Finanční poradce. Vyplatí se?

luciewrd
14. říj 2022

Ahoj, chtěla bych začít investovat, ale vůbec se v tom nevyznám. Mám známého, který se jako finanční poradce živí a nabídl mi, že mi s tím pomůže. Měli jsme spolu jednu schůzi, kde mi všechno vysvětlil atd. ( ne nechtěl po mě další kontakty :D ) Akorát vím, že finanční poradci nemají moc dobrou pověst, tak by mě jen zajímalo, jestli se to vyplatí? A mám do toho jít, i s tím teda, že bych mu podepsala smlouvu. Co všechno taková smlouva obnáší?

journals
14. říj 2022

Jestli se vyplati zalezi na tom, jak je sikovny a znaly a co je ve smlouve ti tu nikdo rict nedokaze, to jsi se mela ptat jeho. Dobry financni poradce dokaze byt k nezaplaceni, ale hodne z nich jde hlavne za svym ziskem a casto umi jit i pres mrtvoly 😣

nita1984
14. říj 2022

Jeden finanční “poradce” nás dost obral o prachy. Druhy nám prakticky zachránil dům a vše. Takže skvělý finanční poradce je k nezaplacení. Jen jich je jako šafránu

guliii
14. říj 2022

Mám skvělou finanční poradkyni. Stačí jí napsat co bych chtěla, ona mi pošle nabídky různých bank, doporučí která banka dobře vyplácí pojistky, kde je třeba problém. Vše připraví, když čerpám z pojistky tak jí jen pošlu např. lékařskou zprávu a ona vše zařídí. Spoření, investice se vším poradí. Pro nás je k nezaplacení. Ale už za ty roky je spíš naše kamarádka. Chce to dobrého poradce, ne každý je dobrý.

krisstina93
14. říj 2022

Když je dobrý, tak se vyplatí, když ne, tak na tom můžete být hůř než na začátku :D

malenka3
14. říj 2022

To ti nikdo neřekne. Jsou takoví, kteří jedou stylem "doporučit klientovi vše, co mi dá největší provize" a pak ti, kteří mají upřímnou snahu dát klientovi to nejlepší.
Mě první, co zajímá u poradce, je vzdělání a praxe. Poradce, který je zdravotní sestra, co si udělala rychlokurz, má našprtáno a netuší ani, jaký je třeba rozdíl mezi pohledávkou a závazkem, pro mě není solidní poradce. Pokud je poradce kamarád, který spíš začíná a rozšiřuje portfolio klientů, tak taky spíš nebrat.
Samozřejmostí je, aby byl "nezávislý", tedy nespadal pod jednu konkrétní finanční společnost a preferoval tak její finanční produkty (třeba poradce České spořitelny).
Dobrý poradce se těžko vybírá. Sama jsem jich pár potkala, ale v naprosté většině strašná bída. Aby mi poradce nabízel super refinanc hypotéky a pak ani nedokázal vyčíslit předpokládanou úsporu, to je prostě špatně.

levandule_k
14. říj 2022

U těch investic, je hodně důležité, aby je nastavil v souladu s tvými cíli. Na co peníze vůbec chceš. Chceš čerpat rentu z portfólia až půjdeš do důchodu, chceš za 5 let kupovat auto, chceš rekonstruovat koupelnu za 10 let, chceš si splnit svůj cestovatelský sen a kdy? Těchto otázek, je celá řada, čím lépe a přesněji si to specifikuješ tím lépe pro tebe. (Ty otázky jsou primárně pro tebe, nemusíš mi tady na ně odpovídat.)
Takhle pracuji já, musím vědět, jaké má klient cíle, protože když je někomu 30 let a chce si vytvořit portfólio, ze kterého bude čerpat v důchodu, tak mu to nemůžu dát do něčeho konzervativního. Na cíle za 10 let a více to klientovi musí pracovat v dynamických investicích. Když někdo plánuje drahou exotickou dovolenou za 2 roky, nemůžu mu to dát do akciových dynamických fondů.
Samozřejmě měl by poradce vybírat z více produktů, ne já tady dělám dvoje dluhopisy a fondy jenom téhle banky. Měl by ti být schopen porovnat produkty napříč trhem.

zrzeckas
14. říj 2022

Segra byla s poradcem spokojena, chvalila si ho... az do doby nez jim promrhal prachy... A to byl prej kamarad... Potreboval prachy, tak se na ne vysral.... Bohuzel ji to doslo az uz bylo pozde...... Jak tu padlo.....jestli se rozhodnes pro, tak preji stastny a dobry vyber 🍀

levandule_k
14. říj 2022

@zrzeckas Můžu se zeptat, jak promrhal peníze? Při investici jdou peníze na účet společnosti, kde musí být jasně identifikováno čí jsou to peníze a za ně se pak nakupují třeba podílové listy do portfólia, ale já nemám mechanismus jak je získat.

Tady je otázka pro koho kamarád pracuje.

Může se stát, že investice je ztrátová, třeba někdo investoval v roce 2020 stotísíc do nějakého fondu, za 2020 a 2021 byl v plusu, ale nyní je na trzích takový pokles, že tam třeba vidí jen 90 tisíc, ale to je riziko investování, proto se řeší časový horizont.

zrzeckas
14. říj 2022

@levandule_k to ja presne nevim...toho kamarada vbc neznam... Segra o tom se mnou nijak zvlast nemluvila... Jen vim, ze byli pak tam, kde zacali a jeste cosik .... Nevim presne, co vse tam bylo...

majkaajka
28. říj 2022

Ahojky, já musím naprosto souhlasit s holkama co tady píšou. V dnešní době není uplně jednoduché najít kvalitního poradce. Osobně máme v rodině poradce z Partners. Máme s ním dlouholetou zkušenost a vždy nám vyšel maximálně vstříc a pomohl v čem jsme potřebovali. Za mě osobně bych si nejdřív zjistila nějaké informace, jak o samotném poradci, tak bych si zjišťovala informace v oblasti investic a pak si nechala poradit. Určitě se vyplatí v dnešní době investovat dlouhodobě jelikož je situace jaká je, ale za mě je to nejlepší možný způsob jak s penězi naložit, když nějaké máte.