Vánoce. Kdy se vším začínáte?

15. zář 2021

Ahojky holky, strašně mě zajima kdy začínáte už kupovat nebo vyrábět adventní věnec, zdobit dům a péct cukroví? Letos to budou naše první “první” společné Vánoce s dcerkou, když už mám svou rodinu, tak vůbec nevím kdy a jak začít. Abych nezačala moc brzy. 😅 už koukam, že někde prodávají ozdoby, tak nechci plašit. Stačí mi to nějak stručně.
Děkuji 🎄🥰

bara88
15. zář 2021

začátkem adventu

gracinka7
15. zář 2021

Nejdřív dělám adventní věnec, aby byl připravený, výzdobu domu začátkem adventu, cukroví začínám péct po Mikuláši (nepečené v posledním týdnu před Vánoci), stromek zdobím na Štědrý den. Dárky nakupuji od září, balím v prosinci.
Ale každému to vyhovuje jinak. Můžeš to dělat, jak jsi byla zvyklá z domova, když jsi byla malá nebo to můžeš udělat úplně jinak.

felixfelicis
15. zář 2021

Adventni věnec kupuji co nejpozději, aby z něj do Stedreho dne něco zbylo 🙂 Zdobím na začátek Adventu a stromeček na Štědrý den ráno. Ale nehrotim to, když jsme jezdivali na celé svátky k rodině, ozdobili jsme klidně dřív, abychom si stromeček taky užili. Dárky začínám pomalu nakupovat od září.

tynka9
15. zář 2021

Adventní věnec dělám těsně před první adventní nedělí, stejne tak peču většinou i perníčky - do adventniho kalendáře a k Mikuláši, pak tak nějak úklid, přes advent postupně cukroví, stromeček zdobime na Štědrý den, dárky balím klidně ve velkém předstihu, když mám volno bez dětí a manžela, a kupuju postupně přes celý rok, když mě něco zaujme, tak kupuju so zásoby a schovávám 😉

malinkaelinka
15. zář 2021

Zacatkem prosince postavíme betlem, ozdobime stromek a zkoukneme Lásku nebeskou. Pak začneme vyrábět jedlé dárky, jiné nedáváme. Úklid nedelam, pečení cukroví venuju jeden podvecer, dárky neshanim. Celý advent s manzelem sjizdime vanocni filmy. A to je asi všechno.

jeyre
15. zář 2021

Začínám s adventem. Věnec koupím před první nedělí, cukroví okolo Mikuláše, tak nějak i výzdobu, stromeček na Štědrý den zdobíme s dětmi společně. Letos už mám i koupený první dárek, ale to proto, že dcera touží po konkrétní panence, kterou jsme viděly spolu v hračkářství, byla poslední a na eshopu o 400 dražší, tak jsem ji šla koupit rovnou 🙂

klokanka31
15. zář 2021

My adventní věnec nemáme, ale zdobení bytu děláme hned ze začátku listopadu, a cukroví peču přelom listopadu/prosince.

korin
15. zář 2021

Adventní věnec dokončuju na 1. adventní neděli 🙂 první várku perníčků peču do adventních kalendářů, nějakou vánoční výzdobu udělám na začátku prosince a postupně přidávám, co děti vytvoří, dárky a tipy na ně shromažďuju průběžně od podzimu. Cukroví peču v prosinci, jak čas dovolí. Děti se nejvíc těší na čtení vánočních příběhů, 1.12. začínáme číst Vánoce pro kočku a lepit betlém na dveře, milují to.
Udělej si to po svém, vytvoříte si své vlastní rodinné zvyky 🙂

berenika39
15. zář 2021

Vůbec. Představ si, že Vánoce neřešíme. Ani náhodou. To jen abys měla jiný pohled. Na štědrý den si dáme řízky a salát, každý jeden dárek a stromeček zdobíme den předem. Nic víc, nic méně. Vánoce jsou mimo nás. Předem? Nic. Nepeču cukroví, nezdobím nic, neuklízím (ok, máme uklizeno průběžně, paní na úklid), žádné sešlosti, žádné oslavy. Vím, že to je trochu mimo, ale nám to tak vyhovuje a to je v pořádku. Hlavně si to udělejte podle svých představ. Jak to vyhovuje vám. Nic víc, nic méně.

petrasipkova1
15. zář 2021

@malinkaelinka to je super, dáš tip co vyrabis za dárky ?

petrasipkova1
15. zář 2021

Začínáme na 1.advent a to ve velikém, milujeme Vánoce, takže věnce, dekorace, zavesy, svítitka venku i uvnitř, vyrábíme s detma průběžně cely prosinec, na 1.12. mají připraveny adventní kalendář , jdeme na rozsviceni stromku, koukame na pohadky, cukroví okolo 10 zadelam a pak pecu. Na začátku prosince kupujeme stromek. Kapry kupuji 22.12. 23.12. Večer dělám salát, přípravu zeleniny na polévku, uvarim hlavy z kapra, upecu Vanocku a zdobime a muzem stromeček aby rano byla rozzarena dětská očka když ho najdou v obýváku ❤️☺️ Už se moc těším na letošek ☺️

eviicka
15. zář 2021

Přelom srpna a září začínám s dárkama (dělám kalendáře pro širší rodinu, vždy přímo na tělo). Perníčky peču po 17. listopadu. Na ostatní věci termín nemám a dělám podle aktuálních možností - práce, věk dětí... tak nějak přiměřeně, aby to bylo všechno v klidu, co bude to bude.

barulina
16. zář 2021

Uz. Dárky už mu postupně chodí. Cukrovízacatek prosince, výzdoba začátek prosince, stromek cca týden před 24

biciklissie
16. zář 2021

Dárky kupuji v průběhu celého roku. Balím je ideálně na podzim, ale spíš později, nějaký ten týden před Štědrým dnem. Po začátku adventu udělám úklid, pak výzdobu. Cukroví peču během adventu, nejdřív perníčky. Stromeček zdobíme v noci před Štědrým dnem. To si taky chystám věci na salát. Na Štědrý den dodělám salát a manžel nasmazi řízky. Já vždycky nějak vánočně upravim stůl.

ajriska
16. zář 2021

Výzdobu dělám na první adventní víkend. Stromek teda zdobime cca 7-10 dní předem. Chceme si to prostě užít a holky jsou natěšené o to více když to září i u nás doma. Letos bych to viděla, že ho ozdobíme tyden před. Cukroví jsem teď dva roky nepekla,objednala jsem si. Ale pozor, objednala jsem velmi malé množství a intak se to nesnědlo 😃 a to bylo výborné. Holky mají nejraději perníčky, ty pekly a manželovou maminkou, pak trochu rohlíčků, pár lineckých a tím končí. Mnohem raději mají,když upeču perník,štrůdl nebo bábovku. Uklízím průběžně, pravidelně.
Adventní věnec mam většinou takový, aby neopadal, tudíž ho použiju vícekrát po sobě, jen měním třeba barvy, aby ladilo ke stromků a výzdobě. Každý rok mám jinak. Nejraději máme kombinace zlato-bilo-stribrna, minulý rok jsem tam dala i lehce růžovou a fialovou. Na co si potrpím je hezký nazdobený stůl.
Dárky kupuji listopad, prosinec.Letos budeme mít na vánoce miminko, termín mám za pár dní, takže hlavně pohoda.

95newmommy2020
16. zář 2021

My měli loni první Vánoce. Bylo mu 10 měsíců. Pořídila jsem mu vánoční oblecek. Stromek jsme ani neměli. Vánoční oslava se přestěhovala ke tchanovcum. Ti měli stromek radši na vyšším místě. O Vánocích jsme všichni měli nějakou blici událost. :D Takže jsme o 3 dny později slavili. Cukroví ani dekoraci neděláme. Cukroví Se dá objednat, a navíc nám to každý ve velkým pak dává. 😁
Letos začnu tak týden před Vánoci kupovat dárky a zabalim je možná. A nebo to všechno dam do dárkových tašek a bude.
Letos bude malymu 22 měsíců.

veroniqess
16. zář 2021

V prosinci 😃😃😃

veruuu_kubesovic
16. zář 2021

Adventní věnec mám kupovaný, byt nijak extra nezdobim, uklízí průběžně není zapotřebí to hrotit zrovna o Vánocích, cukroví ani nepecu ani nekupuju = nejime ho 🙂
Jinak na Štědrý den upecu lososa, předem udělám bramborový salát a na 2.svatek jdeme k mé mamce, kde se sejde celá rodina, manžel rodiče už nemá, jinak jsme celé svátky doma a zadne návštěvy nezveme...

nikjean
16. zář 2021

Já miluju Vánoce a věci okolo, takže tento kouzelný čas si opravdu užívám. S výzdobou začínám začátkem prosince, nebo spíše s prvním adventem. S tím souvisí i velký úklid. Pečení cukroví je to jediné, co fakt nesnáším, ale umím si i tuto pro mě nepříjemnost zpříjemnit, a to tak, že pozvu mamku, pečeme spolu a u toho se vždy picnem vínem. 😅
Co se dárků týče, každý rok si říkám, že začnu fakt brzo - abych toho pak neměla moc, no samozřejmě to vždy nechám stejně na listopad/prosinec, to zas většinou naplánuji se sestrou výlet na Vánoční trhy do Německa, kde většinou nakoupím všem, co potřebuju. Pár dnů před Štědrým dnem jedeme s mužem koupit stromeček, který ozdobíme a následně si užíváme Vánoční pohodu.

danulka04
16. zář 2021

Já nemám ráda to vánoční šílenství, takže to skoro vůbec neprožíváme. Na první adventní neděli si udělám věnec, cukroví peču tak cca 14dní před Vánoci, stromek zdobíme na Štědrý den. Dárky začínám kupovat max. v listopadu, ale spíš až taky v prosinci. Úklid neřeším vůbec, zastávám názor, že člověk snad uklízí pravidelně po celý rok, tak proč bych měla najednou šílet kvůli úklidu, když mám konečně pár dní volno, takže tak 🙂

normalnimatka
16. zář 2021

přidej se do zdejší skupinky 🙂 tam holky začnaj všecko řešit....celoročně:D

felixfelicis
16. zář 2021

Jo a uklizim 23. To s dětmi tak akorát do Stedreho dne vydrzi a občas ani to ne🤣

nazka
16. zář 2021

Dárky začínám řešit někdy v září, v začátkem prosince vyrábíme věnec a zdobíme byt.cukrovi peču jen proto, aby si to dcerka zkusila. Stromek zdobíme několik dní dopředu. Jakmile je po Štědrém dní, nejraději bych už vše sklidila a vyhodila.
Jinak já tenhle čas miluju. Je pro mě magický od dětství a zůstal dodnes. Nejde ani tak o dárky, ale o atmosféru. Scházení se, vůní, kéž by sněhu.. Jsem z Ladova kraje a jeho zasněžené obrázky mi k tomu patří.

zuzekk
17. zář 2021

Okolo 10.12.

madbetka
17. zář 2021

O adventu máme advent, takže jen adventní věnec. Cukroví začínám péct po Mikuláši.
Stromeček nám nosí Ježíšek a vánoční výzdobu dělám 24.12. dopoledne a tím začínají Vánoce (trvají pak ale do Tří králů).
Dárky kupuji průběžně, takže teď už jich pár mám 🙂

loylii
17. zář 2021

14 dni před Vánoci. Vánoční uklid dělat nemusím, cukroví udělám 10 dni před Vánoci. Jsem z oboru a vím, ze není dobré, pokud se ji staršího data. Navíc ho dojidame do Silvestra. Výzdobu mám za jeden den hotovou a darky kupuji z připraveného seznamu, co si kdo opravdu přeje, žádný překvapka. Celkem mi přípravy, nákupy, pečení zaberou tak 3 dny. Vic tomu věnovat nechci, přijde mi to jako mrhani casem, kvůli jednomu dni v roce.

eliska_f
17. zář 2021

Darky nakupují nejpozději od září, abych vychytala vhodné a nebrala něco "za každou cenu", jinak přípravy jako úklid od začátku prosince a taková ta vánoční atmosféra začíná pro mě a rodinu zazehnutim první adventni svíce, pak pomalinku začneme zdobit byt atd..

tinaprofi
17. zář 2021

Včera bylo pozdě... Já už mám nálepky v oknech a zejtra jdu na jmelí

marcicek84
17. zář 2021

Darky nakupuju prubezne od podzimu,cukrovi objednavam,nepecu,vyzdoba se resi jak je cas,vetsinou tyden pred svatky manzel s dcerou zdobi stromek,u nas se to nehroti a dela hlavne tak,aby melo dite radost,bramborovy salat se dela den predem,zbytek o stedrem dnu,vse v poklidu a na pohodu,navstevy jsou 2 povinne,jedna u nasich a jedna u tchyne a tchana a jinak jedeme na pohadkach a prochazkach,proste pohodicka,co se tyce uklidu,tak uklizime prubezne,tak netreba s nicim extra stresovat.Ja nevim proc se lide stale za necim honi a stresuji,ze jeste to a tamto,vzdyt to neni vubec ani treba a co se tyce te vyzdoby tak tech par veci nazdobenych je hned...

gracinka7
17. zář 2021

Jojo, přidej se do skupinky 😉
https://www.modrykonik.cz/group/7744/