Air bank a rodinný účet - vaše zkušenosti?

deathy
7. dub 2015

Zdravím,
jsme s manželem momentálně ve fázi, že budeme dávat účet dohromady a bude se hospodařit z jednoho... hurá, že nám to ale trvalo, protože někde prostě je černá díra a ačkoli příjem je dle mě docela veliký, nikde to není vidět. Rezerva, dovolená....nic. A mě už to fakt neba. Dítě předškolák, druhý na cestě...
Tak jsem se dívala po možnostech.
Manžel má GE, prý vše zadara. Ale já nějak nejsem pro to nechat tento účet. Co tak vidím, manželovi pořádně (vlastně vůbec) nefunguje el. bank. a všechno je divně složité (aspoň mi to tak připadá).
Já mám Eru. Už spoustu let. Poplatky měsíčně mám cca kolem 60-70,-Kč podle toho, jak moc je tam transakcí. K tomu je červené konto - lehce spořící, ale s nula nula prd úrokem. Jako velké plus mě tam ale drží to, že je bankomatů dost a hlavně můžu na každé poště vybírat. Navíc po těch letech musím uznat, že nikdy žádný problém, vše vždy fungovalo jak jsem potřebovala. I o půlnoci. Nějakou tu možnost druhého disponenta mají...

Ale... Došla jsem až k Air bank. Více účtů plus spořící v jednom. V podstatě vedení co jsem koukala zdarma, možnost vybírat na Sazce... Jestli jsem to s tou jejich kalkulačkou udělala dobře, tak nás by vedení (transakce, Inkaso, platby kartou, ...) vyšlo na nulu. A líbí se mi, že tam je možnost toho syslení v "obálkách" a poměrně pěkný úrok. Sice nemají moc bankomatů, ale já víceméně vždy jedu platby přes el. bank. Manžel má v podstatě dva platy. Jeden by šel rovnou i s mým na účet tak jako do teď. Z toho by se hospodařily měsíční platby atd. plus spoření. A ten co mu jde na ruku, tak ten by byl na momentální provoz (nákup jídla, benzín, takové to teď jdu a koupím...).

Tak nevím... vypadá to celý hrozně hezky, mám to prubnout? Máte někdo aktuální zkušenosti? Rodinný účet - dvě karty, plus třeba to spoření bokem.

saji
7. dub 2015

Pokud má manžel účet u GE, tak v tom případě má Genius Grátis a je tam opravdu vše zdarma a totéž platí pro disponenta. Disponent je aktivní od podpisu, takže docela rychlost. Pokud nefunguje internetové bankovnictví, tak zajít na pobočku, oni poradí. S Air Bank nemám zkušenost osobní, spíše jen z doslechu. Je více negativ než pozitiv, což je trošinku zaražející. Ale záleží na vás. Já jsem s GE spokojená, je více poboček než u AIR a navíc když je jakýkoliv problem, tak buď pobočky na každém rohu a nebo zákaznická linka 24H. denně.

zmrz_lina
7. dub 2015

Máme účet u airbank - společný + každý svůj (kartu máme pouze k těm svým účtům), platíme měsíčně 100 Kč (Velký tarif, platí se to ale jednou, i když máš účtů vedených víc, nás tedy vyjde na jeden účet cca 30 Kč) a vybíráme zadarmo z jakéhokoliv bankomatu v ČR (tzn. vyberu v takovém, který potkám a neřeším) i v zahraničí (hodilo se na dovolené) bez omezení. Za sebe AirBank doporučuju, kde můžu.
Mohu porovnat s mBank (už nepoužíváme a budeme rušit) a KB (tam máme účet jen kvůli hypotéce, jinak nepoužíváme) a AirBank jasně vede. Už jen ta možnost řešit s nimi všechno online je super! Kdykoliv jsem cokoliv potřebovala, vždy vyřešili ku spokojenosti (a to i v dost blbých situacích, kdy mi zemřel táta, který od nich měl půjčku...). Já osobně pobočky nepotřebuji a vybírat mohu kdekoliv chci, takže nepotřebuji ani bankomat "své" banky.

deathy
autor
7. dub 2015

@zmrz_lina
Aha, ty výběry zdarma jsou dobré. To jsem asi přehlídla. Ale tím, že jsem zvyklá vše přes net řešit, tak ani moc nevybírám. To manžel je ten co zase musí mít furt peníze po kapsách - já mám kartu a tím končím.
A ano, online řešení všeho je mi též milé...
No, stovka měsíčně za tolik účtů plus výběry zdarma, to je ok si myslím, když skoro stovku zaplatím já sama za svůj jeden účet, kde ani to zhodnocení peněz není nic moc...
Děkuju za zkušenost 😉

deathy
autor
7. dub 2015

@saji
Ještě se na ten jeho účet chci trošku víc podívat, ale co vím, věčně s tím měl nějaký trable. Vše musel řešit osobně, což v jeho případě je dost složité. Nic nešlo vyřešit jinou cestou, což mě docela vadí.
Vzhledem k tomu, že tohle budu mít vše na starosti já (manžel to nemá rád), tak chci co nejmíň "překážek" a cestování do poboček. Bydlíme na vsi, takže dojíždění to jistí...

ninive211
7. dub 2015

Já mám Air bank a jsem spokojená. Nejdřív jsem si založila ten spořící účet, běžný účet až později, po svatbě, kdy jsme se rozhodli, že budeme mít kromě soukromých účtů pro vlastní potřebu i společný "rodinný" účet. Manžel je jako disponent s vlastní platební kartou. Platím hodně platební kartou,v podstatě kde můžu, tak platím bezhotovostně, takže nepotřebuji vybírat desetkrát měsíčně hotovost, spíš jednou až dvakrát, někdy třeba celý měsíc nevyberu ani Kč. Vzhledem k tomu, že jeden bankomat mám pár zastávek MHD a kolem druhého jezdí manžel do práce, tak neřešíme dostupnost bankomatů. Možná kdybych bydlela na vesnici daleko od velkého města, tak bych taky měla jinou banku, ale já sem maximálně spokojená (teda až na ten stále klesající úrok , no, ale ono je to logické,. ČNB je s úrokama na minimu a ostatní banky na tom taky nejsou nic moc, tak ještě Air patří k těm lepším co se týče zhodnocení - i když vzhledem k inflaci v podstatě žádné zhodnocení není, spíš se peníze alespoň neznehodnocují).
Kromě Air bank mám ještě účet u mBank, tam taky vcelku spokojenost, ale je pravda, že tam nejsou zdaleka tak transparentní ty podmínky, pořád se něco mění atd. Každopádně od té doby, co jsem k mBank odešla v r. 2009 od KB, tak jsem bankám nezaplatila za ty roky jedinou korunu na poplatcích! 🙂

mandarinkka
7. dub 2015

My máme taky společný účet u airbank necelý dva roky, je napsaný na manžela a já jsem disponent. Máme taky ten velký tarif, takže platíme 100 Kč za měsíc a je to jak píše zmrz_lina. Prvních pár měsíců jsme měli ten malý tarif, kde se nic neplatí, ale bydlíme v menším městě, kde není bankomat airbank, takže jsme to pak kvůli výběrům změnili na ten velký a jsme spokojený🙂 Komunikace s nimi je vždycky rychlá a bezproblémová, internetové bankovnictví je přehledné a jednoduché. Pokud jsi zvyklá všechno vyřizovat přes internetové bankovnictví, tak si myslím, že s airbank budeš spokojená. Navíc jestli platíte všechno kartou nebo přes internet, tak vám bude stačit i ten malý tarif a nebudete platit nic🙂 Jo a ty obálky na spořícím účtu využíváme hodně, je to pěkně přehledný. A ty peníze ze spořícího účtu se dají přes internetový bankovnictví převést na běžný účet a jsou tam hned, takže je můžeš případně hned použít. To mi taky přijde dobrý🙂

deathy
autor
7. dub 2015

@ninive211
A jestli se můžu zeptat, máte ten Velký nebo malý tarif?
Tím, že manžel má ještě příjem v hotovosti, tak si říkám, že těch výběrů také moc nebude. A já jsem přesně stejný typ bezhotovostního plátce... nákupy dělám stejně v Praze, takže kartou. Tady u nás na vsi nejdu do obchodu nikdy.
Co jsem koukala, tak mají psaný úrok 1,1%, což proti třeba Era 0,01% je opravdu rozdíl 😀
Jako na nějaké vydělávání peněz na účtě nejsem zvyklá, takže každý halíř bude fajn...

deathy
autor
7. dub 2015

@mandarinkka To se dá takhle v průběhu třeba změnit, když bych zjistila, že chci ten druhý tarif?

peroli
7. dub 2015

Rodinný účet sice nemám ale za sebe taky doporučuju Air banku... jsem u ní už přes rok a jsem tááááák spokojená 😵 😵
a mmch - mám známou která má na spořícím účtu nějakých cca 60tis. a každý měsíc se jí připíše necelých 50,-... já mám účet hodně pohyblivý, na konci měsíce většinou pár stovek 😅 😀 (chodí mi tam jen rodičák) a když 5x za měsíc zaplatím kartou (což není samozřejmé vůůůůbec žádný problém 😀 ) tak se mi tam každý měsíc připíše nějaká koruna (kdybych nezaplatila tak se mi sice nic nepřipíše, ale ani neodečte 😵 ).. nejmíň to zatím byly asi 2,- 😀 což já vím, to není žádná sláva ale oproti české, kde jsem byla před tím je to rozdíl jak pjase... před tím poplatky okolo 150,- teď poplatky žádné 😵 a ještě pár halířů měsíčně navíc... 😵 já Air banku miluju!!!! 😵

mandarinkka
7. dub 2015

@deathy Jojo, my jsme to takhle měnili asi před rokem a změnili jsme to normálně v tom internetovým bankovnictví. Jen si nejsem jistá, jestli ta změna platila hned nebo až od dalšího měsíce, ale to už asi není tak podstatný🙂

zmrz_lina
7. dub 2015

Tarif muzes měnit podle potřeby, mění se ti k 1.nasledujiciho měsíce 🙂 a měnit muzes klidne každý měsíc 🙂

ninive211
7. dub 2015

@deathy Máme malý tarif, opravdu neplatíme ani korunu, vše zdarma Těch 100 Kč měsíčně za velký tarif by mi právě přišlo moc, nevyužili bychom to.
Jinak 0,1% úrok neberu snad ani jako úrok 😀 To je spíš "výsměch". Jako u mBank na základním účtu je 0%, ale tam mám průměrný zůstatek měsíčně tak max do 2000 na občasné platby kartou a platím si z toho pojištění a telefon pro mě, zbytek okamžitě převádím do Air.
Pokud má manžel příjem v hotovosti a nepotřebujete aspoň jednou týdně vybírat hotovost, je podle mě velký tarif naprostá zbytečnost. Já jsem to ani nějak nezkoumala, resp. si nepamatuji, jestli je tam ještě nějaká jiná výhoda oproti malému tarifu kromě těch výběrů.

deathy
autor
7. dub 2015

Tak zatím teda vidím opravdu samé klady... myslím, že bude rozhodnuto, manželovi to jen "oznámím" a budeme nějak řešit přechod.
S tím je to jak moc složité? Za jak dlouho tak může být hotovo? Píšou něco o tom, že vše vyřídí a převedou...
Nebo je lepší si prostě založit nový účet a staré účty postupně zrušit? Co třeba sociálka... jsem na PN, stačí jim dát jen echo o změně čísla účtu?

mandarinkka
7. dub 2015

@deathy U nás to bylo s tím přechodem trochu jinak, jelikož jsme tam převáděli půjčku a to za nás teda vyřešili všechno, manžel pak jenom zašel do ČSOB, kde jsme předtím měli půjčku a účet něco podepsat a to bylo všechno. K airbank nám převedli tu půjčku i zůstatek na běžném účtu. Když to budete mít bez toho převodu půjčky, tak by to mělo být ještě jednodušší, ale budete se muset vyptat na pobočce🙂 A co se týče těch změn, tak já to akorát nahlásila v práci.. Zkus se zeptat v práci, jestli musíš na sociálku nebo jestli to vyřídí oni🙂

deathy
autor
7. dub 2015

@mandarinkka Asi si radši nechám svůj starý účet a potom ho pomalu zruším, až uvidím, že ten nový bude fungovat... taková trošku jistota. Sice by to bylo jednodušší, když by banka za mě vše vyřešila, ale lepší si to oběhnout sama než pak nemít ani korunu 😖
Navíc manžel taky bude muset svůj účet zrušit sám jak jsem se dozvěděla (když bude "jen" disponent), tak si jeden den uděláme rušící kolečko...

lenka5731
7. dub 2015

Nevíte, jestli jde na spořícím účtu zvýšit počet obálek? Je jich 10, ale vyhovovalo by mi jich tak 14 ....
Nebo kvůli tomu založit druhý spořící účet?

Jinak s Air bank spokojenost, jak s běžným, tak se spořícím účtem.

mandarinkka
7. dub 2015

@deathy To je jasný, uvidíš, jak budete s novým účtem spokojený🙂 Já jsem si tenkrát rušila ten svůj u Český spořitelny a strávila jsem tam všeho všudy asi 10 minut, je to rychlovka🙂 Tak přeju ať vám nová banka líp vyhovuje a ať se tam dobře střádá🙂

peroli
7. dub 2015

@lenka5731 počet obálek nevím ale spořící účet můžeš mít jen jeden.. 😉

cervenejablko
7. dub 2015

Ahoj, máme účet u Airbank a jsme spokojení. Máme velký tarif a vyhovuje mi, že nemusím nikdy hledat bankomat od Airbank, vyberu si pohodlně kdekoliv. Většinu peněz máme v záloze na spořicím a na obyč. máme tolik, kolik potřebujeme, abychom poplatili účty a výdaje. Za mě rozhodně doporučuji. Teď je i velmi jednoduché přecházení z banky do banky. 😎

evelena
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
deathy
autor
10. dub 2015

Tak již mám nový účet plus spoř. u Air Bank. Trvalo to se vším všudy 3 dny? A vše přes net doma z gauče. To nemá chybu. Dneska jsem ještě udělala přístup manželovi, obeznámíme s tím práci a počkáme než přijdou karty.
Až budu mít jistotu, že vše chodí na nový účet, tak zrušíme staré účty (s tím bude předpokládám víc trablů než s tímhle novým) a bude to.
Jsem na to zvědavá, snad to bude vše ok.
Každopádně zatím jsem naprosto spokojená, protože přesně takhle se mi to líbí... člověk si vše sám zařídí a nikam nemusí 😎

78marcela
10. dub 2015

@deathy tak přeji hodně štěstí s air bank. Já těch účtů zkusila více, do loňska jsem používala eru, je fakt že na tom účtu byl docela frmol, měla jsem ho jako soukromý i firemní a platila jsem cca 250kč měsíčně na poplatcích. Jakmile jsem si to jeden měsíc spočítala, naštvala jsem se a založila účet u fio banky, který používám jako firemní, Další u mbanky coby soukromý účet a teď mám i spoříci u air bank, založila jsem kolem vánoc. Neplatím nikde ani korunu a jsem spokojena. Předtím u éry jsem měla taky červené konto, jenže mi nevyhovovalo, že tam ty peníze hned vidím, takže po výplatě jsem něco dala na spořící a pak před druhou výplatou vybrala. Teď je trvalým příkazempošlu pryč, nevidím je a nemám potřebu na ně sahat.
Obálky mám založené zatím dvě, stačí mi.
Porovnání fio a mbank, tak vede jednoznačně fio.

jancafen
24. dub 2015

Já se přidávám do skupiny spokojených maminek u Airbank. Máme také a už bychom neměnili.

adamx
10. bře 2016
chris_n
10. bře 2016

my airbank mame, mame jejich vysoky tarif (100kc mesicne). Máme tam bezny učet v CZK a EUR a spořící účet v CZK a EUR. Transakce zdarama, vybery z bankomatu a sazky zdarma vsude. Vybery v EU z bankomatu zdarma. A SEPA platby do zahraničí zdarma. Jsme naprosto spokojení.
Uroky jdou sice dolu, ale to jdou vsude.

A oblálkování je výborná vec, hlavne na tom spořáku. Dále se mi líbí, ze se dají platby označit typem - spoření, bydlení, auto, atd.. muzes koukat na stattistiky, za co si utratila, atd....

ja palec hore

chris_n
10. bře 2016

@saji jaka negativa mas z doslechu, celkem by me zajimalo

angelyn
10. bře 2016

ahoj, nemáte někdo zkušenosti s převedením úvěru/půjčky do Airbank? je to opravdu tak výhodné, jak tvrdí? 🙂

chris_n
10. bře 2016

@angelyn zatim bohuzel ne. Casem se chystám poptat na refinancovani hypoteky

orchideas1
10. bře 2016

Taky máme s manželem Airbank, každý svůj účet a jsme moc spokojení. Společný máme u ČSOB, ze kterého odchází hypotéka a spoříme tam kdyby něco, tento účet je psaný na mě 😉

gabriela_85
11. bře 2016

@angelyn máme čerstvou zkušenost...vyřízení trvá několik dní, ale je to opravdu výhodné, my tim ušetříme opravdu dost 🙂