchače za 30kč, hlavně, že je ta lahev s obrázkem nějakýho superhrdiny nebo tlapkové patroly. Pak vysvětluj dětem, že ty sprchače nejsou pro ně vhodný.

kristyn86
30. pro 2025
@denski24

@bartoskovi mě by třeba ani ta kosmetika nepotěšila. Jsme všeci atopici. Kupuju přípravky jen v lékárně. Drahý jsou jak kráva. Mamka to ví a místo těch blbosti z Temu, kdyby koupila dětem jeden sprchač z lékárny, tak budeme všeci spokojeni. Ne to ona jim radši koupí takový ty obyč sprchače za 30kč, hlavně, že je ta lahev s obrázkem nějakýho superhrdiny nebo tlapkové patroly. Pak vysvětluj dětem, že ty sprchače nejsou pro ně vhodný.

@denski24 Tak prelej do superlahvicky s hrdinou ten vas 😀

anonym_daea5a
30. pro 2025

Ja to asi nechápu. Proc lidi lpi na tom aby dostali darek za kazdou cenu. Myslim jako echt darek? My si s manzelem davame 1 darek aby tam neco bylo a nevypadalo to blbe a zbytek detem. A vetsinou si i ten darek kupuji sama a davam si ho pod stromek. Manzel mi na.to da.finance.a.ja.si to kpupim. A.je me.to uplne jedno. A kdyby mi dal hrnec tak budu rada za hrnec🤷 Nevim proc je to pro lidi to nejdulezitejsi na svete ☹
A sedet a brecet, ze jsem dostala dózu.... boze muj 🫣
Letos teda jsem si rekla o radio do nove.kuchyne , protoze.jsem na to hodne zvykla,ale nemyslela jsem to ze jako pod stromek. Chtela jsem ho uz drive a manzel mi rekl ze mi to koupi pod stromek. No a 24 mi rekl ze to nestihl (stehovali jsme se dodelaval barak,byl to tlak docela posledni mesic) a proste nemel cas to objednat. Mavla jsem rukou. Vzdyt to je fuk

alice180
30. pro 2025
@anonym_daea5a

Ja to asi nechápu. Proc lidi lpi na tom aby dostali darek za kazdou cenu. Myslim jako echt darek? My si s manzelem davame 1 darek aby tam neco bylo a nevypadalo to blbe a zbytek detem. A vetsinou si i ten darek kupuji sama a davam si ho pod stromek. Manzel mi na.to da.finance.a.ja.si to kpupim. A.je me.to uplne jedno. A kdyby mi dal hrnec tak budu rada za hrnec🤷 Nevim proc je to pro lidi to nejdulezitejsi na svete ☹
Letos teda jsem si rekla o radio do nove.kuchyne , protoze.jsem na to hodne zvykla,ale nemyslela jsem to ze jako pod stromek. Chtela jsem ho uz drive a manzel mi rekl ze mi to koupi pod stromek. No a 24 mi rekl ze to nestihl (stehovali jsme se dodelaval barak,byl to tlak docela posledni mesic) a proste nemel cas to objednat. Mavla jsem rukou. Vzdyt to je fuk

@anonym_daea5a když ses tak nad věcí, tak proč by to mělo vypadat blbě pod stromkem. Přece bys měla podle tvýho měřítka mávnout rukou.

prejeta_zaba
30. pro 2025
@denski24

@denski24 Přesně. Ještě se na to člověk divá jinak od nějaké pratety, co se snaží udělat radost a vidíte se 2x do roka a jinak u nejbližších lidí. Tam si vždycky říkám jestli se na to jako vykašlali schválně a koupili blbost na poslední chvíli nebo jestli jim fakt nestojím za to, aby si zapamatovali o nás aspoň základní věci. 🤷‍♀️ Mě osobně tohle uráží, pokud dostanu přesný opak toho, čeho se roky snažím zbavit (například ty levné kosmetiky a plasty).

emillyhk
30. pro 2025
@anonym_daea5a

@anonym_daea5a Pro někoho ten dárek důležitý je, je to jeden z jazyků lásky a autorka je tak zřejmě sama nastavená - ona si dává s výběrem dárků záležet, je to její způsob jakým dát najevo, že má druhého ráda, zajímá se o něj. Pro moji mamku je třeba jazykem lásky to, že kolem člověka pořád poskakuje, nabízí mu jídlo, pití, "rozdala by se". Ale když má pro někoho vybrat dárek, který opravdu potěší, tak je marná 🤷‍♀️ Mockrát jsem ji slyšela, že se ofrňuje nad dárkem, který se jí netrefil do vkusu, zároveň jsem mockrát zažila, jak ona vybírá dárky a vůbec u toho nepřemýšlí, hlavně že má odškrtnuto, že něco dala. Jako její dítě mě to mrzí, že třeba vydá peníze za něco, co se nikdy nepoužije a neudělá radost. 🤷‍♀️
Pro mého manžela je celý koncept vánočních dárků nesmysl, z dětství má k tomu vypěstovaný odpor. Ale pokud jde o mě a našeho syna, tak se snaží, protože ví, že je to pro mě důležité. Já zároveň chápu, že pro něj to důležité není, takže pod stromeček si zabalím věci, které bych si stejně koupila a on mi na ně buď dá peníze nebo mě něčím překvapí (ještě se nestalo, že by se mi netrefil do vkusu). Ale je to všechno o komunikaci a kompromisech. U autorky mi přijde, že ji celá rodina jen využívá, ale nikdo si nedá tu práci, aby potěšil ji. A to chápu, že mrzí...

michael2611
30. pro 2025

Taky jsem léta vybírala pěkné a drahé dárky rodině, pekla dorty na všechny oslavy.. a pak jsem zjistila, že se s tím prostě nějak počítá. Sama jsem dostala od matky velké tričko co dostala od kamarádky a knihy z knihobudky. Mým dětem jen maličkosti, hlouposti ve slevě. A tak jsem si řekla dost. Letos jsem jen během reci oznámila, že dárky mám jen pro své děti a přítele. A pohoda. Nic od nich nechci, jsou lakomí až hrůza, ale taky jim nic nedám. Rovnováha.

denski24
1. led 2026
@kristyn86

@denski24 Tak prelej do superlahvicky s hrdinou ten vas 😀

@kristyn86 tak to samozřejmě dělám, ale přijde mi to už ujetý.

kristyn86
1. led 2026
@denski24

@kristyn86 tak to samozřejmě dělám, ale přijde mi to už ujetý.

@denski24 😂 😂😂 Trochu je...ale ucel sveti prostredky.

denski24
1. led 2026
@kristyn86

@denski24 😂 😂😂 Trochu je...ale ucel sveti prostredky.

@kristyn86 jeden rok jsem to vylila před ní, strašně se divila co dělám. A nalila tam ten náš, ale přesto hned za měsíc na narozeniny donesla zase. Je to marný.

kristyn86
1. led 2026
@denski24

@kristyn86 jeden rok jsem to vylila před ní, strašně se divila co dělám. A nalila tam ten náš, ale přesto hned za měsíc na narozeniny donesla zase. Je to marný.

@denski24 To snad nee...To nevymyslis...

denski24
1. led 2026
@kristyn86

@denski24 To snad nee...To nevymyslis...

@kristyn86 to je realita mého života 🙈🤣

iksypsilon
2. led 2026

@anonym_autor buď ráda za náušnice. Mně dal otec Uherák, Vysočinu a džus - hnusnej koncentrát 🤷takže taky se mi chtělo brečet protože já jemu dala to co si napsal.

prejeta_zaba
2. led 2026
@aedoss

Já tě chápu. Sama moc dárková nejsem, ale chápu to nepochopení. Jako dospívající jsem mockrát narazila. Místo jedné věci, kterou jsem si přála, jsem dostala deset kravin ve stejné cenové hladině "aby pod stromečkem něco bylo". Namísto konkrétní knihy napsané na seznam úplně jinou atd. K významným narozeninám zlatý řetízek/přívěšek, protože se to tak dělá. Že mi už x desetiletí leží v krabičče někde v prádelníku, protože jsem jim deklarovala, že to nenosím a nikdy jsem nenosila ... Jde o to nepochopení, než o ten dar. Oni se zeptají, ty odpovíš (nepřeješ si nic nereálného) a stejně dostaneš něco úplně mimo. Je to blbý, ale pořád doufám. 😁 Třeba jako vloni se mamka dvakrát ptala, co potřebujem koupit do domácnosti. Povídám, že pekáč, že nemám, protože se rozbil. Dostala jsem deku. Na ten pekáč jsem fakt spoléhala. 🤷 Stejně tak, když se mamka ptala, co chci ke třicátinám. Říkám, že nějakou dobrou kuchařku (tenkrát ještě nebyl běžný net po ruce) a formu na muffiny. Pětkrát se mě ptala a pokaždé mě přesvědčovala, zda nechci nějaký řetízek v sadě s naušnicemi. Ne, nic. Ale nebyl ani řetízek a už fakt nevím, co jsem nakonec dostala. Ještě si vzpomínám, když jsem ještě bydlela u rodičů a chtěli mi něco koupit, tak říkám žehličku na vlasy. Odpovědí mi bylo, nikdy, ničí to vlasy. Za rok se mě mamka ptala, proč nemám žehličku na vlasy, že ji jedna holčina z rodiny používá a má hezké vlasy. Já jsem to nikdy nepochopila. To je jak kdyby zjištovali, co chceš a podle toho nějakým zvráceným algoritmem vyvodili podobnost něčeho jiného, aby bylo TO překvapení. Podobný darující je tchán. Od něj tedy dostávají dárky jen děti, ale třeba pískací hračka pro psa darovaná miminku a stolní hra o násobilce (vyloženě na krabici napsáno násobilka) čtyřletému dítku jsou bohužel běžné.

@aedoss U mé matky naprosto stejné. By mě zajímal ten algoritmus, jak k tomu ti lidi dojdou. 😄 U nás to v dospělosti jenom podtrhlo její nezájem. Ještě bych pochopila, že kolikrát nebyly peníze nebo byly jiné starosti. Ale teď vidím, že toho času nemá nikdo nazbyt a stačí u výběru trochu zapojit hlavu, než koupím první absurditu, co uvidím. Ona má na prvním místě jenom sebe, takže tam není co řešit. 🤷‍♀️

Strana
z3