icon

Alimenty pro dítě nebo matku?

pavses
26. črc 2018

Ahoj ženy, ráda bych znala názory na naší situaci, abych se s ní lépe srovnala.
Manžel s přijmem 30tis., já na rodičovské s dvouletým dítětem. S předchozího manželství má muž syna 6 let, kterého si vozíme ob týden, čt- ne. Doteď platil alimenty 3300, přispíval na kroužky, kupujem mu oblečení (boty, bundy, atd...) Většinu výletů a mimořádných akcí plánujeme na dny, kdy tu bude, aby o nic nepřišel, každou návštěvu dostává dárečky. Jeho matka ho k nám posílá jako vandráčka v děravých botech, ve špinavém oblečení a podobně. Jezdíme pro něj 30 km, občas ho během návštevy vozíme do místa bydliště, aby mu ani tam neutekla nějaká akce. Matka si jezdí do lázní, když ho nemá a nám řekne, ať ho vezmeme k moři, teď chce zvýšit alimenty na 4300. Sama přiznala, že si nadělala dluhy (má příjem 17tis., žije s matkou ve vlastní bytě, syna nikam vozit nemusí) Já chodím od roku syna na částečný úvazek do práce, abychom se měli lépe. Mám pocit, že syna živíme jenom my, štve mě, kdyz vidím, co všechno pro něj děláme a ona nám ho pošle jako sociálka. Na syna 2 roky nedám měsíčné víc jak 2tis. a to má ještě plínky! Nedokážu si představit kde by ona za syna dala 4300? 🤔 Kdybych viděla, že tomu klukovi taky dopřeje a jezdil k nám slušně oblečenej, tak mi to nevadí, ale takto mě to vyloženě štve. Kde je její povinnost jako matky taky svému dítěti přispívat i ze svého a ne jen brát od otce?

Strana
z7
uzivatelkapetra
27. črc 2018

Taky nejsme dlouhodobě spokojeni s přístupem matky k manželovu synovi, tak jsme ho teď zažádali do péče, tak uvidím jak dopadneme. Já říkám, že zkusit se má vše a ne si jen říct "a stejně bych neměl šanci" a tím to uzavřít.

journals
27. črc 2018

@pavses mas pravdu, smysl diskuze jsem opravdu nepochopila, stejne tak tvoje myslenkove pochody kdy se stavis do role charity. Ma to jednoduche reseni. Pokud je dite opravdu az skoro tyrane jak pomalu pises, vezmete ho k sobe, aspon “usetrite” (a nebo taky ne...)

oveckaluky
27. črc 2018

@pavses "Rozešli se po druhým roce díťete právě proto, že ona byla šmudla a doma na nic nehrábla (prý - já jsme s nima nežila) Ale dokážu si představit z toho co s nima zažívám teď. Když se měla začít podílet a aspoň pravidelně vařit, tak odešla k mamince, že je jí tam lépe. Bojuje s ní už od začátku, bohužel před početím se paní prý zdála být co k čemu, ale bohužel. Jenže tohle je už jiný příběh...."
Ale tohle zase víte jen z jeho strany - podobné věci jsem se o sobě dověděla od známých taky, jak mě pomlouvá, že jsem bordelář, na holku kašlu apod. A taky to nebyla pravda...ale přece nepřizná, že mu dcera nebyla vhod, protože jeho maminka si přála pokračovatele jména, nebo že se, s prominutím, ku@vil, kde mohl. Možná byste byla překvapená, co za tím rozchodem bylo doopravdy. Já se pak nestačila divit...dokud jsem měla mateřskou (a že byla pěkná) a táhla jsem všechno sama s tím, že on ze svého platu tehdy cca 12 tisíc platí 8.000 hypotéku a skoro celý zbytek padne na dojíždění do práce, byla jsem dobrá a "dalo se to se mnou vydržet" - pak přišel rodičák (2552 + 541 přídavky) a už jsem nebyla po chuti...až později u soudu jsem se dověděla, že nebral 12.000, jak mi tvrdil, ale cca 21.000 - tak jsem mu holt dopřála slušné kapesné...a pak ještě platila polovinu jeho dluhů, o kterých jsem neměla ani šajna...
Opravdu nic není jen černobílé...

denny27
27. črc 2018

Kolik chce od manžela, tolik by měla dávat i ona....

tulikiss
27. črc 2018

@denny27 to je ale blbost tak alimenty nefungujou

denny27
27. črc 2018

@tulikiss výše to maminky vysvětlují, takhle to myslím

sahrazad1
27. črc 2018

@pavses zakladatelko, na zvýšení má ex asi nárok, vy omezte to, co je navíc. Výlety nemusí být každý víkend co je u vás, věci at pár u vás má, nemusí být ani nové, různě po bazarcich jsou za dobrou cenu a vypadaji nenosene. Nechavejte je u vas doma. Boty nové, to ano, ale ty ať kupuje matka z alimentu. Lyzaky, kursy, krouzky. At plati matka, nebo vy max jeden kroužek. Chapu, ze vas to štve, mě by stvalo taky, že kvůli cizimu musim opustit dříve své vlastní dítě, a neuziji si ho tolik. To bych asi taky viděla rudě 🙂 takže radim, zvysit aliky matce ano, ale snizit vase dobrovolné výdaje. Mimochodem, vás bych jako druhou stranu chtěla mít! Muj ex teda plati, ale nic uz navic, a tak vsechno ( krouzky, lyzaky, skoly, telefony ) dvou pubertalnich slecen jsou jen na mě, na vylety a dovolené ( ani na jeden den) je nebere, neb pry mi kvuli tomu plati výživné . A holkam porad vycita, ze ho se mnou ozebracily :( Partnera noveho teda mám, ale nechci, aby holky hradil on. Tak je to těžké, ale snažím se. Čímž chci říct, klobouk dolů, holky se mit takhle, tak si piskam!

blahova_andrea
27. črc 2018

@sahrazad1 chudáci holky, že jim toto táta říká

sahrazad1
27. črc 2018

@blahova_andrea tak ono je toho více. Co nadelam? Jen dokola holkam vysvetluji, nekdy ale i tady selhavam, neb ex nova zena je furie, co holky nesnáší, a dava jim to patricne najevo. No a muj ex tak moc chce s nekym zit, ze nejen ze ji to toleruje, ale i ji podporuje. Ja se tomu uz jen smeju, snazim se, aby holky videly veci strizlive a nemely do budoucna trauma z muzskych. Vic nenadelam. Kazda to holt mame jinak no...

pavses
autor
28. črc 2018

@sahrazad1 To je právě to, co tu nikdo nechápe, že se mu snažíme fakt všechno vynahradit a dostává i víc než dítě v normální rodině a jeho vlastní matka tím pádem nemá potřebu mu dát cokoliv navíc. Nakonec jsme se rozhodli tak, že mimosoudně zvýšíme, ale podepíše se dohoda, že se bude jezdit opravdu řádně oblečený i s náhradníma věcma a všechno další se bude hradit napůl, ne jak doteď, že jestli pro něj chceme kroužek, ať si to zaplatíme. No uvidíme co ona na to... Je to ale prostě paradox, jsou tu pak takové ženy jako vy, co by byly rády, kdyby se chlap víc podílel a sami se snaží dát dítěti co nejvíc a mají smůlu a pak jsou vychcandíry, které spoléhají na to, že vše zařídí chlap s novou partnerkou a ono jim to prochází. Jenže jsou i takoví tatínci, kteří ty děti fakt milují a i přesto že matka dělá problémy, tak se snaží co nejvíc. Bylo by super, kdyby byli všichni chlapy takoví a některé ex partnerky víc spolupracovaly, aby bylo všude dobře. Bohužel, když funguje jedna strana, z pravidla pak ta druhá už ne 😒

pavses
autor
28. črc 2018

@uzivatelkapetra Jenže ono to není tak jednoduché dostat dítě do péče, jen proto, že matka je špindíra a nezaplatí mu nic navíc. Pracuje, nefetuje, není alkoholička, bydlí ve vlastním bytě, kluk najíst dostane. A hlavně, ať je to jak je to, ten kluk jí miluje. Tohle u nás není řešení na pořadu dne. Spíš jde o to, jak matku přinutit, aby se taky podílela na slušném životě svého dítěte, které na to má nárok i od ní a ne jen spoléhat na otcovu rodinu.

sahrazad1
28. črc 2018

@pavses poslyste, jeste me napadlo, ze vase ex to takhle urcite chce z toho duvodu, ze vidi, ze vy platite aliky, kursy, obleceni, vylety... A tak si rika, ze to asi uplne v pohode zvladate, kdyz davate tolik navic, a tak si teda požádá o zvyseni.., ze vas to určitě nijak nepolozi.proste proc by si nepožádala, kdyz jste uz ted tak stedri...

uzivatelkapetra
28. črc 2018

Kolega má přímo v rozsudku určeno, že se na větších nákladech budou podílet napůl, to už by ji možná trochu pošťouchlo

rebe
28. črc 2018

Jak víte, že "jako sociálek" chodí pořád, a nejen, když jede k vám? Chápu váš pohled na věc, na druhou stranu, nikdy jsem nepochopila, proč všem připadá v pořádku, že by matka měla platit polovinu nákladů na dítě jako otec. Otec má volné ruce, můžeš si pracovat od rána do noci a vydělávat velké peníze, dítě dostane jednou za čas na víkend. Matka se o něj stará dnes a denně, škola, družina, kroužky, hlídání, když je nemocný, všechno je jen na ní, odpoledne letět dřív z práce, aby ho vyzvedla, takže nějaký přesčas nebo velká kariéra ani omylem a když, tak si hlídání taky musí platit sama. A pak se někomu ještě 4 tisícovky za nonstop péči o jeho dítě zdají moc...

ariadna12
28. črc 2018

@pavses tak to reste pres ospod, kdyz matka ditete nedodrzuje pravidla.

dominikaromanova
29. črc 2018

@pavses, jaj, další co řeší bývalou ženu.

Tak jako já nevím, ale alimenty 3300,- nebo 4300,- není s příjmem 30 tis. čistého měsíčně zadna hrůza. I kdyby to bylo pět tisíc stále to nepokrývá náklady, které má matka. Navíc si myslím, ze pokud otci něco vadí, má to řešit sám a ne třetí osoba, která s tím nemá nic společného.
Jak víš, ze je pravda to, co Ti manžel o rozchodu vykládá? Je velice zajímavé, ze toto jsou velmi často používána slova rozvrdenych chlapů na konto své bývalé ženy. Takže vlastně 90 % bývalých manželek jsou špíny. Jen pozor na to, aby se to náhodou neříkalo i o Tobě. 😉

Rada je: když vám to s mužem tak vadí, omezte výdaje, které nejsou stanoveny v rozsudku, nikdo vás nenutí jezdit na výlety, kupovat oblečení atd.
Pokud se matka o syna nestará, alespoň tak jsi to zde popsala, ať otec syna zazada o svěření ditete do pece. Když matka péči zanedbává, což se snadno dokáže, protože jako “sociálek” chodí všude, nebude problém kluka do výhradní pece dostat. Preji hodně štěstí, ať Te nikdy manžel neopustí.

viki999
29. črc 2018

@pavses No, musím říct, že mě tahle diskuze udivuje.. přijde mi, že tu odpovídají samé zhrzene odkopnute matky... Jinak to snad není možný..
Osobně nemám zkušenost a bohužel moc neporadím, ale jen chci říct, že chápu co tě štve.. a že to není to, že vy platíte vše, že nechceš ušetřit, ale myslíš na to dítě.. i v tom ohledu, že mámu má rád.. a rady tak neplatte nic navíc a nic nekupujte mě dostávají.. tak to bude už chudák uplnej..
Snad jednou pochopí kolik jste pro něj s tátou udělali..
Tak snad aspoň taková malá podporující zpráva pomůže v tyhle záplavě..

pasiba
29. črc 2018

Já mám dvě dcery z prvního manželství (9 a 6) od září budou obě ve škole a beru na ně 4000 Kč a ex bere cca 27 000. A jedna dcera má bezlepkovou dietu a ani mě nenapadlo chtít víc. Respektuji že jsme se v dobrém domluvili a respektuji, že všechny peníze cpe do svojí nové rodiny. Děti vidí pouze 4 dny v měsíci což je smutné tak proč by mi měl dávat jednu třetinu platu? Jsem na mateřské se synem a abych uspokojila potřeby velke rodiny tak chodím na brigádu. Proč by chlap měl platit stejně jako ženská když dětství si s dětma uzije hlavně ženská? Ten muj bývalý "vůl" by mi měl asi líbat ruce a pro jistotu i zadek 😄

koordinatorka_odboje
29. črc 2018

Alimenty jsou urceny na najem, elektrinu a pojistky?? Ja myslela, ze jsou jenom pro potreby nezletileho, ne vydaje druheho rodice.

uzivatelkapetra
29. črc 2018

@koordinatorka_odboje já bych to chápala tak,že ty děti taky někde bydlí, tj. nějaká část alimentů na nájem a služby patří

koordinatorka_odboje
29. črc 2018

@uzivatelkapetra ja teda moc ne, mozna uplne minimalni. Hlavni je podle me leky, jidlo, vzdelani, osaceni a pak nejake zajmy rozvijejici talent. Ale nikdo nezkontroluje, jestli matka to tomu diteti skutecne dava. Jsem zvedava, jestli to pavses exka vsechno dolozi k te zadosti o zvyseni.

Kdyz si vzpomenu na svoje alimenty - 1500 od otce, co mel celkem vysoky plat. Puvodne mel teda platit vic, ale vybojoval si snizeni, ze musi dojizdet. Strojni inzenyr s vysokym platem na tu dobu a okres. Pak me premlouval, at jezdim busem (pul hodiny pesi chuze na nadrazi, hodina cesty s prestupem busem pres celnici a jeste tam jezdilo tolik hnusnych individui smradlavych). Na vysoke skole prisel s tim, ze alimenty nebude platit, at si najdu brigadu - to mu mati zatrhla. Ja ty alimenty taky nikdy nevidela, nechavala si je ona prave pry za ty “sluzby”, co u ni o vikendu spotrebuju.
Jako kdyz slysim, jak se detem delaji programy a vylety a kupuje obleceni, krouzky, tak si rikam - co by ty exky jeste chtely??

pavses
autor
29. črc 2018

@pasiba Přesně a taková ženská má ty 4 tisíce na 2 děti, mohla by chtít víc, ale proto že se snaží a nebrečí, tak bude dělat brigády, aby se nějak měli a chlap nemá takové starosti ani výdaje, tady bych pochopila, kdyby se řeklo “ chci víc pro své děti” Kloubouk dolů. No a pak jsou tu takové ženy typu “ udělal mi dítě, tak ať platí” - to se mi vždycky otevírá kudla v kapse 😀 Chlap tu ženskou znásilnil, dítě má proti své vůli? Nechtěli ho oba?

sahrazad1
29. črc 2018

@pasiba primo v zákoně je stanoveno, ze dite ma pravo podilet se na zivotni urovni rodicu, tzn., jestliže vy mate 4 tis na obe holky, prominte, nejste hrdinka, ale v podstate pripravujete deti prave o to podileni se na zivotni urovni.
Jak k tomu vase deti prijdou, ze jejich sourozenci z noveho vztahu se maji lepe (=otec je zajistuje lepe) nez ony?
Jinak souhlas, zdimat penize az moc je hnus, ale neni ani dobre aliky podhodnocovat...
Proste zlaty stred = podileni se na životní urovni rodicu.

pasiba
29. črc 2018

@sahrazad1 Když moje děti jezdí k moři a jeho dite ani na Machač tak mu asi vic nedá 😕 co bych si na něm vzala 😃

pasiba
29. črc 2018

@pavses Já vodím děti do školky a školy. Já prozívám jejich lásky a zklamání, ja budu hlídat vnoučata. On je vidí pouze 4 dny v měsíci a vysvědčení vidí jen z fotky a ještě ho budu honit po soudech kvůli pár stovkám? No to by mi jistě zvedalo ego ☺ dvě dopoledne na brigádě a mám to stejně. Některý ženský jsou jak pošahaný a vše jim je pořád málo 😕

pasiba
29. črc 2018

@sahrazad1 Dokonce jejich dceři dávám po svých dcerach vše z čeho vyrostou. I kolo na kterém se učily jezdit. Pro vas a ani zákon byt hrdinka nepotřebuji. Jen pro své tři děti 😍

78marcela
29. črc 2018

@pasiba a nevadí ti, že chodíš dvě dopoledne v týdnu na brigadu a tím.padem nejsi se svým trimesicnim miminkem?

78marcela
29. črc 2018

@somalicats nevím, jestli je spravedlivé podílet se polovinou na měsíčních nákladech pro dítě. Jednak si myslím, že přesně to rozpocitam nejde nikdy a jednak, soudy určují podle životní úrovně rodičů. Tzn. že třeba můžou mít rodiče střídavou peci, tak pokud má chlap třeba 30k a žena 10k, tak prestoze se starají stejnou měrou a stejný počet dnů v měsíci, tak.muz ještě platí navíc alimenty.

pasiba
29. črc 2018

@78marcela chodím jedno dopoledne v týdnu a ne nevadí 🙂 je s nim tatínek a utužují si vztahy což jim rozhodně neublíží 🙂

pasiba
29. črc 2018

@78marcela Pokud si chlap nevytvoří vazbu k dítěti mnohem snazší je pro něj ho opustit

Strana
z7