Insolvence. Jsem OSVČ a peníze z faktury potřebuji k podnikání

geilinka
4. zář 2017

Ahoj, je to blbé téma, ale velmi mě zajímá insolvenčnímu poradci se nemohu dovolat a chtěla bych zkušenosti.
Jsme manželé já OSVČ a plánujeme vstup do insolvence (dluhy manžela z předchozího vztahu, nejaké chyby naše společné) ač jsme se snažili splácet úroky jsou stále vyšší než splácené částky.
Jakým způsobem probíhá insolvence pokud jsem osvč a peníze z faktury potřebuji dále k podnikání, budu posílat pouze dohodnutou část insolvenčními správci nebo mu půjde celá faktura a on nám z toho pošle peníze?
Dále malý má založené spoření na mé jméno u lišky, na peníze od babiček s docela hezkým úrokem plus podporu od státu, může se na tento účet vztáhnout insolvence? Zatím tam peníze nejsou je nově založený, ale jestli se vůbec vyplatí ho mít. Peníze z toho nechci vybírat jsou to opravdu peníze pro syna do budoucnosti (byt,škola nebo prostě jen tak až bude dospělý)...Díky za slušné odpovědi

digisek
4. zář 2017

Ahoj, pokud vstoupíte do insolvence jako manželé, sloučí se vám majetek i dluhy do jednoho balíku a pak záleží na tom, zda máte nějaký majetek, jeden nebo druhý, který by bylo možné zpeněžit. Pokud ne, a máte společně příjmy dostatečné abyste do 5let splatili alespoň 30% ze svých dluhů, pak většinou soud rozhodně o plnění formou splátkového kalendáře. Tzn že vám každému určí kolik budete měsíčně posílat na účet insolvenčního správce - a to tobě osobně a u manžela jeho zaměstnavateli. Pro soud jsou podstatné pravidelné příjmy, tzn pokud jsi OSVČ a neměla bys pravidelný příjem ve stejné výši, ale jen nárazový, tak by musel buď manžel mít příjmy dostatečné za vás oba a nebo by to soud neschválil. Ohledně toho spoření, tam je důležité na koho je to psané, pokud na tebe, bude to soud posuzovat jako tvé finanční prostředky a požadovat, aby to bylo vydáno do majetkové podstaty k uspokojení věřitelů, tzn že o tyto peníze na spoření byste přišli. Snad ti to takhle stačí, kdyžtak napiš.

jezz1e
4. zář 2017

Schvaluje se oddlužení normálně už i u OSVČ. Obvykle soud stanoví, že zasíláš z příjmu z podnikání měsíčně nějakou pevně stanovenou částku, která zhruba odpovídá srážce ze mzdy shodné s tvým čistým příjmem z podnikání (tj. příjmy mínus náklady mínus daně a odvody na pojištění) a jednou ročně po podání daňového přiznání se kdyžtak dopočítá doplatek na srážky.
Pokud by se schvalovalo oddlužení splátkami, spoření by vám zůstalo. Pokud by splátky nestačily, může s vaším souhlasem soud rozhodnout o tom, že se použije spoření.

geilinka
autor
4. zář 2017

@digisek mám příjmy každý měsíc v jiné výši jednou dvacet pak zase třeba 50, příjmy má manžel odemě ze smlouvy o spolupráci (kvůli zdr.problémům a věku ho nikde nevezmou a na částečný invalidní důchod to prý není) příjmy by měli pokrýt až 70% dluhů ...z majetku máme lednici,pračku,starý pc a televizy...dále pak nářadí k vykonávání podnikatelské činnosti a auto jako dopravní prostředek (to nám snad nechají)plánujeme z vyšších faktur nechávat aspon jednu mimořádnou splátku bokem když bude nějaká faktura nižší, faktury jsou splatné každý měsíc a chodí vcelku pravidelné jen jednou bylo zdržení kvuli svátkům.....liška je napsaná na moje jméno, prý napsat na synovo jméno nejde už nevím proč ☹ tak já ji asi zruším a radši peníze dám do kasičky, jen jsem si myslela, že by se to takhle hezky úročilo a aspon něco by se k tomu přidávalo

jezz1e
4. zář 2017

A insolvenčnímu poradci se už asi nedovoláš, protože od 1.7.2017 smí návrhy na oddlužení podávat jen advokáti nebo bezplatné právní poradny.

geilinka
autor
4. zář 2017

@jezz1e děkuji, ono na tom spoření zatím nic neni podle lonského DP mám čistý příjem průměrně 25000 + rodičák což by podle kalkulaček mělo stačit až na 70% dluhu, oni si určí splátku nejvyšší maximální možnou že? jak to bude ted, aby mi vypočítali nějaký příjem.... když je část roku to se vezmou faktury sečtou se a nějak rozdělí průměrně na měsíce? já vím blbé otázkyjen z toho mám strach, insolvenční poradce říká že to bude dobré a že si vezmou jen na těch 35% nebo kolik....

geilinka
autor
4. zář 2017

@jezz1e on to připraví a podá jeho známý advokát tak nám to bylo řečeno, že on se jen prokouše papírama

geilinka
autor
4. zář 2017

ještě se zeptám jak velký je problém když mám nějaký nedoplatek na sociálním a zdravotním (pokusím se jej co nejdříve stáhnout)

gzergy
4. zář 2017

Ahoj @geilinka,

Tak v první řadě by mě zajímalo, koho máš na mysli jako insolvenčního poradce. V podstatě od 01.07.2017 po novele IZ mohou insolvenční návrhy sepisovat pouze akreditované osoby dle § 418h zákona č. 182/2006 Sb. To jen ať nenaletíte „PORADCI“ který z vás vytáhne jen peníze. Zároveň s touto novelou je spojena i platba za sepsání Návrhu na oddlužení. Tato částka se přihlašuje do insolvenčního řízení a je hrazena v rámci splátkového kalendáře.

Co se týče srážek v ins. řízení. U OSVČ se vypočítají zálohy, které podléhají roční kontrole po podání daňového přiznání na příslušný finanční úřad. U zaměstnance ins. správce vyrozumí zaměstnavatele se sdělením čísla účtu a V.S. kam zaměstnavatel bude provádět srážky po schválení oddlužení splátkovým kalendářem.

Od 01.07.2017 již také nejsou nařízena přezkumná jednání u soudu, tato jednání jsou pouze v případě konkursu. V podstatě vše budete probírat jen se svým správcem, který vám bude přidělen.
Stavební spoření, pokud je na Tvoje jméno, bude zapsáno do majetkové podstaty, stejně tak i všechny věci movité a nemovité. Pokud bude schválený splátkový kalendář, na tyto věci a finanční prostředky většinou správce nesáhne. Samozřejmě pokud vlastníte nemovitost, bude také zapsána v majetkové podstatě, po vypracování znaleckého posudku se může stát, že jestli oddlužení prodejem majetkové podstaty uspokojí věřitele ve vyšším procentu než splátkový kalendář, bude sváleno oddlužení prodejem majetkové podstaty.
Aby vám oddlužení bylo schváleno, musíte příjmově zaplatit minimálně 30% celkové částky přihlášených pohledávek. Upozorňuji, že v zákoně je napsáno „MINIMÁLNĚ“ jestli dlužníci mají příjem na zaplacení více jak 30%, zaplatí více, u některých to vychází i na 100%.

Pokud se nedopalatek na OSSZ nebo zdravce, přihlašují si to do ins. řízení. Ale povinností OSVČ je hradit tyto odvody pravidelně po celou dobu řízení. Po podání návrhu nesmíte vytvářet žádné nové dluhy.

jezz1e
4. zář 2017

Hm, tak trochu obcházení zákona u vašeho insolvenčního poradce. Když se obrátíte na advokáta bude vás to stát 5000,- Kč, takhle tipuji víc...

Jinak sociálku a zdravotku se snažte doplatit, ale je šance, že to projde i tak. Dřív museli dát výslovný souhlas souhlas s oddlužením, což dávaly jen když se dalo předpokládat, že dlužník uhradí za 5 let 100% pohledávek, protože jim zákon neumožňuje odpouštět dluhy. Po novele by měly nesouhlas s nižším plněním uvádět v přihlášce, zatím jsem ho nezaregistrovala (dělám na ins. soudu), takže to asi neřeší.

jezz1e
4. zář 2017

Jinak souhlas s gzergy, bude se strhávat prostě maximum z příjmu. Akorát OSVČ mají výhodu s tím, že obvykle ne každý příjem jde na fakturu.. 😔

geilinka
autor
4. zář 2017

@gzergy děkuji za vyčerpávající informaci...poradce je člověk který dělal insolvenci manželovu kolegovi, byl s ním spokojený, setřídí papíry atd a jeho známý advokát to podá. Je to špatně? já mám strach z těchle věci, ale exkuční pracovníci ,poplatky adalší navyšují dluh více než to zvládám splácet, udělala jsem chybu vzití půjčky na půjčku když na mě tlačili s dlužnou splátkou a už jsem se do toho zamotala a panikařila jsem, protože jsem nezvládala splácet. Uvědomuji si, že je to moje chyba ale už nevím jak jinak to řešit. Monjdy jsou polatky za vymáhání 3-4* vyšší než původní dluh

geilinka
autor
4. zář 2017

@jezz1e mě jde na fakturu opravdu všecko bokem jsme dostali maximálně peníze od našich na plínky pro syna nebo tak, jinak jde všecko poctivě....nevíte jestli jde spoření které je zatím teda prázdné pějmenovat na syna aby do budoucna ty penízky mohl mít? nechci to nijak pro sebe, jen chci aby měl do budoucna nějakou rezervu protože doba je čím dál horší...

geilinka
autor
4. zář 2017

děkuji všem za vyčerpávající informace trochu jste mě ukldinili že to dopadne lépe než katastroficky

geilinka
autor
4. zář 2017

jo ještě jeden malý dotaz. Ted máme jedno dítko, druhé se má narodit v únoru to se pak všechno upraví?

gzergy
4. zář 2017

@geilinka,
špatně to není, jen chci upozornit, že dlužníci za podání Návrhu nic neplatí, vše se uplatňuje až v ins. řízení. A to jen osoby s uděleno akreditací, insol. správci, advokáti, notáři.

gzergy
4. zář 2017

@geilinka,
v tom případě po doložení RL dítěte správci, budete mít každý s manželem 3 vyživované osoby. Kdyby se stalo, že vám nebudou srážky (zálohy) vycházet minimálně na 30%, bude správce požadovat doložení dalšího příjmu. Tento příjem může být třeba DPP nebo Darovací smlouva na určitou částku kde se dárce zavazuje každý měsíc zasílat na účet správce částku uvedenou v DS.

digisek
4. zář 2017

@gzergy jen bych doplnila, že každý insolvenční správce postupuje trochu jinak, a znám případy, kdy spoludlužníci manželé měli schválený splátkový kalendář a ten řádně plnili a stejně veškeré mimořádné příjmy museli odevzdat, vč. dědictví apod, a mám za to, že při sepisování majetku dlužníků se stavební spoření uvádí do majetku a insolvenční správce nebo soud může žádat vydání takových peněžních prostředků do majetkové podstaty

@geilinka příjem u OSVČ se počítá z posledních 3 let uvedeného na daňovém přiznání a dluhy u OSSZ a ZP většinou projdou i když jsou z podnikání, ale doporučuje se mít tyto dluhy z podnikání vyřešené, může se totiž stát že je soud nepřipustí jako společné dluhy manželů a tudíž budou mimo insolvenční řízení......doteď byl vyžadován souhlas těch institucí že souhlasí s tím, aby byly takové dluhy zahrnuty do ins.řízení ale v praxi to bylo tak, že je soud vyzval k vyjádření a pokud se nevyjádřili do lhůty tak měl soud za to že souhlasí, a ZP a SP se většinou k těmto věcem ani nevyjdřuje, pokud to nejsou milionové dluhy samozřejmě

jezz1e
4. zář 2017

@geilinka Druhé dítě bude mít vliv v tom, že se sníží splátky - zvedne se tím nezabavitelná částka u obou manželů. Fakt, že čekáš dítě, bych uvedla už v návrhu - splátkový kalendář nesmí být "podstatně nedodržen", neboli pokud byste v návrhu tvrdili, že zaplatíte 70 % a zatajili, že čekáte další dítě a pak po zvýšení nezabavitelné částky byste hradili třeba jen 40%, mohl by vám soud dělat problémy.

gzergy
4. zář 2017

Mimochodem, přesná částka za sepsání a podání Návrnu je 6.000,- Kč bez DPH u společného oddlužení manželů, je to dle § 390a odst. 3) IZ. To jen pro případ, kdyby vám někdo tvrdil něco jiného, nebo po vás chtěl finanční hotovost.

jezz1e
4. zář 2017

@digisek Jenže mimořádné příjmy z dědictví se mezi věřitele rozdělují ze zákona (§ 412 IZ), zatímco majetek uvedený v seznamu majetku dlužníky v ins. návrhu a sepsaný do majetkové podstaty správcem před rozhodnutím o schválení oddlužení se bez souhlasu dlužníka nezpeněžuje, pokud se oddlužuje splátkáčem.

gzergy
4. zář 2017

@jezz1e
neznám soudce, který by toto řešil pokud dlužníci plní na minimálně 30%. A bohužel to občas neřeší i v případech, kde dlužníci klesnou pod 30%. A to i když správce podá Návrh na zrušení schváleného oddlužení jsou soudci schopni dlužníkům dát ještě šanci.

jezz1e
4. zář 2017

Tak třeba my (MS v Praze) to řešíme 🙂 Zrovna u OSVČ, kteří předloží přiznání k dani z příjmu za předchozí roky na pár korun, aktuální příjem doloží fakturami za 3 měsíce na trojnásobek a po jednání jim ty příjmy zas záhadně klesnou na těch 30 %, si je obvykle předvoláme, pohrozíme zrušením, dáme šanci doplatit a ono to obvykle najednou jde.

gzergy
4. zář 2017

Je fajn vědět, že alepoň někde. 👍😉
To samozřejmě není nic proti autorce.

yelowangel
4. zář 2017

@geilinka no nečetla jsem úplně všechno jednoduše proto, že hromada věcí je pro mě docela složitá (ne že bych to nepochopila ale musela bych si to několikrát přečíst, potom představit a na to su momentálně líná). Ale partner insolvenci má, ještě přes agenturu, teď už je to ošetřený trošku jinak. Nicméně pořád zůstává že musíte během 5ti let splatit minimálně 30% dluhu. Pokud se do toho rozhodnete jít počítejte s tím že nejdřív sepíšou váš majetek a zkotrolujou vaše přijmy a podle toho rozhodnou jestli proběhne oddlužení formou prodeje majetku a nebo strháváním určité částky měsíčně z vašich příjmů. Když vám schválí měsíční splátky, budou vám nechávat jen nezbytné minimum s tím že připočítávají 1500 na každé dítě. Partnerovi nechávají +- 8 400 jen tak pro představu, můžou jít až na 6 500. Kolik vám z příjmů nechají záleží na soudci. Když byste po dobu insolvence zdědili nějaký majetek, peníze, musíte to hlásit a nejspíš vám bude doporučeno peníze do insolvence vložit. To samé s daněmi, nevím jak je to u OSVČ ale u zaměstnanců je to v podstatě na dohodě účtárny s právníkem kolik z daní vám nechají. Pokud by se stalo že by třeba partner nemohl práci vykonávat a kvůli tomu by odpadl jeho plat nepadá insolvence automaticky, ale dostanete nejdřív dopis od soudu že bude přezkoumání, nevychází vám splacení minimální částky a měli byste to řešit navýšením příjmu nebo darovací smlouvou (někdo známí vám každý měsíc daruje určitou částku která vykryje zbytek co vám chybí). Ta se dá zrušit po roce a půl ale soudy to prý nerady vidí, radši jsou když zůstane do konce insolvence protože jinak se to všechno zas musí přepočítat. A musí to ten dotyčný platit, pokud přestane má z toho soudní opletačky. Jinak máte možnost 3x během insolvence zažádat o zrušení insolvence z důvodu zaplacení vyšších procent. Partner to zkoušel teď po 2 letech a řekli mu že musí mít zaplaceno minimálně 42%, ale nevím jestli je to na úvaze soudce nebo na to mají tabulky. Pokud byste po těch 2 letech třeba měli zplaceno např. 56% můžete zažádat a soud to může ukončit dřív a vám se vrátí příjmy do normálu a budete bez dluhů. Určitě to ale proberte s právníkem, tady se asi nedozvíte úplně všechno, každá máme jiný příběh a jiný zkušenosti. Je to ale fajn řešení v tom že víte že po 5ti letech kdy budete žít z ruky do huby že tomu bude konec a máte takovej ten bod kterýho se můžete chytit když byste měli krizi. Hodně štěstí.

jezz1e
4. zář 2017

@yelowangel Zhruba 90 % informací ve vašem příspěvku není pravda. ☹

yelowangel
4. zář 2017

@jezz1e to je zajímavý že zrovna tak to máme

geilinka
autor
4. zář 2017

@digisek děkuji podnikám od 9/2016 před tím nějaké brigády hodně dluhů nám naskákalo právě v tomto období kdy jsme nastoupili nměsíc na zkoužku pak se sepíše smlouva atd nikdy k tomu endošlo hodně jsme se stěhovali takže byla pujčka na půjčku pujčka na stěhování a ted když si žijeme trochu rozumě to už nejde utáhnout...
co se týká poradce celkem mu budeme platit 10 000 zatím máme zaplacenou zálohu 3000,-

co se týká nějakých mimořádných příjmů třeba mamka dostala proplacený úraz z práce a musela sepisovat žádost aby jí prostředky nechali....

geilinka
autor
4. zář 2017

@jezz1e já určitě nemám v plánu dělat problémy a budu štastná když projde SK a bude to první položka kterou budu platit spolu s nájmem, já se spíš bála, aby faktury nešli rovnou správci který by nám z toho poslal určitou část, protože pak by nebylo na ty věci k podnikání a mám v plánu mít alespon jednu tu splátku na oddlužení bokem kdyby ta faktura byla jeden měsíc fakt nízká což už se stalo že byla jen 20 000,-

3blumicky
4. zář 2017

Z mé zkušenosti 2,5 roku v insolvenci je většina věcí na rozhodnutí konkrétního soudce - co se týče spoření atp. Jsou věci dané, jsou věci které se za pochodu řeší a o těch rozhoduje daný soudce dle svého uvážení, jelikož i v insolvenčním zákoně jsou věci, které nejsou přesně definované. Stává se nám, že se každý rok odehrávají věci jinak, například co se týče přeplatku na dani- někdy nám zůstane, někdy ne, letos jsme dostali jen tu část, která patří jakoby dceři- z toho by se sice dalo usoudit, že spoření určené pro děti vám nechají, ale na druhou stranu rozhoduje více faktorů, už při žádosti o oddlužení.

Držím palce. Vstup do oddlužení je velká úleva, ale život v ní je někdy peklo, zvlášť teď, když jsem doma s dcerou a najít práci takovou, abych stíhala péči o ní tak, jak chci a ještě něco vydělat, je sci-fi.

Rozhodně bych ale neměnila tu situaci, kdy žijeme z minima a otáčíme každý peníz pětkrát, než ten strach a beznaděj, která byla před tím, kdy všechny splátky byly nekonečné, narůstaly úroky, neustále někdo telefonoval a člověk se bál otevřít schránku. Jsou dny, kdy to nenávidím, ale když si vzpomenu, jak strašný to bylo předtím, ráda protrpím ty další měsíce, které jsou ještě před námi.
Za blbost se platí a tohle je drsná forma, ale s menším strachem.

Rozhodně je super, že se změnil zákon a insolvenční návrh nemůže být zpoplatněn tak, jako jsme to platili my. Nejen že to bylo uplně zbytečné, jelikož právník jen opsal to, co jsem mu připravila, navíc jsem vyhodila oknem asi třicet tisíc, které doteď splácím. Teď je ta částka přijatelná a adekvátní, tedy alepsoň v případech, jako jsme byli my, že jsme měli vše připravené a právník netrávil hodiny dohledáváním věřitelů a částek.

geilinka
autor
4. zář 2017

ještě se zeptám ted se bude sepisovat náverh až se proadce prokouše těma horama papírů, od podání návrhu může se stát, že některý z exekutorů blokne účet? (před rozhodnutím o insolvenci? jde mi o to, že pokud by bloknul účet částka, kterou si budu moci vybrat nebude stačit na nájem který je v současné době 13500,- a bytný je dost háklivý na potíže s placením (jednou bylo potřeba posunout kvůli posunuté faktuře a už hrozil vystěhováním)

dtě určitě přiznáme už v návrhu, nechci aby cokoli hrozil,že by insolvenci zrušili, chci mít jen už klid a pak už nevidět žádnou půjčku...zpětně vidím kde jsem chybu udělala a nejradši bych si nakopala pr*el za svou blbost.....