Hádka ohledně peněz. Je kosmetika zbytečná?
Hezký den, já ani nevím co čekám, možná jen potvrzení, že nejsem já ta mimo...
Byla jsem po šesti letech na kosmetice, před dětmi jsem chodila pravidelně jak ke kosmetičce, tak ke kadeřnici. Protože nemáme skoro žádné hlídání, rozhodně ne nějaké pravidelné, tak kosmetiku jsem vypustila úplně a kadeřnici dám tak jednou za rok. Hlavně bych ráda dodala, že finančně jsme na tom velmi dobře, manžel vydělává 80-90 čistého, já před dětmi 45-50 čistého. Máme hypo, ale splátku máme nízkou, rozhodné nižší než jsou průměrné nájmy, mozna i poloviční. Před druhým dítětem jsem byla na rok v práci a vydělala si slušnou rezervu, plus ještě beru rodičák. V září se vracím zpět na půlku úvazku.
Každopádně doma je teď dusno, že jsem si dovolila jít na kosmetiku, která mě stála 2000 za dvě hodiny. Že jsou to nadstandardní výdaje a šílené haló. Že jestli tam budu chodit pravidelně, tak jsem to měla konzultovat a kde si cosi. Hlavně vždy jsme si každý kupoval, co kdo potreboval. Větší výdaje jako nová lednice, pračka konzulutjjeme, tak prostě nechápu, co to je. Samozřejmě o tom, že jsem před dětmi pravidelně chodila, to úplně zapomněl, že si toho nevšiml a nepamatuje si. Ráda bych ještě dodala, že jsem spořivá, nekupuji si drahé hadry, kabelky, boty. Ráda využívám swapove skupiny, a různé bazary s oblečením, mám radost když tam něco ulovim a hlavně na hřiště nepotrebuji drahé věci, ani děti neoblékam do značek, mají dost věcí podedenych. Takže výdaje fakt nejsou, i s rodicakem se mi daří měsíčně ušetřit. Já fakt nevím, co je za problém. Úplně mi zkazil ten požitek z toho, že se taky někdy jednou staral někdo o mě, že jsem si to užila a byla bez dětí a měla relax. Fakt jsem z toho šíleně smutná, když se o tom teď bavíme, tak toprostě není schopný nějak pochopit. Přijde mu to jako ztráta času a peněz, i když se mu snažím.vysvetlit, že pro každého je trávení času jiné a každý vidí smysluplnost v něčem jiném, tak to prostě nechápe. On zase rád hraje hry na PC a odpočine si u toho, já si zase odpočinu takto.I tak to prostě nechápe. Fakt nevím, co je za problém. Samozřejmě že kdybychom neměli peníze, měli dluhy, řešili finance, tak bych nikam.nesla, ale tohle fakt nemáme. Tak vlastně nevím,.co ho tak štve.
@ninive211 A kolik lidí na ten průměr ještě dosáhne...
@klokanka31 Tohle je zcela irelevantní, to tu neřešíme. Ale tvrdit, že 90 000 čistého není "žádná vysoká částka" a že to není na žádný nadstandard, tak já už nevím, co pak je vysoká částka. I sama autorka dotazu píše, že jsou na tom finančně velice dobře. Takže nějaký ten "nadstandard" ve formě kosmetiky jednou za x let si fakt může dovolit, aniž by kolem toho muž měl dělat haló. Sám má jistě také nějaké koníčky, do kterých investuje. A je dost možné, že to bude násobně více...
@yanabella prpboha kde žiješ a.co delas? Tolik nemame ani s mužem dohromady 😅 tak že bych se preorientovala
@martinka_33 region Praha. Ale i tak, jak píšu výše, i v Praze je dle statistiky PRŮMĚRNÁ hrubá mzda necelých 60 000 korun hrubého (a průměrnou mzdu nedosahuje cca 65 % lidí). Tedy pokud má rodina přes 100 tis. čistý příjem, tak prostě MÁ nadstandard (i když má třeba pocit, že ne...pak je otázkou, co bere jako nadstandard, to je asi dost subjektivní). Protože drtivá většina lidí v republice tolik prostě nebere.
Když tady kolikrát čtu ty částky, co kdo bere a jak to považuje za "minimum k žití", a pak to porovnám s našimi příjmy, tak kroutím hlavou, jak je možné, že ještě nežebráme pod mostem 😀
Autorko, me prijde trochu iluze, si myslet, že ma práci jistou a neresi v ni třeba nějaký problém. To ze v korporatu mas dobrou pozici neznamená, že ji máš i zítra. Muze se zmenit šéf šéfa a letis tak rychle, ze ani nevíš jak. Bez ohledu na to, jak se firmě daří 🤷🏼♀️
Jako já si taky myslím, že je to fakt dost. My ty náklady máme určitě minimální. Jinak pracujeme oba v Praze a bydlíme kousek za Prahou,ale efekt to nemá, protože jsme fakt v podstatě na okraji Prahy. Každopádně náklady na bydlení se vším hypo,voda, energie,svj máme 28000, to prostě lidí neplatí ani za nájem kolikrát. Máme tedy byt 3kk se zahrádkou. Další náklady jako jídlo,drogerie,oblečení vyjde na 20000 měsíčně. Nepočítám do toho nějaké jednorázové akce jako třeba dcera teď bude mít plavání ve školce, takže budeme platit. Prostě náklady na naše žití jsou 48000. V podstatě pokud bych se vrátila zpět do práce na plný úvazek, tak můj plat by zaplatil všechno tohle a manželova výplata je navíc. Jako zcela objektivně se máme dobře, proto mi to přijde prostě mimo ta reakce. Otázka je taky, co kdo vidí jako standart. My jsme oba z poměrně chudších rodin, takže to spoření je prostě pro nás důležité. Mám kamarádku, co je z hodně vysoko příjmové rodiny a ten jejich standart je úplně někde jinde a přijde ji, že je to málo. To je asi každého věc, já si prostě myslím, že ten můj náklad na kosmetiku 2000 prostě pro nás rozpočt nebude tragicky.
@felis manžel dělá v IT, je programátor a dobrý, jeden čas se o něj přetahovali dvě práce, proto si myslím, že tento scénář nehrozí. To hrozí spíš v administrativě, výměna managementu atd. IT sektor je v tomto ohledu trochu něco jiného. Také není už junior ale má seniorní pozici. To spíš řeší opak, chtěli aby vedl tým, ale už si to vyzkoušel jinde a není to pro něho úplně to pravé.
No, muj muz je taky v IT (cloud architekt), ja dělala v HR. Můžu rict ze svych zkušeností, že stabilní je pouze změna.
Pokud oba pocházíte z chudších rodin, tak tvůj manžel potřebuje mít větší pocit bezpečí, které mu přináší šetření a investování peněz. Může si nést nějaké trauma z dětství, kdy se mu nedostávalo, tak ho chudoba víc děsí. Byť objektivně jste na tom velmi hezky, tak on to tak subjektivně cítit nemusí, proto má pravděpodobně potřebu extrémně šetřit a absolutně nechápe tvou potřebu jít na kosmetiku. Pro něj je to naprostá zbytečnost, pro některé ženy je chození na kosmetiku potřeba na úrovni jídla. A tady se nepotkáváte, i když mu předkládáš racionální argumenty, on je neslyší.
V životě má být rovnováha, musí se zaplatit nezbytnosti, něco dát na spoření a investice a něco na malé radosti, o čem by ten život jinak byl, kdybys nemohla jít na kosmetiku, wellness, divadla atp. ?
Pokud si nedokážeš uhájit svůj prostor, bude to gradovat. Klidně vyhledej psychologa, který tě naučí uhájit si svůj prostor. Vy fakt nemusíte žít s náklady 48000 měsíčně, ale můžete mít i na svoje radosti bez výčitek, aniž byste žili od výplaty k výplatě.
@felis Myslím si, že i kdyby ho vyhodili z práce, tak si brzo najde novou.
@levandule_k jo to jooo, jako IT jo... ale nějaký trable a neshody mít může 🤷🏼♀️
Ono ty peníze: mého muže porad uhání nějací recruiteři, ale třeba poslední půl rok nabízí min peněz. Jasně, že pro spousty lidí je to pořád hodně, ale spis chci rict, ze pozoruju, jak se mění strategie firem.
@felis Tak v IT se od loňska jede na velkém propouštění a tichém rozpouštění týmů, nemluvě o slučování klidně 3-4 pozic do jedné, spousta lidí jede na hraně od přetížení a stresu.
Myslet si, že zrovna v tomto oboru malm své jisté, je hodně naivní.
@brunetka11 přesně!
Děkuju za koment, tak to přesně vysvětluje, co vnímám toho posledního půl roku, když mému muži volají recruiteři.
Tak by si autorky manzel možná rychle našel novou, ale za úplně jiných (horších) podmínek 🤷🏼♀️ a ja si prostě myslím, že pokud se tohle ve firmě děje, tak je člověk z toho pěkně nervózní a jeho reakce doma na manzelku, deti, psa nemusí odpovídat.
@brunetka11 taky záleží na firmě a odvětví, tam kde manžel pracuje tak se propouští v jiných oblastech, naopak IT potřebují posílit, z IT tam nikoho dřív ani teď nevyhodili, za celou tu dobu. Na druhou stranu, i kdyby ho propustili, tak řešení to má. Já se mohu vrátit do práce v podstatě okamžitě, mohla bych chodit už teď, ale problém je, že nemáme kam dat dvouleté dítě, do školky nevezmou a skupinky v okolí jsou plne, tak proto až září. A on by si taky velmi rychle něco našel. Nehledě na to, že rezervu máme opravdu velkou. Ale samozřejmě se mohou stát různé věci, to nepopírám, pokud by začala válka, tak to je situace úplně mimo a zasáhne to asi všechny bez vyjimek. Ale řekla bych, že právě na standardní situace jako je nemoc, ztráta zaměstnání jsme dostatečně připraveni, aspoň co se financí týče.
@yanabella Tak ale podle toho, jestli TEĎ pořídíš v Praze 3+kk ve slušné lokalitě, se řídit moc nemůžeš, protože s těmi nesmyslnými cenami prostě na hypotéku dneska nedodáhnou ani rodiny s velmi nadprůměrným příjmem, natož s průměrným (které před 10 lety na to v poho dosáhly). Bez podpory rodiny nebo naspořené mega rezervy si ani neškrtneš. Navíc vlastnit větší byt v OV v Praze, natož nějakou pěknou velkou novostavbu v poptávané čtvrti, mi přijde jako nadstandard samo o sobě, no. Každý na to mít bydlení v Praze prostě nemá...a výše jsem ti napsala jasné argumenty, že 90000 čistého opravdu je hodně nadstandardní příjem, i na Prahu samotnou.
@yanabella Ale ona to píše v komentářích, že mají nízkou splátku, že náklady na jídlo, drogérii, oblečení atd. mají 20 000, občas to přesáhne něco mimořádného jako kroužek dcery za 4500 Kč a na hypo, energie, svj jde 28000. A někde v textu psala tuším, že si brali hypo v 2017, dále píše, že bydlí kousek za Prahou, respektive na okraji Prahy. V té době ceny nemovitostí nebyli tak šílené jako dneska, tedy určitě nemají čerstvou hypotéku na 15 mega.
Náklady mají nízké a 2000 měsíčně za kosmetiku fakt není moc, její partner má slušný příjem.
@pavca1982 1) To je fakt uplne irelevantni. 2) Na kosmetiku chodi i chlapi a plati za ni i vic nez 2000Kc.
@anonym Podle me nejsi mimo vubec, muj muz by toto ve vasi situaci neresil a kdyby jo, tak presne jednou. Jedna vec je, jestli se mu ta cena za kosmetiku zda vysoka nebo ne, coz naprosto chapu, je to hodne penez a on treba nechape ten ucel. To je naprosto relevantni.
ALE! Ty nejsi male vydrzovane decko, ktere je financne negramotne a neni schopne samo zhodnotit, jestli je to utrata, kterou si muzes dovolit nebo ne. Aby se ptal kemu v praci, kolik utrati jejich zeny a podle toho soudil, jestli jsi mu rikala pravdu nebo ne, je naprosto nedustojne. Muzete jet ve dvou rovinach - bud si budete navzajem hlasit a predem schvalovat veskere 'nepotrebne' vydaje a jejich casovou narocnost, do kterych samozrejme spadaji i jeho hry, graficke karty a cas straveny hranim her, nebo ne a v tom pripade at drzi pysk. Ale aby on te peskoval kvuli tomu, ze sis dovolila utratit 2 tisice za neco pro sebe, to je fakt komplet mimo.
@levandule_k ano, děkuji za shrnutí. Byt jsme kupovali v 2017, to ty ceny byly úplně jinde. Ten náš teď stojí dvojnásobek za co jsme ho kupovali. A tím že to je vesnice za Prahou tak prostě v té době to nebylo tak vysoké jako teď. Měli jsme něco nasetreno, ale od rodiny nic nemáme. Jak jsem psala, jsme oba z chudší rodin, opravdu nehrozí dostat nemovistost.nebo peníze. Vše máme za své. I nám zbývá doplatit relativně malá částka na hypo. Oba jsme podle mě v poměrně dobrém.l odvětví, ani covid na nás neměl žádný dopad. Což samozřejmě lidé ve službách říct nemohou. Já si ani nemyslím, že by se manžel bál, že přijde o práci a opravdu momentálně to u nich ve.firme není na pořadu dne. Abych se vrátila k tématu, tak on je stále uražený, vyšlo z toho, že mu vadí, že jsem se s ním prostě neporadila, že chci začít chodit pravidelně na kosmetiku a tím pádem davat ty dva tisíce častěji. Mně to zase přišlo zbytečny, respektive mě to ani nenapadlo, že bych to měla s ním probrat a brát to jako nějaké velké financí rozhodnutí. Šla jsem zkusit tu paní, co tu začala dělat kosmetiku, kdyby se mi tam nelíbilo nebo by to bylo blbe, tak bych tam nešla. Ale bylo moc příjemné a tím, že je tak blízko, nemusím nikam dojíždět tak tam.chci chodit častěji. Furt mi to prostě nepřijde fér a nepřijde mi ok, že bych se měla takto doprošovat. Ano, může to vypadat na první pohled blbě, za jsem doma na rodičovské, tudíž nevydělávam a chodím si po kosmetice, proto jsem zde přiblížila i tu finanční situaci a jak to je. Já nevím, už se dohadujeme třetí den. Samozřejmě jsme v patové situaci, protože nemůže říct, že tam nemám chodit, po tolika podle mě logických argumentech. Hlavně mi.vadi, že dělá jak kdybych nekoukal nalevo napravo a vyhazovala ty peníze oknem. No nevím, jsem z toho celkové smutná. na variantu, že začnu chodit na kosmetiku tedy od té doby až vrátím v září do práce, řekl, že to není o těch penězích. No prostě se nějak nedokážeme dohodnout, usmířit.
A hlásí ti on recipročně, já jsem si pořídil hru na počítač, nebo po práci jsme šli s kolegou na suši, cokoliv takhle mimořádně, netradičně utratí?
Aha, a o čem to teda je? Že mu nehlásíš jak malý děcko každý výdaj? Jako kdyby šlo o to, že utratíš nárazově 20 000, ale 2000? Při vašich příjmech (beru vašich, protože jeho výplata je i tvým příjmem jako součástí příjmu rodiny, navíc máš rodičák a něco našetřeno). Souhlasím s tebou, že je to nedůstojné takto se handrkovat. Akorát z toho on vychází jako pěknej skrblík.
Vůbec se mi nezdá v pořádku muset se doprošovat o peníze na péči jednou za měsíc v hodnotě jednoho většího nákupu. Za mě to zavání finanční manipulací a proti tomu bych se velmi rychle ohradila. Mám doma něco podobného, utrácím víc a za větší blbosti (kafíčka) a když se občas zmíní, tak řeknu, že to je cena za moji psychickou pohodu na rodičáku a končím diskusi. On taky leckdy jde na meníčko s pitím bratru za tři stovky. Nehodlám nikomu dokazovat, že jsem nějaká spořivá hospodyňka.
Hele a nežárlí on tak trochu? 😃
Já bych tu diskuzi rovnou utnula a odmítla se s ním o tom bavit. Na kosmetiku jsi chodila vždycky, pak se vdáš a budeš to konzultovat s manželem? Ani náhodou. Jasně, kdybyste měli utažený rozpočet, tak by to bylo pochopitelné, ale to není váš případ. A rovnou bych najela na oddělené účty, ať má klid. Nicméně odděleným účtem nemám na mysli, že ty budeš hospodařit s rodičákem a on s platem.
Necetla jsem celou diskuzi. Za me: ANO, kosmetika mi prijde jako zbytecnost (nebo nevim, nikdy jsem na ni nebyla a nechybi mi to). ALE! Pri vasich prijmech si muzete dovolit i drazsi zbytecnosti, tak bych to videla na zastupny problem 😁
Hlavně pro každého zbytečnost je něco jiného, pro někoho je zbytečnost kosmetika nebo umělé řasy/nehty, pro někoho zase pc hry, kytky, knihy...Ale VŠICHNI potřebujeme tu svojí radost, k čemu by jinak život byl...
Je naprosto irelevantní, jestli je kosmetika zbytečná nebo ne.
Protože v životě je vlastně zbytečných naprostá většina věcí. Potřebujeme jídlo(základní)a vodu, potřebujeme se nějak ochránit před zimou, abychom neumřeli, takže potřebujeme někde bydlet. Toť vše.
Vše ostatní jsou vlastně zbytečné věci. Nepotřebujeme chodit na sportovní kurzy, nepotřebujeme cist, nemusíme jezdit na výlety, dovolené, chodit do divadla, kina, nepotřebujeme auto, kolo a rozhodně nepotřebujeme Tv, Internet, telefony, hry.....
Takže v podstatě pokud člověk utraci za cokoliv jiného než ty životu nezbytné věci, tak je marnotratný. 😀
Takže tak.🙂 jedině bych pochopila, že třeba na úkor kosmetiky nezbyde na zaplacení dcery kroužku nebo nutné nové boty na jaro, ale to vaše situace není že.
Jsem si vzpomněla, jak měl kdysi ex komentáře na téma kolik kabelek potřebuje jeden člověk. Do toho mu zrovna zavolala jeho máma a on to zvedl se slovy: "Ahoj mami, jen tak pro zajímavost - kolik máš kabelek?" Jeho máma: "Asi milion" 😀

@yanabella 90 000 ČISTÉHO že není "žádná vysoká částka"??? Průměrný příjem v ČR jako celku je 49 000 HRUBÉHO!!! Průměrná mzda v Praze je necelých 60 000 (hrubého), takže i tak je příjem 80-90 000 (čistého) hooodně nad průměrem. To je, s uplaňováním slev na 2 děti, cca 100-120 000 hrubého. Což je cca dvojnásobek průměru. S takovým příjmem handrkovat se kvůli 2000 za kosmetiku mi přijde fakt nemístné.