Alimenty pro dítě nebo matku?
Ahoj ženy, ráda bych znala názory na naší situaci, abych se s ní lépe srovnala.
Manžel s přijmem 30tis., já na rodičovské s dvouletým dítětem. S předchozího manželství má muž syna 6 let, kterého si vozíme ob týden, čt- ne. Doteď platil alimenty 3300, přispíval na kroužky, kupujem mu oblečení (boty, bundy, atd...) Většinu výletů a mimořádných akcí plánujeme na dny, kdy tu bude, aby o nic nepřišel, každou návštěvu dostává dárečky. Jeho matka ho k nám posílá jako vandráčka v děravých botech, ve špinavém oblečení a podobně. Jezdíme pro něj 30 km, občas ho během návštevy vozíme do místa bydliště, aby mu ani tam neutekla nějaká akce. Matka si jezdí do lázní, když ho nemá a nám řekne, ať ho vezmeme k moři, teď chce zvýšit alimenty na 4300. Sama přiznala, že si nadělala dluhy (má příjem 17tis., žije s matkou ve vlastní bytě, syna nikam vozit nemusí) Já chodím od roku syna na částečný úvazek do práce, abychom se měli lépe. Mám pocit, že syna živíme jenom my, štve mě, kdyz vidím, co všechno pro něj děláme a ona nám ho pošle jako sociálka. Na syna 2 roky nedám měsíčné víc jak 2tis. a to má ještě plínky! Nedokážu si představit kde by ona za syna dala 4300? 🤔 Kdybych viděla, že tomu klukovi taky dopřeje a jezdil k nám slušně oblečenej, tak mi to nevadí, ale takto mě to vyloženě štve. Kde je její povinnost jako matky taky svému dítěti přispívat i ze svého a ne jen brát od otce?
@pavses nezastavam se této konkrétní paní, jen jsem nastinila, že 4000 v dnešní době moc nejsou. Ale nejdůležitější je jak se cítí syn. Nevím, jak moc spolu komunikujete, ale možná byste měli. Pokud máte pocit, že to syn odnáší, můžete si ho vzít do péče, nebo požádat o střídavku. Nebo se s ní prostě dohodnout jinak... soud může rozhodnout i tak, že vy budete platit konkrétní věci a odečte se ji to z alimentu. Někteří zoufalí rodiče do toho zatahuji děti, tomu by se chtělo vyhnout, tak držím palce, ať to doresite ke vzájemné spokojenosti a hlavně v klidu 😉
@pavses já bych asi fakt přestala dělat cokoliv na víc, to není vaše povinnost a pokud to děláte, tak se musíte smířit s tím, že to asi nikdo neocení, že to děláte pro to dítě a pro vlastní pocit. chlap platí jen alimenty, oblečení dětem nekupujeme. když bylo dřív něco potřeba, tak ano. ale to byli malí, bylo to levné a teď to vlastně vynosí ti moji. ono to taky jinak nešlo, když jsme jí řekli, že budeme v přírodě, že potřebují pláštěnku, pevné boty apod. a kluk došel v děravých teniskách a holka v lakýrkách a neměli ani pořádnou mikinu, natož bundu. do teď nevím jestli to byl naschvál nebo to ex jenom absolutně nemyslelo, zapomněla...prostě domlouvat se fakt moc nešlo. navíc se platí prostě půlka na lyžák, půlka na výbavu do školky v září a v lednu. což sama taky nechápu ty částky, protože syn teprve do první třídy půjde. jako jo, byla doma, kdy ex měla nehtíky, solárko, bydlela zadarmo, děti jí krmili ostatní a po nás chtěla proplatit 2000 za dluh na telefon 😀 že dostává na děti málo. už je to pryč. teď to celé možná čeká mě. i když u mě nehrozí ani solárko ani jiné výstřelky. i tak si o sobě možná za čas přečtu kdo ví co 😀
Když měl neštovice, strčila ná ho sem, na tábory ho bere tatínek, nabízel, že zaplatí lyžařský kurz, jen aby tam s ní došla (sjezdovku má za barákem), to se jí nelíbilo. Opravdu, ta ze svého nedá nic!
@blahova_andrea jo, jenze ana vetsina zen ty najmy z neceho platit musi. V tomto pripade je to jinak, ok, ale ono to na zadne vyskakovani neni. To je to, co tu pisu porad dokolecka.
A s tvym chlapem mi to je lito, ale pokazde, kdyz jsem cetla tve prispevky jsem si rikala, ze tohle dlouhodobe fungovat nemuze 😔 u vas mi prislo vsechno od zacatku spatne 😏
@mia171717 On maminku miluje, zatím mu nevadí, že je zanedbanej. Ale normální člověk přece svoje díťe nenachá chodit jako vandráka, když ví, že ho posílá k lidem, kde o sebe pečují. Já se právě bojí té situace, že jednou to tomu klukovi začne vadit, že si uvědomí, že náš společný syn je čisťoučký, hezky oblečený a on jak trhan, ale my už nebudeme mít na to, abychom sponzorovali jeho mámu a ještě mu vše dokupovali. Tak se bojím, že mezi kluky může být do budoucna rivalita a výčitky. Proč on a já ne... Budeme mu vysvětlovat jaký maminka dělá problémi a že mu ze svýho nic nedá?
@journals však jo. právě proto píšu. nemuset ten nájem platit, už jsem pryč. jelikož ho budu muset platit, nezbývá mi než dál trpět a zůstat. opravdu nezávidím maminkám, které jsou na to komplet sami. bez nového partnera, babiček, fakt si to vše musí vyžrat samy ☹
díky no...ano...je to špatné už dlouho a pohár asi přetekl. jenže zatím není cesta ven. ale jo...už loni mi bylo tak nějak jasné, že desáté výročí spolu určitě neoslavíme :-/
@pavses Kopie: "Štve mě to, že taková ženská byla s klukem do tří let doma a o nic se nemusela starat a já už od roka syna prostě musím do práce, abychom to utáhli. Chápete to? Nic proti exkám, mám spoustu kamarádek u kterých se chlap nestará, sotva platí a přesto jejich děti chodí lépe oblékané než ten náš, to je smutný."
Nic ve zlém, ale je to i dost o tom, aby si muž uvědomil, zda má na to, aby si pořizoval další dítě a šel do budování nové rodiny.
Jestliže chodíš při rodičáku do práce, je to jen tvé dobrovolné rozhodnutí.
I pět tisíc na dítě je dnes, jako když plivneš.
Prostě mít děti je dnes dost drahá záležitost... S tím se smiř.
Tvůj muž byl dospělý, když si danou partnerku vybral pro život, bylo to jeho rozhodnutí. Teď prostě nese následky.
Ale neměl by to odnášet jeho syn.
Nečetla jsem předchozí komentáře, ale zarazila mě vaše věta "Na syna 2 roky nedám měsíčné víc jak 2tis. a to má ještě plínky! Nedokážu si představit kde by ona za syna dala 4300?"...to nemůžete myslet vážně. Jako 4 tisíce dneska nejsou nic, a pro malé dítě, které má několik zájmů, jak jsem vyrozuměla, tím spíš. Navíc jestli je mu šest, půjde do školy, a to jsou další výdaje navíc (a věřte mi, že opravdu ne malé). Samozřejmě vás chápu, jsou to pro vás v podstatě výdaje navíc za pro vás cizí dítě, ale věřte mi, že rozhodně ta máma za něj dá minimálně stejně tolik "ze svého", jako má alimenty od vašeho manžela. Ono to není tak jednoduché, jak to vypadá, sama mám dítě z prvního manželství, zůstala jsem s malou sama, když jí bylo 5 měsíců - zpočátku bez výživného (s tím tedy bojujeme už 17 let, kdy chodí nárazově) a s RP 2552 + 541 přídavky...pro dva lidi. Chodila jsem do práce na dvanáctky do pekárny, naštěstí jsme mohly být u našich, takže ti v noci hlídali - dva roky jsem vydržela, než jsem padla (obden - večer v šest do práce, celou noc v práci, ráno domů, celý den kolem miminka, večer jsem se prospala, celý den kolem miminka a večer zase do práce)...buďte ráda, že na to nejste sama, nevíte, jak se cítí a co vše dělá jeho máma. Píšete, že se zadlužila - ono i to je dost jednoduché, do dluhů se sama s dítětem dostanete, ani nevíte jak...
Jasně, měla by na něj víc dbát, neposílat ho k vám "jako vandráka", jak říkáte (i když i to je relativní). Ze svého pohledu - buďte ráda, že malý má mámu i tátu, moje dcera ho nikdy nepoznala, neměl zájem...u soudu o svěření do péče na otázku soudkyně ohledně návštěv pravil, že "to není ani potřeba", a poté mi řekl, že "Kája je ta chyba, co se neměla stát"...to bylo to nejhorší (a to byla plánovaná, jenže on chtěl prostě kluka...). Navíc nikdy nevíte, kdy se do takové situace sama dostanete...
prosím, neberte to jako příspěvek proti vám, jen jsem vám to chtěla trochu nastínit i třeba z druhé strany 🙂
@brunetka11 Ten se u nás má lépe než jiné děti, kteří žijí s rodiči pohromadě. Všechno mu koupíme, všude ho vezmeme. Všecky kroužky hradíme my, náklady na dopravu. Musíme mu kupovat oblečení, protože jezdí jak trhan a matka, která si žije ve vlastní bytě ještě se svojí matkou má málo a při každé příležitosti chce víc. To není jen o tom, že se mu dá 4000 a dost, my za něj dáme měsíčně cca 7000 a to je šestileté díťe! A matka odešla od otce sama, protože nikdy nic neplatila a pak po ní chtěl, aby se začla podílet, tak zaplatila 2 půlky nájmu a řekla, že u maminky se bude mít lépe.
@pavses Jinak k tomu zanedbanému oblečení - tak mu pár kousků pěkného oblečení nakupte a nechte u vás, nedávejte mu ho domů 🙂
@oveckaluky Ale mě připadá, že tu nikdo nečte to, že ty kroužky a vše navíc, tábory atd hradíme CELÉ my!
@pavses nemyslím si, že 4000 sponzorujete mamu, to jsou reálný náklady... kdyby syn zil s vama, dáte za něj víc...zkusila bych se s ní dohodnout a pokud to nepůjde obrátila se na soud. I ona by měla mít zájem chtít pro syna to nejlepší... není třeba možné, že on doma hezky věci ma, ale maminka si je šetří na dobu, co je syn s ní? Ono bez komunikace to asi nepůjde....
To je jak jsem už psala, mám kamarádky fakt chuděry, co se tahají o každou korunu, chlap platí jak kdy, děti si vezme jak kdy a nic navíc. My jí platíme pravidelně, vše navíc a ještě mu musíme dokupovat oblečení. A ty děti kamarádek co jsou na tom takto chodí lépe oblíkané, maminky s nimi chodí na aktivity a to fakt nedostávají zdaleko tolik jako ta naše...
manzel to asi dela proto, ze syna miluje a vzdy bude a vzdy mu da prvni i posledni.
@pavses Omlouvám se, ale tak to na mě působí tak, že nepotřebujete radu, že jste si přišla prostě jen postěžovat, jak jste na tom špatně...ale já myslím, že nejste. Váš muž je dospělý, vy jste dospělá, a do vztahu jste šla s tím, že jste musela vědět, že to dítě má...k tomu už není víc co říct.
To je v pořádku, ale proč tem kluk chodí v děravých botech a ve špinavém oblečení, když ta máma na to ty penize má a nemusí platit nic navić ze svého??? To je oč tu běží
@pavses no asi jak tu padlo. možná si to hezké šetří na domu, kdy bude s ní. navíc pokud to, co mu koupíte pošle zpátky, tak počítá s tím, že hezké u vás má, tak si ho převlíknete a ty horší věci má jen na tu cestu k vám. no těžko říct, jak to má ona v sobě nastavené. děravé boty sice nepochopím nikdy u nikoho, ale sama dávám dětem na dovolenou s prarodiči spíš obyčejnější věci než to parádnické, co mají do města, aby si to v lese neponičili. vím, že s někým domluva fakt není, ale zkusili jste to? zeptali jste se, proč mu dává zrovna toto? proč má už potřetí furt ty děravé boty a nemá už dávno nové? ozvali jste se nebo vám řekla, ať mu je koupíte? já bych teda raději koupila boty než třeba kalhoty nebo bundu.
@oveckaluky Nepochopily jste smysl diskuze, není to o tom jak na synovi ušetřit, ale jak zařídit, aby se měl opravdu tak jaké jsou možnosti a že jsou. Jak jsem psala, když jsme mu to hezké oblečení nakoupili, tak nám ho hrdě vrátila. Matka přeci taky má povinost se o dítě řádně postarat a předat ho tak otci nebo snad ne? Udělá si dítě a budu jen natahovat ruku k otci?
@blahova_andrea Řešili jsme to i s ospod. Sepsal se seznam co mu má dávat, ale je to k ničemu ☹️ Na spoustu věcí řekne, že prostě zapomněla a že si mu to máme koupit. Nikdo s tím nic neudělá, to by s náma pokaždý musela chodit soc. pracovnice na předávání a to zase nikdo nechce vůči klukovi, je to ponižující a on už má na to dost rozoumek, aby pochopil oč jde.
@pavses Tak pokud vám jde tak moc o dítě a máte pocit, že se matka nestará, můžete zkusit střídavou péči nebo zažádat o svěření do své péče. Pak bude platit výživné ona vám....
@pavses Myslím, že to zkrátka vidíte jen ze svého pohledu, ale to nejde. Možná jsem nepochopila smysl diskuze, ale zkuste si jednoduchý pokus. Z rodinného rozpočtu si dejte v peněžence stranou tolik, kolik platíte výživné, a z toho plaťte VŠECHNO pro svého syna, stačí jeden měsíc. Ale opravdu všechno - pleny, jídlo, hračky,...myslím, že budete překvapená, že vám opravdu nebudou stačit ani ty tři tisíce, které platíte, ani ty dva, o kterých jste psala, že dvouletému na měsíc bohatě stačí. Pak možná pochopíte, o čem tu všechny píšeme, byť jsme "nepochopily smysl diskuze".
@pavses je strašně divný jak furt opakuješ to, že má oblečení jak trhan, je to šmudla... Jako by to byla nejpodstatnější věc na světě... Tak mu kupte pěkný oblečení, nechte u vás a až z něj vyroste, bude ho mít tvůj syn a fakt to neřeš - Každej má ty standarty jinde a jestli je "řádně se postarat" jen o tom aby byl perfektně oblečenej...
Když jsem byla malá, moje máma nás dávala na prázdniny ke svojí mámě. Ta hned jak jsme přijeli, tak z nás udělala chudinku co nemá pořádný oblečení a pěkně s pořádnym cirkusem, kdy dávala mámě najevo jak je neschopná, nám s bráchou nakoupila oblečení "podle svého". Přitom jsem nechodila nijak špatně oblíkaná... Jako dítě jsem to ještě nechápala...
Teďka vozím děti ke tchýni... No a ať je oblíknu sebelíp, tak si je VZDYCKY převlíkne. Prostě dle ní jsou oblečený špatně a ona by to udělala jinak. Tak už to neřeším - babičku mají rádi, obecně se na výchově dohodneme, jen tohle je prostě kámen úrazu. No a tak jsem přestala řešit v čem je tam vezu - oni se oblečou do čeho sami chtěj a já je předám s tím, že je to fuk - stejně by je převlíkla ať jim dám cokoliv...
Zkus se nad tím zamyslet i z druhý strany...
A co se týká peněz, tak jestli fakt platíte kroužky, výlety se školou a podobně, tak si vše psát a pak předložit soudu. Měli by jste platit jen půlku.
Oblečení, které jste mu koupili u Vás má, tak se převlékne ne?
Co mi hlava nebere, že se ex změnila asi ze dne na den, nebo dokud s ní Váš partner byl, tak mu to nevadilo? Nemyslím si, že člověk který nato dbal, najednou začne dítě rád oblíkat do takových hader, abyste to museli řešit přes ospod.
@frndafrrr Rozešli se po druhým roce díťete právě proto, že ona byla šmudla a doma na nic nehrábla (prý - já jsme s nima nežila) Ale dokážu si představit z toho co s nima zažívám teď. Když se měla začít podílet a aspoň pravidelně vařit, tak odešla k mamince, že je jí tam lépe. Bojuje s ní už od začátku, bohužel před početím se paní prý zdála být co k čemu, ale bohužel. Jenže tohle je už jiný příběh....
No nic, spoustu lidí to tu vzalo jednostraně, jen z pohledu chudáka matky, co všechno jí dítě stojí, ale ne z té druhé strany, která dá vše i navíc a stejně to na tom díťeti není vidět. Přála bych všem, hodné ex se kterýma se dá domluvit a aby se děti měli dobře VŠUDE

no kdyby to bylo opacne, tak byste chtela dostavat tolik. Zena to ma o to horsi, ze se stara i kdyz je dite nemocne, kdyz je na ocr ma plat jaky.. A ono se to bude jenom navysovat, dite muze nosit rovnatka, bryle, pojedou deti na lyze, vylety, tabory... a s tim musi nova zena pocitat