icon

Finanční rozpočet na jídlo. Kolik vám muž měsíčně dává?

1. říj 2026
knuffel
•
2. říj 2026

@anonym_autor
A co jako? Co mě štve, mu řeknu, nebo se s tím smířím. A peníze máme společné na jedné hromadě, nejsem já a on, jsme my. Doporučuju totéž. Nemáš zač. 😁

anonym_dfe826
•
2. říj 2026

Utratím za potraviny dvojnásobek, ale on mi peníze nedává, beru ze společných, spíš finance řídím já.

klokanka31
•
2. říj 2026

@anonym_autor On mi nedává peníze, jeho peníze chodí na můj účet, a z toho hospodaříme 🤷‍♀️

martt
•
2. říj 2026

@anonym_autor My s manželem máme oddělené úcty. Na můj účet posílá stejnou častku jako tvůj , ale není to na jídlo. Platím z toho trvalé platby( většinu mám danou na svůj účet) , energie, pojistky , obedy...Na jídlo mám k dispozici jeho stravenkovou kartu , na větši nákupy jezdime spolu nekdy to zaplati on nekdy já. Ale pokud potrebuji vice penez tak mi je pošle nebo si je pošlu po domluvě sama máme v bankovnictví přidružené účty , takze já mam pristup do manželova účtu a on do mého. Pokud ti váš systém nevyhovuje tak si s ním promluv.

sagitta33
•
2. říj 2026

Máme každý svůj účet, ale peníze společné, neřešíme z kterého účtu kdo co platí.

zuzkasim
•
2. říj 2026

Mívali jsme společné finance, se kterými jsme společně hospodařili. Občas jsem třeba i tady řešila konkrétní problém, se kterým jsem si s ním nevěděla rady, ale na obecný dotaz anonyma veřejně psát, co mě štve na jedné z nejbližších osob? Doufám, že každý má dost rozumu, aby do takového psaní nešel.

izz76
•
2. říj 2026

Tak pukud jedete pul na pul,on da 10,ty 10, mate 20 na jidlo pro 4 lidi,to je vic než dost.. Oststni výdaje platíte jak,pracuješ,jsi doma? Informace,ze ti dává 10 tisíc nevypovídá o ničem.. My dáme s manželem na společný účet každý 15, z toho financujeme bydlení?domácnost, jidlo,poplatky kolem dítěte obědy,kroužky. nemáme dluhy,hypotéku,byt vlastní. Manžel vydělává víc, platí výdaje kolem aut,dovolené,potřeby na zahradu, opravy. Ja kupuju oblečení sobě a dceři a tak různě co se mi chce,taky šetřím.

betelgeuzz
•
2. říj 2026

Anonym se ptá, jak to má kdo doma, aniž by sám něco o sobě napsal, proč se ptá apod. Nějaký průzkum trhu, ne?

anonym_a2605d
•
2. říj 2026

Dotazníkové šetření? 😀 Dost kusé informace. Pro někoho je 10k akorát, pro někoho týdenní nákupy apod.

Co mě štve, ví hned. Peníze neřešíme. Každý platíme, co je třeba. Já domácnosti, auta, školu. On barák, vše kolem, opravy. Je to baj očko stejně. Zbytek tak nějak v běhu 🙂

autor
•
2. říj 2026

@izz76
@anonym_autor Děkuji! Máte pravdu, včera jsem trochu celý dotaz odflákla a nedopsala, tak se všem omlouvám. Zajímalo mne,zda je to ve vaši domácnosti podobné, nebo ne. Manžel mi říká,že je 10t na jídlo dostačujících, já doplácím cca stejně,výdaje za oblečení,boty a kroužky platím,on 6t zálohy na byt.Občas velký nákup zaplatí.Nase výplaty jsou rozdílné🙃,nic neušetřím. Tak proto ten dotaz.Ano,průzkum, ohledně peněz za jídlo,ale soukromně. Díky všem.

betelgeuzz
•
2. říj 2026

Pokud máš pocit, že z tvého účtu jde víc peněz na provoz, než z manželovýho, tak si výdaje zapisuj a k tomu to, kdo co platil. Tak nejlépe uvidíte, jaké máte celkové výdaje. Spousta lidí si neumí představit, kolik stojí potraviny pro 4 člennou rodinu, pokud se to platí střídavě z různých účtů. Chce to vidět čísla dohromady a samozřejmě i příjmy. POkud ty jedeš na účtu do nuly, zatímco manžel si drží svoje příjmy v soukromí a ty ani nevíš, kolik má naspořeno, je to špatně. Jste manželé a majetek je váš společný.

brunetka11
•
2. říj 2026
@anonym_autor

@izz76
@anonym_autor Děkuji! Máte pravdu, včera jsem trochu celý dotaz odflákla a nedopsala, tak se všem omlouvám. Zajímalo mne,zda je to ve vaši domácnosti podobné, nebo ne. Manžel mi říká,že je 10t na jídlo dostačujících, já doplácím cca stejně,výdaje za oblečení,boty a kroužky platím,on 6t zálohy na byt.Občas velký nákup zaplatí.Nase výplaty jsou rozdílné🙃,nic neušetřím. Tak proto ten dotaz.Ano,průzkum, ohledně peněz za jídlo,ale soukromně. Díky všem.

@anonym_autor Zapisuj si výdaje, přenech mu část vaření.
To druhé jistě jako dospělý člověk zvládne.

martt
•
Autor odpověď smazal
•
levandule_k
•
2. říj 2026

@anonym_autor

10 tisíc Je podle mě málo pro 4 členou rodinu.

Jako manželé máte společné jmění manželů, teda pokud to nemáte upraveno předmanželskou smlouvou jinak.

Peníze jsou společné a je jedno, kdo kolik vydělává. Toť teorie, praxe je jiná, záleží jak si to kdo nastaví, ale zákon je tvé straně.

Každopádně je hloupé, když mu zbydou peníze na konci měsíce a ty jedeš na doraz. On ušetří, má na svoje koníčky a ty nic. Spoustu mužů má pocit, že manželku musí držet zkrátka, že by to jinak rozfofrovala, prostě takový debilní názor.

Jediné, co s tím můžeš udělat je vykomunikovat si to, ukázat, co kolik stojí a jestli nechce dávat víc, holt se může stát, že bude večeřet suchý rohlík.

Z toho, co mu zbyde pobavit se o tom, jak vytvářet smysluplnou rezervu.

zuzkasim
•
2. říj 2026

Mě třeba přijde fér, aby na provoz domácnosti přispíval každý stejným dílem k výši svého příjmu. Tedy třeba půlku platu dal na jídlo, půlka mu zbude, druhý též. U jednoho za půlka může být 9 tis, u druhého 25tis. Ale takové rozdělení mi přijde mnohem víc fér než každý 10tis bez ohledu na výši příjmu.

mabs
•
2. říj 2026
@zuzkasim

Mě třeba přijde fér, aby na provoz domácnosti přispíval každý stejným dílem k výši svého příjmu. Tedy třeba půlku platu dal na jídlo, půlka mu zbude, druhý též. U jednoho za půlka může být 9 tis, u druhého 25tis. Ale takové rozdělení mi přijde mnohem víc fér než každý 10tis bez ohledu na výši příjmu.

@zuzkasim Přesně

anonym_b28f51
•
2. říj 2026

Manžel mě neštve a finance máme dohodnuté - příjmy, výdaje - aby to klapalo. K čemu ti tato informace je?