3. dítě na cestě, ale já si nejsem jistá. Zvládneme to?

1sally1
22. zář 2023

Ahoj všem, chtěla bych Vás požádat o nějakou radu, nebo možná spíše o uklidnění. Nebo ani vlastně nevím co čekám, jen mám hrozný strach jestli to všechno zvládnu.

Zjistila jsem před pár dny že jsem těhotná, miminko bych si přála, ale s manželem jsme se nikterak nesnažili, ochranu jsme používali, avšak přece jen se to nějak neuhlídalo a jsem těhotná. Máme dvě děti ve věku 6 a 11 let a o 3. jsme se bavili jen tak lehce ale dohodli jsme se že to pro nás asi nebude ani reálné z hlediska financí. Ano Vím že to není jen o penězích, ale bojím se abychom to třetí dítě uživili ☹.
Před pár lety jsme koupili dům na hypotéku s tím že příští rok nás čeká re fixace. No nicméně naše pravidelné platby jsou cca 14000 hypotéku, 2500 elektriku, 7500 plyn, 1000 kč voda, 800 školka, 600 škola, 4500 tmobile (paušaly, internet, televize), půjčka 4000 kč, plus nějaké výdaje na dopravu do zaměstnání.
Já mám plat cca 28000 a manžel také tak. do toho máme psa a 2 kočky. Dům máme velký, takže s místem by problém nebyl ale je starý takže vyžaduje investice. Bohužel prostě vůbec nevím jak bychom tohle prakticky z jednoho platu zvládli. Ještě navíc když nám mají re fixovat tu hypotéku ☹.
Nechali jsme si i doma udělat nový komín, abychom mohli topit dřevem a neutráceli tolik za plyn, ale i tak mi to prostě připadá že to bude málo a já pak nebudu moct dát dětem vše co potřebují.
Bojím se že to nezvládneme a skončíme na ulici😢

agneska7
22. zář 2023

@1sally1 já moc neporadím, jen mě zarazila částka 4500 za tv a paušály? To je teda raketa . I v případě, že by jste 3. Nečekaly bych se zaměřila na tohle . Jinak mi máme 3 děti a nepřijde mi, že by to bylo jiné než se 2 . Ano musely jsme koupit nové auto, ale to by jsme kupovaly i tak... ono to přijde až se školou, ale to už zase budu v práci ....

lauriak
22. zář 2023

@1sally1 tak v tomto pripade by mal chlap ako hlava rodiny zariadit aby manzelka s detmi nestradala. 28 000kč plat na chlapa je sakra malo. Nech si najde inu pracu alebo prida este jednu k stavajucej. Alebo sa ty vratis skor do prace ako po troch rokoch. Neviem co ine chcete vymyslet. Mate velky dom, mozes cosi dopestovat, popripade chovat sliepky a podobne. Ale to su zlomky. U vas su najvacsie vydaje hypoteka a energie.

rebe
22. zář 2023

Finanční úvahy, jestli to zvládnete, jsou na místě před otěhotněním. Vy už to dítě máte. A máte ještě pár měsíců až let na to, abyste vymysleli, jak to zvládnete. A to teda zvládnete. Jsou i jiné alternativy než mít dům nebo skončit na ulici. My bydlíme v pěti ve 2+kk, protože altermativní škola pro děti je pro nás důležitější než dům. A máme se moc fajn. Nejmladší bychom nevyměnili ani za vilu s bazénem, je to sluníčko, které zbožňujeme celá rodina. Naše dvě starší děti rozhodně nejmladší ségru potřebují víc než cokoli, co se dá koupit za peníze. A upřímně, mám ve svém okolí několik lidí, kteří mi po třetím porodu řekli, že si taky přáli třetí dítě, ale kvůli financím ho neměli a celý život litovali. Ale nikdy jsem neslyšela o nikom, kd by litoval toho, že se rozhodl pro dítě.

irmamala
22. zář 2023

No ať počítám jak počítám, tak podle těch pravidelných výdajů tak manželův plat a tvůj rodičák pokryje jen ty položky, co uvádíš. A jídlo? To je třeba u nás po hypotéce největší náklad. Asi bude muset manžel nebo ty najít brigádu, jinak přece nemůžete vyjít.

sinicka
22. zář 2023

V prvé řadě gratuluju, miminko je štěstí a pokud bude zdravé, pak není nic lepšího.
Finance jsou samozrejme problém - vyřadíš se na 3 roky z pracovního procesu. Na druhou stranu se můžete s manželem časem střídat - přijde z práce, ty pojedeš na brigádu.. možná taky dosáhnete na nějaké přídavky, příspěvky. Rozjeď online kalkulačky na dávky a propočítej si to. Nějaké věci podědí po starších (kolo, brusle..), časem se finančně opět ustálite, jak nastoupí mimčo do školky.. tím, že budeš doma se taky dá více ušetřit na některých věcech (vaření, peštovaní zeleniny, na což já nemám čas a náladu při práci..)
Já jsem měla u poslední dcerky taky obavy, ne teda z financí.. fakt ještě když jsem jela rodit, mela sem pochyby.. ale to štěstí po tom porodu všechno zbořilo a jsme spokojení. Když se miminko narodí z lásky do šťastné rodiny, tak je to super.
Na nějakou dobu si utáhnete opasky, ale určitě to bude stát za to. No a nejlepší by bylo do budoucna zapracovat ma kvalitnější a spolehlivější ochraně..

fire85
22. zář 2023

Tak příjmy dohromady jen 54 000 a výdaje kolem 36? Kde je jídlo? Určitě bych stáhla 4500 na nesmysly typu televize atd. Já nevím co s tim všichni mají, máme každý paušál za 300 a Voyo za 200 a taky žijeme.

Manzel může hledat lépe placenou práci, 28000 pro chlapa je žalostně málo.
7000 plyn to je měsíční splátka? Pak počítej taky s rocnimi platbami typu popelnice, pes, daň z nemovitosti atd.

No budete to mít těžký

fire85
22. zář 2023

@irmamala u nás taky jídlo, myslím že to tak ma hodně lidí. Kor s více dětmi

misha31
22. zář 2023

No, budete se muset hodne uskromnit, zrusit treba tv, topit tim drevem, manzel jinou praci, ty brigadu, kdyz on prijde z prace. Pracovat se da i s mimcem, ja taky praci neprerusuji, proc se jen valet na rodicaku. Na jidle setrit, varit na 2 dny

sarihy
22. zář 2023

No pane jo. Jako takhle - určitě to zvládnete, ale uskromnit se budete muset rozhodně, a to i starší děti. Do nákladů na třetí dítě započítej i jiné auto, protože pokud nemáte už teď nějaké velké, tak 3 děti tak rozhodně v sedačce nenacpete. Budete to mít hodně na hraně a na místě tvého manžela bych urychleně hledala lépe placenou práci, protože až budeš na RD, tak budete mít tak trochu problém. Jasně, dítě je požehnání, na druhou stranu je potřeba opravdu hodně přesmýšlet a počítat. Zvládnout se to určitě ve vašem případě dá, ale za cenu nemalé oběti myslím.

ilone
22. zář 2023

Uzivite, ale bude to masakr. Na vase příjmy mate hrozně vysoké výdaje, které bohužel ještě vzrostou, jednak píšeš o refinancování hypotéky a jednak miminko úplně zadarmo není.

fire85
22. zář 2023

@misha31 ono taky ne každý má možnost chodit do práce, takže že se válí na rodicaku mi přijde minimálně úsměvné

1sally1
autor
22. zář 2023

všem děkuji za reakce ... samozřejmě že se všechny výdaje budeme snažit co nejvíce zredukovat. stejně tak ten t mobile - bohužel žijeme v takové řekla bych osadě kde prostě není na normální TV signál a proto jedeme přes operátora. máme v tom započítané i telefony na splátky ´- bohužel proto taková částka - ale jak říkám ta se dá zredukovat, topit se chystáme dřevem, avšak musíme koupit nový kotel protože starý se nám pokazil což bude další velký výdaj.
Manžel je momentálně ve zkušební době a výplatu by měl za 2 měsíce mít větší - tzn kolem 35000 čistého. bohužel lépe placenou práce tady těžko najde, protože lépe placené jsou zda manažerské pozice, na tu bohužel nemá vzdělání.
nejvíce mě děsí spíše ta re fixace - pořád tak nějak doufám že by se to mohlo ještě snížit do příštího roku

sarihy
22. zář 2023

@1sally1 Já bych třeba největší strach měla z toho, že budu muset omezit výdaje i směrem ke starším dětem - náklady na ně rostou, logicky, budou mít určitě nějaké své aktivity, no a tam prostě asi chtě nechtě bude muset nějaké uskromnění přijít, a to by mě děsilo ze všeho nejvíc. My teď doma řešíme docela velkou investici, ale velký argument, proč do toho nejít, je právě to, že bychom asi na nějaký čas museli omezit investování do dětí, a to se mi příčí. Jako těžké to bude hodně, ale srovnat si to musíte vy sami, tady je každá rada drahá.

mydlova
22. zář 2023

@1sally1 vás příjem mi připadá jako úplně průměrný jak má většina lidi. Proste je to dnešní doba, že člověk za hypotéku/najmu+základní jídlo zaplatí většinu svých peněz. Koukni se na příspěvky na bydlení, přídavky na děti. Tam byste se měli hezky vyjít.

kakba
22. zář 2023

@mydlova na pridavky maji vysoky prijem o par tisicu a taky proc by meli zadat? Kdyz to dopadlo tak jak to dopadlo, tak prece se nebude starat stat.

@1sally1 tato situace je tezka. S vasim stylem zivota bych 3.dite nechtela i kdyby se stalo. Jsme aktivni rodina a neumim si predstavit, ze bych holkam ted rekla, ze uz zadne krouzky, zadne lyze, zadne vylety ve skole jen proto, ze bych cekala 3.dite, ktere taky bude stat. Nikdy bych jim to neudelala.

agneska7
22. zář 2023

@kakba když si dítě nechá a bude na RP nárok mít budou a nechápu proč by si nemohla požádat o přídavky jako proto aby nevypadala jako vyžírka státu ???? xxxxx lidí bere Pnd proč by nemohla ona ? Ano ať se stát postará po dobu co bude pečovat o další generaci !!!! Není na tom vůbec nic špatného, pracovala nebo stále pracuje a pracovat po RD bude a krmila stát ona,tak proč by si to taky na chvíli nemohla ,,vybrat,, zpet?? Nezastávam se nikoho jen nesnáším tyhle kecy o ždímání státu !!! Ano ten kdo nikdy nepracoval fajn ale jinak je to opravdu věta z cesty!!!

kakba
22. zář 2023

@agneska7 tak to se pak nedivim, jak to u nas vypada. Jestli i ty beres pridavky tak ti dekuju, ze zdimas i me a dalsi holky tady.

agneska7
22. zář 2023

@kakba ty jsi fakt neskutečná 😂😅

kakba
22. zář 2023

@agneska7 neskutecne me sere a vim, ze s tim nic neudelam, ale proc nekdo premysli o dalsim decku, kdyz dobre vi, ze na nej nema, ale protoze chtic je vetso nez premysleni jak sam vyziju tak si podam zadost o prispevek. Hele tobe to neni divny? Cru to tu porad dokola. Nemam na dite, ale stejne si ho poridim viz jeden prispevek pred nejakou dobou.

sinicka
22. zář 2023

@kakba proboha. Přivést do společnosti dítě, které bude pracovat je mnohem výhodnější pro ekonomiku, než aby teď stát ušetřil maximálně pár statisíc na dávkách, ty myslitelko. Chtěla jsem ti sem dát odkaz, kolik průměrně dospělý pracující člověk s průměrnou mzdou odevzdá státu, ale v rámci sebevzdělání si to vygoogli sama.
Problém s vyplácením dávek je někde jinde - u lidí, co nikdy nemakali, ani makat nebudou a rozmnožují se geometrickou řadou. Ne u lidí, kteří pracují a jen prostě po dobu rodičáku nevyjdou..

kakba
22. zář 2023

@sinicka tak at si rodina nestezuje, ze nema prachy na jidlo. Ja googlit nic nebudu. Ja davky neberu. Ja svoji rodinu dokazu uzivit, zajiste stejne jako ty.

sinicka
22. zář 2023

@kakba Ano, já i manžel jsme oba vysokoškolsky vzdělaní a máme nadprůměrné mzdy, ale kdybychom se potřebovali finančně odrazit, tak by mi vůbec nebylo hloupé o dávky na přechodnou dobu požádat.

kakba
22. zář 2023

@sinicka v poradku, tak si vaz toho, ze se mate dobre.

janoma
26. zář 2023

Za me je to velmi na hrane. Obrovske vydaje, strary duma nizke prijmy.

gruyerre
26. zář 2023

@kakba ty jsi nebrala ani rodičovský příspěvek, viď?

fire85
27. zář 2023

Já taky asi nechápu, 3 deti hypotéku a budou sosat stát aby dal příspěvek na bydlení? Pokud nevyjdou, ať si zvýší příjem. Jako platit 4 000 za mobily a dostávat příspěvky na bydlení, to snad není úplně normální.

ninive211
27. zář 2023

No bude to na hraně a bude nutné opravdu hodně osekat zbytné výdaje. Ta hypotéka bohužel může díky refinancu hodně narůst a je třeba s tím počítat. Máte prostor na to, že budete přští rok platit třeba 20 000 místo 14 000? Protože takové jsou dnes skoky, pokud jste předtím měli nízký úrok. Finanční rezervu máte nějaou slušnou? Do auta 3 děti naskládáte? Co takové ty jednorázové položky jako jednou ročně pojištění domácnosti, havarijko, povinné ručení...u nás třeba jen na auto za pojistku bude teď 17 000 (i s havarijkem), což je šílená darda, když jsem to slyšela, ale máme relativně nové auto, bez havarijka bych do toho nešla manžel kvůli zaviněné drobné nehodě loni má boužel u pojišťovny "malus". Pes a dvě kočky jsou taky určitě výdaj minimálně za 1000-200/měsíčně, nepočítám veta, když je potřeba.
Jako miminko jako takové zas takový výdaj nepředstavuje (pokud můžeš kojit a pokud můžeš hodně věcí zdědit), s věkem výdaje rostou. Problém je hlavně v poklesu příjmů. Je moožné tvou práci dělat třeba i při RD částečně z domova? Že by sis pak mohla přivydělávat?
Za mě, my máme příjmy o něco vyšší jak vy (asi 65 000 čistého za oba, kdyžjsou odměny, tak víc, já mám 7h úvazek), bydlíme v městském bytě, takže nájem nižší jak vaše hypotéka, za telefony dáváme tak třetinu co vy, plyn taky zlomek, zvířata nemáme a do třetího bych nešla ani za boha, protože po nákupu auta loni (to staré se při nehodě vyřadilo z provozu) znovu tvoříme od nuly rezervu (bokem se snažím dávat měsíčně min. 15 000), která pořád není pro mě dostatečná, každý měsíc je totiž nějaký mimořádný výdaj v řádu tisíců (ať už odešla klima v autě, baterka, zimí boty pro děti, zubař, teď přibudou rovnátka pro dceru...), kdy se do té rezervy zas musí sáhnout, takže bez x desítek tisíc bokem bych prostě opravdu hodně špatně spala. Nemáme teda díky bohu žádé závazky, půjčky, auto (5-letá oktávka z bazaru) se kupovalo za hotové.

ninive211
27. zář 2023

@kakba Pokud by měla nárok na přídavky, proč by si je alespoň dočasně nepokusila vyžádat? Vždyť by byla blbá, pokud by nárok vznikl...ji když otázka, zda by nárok byl. Já když byla na RD, manžel měl o hodně nižší plat jak teď a stejně jsme na přídavky na děti nárok neměli, byli jsme pořád "moc bohatí". Vím teda, že loni se hodně navyšoval limit pro výpočet toho nároku na dávku, že teď na to dosáhne mnohem více rodin jak dřív, dřív to bylo opravdu jen pro ty největší socky.

veroniquecz
27. zář 2023

@ninive211 teď je limit pro dva dospělé a dvě děti cca 45 tisíc. Což si myslím, ze s rodicakem dosáhne už hodně domácností.

veroniquecz
27. zář 2023

@fire85 ale tak je to bohužel nastaveno. Stát nesleduje ostatní výdaje, sleduje jen příjmy. Pokud se vejde má nárok na přídavky 🤷🏻‍♀️