Hádka ohledně peněz. Je kosmetika zbytečná?
Hezký den, já ani nevím co čekám, možná jen potvrzení, že nejsem já ta mimo...
Byla jsem po šesti letech na kosmetice, před dětmi jsem chodila pravidelně jak ke kosmetičce, tak ke kadeřnici. Protože nemáme skoro žádné hlídání, rozhodně ne nějaké pravidelné, tak kosmetiku jsem vypustila úplně a kadeřnici dám tak jednou za rok. Hlavně bych ráda dodala, že finančně jsme na tom velmi dobře, manžel vydělává 80-90 čistého, já před dětmi 45-50 čistého. Máme hypo, ale splátku máme nízkou, rozhodné nižší než jsou průměrné nájmy, mozna i poloviční. Před druhým dítětem jsem byla na rok v práci a vydělala si slušnou rezervu, plus ještě beru rodičák. V září se vracím zpět na půlku úvazku.
Každopádně doma je teď dusno, že jsem si dovolila jít na kosmetiku, která mě stála 2000 za dvě hodiny. Že jsou to nadstandardní výdaje a šílené haló. Že jestli tam budu chodit pravidelně, tak jsem to měla konzultovat a kde si cosi. Hlavně vždy jsme si každý kupoval, co kdo potreboval. Větší výdaje jako nová lednice, pračka konzulutjjeme, tak prostě nechápu, co to je. Samozřejmě o tom, že jsem před dětmi pravidelně chodila, to úplně zapomněl, že si toho nevšiml a nepamatuje si. Ráda bych ještě dodala, že jsem spořivá, nekupuji si drahé hadry, kabelky, boty. Ráda využívám swapove skupiny, a různé bazary s oblečením, mám radost když tam něco ulovim a hlavně na hřiště nepotrebuji drahé věci, ani děti neoblékam do značek, mají dost věcí podedenych. Takže výdaje fakt nejsou, i s rodicakem se mi daří měsíčně ušetřit. Já fakt nevím, co je za problém. Úplně mi zkazil ten požitek z toho, že se taky někdy jednou staral někdo o mě, že jsem si to užila a byla bez dětí a měla relax. Fakt jsem z toho šíleně smutná, když se o tom teď bavíme, tak toprostě není schopný nějak pochopit. Přijde mu to jako ztráta času a peněz, i když se mu snažím.vysvetlit, že pro každého je trávení času jiné a každý vidí smysluplnost v něčem jiném, tak to prostě nechápe. On zase rád hraje hry na PC a odpočine si u toho, já si zase odpočinu takto.I tak to prostě nechápe. Fakt nevím, co je za problém. Samozřejmě že kdybychom neměli peníze, měli dluhy, řešili finance, tak bych nikam.nesla, ale tohle fakt nemáme. Tak vlastně nevím,.co ho tak štve.
Nemůže mít problémy s prací, že by třeba věděl že budete brzy bez peněz? Pokud ne a je všechno v pořádku, peněz máte dost, tak bych mu normálně vpálila, že si ty peníze do hrobu fakt nevezme. Jestli on si hraje hry na PC, taky do toho cpe peníze ne?
Někde jsem četla, že muži si myslí o ženách, že moc utrácí a ženy si taky myslí o mužích, že moc utrácí. PRoblém je ten, že žena utrácí víc za oblečení a za sebe, což považuje muž za zbytečný výdaj a chlap zase utrácí víc za elektroniku, věcí do auta a to příjde zbytečné ženě.
Věděl muž dřív, kolik ta kosmetika stojí? Možná tolik peněz nečekal a překvapilo ho to. Kdybys byla u zubaře a měla tohle zaplatit za plombu, tak asi ani necekne, ale tohle mu příjde zbytečný a velký výdaj.
Třeba si zkuste domluvit nějakou částku měsíčně, kterou utratíte za sebe. Nevím, jestli třeba svoje výdaje neomezuje a teď ho překvapilo, že jsi utratila tolik najednou.
Pokud jste na o finančně takto dobře, tak jeho reakci absolutně nechápu. My tolik, kolik vydělává tvůj muž, nemáme ani zadaleka jako rodinný výdaj i s mou výplatou. Je to hodně nadstandardní příjem. jako aby dělal haló kvůli dvěma tisícům (nárazovému výdaji) při takové výplatě, mi nepřijde normální. Jestli fakt za tím není to, že třeba dostal výpoveď (nebo má echo, že ji dostane) a bojí se, že budete bez příjmů...jestli ne, tak fakt nechápu. Pokud nepočítáte každou korunu, tak nějaký výdaj za kosmetiku váš rozpočet snad nerozhodí.
@betelgeuzz možná to bude ono, samozřejmě nevěděl kolik to stojí. Před šesti lety jsem platila 1500, což ta dvojka teď odpovídá zdražení. Není to špatný nápad si udělat nějaký strop, kolik utratit pro sebe. Já to prostě beru tak, že pokud je potřeba něco koupit,tak si to každý z nás koupi. A nemusí se dovolovat druhého. Faktem je, že jemu to přijde jako zbytečnost, ale mě ne. Každá máma od dětí, co je bez hlídání to pochopí. Ještě velká výhoda té kosmetiky je,že přímo u nás, jsem tam za pět minut a má otevřeno i vikendy. No nevím, už mě napadlo, že i třeba žárlí jako ve smyslu,že se o sebe nějak začínám starat. Zhubla jsem teď něco, budu se vracet v září do prace, tak jestli i to může hrát roli?
Co se týče utrácení za tyhle naše holčičí věci ,tak buď to chlap neřeší nebo řeší, což je bohužel tvůj případ. Pro ně jsou to vyhozené peníze a nechápe, že je to pro tebe relax,odpočinek a starání se o sebe . Promluvte si a dejte si každý limit na tyhle své věci pokud máte společné peníze. Osobně si nedovedu představit ,aby mi muž kecal do toho na jaké procedury chodím a ,že jich mám několik do měsíce.
Hele, není problém v tom, že zpanikařil ve stylu, jestli nemáš někoho jiného a "nečančáš" se pro milence?
Tak třeba pro mě to jsou vyhozené peníze, přijde mi to drahé a to jsme ženská. To radši ty 2000,- investuji do jiných věcí nebo do společného zážitku s rodinou. Ale já nikdy nebyla na ty "ženské" věci. Nehty jdou mimo mě, kadeřnice taky - manžel mě ostříhá, když chci 😁 Jeho to baví a já ušetřím. Jediné, do čeho jsem ochotná investovat, tak masáž, ale beru to jako zdravotní benefit.
Tohle si musíte vy dva domluvit a nejlépe si promluvit. Ale v klidu a bez vyčítání.
@martulka88 manžel tě stříhá? Hustý.
@martulka88 taky nejsem na nehty a kosmetiku, ale když jsem si představila jak bych dopadla, kdyby mě ostříhal můj manžel 🤣🤣🤣 ... No to raději mašinkou do hola 🤣 jinak masáž taky můžu, to je pro mě taky relax
Ty jooo, mít takového škrta..🤦 už jen tohle bych nedala! Jsou to tvoje peníze, ty si si je vydělala, takže jako co řeší?! Řekla bych mu rázně svůj názor a z jeho strany bych čekala nomluvu, že jako takhle nee..a až on si něco koupí, atd.nezapomeň mu to samozřejmě taky vpálit.🤔
@sonaxoxo No pan manžel zřejmě vidí problém v tom, že manželka je momentálně pořád ještě na rodičáku (jak vyplývá z výše uvedeného), byť si udělala slušnou rezervu a jako rodina rozhodně nouzí netrpí, takže není jediný důvod, aby manželce nedopřál po letech výjimečně invsstovat něco málo do sebe....jo kdyby chodila na kosmetiku, nehty, ke kadeřnici celou dobu rodičáku co tři týdny a utrácela vyšší tisíce měsíčně, neřeknu...ale že po letech konečně taky jednou udělá něco pro sebe a už se to nelíbí...
Pokud není problém s příjmy, tak v tom taky vidím žárlivost a pocit (pseudo)ohrožení, ostře bych se proti tomuto ohradila. Navíc jestliže kosmetika před 6 lety stála 1500, tak teď je za 2000 v odpovídající výši (bohužel zdražilo úplně všechno, služby též, taky už u kadeřnice - a to ji mám levnou - nenechávám 650, ale litr)
@martulka88 Hele, pro mě taky třeba kosmetika je zbytná služba, ale paní píše, že před RD vydělávala 45-50 tis. měsíčně, manžel vydělává až 90 000 čistého...z toho mi plyne, že patří k vyšší společenské vrtsvě, management, doktoři, právníci...l tomu často patří i to vypadat prostě reprezentativně a návštěva kosmetiky, kadeřnice, fitka apod. bývá samozřejmostí. Dříve byla zvyklá na tu kosmetiku chodt, i ke kadeřnici atd., omezila to s dětmi. Pokud na to mají, tak proč ne, je to způsob relaxu. Jako kdyby "neměli na chleba". tak OK. Ale takto je ta reakce chlapa opravdu neadekvátní. Snad to jen plácl jen tak mimochodem, protože si odvykl, že jeho žena na tu kosmetiku dřív normálně chodila, a nemyslel to zle...jen zapomněl na to, že jeho manželka není jenom MATKA, ale pořád taky ŽENA. A jako žena se chce cítit.
Začala bych všímat jeho nadstandardních výdajů a taky bych poznamenala, že by bylo vhodné je konzultovat. A pak narovinu - zkusit vykomunikovat, že je to pro mě relax, sociální kontakt a že se chci líbit jemu i sama sobě. Že děti trochu odrostly a konečně je čas začít se věnovat se sobě. A že pak jsem měla v plánu více se věnovat i partnerskému vztahu (proto o sebe pečuji), nicméně po jeho reakci mi moje snaha značně zhořkla.
S takovym hovadem jsem se rozvedla 😡 ten mi vyčetl i kojici podprsenku za 1500 🙄 Finančně jsme taky nestrádali. A po třech letech se svou druhou manželkou se mi přišel omluvit, že jsem opravdu byla skromná, že netušil jaky jsou jiný ženský. Ta jeho nová totiž utratí za parádu klidně deset tisíc měsíčně 😅 Jooo karma je zdarma 😁
@martulka88 pro me taky, na tyhle veci nejsem. Ale zase jina by sla na kosmetiku a nechapala by jak muzu davat 2tisice mesicne za pani na uklid a pro me to jsou ty nejlepe investovane penize.
Jsem asi chlap taky bych nedala dva litry za kosmetiku, ale to je mimo téma.
Já sice na kosmetiku nechodím, ale taky nechápu, co má za problém s 2000, který jsi využila, aby sis udělala radost, když bere 90000. Je to držgrešle a možná je něco pravdy na tom, co píší holky, že navíc ještě je to žárlivec.
@mabs @guliii Ano, stříhá a stříhá sebe i syna 😁 On je velmi pečlivý. Já jsem spokojená. Ale ač je skvělý, tak melír bych mu nedala - ta pečlivost je až taková, že by to bylo na celý den 🤣 Můj nejlepší kamarád zase manželku doma barví (jsou ročník 1963).
@ninive211 Zeptala jsem se manžela, jaký má na to názor a zastává se tazatelky. Právě proto, že si vydělávají tak velké peníze a 2000,- je snad nemůže trápit. Ano, někdo to tak má. Tchýně chodí pravidelně, já na toto nejsem.
@martinka_33 O tom jsem párkrát uvažovala, ale zatím jsem do tohoto bodu nedospěla - úklid je můj relax. Ale třeba k tomu dospěju časem.
@ninive211 přesně tak, ke všemu psala, že má svoji rezervu, že to platila ze svého, tudíž více nepochopitelné..🙈 též chodím na kosmetiku, pedikúru, ke kadeřnici, ale hrozně nepravidelně,není taky kolikrát čas, levné to rozhodně není, ale chlap ani nepipne, a rozhodně nemáme takový plat, viz manžel zakladatelky..✌️jako za mě, kdyby to na mě chlap zkoušel, tak bych to řešila, že takhle teda nee..nelíbí se mi to..
No, myslím, že reakce manžela je přehnaná, ale na druhou stranu... víš, co je za tím? Nemá nějaký starosti v práci? Opravdu mu vychází rozpočet, aby rodině zachoval standard? Nehrozí mu výpověd? Nechce zmenit práci?
Nechci se ho zastávat. Na kosmetiku i relax máš nárok - o tom žádná. Evidentně neutracis za blbosti a tohle byla po dlouhé době Tvoje chvíle radosti a odpočinku. Navic z Tvych penez 🤷🏼♀️ A je to tak v pořádku.
Jen si říkám... kdyz chlap takhle reaguje... nepřiměřeně, nenechá si vysvětlit, nechce pochopit, tak za tím něco je 🤷🏼♀️ podle mě ho neco dost trápí, ale je to typicky chlap, co si chce zachovat tvář a pro rodinu delat to, na co jste zvyklí.
Být Tebou, tak bych se ho zeptala, jestli je všechno ok. Ještě jednou se ho taky optala, co ho na tom nejvíc rozcililo? A jestli je něco, co bys mela vědět?
Muj muz taky dobře vydělává a presto je každý týden ve smrti a uvědomuje si tu tíhu, ze je hlavní výdělek na něm, ze živí rodinu. Taky jsem měla dobře placenou práci, mame se fajn... ale oni to ti chlapi proste maji takhle a nevymluvim mu to za nic na světě. Postarat se, přinést do jeskyně toho mamuta. A když mají jen 90% mamuta, tak mají velký stres, protože co když to příště bude jen 60%?
Pátrala bych... a taky si stanovila hranice, ze co budeš dělat za svoje peníze, tak je Tvoje věc a pokud ho neco ohledně financí trápí, tak ať to řešíte společně.
Děkuji moc za reakce. Také si myslím, že nejsem já ta mimo. Hlavně jsem z rodiny, kde to fungovalo tzn.z ruky do huby, naši neměli peníze a já nemohla na kroužky, protože byly moc drahé, nemohla jsem jet na lyžák, školy v přírodě apod. Proto jsem prostě od 15 měla x brigád, na vysoký měla hlavní práci na dohodu a k tomu také brigády, abych pak měla dobrou práci a nikdy nemusela zažít, že nemohu dítěti zaplatit kroužek nebo prostě nemít peníze je zaopatřit. Proto jsem prostě spořivá. Sama za sebe nepotrebuji nehty, drahé oblečení, kabelky. Ale tu kadeřnici a kosmetiku beru jako takový standard, mám i citlivější pleť, takže prostě to beru i jako ošetření.
Jako nějak jsme si to vyrikali, problém je ve více věcech, že mu to přijde drahé, že nevěděl kolik co stoji, naštěstí pro mě se informoval u kolegů v práci, kde všechny jejich ženy chodí na kosmetiku a některé i nehty, řasy atd. Takže logicky za to dají mnohem a mnohem více, pak se mu nelíbilo, že by to byl jako pravidelný výdaj, což ano za rok se to nasčítá, ale v září budu opět vydělávat, tak si úplně nemyslím, že ty dva tisíce by nás nějak vytrhli. Takže možná je v tom prostě něco dalšího. O práci si myslím,.že se nebojí, je zaměstnán, takže nehrozí krach nebo, že nebude mít práci. Je u velké firmy, které se daří velmi dobře. Když si projedu naše výdaje, tak je opravdu máme celkem minimalni. Tím, že máme hlídání jednou za tři měsíce, tak nehrozí utrácení za hospody, restaurace, bary. Občas si objednáme jídlo, ale 90 % jídel vařím. Máme jedno auto, takže neplatíme nějaké šílené výdaje za benzín a ručení, hypotéku máme fakt malou, protože jsme ji uzavírali v 2017, kdyby byly nízké úrokové sazby. Peníze navíc zhodnocujeme, spořicí účet, podílové fondy. Hlavně jsme spolu dlouho a fakt se nestalo, že bychom se hádali o penězích, snad nikdy. Oba tu míru, co je moc a co ne, máme podobnou. Proto by mě ani ve snu nenapadla taková reakce.
Ale asi to bude tím, že chlapi vůbec netuší kolik tyhle procedury stojí a nemají absolutně odhad.
No nevim, me se to nezda. Podle me je podrazdeny a vylil si na tebe zlost. Kosmetika nekosmetika..
Autorko, já se třeba teď "rozčilila" na manžela, že utrácí zbytečně za pokémonský karty (děti v tom teď dost jedou, už 2.rokem)-má toho doma nakoupené do zásoby dost. A jako sice argumentuje, že cena těch karet furt stoupá a některý sety koupil za zlomek toho, co se nabízí teď...ale za mě prostě totálně vyhozený peníze za něco, co za dva roky třeba děti nebude bavit. A jako jo, pokemon kartičky mají možná nějakou svoji (pseudo)hodnotu, ale především neotevřené balíčky. Předtím zas furt kupoval stolní hry. Já jak debil se snažím spořit půlku výplaty za celou rodinu, investuju, šetřím na nékolika spořácích i termiňáku. On mi z jeho čisté výplaty posílá na společný účet sotva půlku. Tak jsem se ho zeptala, zda teda z toho zbytku má ušetřenych bokem aspoň minimálně sto litrů (beru, že platí vše kolem auta, veškeré pojistky a asi polovinu výdajů za potraviny, zbytek ale platím já nebo to jde že společného účtu, kam přispívá právě domluvenou částku). No nemá, tak jsem jasně zatrhla veškerý zbytný výdaje na nesmysly, dokud tu za mě nutnou minimální rezervu mít nebude. Čisté příjmy rodiny máme cca 65 tis (vic, když jsou odměny), takže jako za mě na žádný extra vyskakování.
Já bych teda radši ty prachy místo za kartičky dala za výlety a cestování.
@barumrallyebum no podrážděný to on je celkem často, je to druhým dítětem. Máme fakt akční a na nase poměry řvoucí dítě. To nenese dobře, mladší má x záchvatů za den a nejde s ním v ten moment hnout, prostě až malý vychladne, tak se s tím dá pracovat. Já si zvykla a snažím se to nějak řešit, předcházet, ale je to dvouletý dítě, co prostě ještě spoustu věcí nechápe. Něco se dá už vysvětlit něco ne. Takže ano, z dětí je podrážděný dost. Proto mě i mrzí jeho reakce, když jsem si po sto letech mohla na dvě hodiny odfrknout, když ví jak moc těžké to je. S dětmi jedu fakt 24/7. V noci se budí, řeším to já, přes den starší školka, kroužky a všechno zařizování. Do toho malý hysterické záchvaty. No, kdo to tak nemá s dvouletakem, není člověk sám ani na záchodě. Ale prostě, asi mě naštvalo, že i tu jednu chvilku pro sebe, co jsem měla pak zničí hádky a výčitky. Ale asi jsme se zacyklili. On chtěl, abych to s ním konzultovala dříve než jsem se rozhodla, že chci zase na kosmetiku začít chodit. A mně to přijde padlý na hlavu, se takhle doprošovat, jestli můžu. Beru, že dva litry není málo, na druhou stranu vidím jaký máme příjmy a výdaje a že to není úplně problém, taky něco zainvestovat do sebe. No furt se hádáme.
Zeptej se ho, jak by mu bylo na tvém místě.
Jet tolik let 24/7, táhnout domácnost a pak se doprošovat u partnera o povolenku utéct od toho všeho a zažít 2 hodiny za 2 tisíce péče, které se ti od vlastního partnera nikdy nedostalo.
Reakce manžela je na prd, co si budeme povídat. 2000 není extra velký výdaj za sebepéči o sebe vzhledem k vaším příjmům.
Jedna taková malá poznámka, píšeš manžel, takže jste manželé tudíž máte společné jmění manželů, teda pokud jste si to před svatbou neupravili u notáře jinak. Je tedy úplně jedno, jestli vyděláváte každý 50 tisíc, nebo jeden 90 tisíc a druhý 10 tisíc. Ty peníze jsou společné a máte na ně nárok oba stejným dílem, i když ty jsi zrovna s dětmi na rodičovské dovolené. Máš na ně nárok úplně stejně jako manžel, i když teď nevyděláváš. Staráš se o děti, to je podle mě nejnáročnější práce 24/7 a nejhůře oceněná.
Postav se sama za sebe a vybojuj si svůj prostor. Takže tě čeká pár rozhovorů na tohle téma. Pokud to chceš řešit nějak rozumně, tak je důležité zjistit, proč takhle manžel reaguje, pochopit jeho postoj. Na druhou stranu pokud ty seš vstřícná, argumentuješ a on si jede svou, tak bych ukázala, že se také nemusím chovat rozumně. Často si uvědomíme hodnotu něčeho, až to ztratíme. Tedy bych mu ukázala i nespořivé chování.
Vyhrotila do absurdna, aby věděl, co v tobě má za poklad. Buď jen v teoretické rovině, že mu to navrhnu, nebo praktickou ukázku.
Předložila bych mu návrh, že když si musím na kosmetiku vydělat sama, tak ať zůstane doma on a já půjdu do práce. No tak holt budeme mít míň peněz, ale já si budu moct dovolit kosmetiku bez keců, protože já přece vydělávám.
Řekla bych manželovi, tohle jsem ulovila na swapu, tohle máme poděděné. Nové stojí tolik a tolik, ukázala bych mu nějakou značku a žádné low cost typu Pepco, ale něco dražšího, ať se probere, protože tě fakt neuvěřitelně krouhá finančně a ty jsi šetrná. Nelíbí se ti, že chci chodit na kosmetiku? Fajn, tak já na ni nebudu chodit, když ti to vadí. Ale ty se postaráš o tyhle potřeby, jdeme nakupovat oblečení pro děti, protože světe div se, děti rostou. Objednám paní na úklid a v neděli nevařím, jedeme na výlet a někam si zajdeme.
Jestli hraje hry na PC, tak se podívej kolik stojí takové PC, aby se na něm daly hrát hry. Já jsem v téhle tématice dost nepolíbená, ale partner mi celkem nedávno říkal, že jenom grafická karta do počítače, aby za něco stála, stojí 25 000 Kč.

Tak to taky nechápu. Určitě si relax a péči zasloužíš. Věřím, že ti tím úplně zkazil tu radost, kterou jsi z toho měla. Já také chodím na kosmetiku i teď na rodičáku. Je to jediná chvilka měsíčně, kdy jsem bez děcek. Chtělo by to vykomunikovat co ho tak žere, o peníze ve vaší situaci asi přece nejde...není pes zakopaný někde jinde?