1000 kč na 5 dní, co vařit?
Ahoj, stalo se mi něco co předpokládám se stalo už někdy někomu. Nečekané výdaje, mám 1000 kč na týden, jsme já, manžel a malá (6) let, obědvá ve školní jídelně. Potřebuji s tím vyjít, dělám svačiny, mě, manželovi i malé + oběd pro mě a pro manžela, dneska jsme měli bramboráky a polévku a co dál? Holky poraďte mi levná jídla.Nebo nějaké tipy 🙂 Děkuju.
@pindriste@ 10000 a je to čistě jídlo. A to, že malá obvykle jí ve škole obědy nepočítám.
Ale třeba ovocný knedlíky to on rád 🙂 ale jako třeba rizoto bez masa nebo prostě kuskus se zeleninou to by prostě nejedl.
@karinakarin26 jezis co kupujete? my ted zijeme v DE a ani tolik nedame za jídlo. A to kupujeme furt nejaky kraviny... a maso je tu třeba cca za 5eur kilo
@karinakarin26 manžel sám řekl abychom ušetřili tak méně masa z jednou stehna udělám rizoto do velkého hrne a je to na 2 dny určitě možná i více a to oběd i večeře. Ono to jde ale člověk na ten systém musí přijít 🙂
@karinakarin26 jinak u nás většinou půl kila masa vychází na 2 porce jídla pro každého. Ted se do toho snažím zahrnout ještě malou na 2 porce
@chris_n@ No já nevim normální věci asi :D Nekupujem prostě nic extra, je pravda že u nás šťávy moc nefrčí tudíž kupujem minerálky balení, 1-2 x do týdne 1,2 džusy, ovoce klasika, zeleninu tu tedy hodně máme často zeleninové saláty no a pak to maso. Jenže my třeba rizoto máme na jeden den prostě u nás se sežere.
@karinakarin26 tak my pijeme vodu z kohoutku, ted jsem delala domácí bezovou štávu, jinak ji nepijeme. Dost vypijeme kafe, ale to kuupujeme v akcich. Saláty děláme taky, džusy jsou dle mě zbytečný.
No, jsme prostě rozmazlený no, polovinu věcí bysme kupovat nemusely, berem to jen protože nám to chutná. Ale to skončí!! 🙂
@karinakarin26 zkusila bych omezit ty uzeniny, minerální vody mi prijdou zbytecny vydaj, tedy pokud te ty vydaje stvou a chtela bys je snizit. A pak to nakupování denne, to musi litat. Ja nakupuju jednou tydne a ted jsem treba i jednou vynechala. Nakupuju jodne v akcich. Ten vas vydaj mi prijde tak, ze byste mohli jet na dve dovoleny rocne, pokud byste to snizili.
@karinakarin26 no právě, vezmi si, že snížíte výdaje na jídlo z 10 tis na 7 tis, a hned máte "bezpracně" ušetřených 36 tisíc ročně jako slušný základ na slušnou dovolenou a nebo na druhou dovolenou nebo na cokoliv jiného většího. To už je dost peněz. 🙂 I kdyby měl člověk navíc 10 tisíc měsíčně, neznamená to, že je musí "prožrat" 🙂))
@karinakarin26 no my jsme taky rozežraní 😖. Já nechám denně v obchodě minimálně dvě stovky a to teda do toho maso nepočítám, to vždycky nakoupíme rovnou na celý měsíc. Ale jdu jen pro pečivo a třeba pro smetanu co mi chybí k obědu a tam vezmu sladkost, tam ovoce, tam zeleninu, tam nějaký sýr, tam víno a je to .. Ani radši nepočítám kolik prožereme a když čtu s čím tu jsou holky schopné vyjít, tak bychom se fakt mohli uskromnit.
@pindriste Ja taky delam fazolovy gulas, a to tak ze na cibulce osmahnu libovy parek, pridam k nemu 2 konzervy bilych fazoli v rajske omacce (Billa Clever tusim za 15 kc), 1 konzervu velkych fazoli taky Clever, vse s nalevem, dochutim soli, troskou cukru, pripadne kecup nebo protlak. Necham chvili probublat a hotovo. Naobedvame se z toho 4 dospeli a deda na vetsinou i k veceri 😉
Nečetla jsem celou diskuzi, tak tu něco možná padlo, ale za mě: čočka s volskym okem, nudle s makem, ovocné knedlíky, pečené nové brambory s tvarohem, palačinky na slano i sladko, zapečena brokolice s bramborem...to me jen tak v ryhlosti napadlo. Jinak byh třeba i mrkla do letáku kdyby bylo kuře v akci, tak neco z prsou, potom upect stehna a ze zbytku polévka, nebo pokud seženete kvetak levne, tak ho udelat jako omačku na paprice. Místo masa kvetak 🙂 ja to mam radši jak s masem 🙂
Tak u nás je to s tím nakupováním tak, že šetříme spíš, když nakupujeme denně-vím, co budu vařit-vím co mi chybí, tak jdu a koupím to a jelikož jsem dost líná, tak ani kolikrát nejdu a pohledám v mrazáku a vůbec, co by se dalo spáchat na způsob co dům dal- a vždycky dům něco dá 😉 Jezdíme i na "velký" nákupy, ale to spíš proto, že pytel psích granulí by se mi těžko narval do kočáru...to pak nakoupim hlavně "strategický" suroviny-luštěniny, brambory, mouky, olej atd...Vůbec luštěniny jsou supr levný, výživný a na mnoho způsobů připravitelný 🙂 Maso máme tak třikrát čtyřikrát do týdne-kupuju hlavně krůtí stehenní-130,- za kg a to kilo mám na dvě jídla...
Kuře z obchodu není dobré snad nikdy, ať stojí co stojí. To už musí být, abych tuto hmotu koupila-třeba neodolatelná chuť na slepici na paprice 😉
@chris_n tak normální cena je 65 Kč....takže to není zas tak extra sleva. Já spíš nechápu ty lidi co kupují vše zvlášť...zrovna teď to bylo vedle sebe...kuře celé za 45 a vedle toho prsní řízky s kostí za 89. Prsa jsou nejdražší...ale v podstatě za cenu celého kuřete bych normálně koupila jen ty prsa...takže stehna, křídla a skelet je jakoby zadarmo.
Já zase radši maso a uzeniny kupuju radši v akci, protože tím pádem se to rychleji točí a mám jistotu, že to v regále neleží už měsíc. A pak taky dle obchodu...v Tescu už jsme párkrát koupili kuře, které po rozbalení smrdělo....takže už maso jen z Alberta nebo ve velkém z farmy....
@karinakarin26 libi se mi, jak pises, ze utraceni zbytecne skonci🙂 ,v tom drzim pesti. Ja se asi tak pred rokem nad sebou takto zamyslela a radikalne snizila veskere vydaje. Ale ve vsech oblastech. Vychazela jsem z toho, ze kdyz jsem vyzila z 11tisic na mesic, a slo to, tak mi tato castka bude muset stacit i ted, ackoliv vydelavam trojnasobek. Takze jsm zkrouhla ruzne obedy v restauracich, nakupy knih, casopisu a drazsiho oblečeni, navic mnohdy zbytecneho, protoze jsem si koupila i to, co se mi jen libilo i kdyz jsem to nepotřebovala, zmenila banku na takovou, kde nemusim platit poplatky..proste co slo. Veskere, ale opravdu veskere vydaje jsem zapisovala a na konci mesice provedla revizi, co bylo zbytecne abych si na to dala priste pozor. Usetrila jsem tak cca 60 tisic za ten rok. Ted se to hodi, protoze jsem ted uz sesty mesic na neschopence a s penezi je to katastrofa. Tak jsem rada, ze jsem se uz predtim takhle v tom utraceni zacala hlidat.
Ono je snadne utravet, kdyz penize jsou, to jsem sama poznala. Mnohem tezsi je zit normalne a setrit, i kdyz jsou a myslet na zadni kolecka. Tim nechci rict, ze vy nemyslite, vunec ne, nevim jak to mate a je mi to fuk, jen ze me se to osvedcilo a jsem moc rada, ze jsem se to naucila.
@karinakarin26 a jinak tedy, sladke balene vody nejsou zdravé, nekupujeme vubec, pry hodne pripsovaji k cukrovce. My obcas ve sleve koupime sirup lepsi a vetsinou pijeme kohoutkovou vodu. Uzeniny jsme taky dost prestali kupovat, muj chlap driv klidne snedl 15 deka vysociny jen tak na jedno jidlo. Tak jsm ho naucila si chleba namazat maslem a nahoru dat par kolecek. Ted to mame vsichni na tyden, obcas vysocinu, obcas sunku, jak kdy. Zacala jsem vice delat pomazanky. Zase, muj chlap snedl cele rybicky jen tak s chlebem. Ted z jednech udelam pomazanku, necim to nastavim a mame to oba na dva dny, kdyz se to namaze na chleba. Zrovna tak vajecnou, vajicka teda mame svoje, nekupujeme, tak i to je plus. A hlavne lusteniny. Levne, vyzivne, zdravé. Chlapovi k nim udelej opecenou klobasu nebo párek kdyz chce maso, me k cocce staci vajicko. Spenat je levne jidlo, taktez. Tak drzim pesti, at ti tve odhodlani usetrit vydrzi.
PS: my mame 4000 na jidlo na mesic ve dvou. Asi pul roku mame svoje brambory, mrkev, petrzel, celer, mame sve vajicka, mame sezónně jahody, maliny, okurky, papriky rajcata hrasek, kedlubny. Je to plus, neco tim usetrime pres leto.
@lin18 Tak ono je potřeba koukat i na gramaz. Kuře, vcelku vcetne kosti a kůže bude stát na váhu vždycky méně. Jinak já maso nikdy v akci nekupuji, to maso, co do akcí dávají by se za víc peněz neprodalo, navíc kupovat maso mimo řeznictví je podle mě silenost.
Šetřit ano, ale ne na úkor zdraví. To, že koupím něco, co je ve slevě a zdánlivě to stojí málo, neznamená, že na tom usetrim.
@kacca11 jasně...ale 1200 g kuře mě vyjde na cca 55 Kč, samotná prsa s kostí (2 ks prsou tedy z jednoho kuřete) na 60 Kč....
u nás je řeznictví jen na městě...to znamená obtížné parkování daleko od centra, pak táhnout syna tam a zpátky navíc s plnou kabelou...to prostě nedávám. Jednou za čas vyjedeme na farmy na větší nákup do mrazáku...ale když dojde tak s Albertem problém fakt nemám...na rozdíl od Tesca nebo Kaufu
@kacca11 Tak každý to má jinak, u nás drůbeží maso prodávají stejně jen vodňanské u řezníka, takže je to úplně stejné jako když si koupím v bille vodňanskou kachnu nebo teď v penny vodňanské kuře. Jo, potom mají občas domácí kuře a to jsem jednou koupila a vyšlo mě na 350 Kč, takže to nejde jíst pořád 😉 Jedině fakt někam na farmu pro čerstvé, to je asi nejlepší volba. Většinou nakupuji u řezníka, ale někdy taky šáhnu v Bille po kousku zabaleného masa abych už nemusela objíždět celé město. 😉
@petrasipkova1 Tak zrovna Billu bych na kureci maso vynechala uplne, uz kvuli jejich Vocilkovi a jejich "halal" kuratum...

Ještě mě napadly šunkofleky (tam maso je a dá se nahradit klidně i špekáčkem místo uzeného), bramborový guláš je taky s uzeninou, ta se ostatně dá dát i k té čočce (tam si můžešt ty s dcerou dát třeba vejce). česneková polívka je za pusu, stejně jako hrášková.
Kuře na paprice už tu padlo. U nás je hodně oblíbené Kuře královny Kálí: kuřecí prsa nakrájet na kousky, vejce (pro nás 4 používám jedno) rozšlehat, osolit přidat trošku škrobu. Kuřecí kousky dej do vajíčka a pak na pánvičku s rozpáleným olejem (trošku větší množství - nemusí plavat, ale nemá to být nasucho). Opéct, ke konci přidat nadrcený česnek. Podává se s vařenou rýží posypané jarní cibulkou - skvělé.