Co platíte z rodičovského příspěvku? Podílí se partner na výdajích?
Viz výše-co všechni jste schopné poplatit ze standardního RP 12000? Davají Vám partneři další peníze?
Ahooj, ja brala rodicak 11 200 Kč, z nej jsem platila hypoteku, neco malo prispela na jidlo a zbytek asi 3 tisice zůstaly me, pro nejake me potreby. Kdyz jsem potrebovala, partner mi vzdycky penize poslal, nikdy nebyl problem. Partner platil jinak, dalsi veci okolo bydlení, jidlo, benzin, pripadne plenky a obleceni pro syna
Neplatim nic. Jako nerikam ze kdyz tak nic sama nekoupim. Jinak ale cely rodicak jde na sporeni. Dala jsem si ten nejvyssi.
Už nějakou dobu jsem zpět v práci, ale když jsem RP probírala, platila jsem z něj inkaso, které dělalo skoro 6 tisíc a pak nějaký nákup, věci pro dceru a spoření... Manžel mi nikdy peníze nedával, neposílal, máme společnou domácnost a byť 2 účty, tak i společné finance.
Platila jsem z toho na deti (na spolecny ucet ktery mame s bývalým), svoje pojisteni, zbytek sel na provoz domacnosti (jidlo, doprava atd.), k tem necelym deseti tisicum mi na tyhle vydaje muj muz jeste deset posilal, bydleni atd. platil on.
Kdyby mam rodicak 12k, tak z neho neplatim nic, maximalne tak kockam granule. Jinak veci ciste jen pro me a nejakej pidi nakup a sporeni. Mne rodicak prijde spis jako kapesny, ty zakladni veci by mel platit chlap, ja leda kdyz bych k tomu mela i vyplatu.
@pilzzee tak v tom mas pravdu bych ty chlapi kopala do zadku co si tohle neuvedomí. Proste ty penize v rodine jsou spolecne a neni fer aby jednomu zbylo z vyplaty 20 tisic a druhej třel bídu..
Jsem zvykla ze sveho prijmu platit vsechno na deti, nakupy, byla jsem schopna nasetrit na dovolenou, benzin, atp. Slozenky plati manzel. Prijem jsem mela pres 40tis. Tohle je moje treti materska a obe predchozi jsem pracovala, protoze mi zamestnavatel umoznil HO. Pocitala jsem s tim i tentokrat, byli jsme i domluveni, ale tesne pred mym odchodem se zmenilo vedeni a smula. Takze najednou budu mit o 30 tis mene a snazim se nejak pripravit, jak s tim vyjit. Manzel nevydela malo, ale ma obrovske naklady na dum a plati velke alimenty na dite z predchoziho vztahu (bez soudu, po dohode) a z toho nebude chtit slevit, protoze uz tak stve jeho maminka syna proti nemu a kdyz odmital neco zaplatit, hned to ex otocila tak, ze na nej tata kasle, kdyz ma dalsi dite a celkove jsou ty vztahy mezi nim a pubertakem velmi krehkce a napjate. Ja dal za jidlo a dalsi nakupy 15-20 tis a za benzin tak 7 tis. Starsi deti maji nakladne krouzky, narozeniny, vanoce, uuuuufffff. Z toho mi vychazi, ze jsem docela v riti😀
No to jo, to jsi s 12tis v riti 😅 Tak se musi navysit prijem. Zivit tri - vlastne ctyri - deti neni zadna sranda. Kdyz mas povolani, kde lze mit home office, tak bych zacala hledat, at se ti to vykompenzuje. Plus i muz se musi v necem uskromnit. Predpokladam, ze i on chtel treti (ctvrte) dite, tak je potreba ty finance dat nejak dohromady.
Proste s 12 tis to vsechno nepoplatis ani omylem.
A jak pise @martinka_33 - nekteri chlapi jsou natvrdli a nechteji slevovat ze sveho pohodli a standartu, ale holt je to s tolika detmi potreba. Plus teda zena aspon castecne do prace, aby taky prispela neco do rozpoctu.
Účet máme každý svůj. Peníze společné. Když mi peníze na účtu dochází, manžel mi nějakou kačku přepošle.
Rodičák mám 10.000. Platím z něho plínky a mlíčko pro mladšího (cca 2.000), granule pro kočky a psa, vodu, veškeré kroužky, školy v přírodě a tábory staršího, menší nákupy jídla a na větší nákupy jídla manželovi taky přidám. Když starší potřebuje nové boty, bundu, kopačky…. někdy platím já, někdy manžel. Zatím finančně vyjdu, ale je pravda, že tábory to dost vycucaly.
Já nechápu to "jsem v řiti " to jste přece případně oba dva. Takže si s mužem sednout a začít počítat a rozdělit si případné hlídání.
Jinak my máme s manželem každý svůj účet, ale životní úroveň stejnou. Co jsem platila z rodičáku? Tak nějak potřeby pro sebe a děti, ale náklady byly minimální (oblečení z druhé ruky, kojila jsem, částečně látkovala, za sebe také nemám zvyk přehnaně utrácet, sem tam nákup, telefon jsem měla taky za pár stovek - ne že to byla nutnost, spíš mame takový životní styl).
Manžel platil všechny poplatky okolo bydlení, větší nákupy, dovolenou a tak. Poslední rok rodičáku, kdy už byly obě děti v institucích (takže vyšší náklady) a já i více nakupovala a zařizovala mi posílal na účet další peníze, to už bych neutáhla.
Já měla našetřeno cca 220 tisic. RP jsem měla na 3 roky asi 10 K (porodila jsem začátkem roku 2020). Půl roku ještě MD asi 37 tisic.
Doma jsem byla 2 roky, pak jsem se vrátila na full time a rok k tomu měla ještě RP.
A platila jsem z toho veškerou výbavu pro mimčo, nákupy i ty velké, oblečení, výlety, benzín. A máme to tak pořád. Stále platím nákupy, dovolené a svůj benzín. Moje máma platí školku, kroužky pro dítě a kupuje mu dražší věci typu kolo, boty, větší hračky. Tchyně zas hodně hlídá.
Manžel platí Hypošku a poplatky spojené s bydlením.
Já mám rodičák cca 11,5 tis. Na částečný úvazek do současné práce nemůžu, nemáme hlídání pro dcerku a HO z mé pozice je možný jen velmi málo. Platím vše pro dcerku -oblečení, plenky, um mléko, cvicenicko, pak jídlo, drogerii, veškeré narozeniny, vánoce. Věci kolem bydlení platí chlap a nedává mi nic.
Rodicak mám ještě po staru.. něco málo přes 9t… do práce se mužů vrátit jen na plny uvazek … takže abych rozvezla děti o půl sedmé po zařízeních a o půl paty vyzvedla 🤣nebudu hrotit dřív, pokud se situace dramaticky nezhorsi… platím školku, kroužky (tam zaleti cca polovina RP, drogerka a lékárna pro děti, obecně vše spojeny s detma, maso a menší nákupy v týdnu … pak nějaký ty dárky pro rodinu … když to vyjde tak naftu… pro sebe co potrebuju … a obecně k čemu se “dostanu” … neřešíme vesměs stylem .. hele platila jsem tohle, to normálně platis ty.. pošli…z RP nevyjdu, ale s tím jsem tak nějak počítala a mám rezervu na soukromé navýšení RP🤣rezervy tam jsou v krouzcich pro děti, ale nechcem ubírat ze standardu; když to není nevyhnutelny … a chcem j”doprat@ oběma stejně .. jinak když to srovnam s rodicakem 4 roky dozadu cca, RP by musel byt tak 15tisic abych se měla stejně jako tehdy 🤣🤣
Většinu utratím za dětský hadry v Lindexu. A ano, manžel mi posílá na účet peníze. Na provoz domácnosti i pro mě na hadříky, kosmetiku a koníčky (v mém případě to jsou tísíce měsíčně za knihy 🙈).
Neplatim nic a vlastne vsechno, partner mi zadne dalsi penize davat nemusi, finance mame v rodine spolecne...
Já myslím, že každý to má jinak, někdo to má jen na potřeby dítěte, ostatní platí extra. Někdo z toho táhne celou domácnost, ale nevím jak to dokáže tedy v dnešní době🤔
Peníze máme společné na společném účtu, rodičák by padl tak na sipo nebo dva-tři větší nákupy potravin.
Mame spolecnxy ucet jiz 20 let s manzelem,takze RP jde tam a pouzivase stejne jako ostatni penize,ktere tam chodi......
@95newmommy2020 ty máš tolik penez a máma vam plati skolku?
Neplatim nic, respektive co chci. Rodinne naklady jdou ze spolecneho uctu, kam ted posila jen manzel. Obcas zaplatim svou kartou, obcas spolecnou, ale kdybych platila jen spolecnou, nerekne manzel pul slova.
@fire85 Ona chce, jelikož hodně pracuje, vydělává slušně, byt má splacený, tak si to takhle určila sama. Hlídat ho z časových i fyzických důvodů nemůže, tak chce alespoň platit. Já bych to po ní jinak nechtěla.
Jen ona tak holt funguje, lásku vyjadřuje tím, že pošle peníze nebo něco koupí.
Z materske i rodicaku platim detem boty, obleceni, darky pro na svatek, narozky, Vanoce, pleny, ubrousky, pochutiny z DM (ovocne tycinky, krupky, semtam prikrmy), darky pro moji cast rodiny, vydaje me (kosmetika, boty, obleceni), tak jednou za rok kadernice ja nebo 2 dcery, zbytek penez ukladam na sporak, nutno podotknout, ze obleceni detem kupuju v Sinsay, Pepco, Kik, ty drahe veci typu softshellove kalhoty si siju doma, softbundy mame bud podedene nebo beru z druhe ruky, ja si obleceni takrka vubec nekupuju, boty mam 4 (zimni, celorok, sandale a baleriny) vse BF ale nosim do roztrhani, deckam beru boty bf z druhe ruky, chlap plati hypoteku, takrka veskere jidlo, el voda, benzin, vydaje aut, internet, mobil
Ja som na rodicaku platila oblecko pre mna a pre deti, drogeriu, kruzky, naftu do mojho auta a raz zacas male nakupy v potravinach. A este vylety ked som isla sama bez muza. Moj muz mi k RP posielal 14k kazdy mesiac.
Pokial tvoj muz zaraba nadstandartne tak verim, ze je schopny vas uzivit aj bez tvojho prjimu. Ja ta obdivujem, ze si cele rodicaky pravovala na full time. Mozno to ber ako prilezitost si odpocinut a uzit cas s dietatom. Peniaze niesu vsetko.
tak muj rodicak je 6600,nastaveno na 4roky i kdyz se ve trech musim vratit do prace.
zaplatim z toho inkaso necelych 6000.
manzel mi posila penize na ucet, ptz naklady mame proste velke

Ano. Vzhledem k tomu, ze platim veskery provoz domacnosti vcetne jidla pro vsechny cleny, obleceni, benzin atd., tak mi muz musi posilat hodne.
Vubec se nestyd a nemej cerne svedomi, ze s rodicakem nevyjdes. To proste v dnesni dobe nejde - zaplatit jidlo pro celou rodinu, obleceni, dopravu, najem, elektrinu, drogerii a x dalsich ruznych beznych vydaju.
Jestli s tim ma tvuj muz problem, predloz mu fakta (prijmy vs. vydaje) a rekni, kolik realne od nej potrebujes. Z plneho platu a materske spadnout do rodicaku - to se proste musi omezit oba.
Takze rozhodne nezpytuj svedomi, ze nevyjdes. To tady nevychazi s rodicakem nikdo, byt plati z nej "jen" jidlo.